Istanbul
x = independently organized TED event

Theme: Celebration

This event occurred on
October 19, 2019
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Zorlu PSM Center
Besiktas
Istanbul, İstanbul
Turkey
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Istanbul events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aslı Şafak

Gazeteci ve Televizyoncu
Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.

Bager Akbay

Sanatçı
Bager Akbay, erken yaşta pozitif bilimlerle uğraşmaya başladı. 1991 yılında Atatürk Fen Lisesinde, yüksek matematik ve programlama ile dolu üç yılın ardından kazandığı eğitim bursu sayesinde bir sene Tokyo’da okudu. İstanbul’a döndükten sonra İTÜ Matematik Mühendisliği’ne girdi. Linux ile tanıştığı okulunda, bir yandan güvenlik, ağ ve programlama üzerine çalışırken bir yandan Kara Tiyatro adlı amatör bir tiyatro grubunda oyunculuk yapmaya ve kukla oynatmaya başladı. Tiyatro deneyiminin verdiği güç ile, okulu bırakıp tasarım okumak için, Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçti. Mezun olur olmaz, kendi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Avusturya’ya dijital sanat okumaya gitti. Fiziksel etkileşim, yapay zeka ve sanat üzerine bir çok çalışma yaptı. Kızının doğumuyla Türkiye’ye döndü ve eğitimcilik kariyerine devam etti. Yoğun bir dönemin ardından yerel biri olmaya karar verdi ve Yeldeğimeni’nde, projelerini hayata geçirebilmek için arkadaşlarıyla beraber bir atölye açtı.

Cem Say

Akademisyen
Prof. Dr. Cem Say, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir. Say, bilgisayarların neleri yapabilecekleri, yapamadıkları şeyleri de neden yapamadıkları”nı araştırıyor. İnsan zihninin nasıl çalıştığını çözmeye çalışan Bilişsel Bilim konusunda Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lisansüstü programının kurucularındandır. Bir dönem ülkeyi meşgul eden davalardaki dijital delilleri inceleyip sahteliklerini ortaya çıkaran bilgisayar uzmanları arasında yer aldı. Bilim ve teknoloji konularında aranan bir konuşmacı olan Say, CNNTürk, HaberTürk, NTV gibi birçok kanalda teknolojinin geleceği ve toplumda kullanımı üzerine röportajlar vermiştir. "50 Soruda Yapay Zekâ" kitabının yazarı olan Say, bilimsel makalelerinin yanında popüler bilim dergilerinde Bitcoin nedir, paylaşım ekonomisi neyi getirecek gibi karmaşık konuları herkesin anlayacağı açıklıkta anlatmasıyla ünlüdür. Sosyal medyada bilim paylaşımları yapar, bilimkurgu, uzay yolculuğu, ve daha birçok konuya da meraklıdır.

Emin Çapa

Gazeteci
1967 İzmit doğumlu olan Emin Çapa, 1984’te üniversiteye girdiği yıl Hürriyet'te stajyer olarak gazeteciliğe başladı. Ne olduğunu tam olarak bilmediği çocukluk hayali, "ekonomi muhabirliği"ne 1989 yılında Tempo dergisinde ilk kez kadrolu muhabir olarak kavuştu. Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde başkan danışmanı olarak çalıştı. 1999 yılı Kasım ayından 2018 yılına kadar 19 yıl CNN TÜRK’te görev aldı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatının 14 yılını Ekonomi Müdürü olarak geçirdi. Şimdi yayınlarına Youtube üzerinden devam ediyor. 32 yıldır aşık olduğu kadınla evli olan Çapa, bir erkek evlat sahibi. Evini beşi kız, beşi erkek 10 kedi evladıyla paylaşıyor. Çapa, hobi olarak bahçıvanlık ve sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.

İlker Canikligil

Yönetmen
1972'de İstanbul'da doğdu. 1991'de Saint Joseph Lisesi'ni bitirdi ve Marmara Üniversitesi Sinema TV bölümüne girdi. 1993’ten sonra gerçekleştirdiği beş kısa filmle ulusal ve uluslararası festivallerde birçok ödül kazandı. Bunların en önemlisi 2002’de Fransa’da Clermont Ferrand’da kazandığı ödüldür. 1999 - 2006 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema TV Bölümünde tam zamanlı olarak birçok ders verdi. 2006’dan başlayarak serbest reklam yönetmeni olarak birçok reklam filmi ve müzik video yöneten Canikligil, aynı zamanda fotoğraf alanında da çalışmaya başladı ve 2013 yılında Contemporary Istanbul’a katıldı. Aynı yıl Zorlu PSM’de sayısal manipülasyonla çoğaltılmış mimari fotoğraflardan oluşan ilk solo sergisi “Çok Aslında Azdır/More is Less”i açtı. 2016-2018'de Youtube'da özellikle gençler arasında çok sevilen “Olmaz Öyle saçma Şey!” adlı video serisini yapan Canikligil 2019'da daha fazla sayıda ve çeşitlilikte içerik üretebilmek için FluTV adıyla yeni bir Youtube kanalı kurdu.

