Youth@MES
x = independently organized TED event

Theme: SEARCH ON

This event occurred on
November 30, 2019
Başakşehir, İstanbul
Turkey

Biz bir grup öğrenci olarak TED kuruluşunun okullarda yapılan versiyonunu TEDxYouth@MES adı altında Başakşehir Kültür Merkezi'nde 30/11/19 tarihinde okulumuz Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi aracılığıyla gerçekleştirmek üzere toplandık.

9 konuşmacı, “Aramaya Devam” teması adı altında insanlara ilham kaynağı olmak ve farklı fikir pencereleri açabilmek için toplanacak.

Birisinin,çözebileceğini bildiği bir sorunu görmezden gelip çözmeyi bile denememesini hiç anlayamıyoruz. İnsanların sorunlarını çözmek için kolları sıvayabiliriz. İşe, değer verdiğimiz insanlara yardım ederek başlamalıyız. Oturup sorunu başkasının çözmesini bekleyemeyiz. Yapabileceğimiz iyi şeyler varken başka şeyler düşünerek zaman kaybetmeye gerek yok bizce. Düzenlediğimiz TEDx konferansından beklediğimiz anlık bir hevesten çok daha fazlası. Her zaman için bir an gelir ve lafı bırakıp bir şeyler yapmaya başlamak gerekir. “Aramaya Devam ” temasıyla anlatmak istediğimiz bunlar. Çünkü iyi şeylerin aranmaya değer olduğunu düşünüyoruz.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi
Başakşehir, Başakşehir Mahallesi 1. Etap Özçelik Sokak No:1
Başakşehir, İstanbul, 34480
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­M­E­S events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Arınç Sönmez

Psikolog
İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca yaşadığı travmalardan kaçmak yerine yaralı şifacı olmayı seçen, sosyal beceri geliştiren öğrenme ortamları tasarlamayı amaçlayan Türkiye'nin ilk psikolog yaygın eğitim eğitmenlerinden biri olan Arınç Sönmez; THY, Ziraat Bankası, Marmara Belediyeler Birliği, Yeşilay, Travma Odaklı Psikososyal Destek Ekibi gibi 70'in üzerinde organizasyonda; 15 farklı ülkede, duygusal zeka, kariyer planlama, öğrenmeyi öğrenme gibi 40'ın üzerinde sosyal beceri konu başlığında gönüllü ve profesyonel olarak eğitimler vermiştir. Şu anda Havacilikpsikolojisi.net’in Kurucu Ortağı, Organizationtalks’un Kurucu Başkanı, YOBBA Derneği’nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Nevzat Sıkık Kimsesiz Çocuklar Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi, THY Uçuş Korkusunu Yenme Programı’nın Psikoloğu ve Yönetici Danışmanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Ayhan Karaman

SEO Eğitmeni
.

Ayşe Seyyide Kaptaner

Doktora Öğrencisi
İstanbul'da doğup büyüyen 27 yaşındaki Ayşe Seyyide Kaptaner, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Imperial College London'da İnovasyon ve Girişimcilik üzerine yüksek lisansını tamamlayan Kaptaner, şu anda University of London'da “mülteci girişimciliği” konulu doktorasına devam etmektedir. “İnsanlara kendilerine yardım edebilmeleri için yardım etmeliyiz.” diyen Kaptaner bugüne kadar çeşitli sosyal projelerde bulunmuştur. Hangi meslek yapılırsa yapılsın mutlaka insana dokunan bir tarafın olması gerektiğini savunan Kaptaner, halen Imperial College’da bir grup öğrenci ile geliştirdikleri “SchoolX”in kurucu ortağı ve operasyon yöneticisi olarak çalışmaktadır. Eğitime erişimde dezavantajlı olan topluluklar dahil herkes için fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla öğretmenler ve öğrencileri buluşturan online bir platform olan SchoolX, çok sayıda mültecinin bulunduğu İstanbul'da sürdürdüğü faaliyetlerini teknoloji desteğiyle geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflemektedir.

Burak Bayram

Bilgisayar Mühendisi, Tasarımcı
Lisenin ilk yıllarından beri yönetmekte olduğu "Burak Bayram", Youtube kanalında 500'e yakın videolu eğitim seti hazırladı; bu videolar 8 milyona yakın kişi tarafından izlendi ve izlenmeye devam ediyor. Ayrıca bu kanalda iş dünyasında kendi alanında başarılı olmuş bireylerle, gelecekte bu adımlardan faydalanacak öğrenciler için sohbet tadında röportajlardan oluşan "Kariyer Sohbetleri" isimli bir video serisi hazırladı. Buna ek olarak "Youtube" isimli bir kitabı da mevcut. Kendine has tasarımlar yapmayı seven Burak Bayram Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun. Geçtiğimiz zamanlarda da Microsoft stajyeri olarak çalışmış ve Udemy’de eğitmenlik yapmıştır. "Hayattan kaçmak için değil, hayatı yakalamak için yola çıkın." mottosuyla yaşayan Burak Bayram dünyada keşfetmesi gerektiği daha birçok yer ve yapılması gereken birçok iş olduğunu düşünüyor. Yaşadığı tecrübeleri, yazılarını ve gezdiği yerleri de bizimle “burakbayram.net" websitesinde paylaşıyor.

Duygu Yılmaz

Gıda Mühendisi ve Co-Founder
Babası,”Mideme iyi geliyor, midemi rahatlatıyor!” dedikten sonra ilk defa zeytin çekirdekilerini araştırmaya başlayan Duygu Yılmaz, çekirdeğin yapısının biyomalzemeye uyumlu olduğunu fark etti ve plastik 450 yılda toprağa karışırken,zeytin çekirdeğinden 3 günde toprağa karışabilen doğa dostu plastik üretti. Yaptığı çalışmalarla Boğaziçi Üniversitesi’nden ikincilik ödülü alarak Almanya’ya gönderildi. Geldiğinde şirketi “Biolive” i kurdu. Ürünlerin 2 aya kadar dışarıda kalmasını ve bozulmamasını sağlayan ambalajlar üretti. Amerika’da düzenlenen Clean Tech Open Forumu’nda da ülkeler arası kategoride uluslararası birincilik ödülü kazandı. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından düzenlenen 'Dünyanın en başarılı 20 genci' listesine girdi. "Yaptığım işin önemli bir sosyal girişim olmasının sebebi, tamamen atık olarak değerlendirilen zeytin küspesinin çevreci bir ürün oluşudur."

İbrahim Uğurlu

Eski Yeşilçam Oyuncusu
Doğarken annesiz kalan, ‘köyün en fakiriydi’ dediği babası tarafından bakılamadığı için evlatlık verilen, çocukluğu açlık ve fakirlik içinde geçtikten sonra askerde tanıştığı arkadaşı vesilesiyle 35 yılını YeşilÇam’da geçiren, hepimizin Ramazan Abi olarak tanıdığı İbrahim Uğurlu,1966 yılından itibaren Yeşilçam sinema dünyasında birçok usta oyuncu ile beraber sinema filmlerinde rol almış, kamera önü ve kamera arkasında 200’den fazla filmde yer almıştır. İbrahim Uğurlu oyunculuk kariyerinin ardından “Şehir Ve Ramazan” programı vesilesiyle hayır işi yapmaya başlamış, sonrasında ise ortalıkta hiçbir yardım kuruluşu yokken Deniz Feneri Derneği kurulmuş. “Elimizde bir kamera ve iki poşetle düştüğümüz yolların bir derneğe dönüşüp milyonlarca mazluma dokunacak bir yardım eli olmasını asla beklemiyordum ama insanlar böyle bir şey bekliyormuş demek ki" diyor ve “Çünkü biz ekranlardan gerçek fakirliği gösterdik. İnsanlar fakirliği unutmuştu." diye devam ediyor.