Karsu Dönmez

Caz Sanatçısı
Karsu, Hollanda doğumlu, Türk Kökenli, çok yetenekli bir sanatçı. Yalnız şarkıcı değil; aynı zamanda çok iyi bir piyanist, besteci, aranjör ve söz yazarı. Yedi yaşında piyano çalmaya, 14 yaşında şarkı söylemeye ve 15 yaşında beste yapmaya başladı. Yıllar içinde Amsterdam Concertgebouw, North Sea Caz Festivali, Carnegie Hall gibi dünyanın pek çok yerinde ve uluslararası festivallerde sahne alma başarısı gösterdi. Amerika, Endonezya, Almanya, Belçika, Sürinam, İngiltere ve Brezilya'da konserler verdi. Türk kökenli sanatçıya Türk medyası da ilgi gösterdi. Ankara Caz Festivali, Akbank Caz Festivali, İstanbul Zorlu PSM'de birçok kez sahne aldı ve büyük ilgi gördü. 2012'de çekimleri 5 yıl sürmüş olan ve Karsu'nun adını aldığı Karsu Köyü'nden, New York'a kadar Karsu'nun takip edildiği "Karsu: I Hide A Secret" belgeseli, ödüllü belgeselci Mercedes Stalenhoef imzasıyla Uluslararası IDFA belgesel festivalinde gösterime girdi ve daha sonra pek çok ülkenin festivallerinde gösterimi yapıldı.

Orhan Murat Bahtiyar

Yazar / Mühendis
2008'de TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendisliğin yanında profesyonel olarak edebiyat, fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Bahtiyar, New York Ulusal Akademi ve Görsel Sanatlar Enstitüsü'nde fotoğraf ve sinema eğitimi aldı. İlk kısa filmi "Boşluk" New York Creative Mischief Show'da gösterilen ilk Türk filmi oldu. Öykü ve makaleleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, ulusal çapta ödüller kazandı. Fotoğrafları Ankara, İstanbul ve New York'ta kişisel ve karma sergilerde yer aldı. 2016 yılında New York Üniversitesi'nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Türkiye örneği üzerinden gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji ve inovasyon algısını araştırdı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde teknoloji ve inovasyon danışmanı olarak görev yapıyor.

Selçuk R. Şirin

Akademisyen
Selçuk Şirin, New York Üniversitesi’nde ders vermekte, eğitimden gelişime geniş bir alanda araştırmalar yapmaktadır. İlkokula Kars Yiğitkonağı Köyü’nde başlamış ve liseyi Göle’de bitirmiştir. ODTÜ’den lisans, SUNY’den yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi almış olan Şirin 100’ü aşkın bilimsel yayına imza atmıştır. Boston College ve NYU’dan Ögretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi Vakfı’ndan Araştırmacı Ödülü, dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü, ve Jacobs Vakfı’ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü almıştır. Selçuk Şirin 2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Komisyonuna seçilmiştir. “Şirin Proje Seti”, “Yetişin Çocuklar”, “Yol Ayrımındaki Türkiye” ve “Bir Türkiye Hayali” adlı üç Türkçe kitabı, “Muslim American Youth” adlı bir İngilizce kitabı ve çocuklara yönelik alıştırma kitapları bulunmaktadır. 2019 yılında evinde kitap bulunmayan 1 milyon çocuğu kitapla buluşturmayı hedefleyen 1 Milyon Kitap projesini başlatmıştır.

Şengül Hablemitoğlu

Akademisyen
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Akademisyen Şengül HABLEMİTOĞLU, 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu. 1989 yılında yüksek lisansını, 1996 yılında doktorasını tamamladı. 1998 yılında Üniversite Doçenti ünvanını aldı ve 2005 yılında Profesör oldu, çeşitli idari görevlerde bulundu. 2007 yılında, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nün kuruluşunda görev aldı ve Bölüm Başkanlığı yaptı. Kasım 2008-Şubat 2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yapılanması ve programlarının oluşturulmasında görev alarak, Dekanlık yaptı. HABLEMİTOĞLU, son yıllarda aile danışmanlığı yapmaya başladı. 2015 yılının başında, bağımsız bir kuruluş olan Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nü(HE-a) kurdu. HABLEMİTOĞLU’nun temel bilim alanına ilişkin çalışmalarının yanı sıra yayınlanmış 8 kitabı, toplumsal cinsiyet/kadın çalışmaları, gençlik/ergenlik sosyal-psikolojisi alanlarında bilimsel dergilerde yayınlanmış makale, bildiri ve araştırmaları bulunmakta.

Talat Kırış

Beyin Cerrahı, Denizci, Maceracı
1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1979 yılında İstanbul Erkek Lisesinden, 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu , 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda Nöroşirürji Uzmanlığına hak kazandı. 1995-96 yılları arasında ABDde Beyin Damar Hastalıkları ve Kafa Kaidesi Tümörleri üzerine üst ihtisas yaptı. 1999 yılında Doçent, 2006 yılında Profesör unvanı aldı. Türk Nöroşirürji Derneği Başkanlığı yaptı. Halen Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümlerinde görev yapmaktadır. Ayrıca Dünya Nöroşirürji Dernekleri Federasyonu, Beyin Damar Hastalıkları Komitesi eş başkanıdır. Yerli ve yabancı kaynaklarda 100’den fazla bilimsel makalesi yayınlanan Dr Talat Kırış, ayrıca ingilizce olarak basılmış iki uluslararası kitabın editörlerindendir. Tıbbi yayınları dışında yayınlanmış öykü ve denemeleri vardır, amatör yelkenci, maceracı, Yacht Türkiye Dergisi ve T24 haber sitesi yazarıdır.

Organizing team

Ozge
Yilmaz

Istanbul, Turkey
Organizer
  • Ahmet Gürsu
    Operations