Kadir Köymen

Edelkrone Kurucusu
Youtube ‘da Başka Bir Şey kanalıyla tanıdığımız Kadir Köymen,aslında 2000’li yılların başında çektiği videolarla prodüksiyon öğretiyordu. University of Nottingham’da aldığı makine mühendisliği ve işletme eğitiminin yanında sürekli kısa filmler çeken, sinemaya gönülden bağlı biri. “Doğru insanları biraraya getirdiğinde değerleri toplanarak değil, çarpılarak artar. Birbirini tamamlayarak harika işler ortaya çıkarabilirler.” diyen başarılı girişimci Kadir’in 2009 yılında kurduğu Edelkrone ödüllü tasarımlarıyla kamera aksesuarları üreten bir şirket. Kadir Köymen, gençlere alabilecekleri tüm riskleri almaları gereken yaşlarda olduklarını ve ellerini taşın altına koymaları gerektiğini anlatıyor. Dahası, bunun örneği kendi hayatında olduğu için söyledikleri havada kalmıyor.Şimdilerde ise yine Youtube’da “Sıfır” adlı yeni kanalını beğenerek takip ediyoruz.

Mehmet Ali Erkuş

Psikolog
Üniversite yıllarında ilk şirketini kurdu. 27 yaşında sektöründe önde gelen bir şirkette genel müdür oldu. Konfor alanını yine bıraktı ve kendi şirketini kurdu. Belki de tutkularını iş olarak görmeye başlaması onun hayatını şekillendiren en önemli şansıydı. Türkiye’nin ilk havacılık psikologlarından ve HavacılıkPsikolojisi.Net’in kurucu ortağı. Çalışmalarını bu çatı altında sürdürüyor. Bir yandan da motosikletiyle ülke ülke gezmeye devam ediyor. Bugüne kadar Türk Hava Yolları kabin memuru ve pilot işe alım süreçlerinde bulundu, Atatürk Havalimanı ve Pegasus Hava Yolları için kurulmuş travmaya müdahale ekiplerinde koordinatörlük yaptı. Halen THY Uçuş Korkusunu Yenme Programı’nda psikolog olarak görev yapıyor ve çeşitli kurumlara hizmet vermeye devam ediyor. Bunların yanı sıra havacılık firmaları başta olmak üzere seksene yakın kurum ve organizasyonlara hizmet verdi. Ayrıca kariyer planlama, yönetici danışmanlığı, yaygın eğitim sistemi gibi alanlarda da çalışmaları mevcut.

Yıldız Aras

Karate Şampiyonu
Yıldız Aras, karateye ilk olarak 9 yaşında Van Damme ve Bruce Lee filmlerinin etkisiyle başladı. Dünya karate literatüründeki lakabı "Güçlü Kız" olarak tanınan başarılı sporcu Cumhuriyet tarihinin en başarılı kadın sporcuları arasında yer alır. Tam bir madalya avcısı olarak bilinen sporcu Yıldız Aras’ın 5 Dünya, 12 Avrupa şampiyonluğu vardır. Kariyerine 2010 yılında ara verip, antrenörlük yapmaya başlayan sporcu 2020 yılında gerçekleşecek Tokyo Olimpiyatlarına katılmak amacıyla 41 yaşında,yani 8 yıl aradan sonra sahalara geri döndü. Hedeflerini çok belli etmek istemediğini söyleyen Yıldız Aras "Hiçbir şey yokken, 8 yıl ara verip birden 41 yaşında “ ‘Olimpiyat şampiyonu olacağım.' demem bazılarına gerçekçi gelmeyebilir. Bu içimde var, çok dile getirmek istemiyorum ama böyle bir şey olmayacağını düşünsem kesinlikle girmem.”

Organizing team

Sevde
Şahin

Organizer

Hakan
Topaloğlu

Co-organizer