Youth@Hidepark
x = independently organized TED event

Theme: TEDxYouth@Hidepark

This event occurred on
June 28, 2019
Nitra, Nitriansky kraj
Slovakia

TEDxYouth@Hidepark, the first TED event in many years and also the very first Youth event organised in the city of Nitra, took place in the enchanting environment of Hidepark, a cultural centre in the near of river Nitra, on the 28th of June, 2019, providing a half-day full of both inspiration and motivation to 120 people, including the devoted team of 12 high school students, who managed to organise it. Attendees could enjoy 7 TED talks, provided by 8 speakers, speaking of such topics like time management, bonsai and tea culture of the East, copper, love issues, slow fashion, travelling and activism.

Youth@Hidepark
Vodná 4675, 949 01 Nitra
Nitra, Nitriansky kraj, 949 01
Slovakia
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Hidepark events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ema Dulíková

študentka, aktivistka
Ema Dulíková má 18 rokov. Pochádza z Nitry a študuje tu na osemročnom Piaristickom gymnáziu. Venuje sa volejbalu, kreslí, číta, cestuje, pozerá pomalé čiernobiele filmy, snaží sa hrať divadlo a učiť sa po francúzsky. Miluje kávu a oriešky, seriály, zaujímavé prednášky a dobrých ľudí. A ešte raz kávu. Pred rokom a pol stála v obchode a prvýkrát sa zamyslela nad tým, prečo je vlastne to päťdesiate tričko, ktoré sa práve chystala kúpiť si lacnejšie ako káva? Odvtedy ju téma rýchlej mody začala zaujímať, snaží sa o nej rozprávať a baví ju pozorovat zmeny a pokroky v jej správaní a v správaní ľudí naokolo. Na TEDxYouth@Hidepark vystúpi s talkom “Prečo z druhej ruky?”, ktorý nám ukáže dôvody, prečo je lepšie nakupovať oblečenie z druhej ruky menej pohodlnou cestou než z obchodných reťazcov.

Karin Iková

študentka, vedkyňa
Karin má 19 rokov a pochádza z Piešťan. Vyštudovala strednú odbornú školu v Hlohovci, odbor biotechnológia a farmakológia. V septembri bude pokračovať v štúdiu na Prírodovedeckej fakulte v Bratislave. Ako 14-ročná sa kvôli rozpolteným názorom o hliníku rozhodla, že sa tejto problematike bude venovať sama. Svoj voľný čas venuje výskumu a motivácii mladších, aby tiež milovali vedu. Na TEDxYouth@Hidepark nás obohatí na tému “Hliník náš každodenný”, kde sa dozvieme výsledky jej výskumu.

Mário Buchel

stredoškolský učiteľ, spisovateľ
Mário Buchel je žijúcim dôkazom toho, že život je plný rozporov a protikladov. Zobral si za ženu slovenčinárku a vyštudoval anglický jazyk, anglickú a americkú literatúru, hoci spočiatku nenávidel literatúru a diktáty. Pracoval v USA s ľuďmi trpiacimi rôznymi závažnými postihnutiami, hoci predtým nemal skúsenosť v tejto oblasti. Už viac ako 20 rokov vyučuje na rôznych stupňoch škôl doma i v zahraničí, hoci pôvodne vyštudoval stavebnú školu. Učiť začal už v devätnástich, hoci na to nemal patričné vzdelanie. Viacero rokov sa venoval dobrovoľníckej činnosti a práci s mládežou a protidrogovej prevencii, hoci sám celý život nepije alkohol ani nefajčí. Na vlastné náklady vydal knihu aforizmov a iných útvarov „Chrobák v hlave“, hoci ľudia nemajú radi chrobákov v hlave. Jeho žena ho miluje, napriek tomu, že všetci vravia, že je divný. Vo svojom talku s názvom “Existuje životný partner vo svete individualistov?” sa bude venovať výberu tej správnej polovičky.

Timea Krauszová

redaktorka, bloggerka
Timka Krauszová má 24 rokov a je čerstvou absolventkou UPJŠ. Po rokoch blogovania na svojom blogu Timkablog sa napokon našla v médiách, momentálne pracuje ako šéfredaktorka pre magazíny Omladnúť a Puberta. Je to zanietená dobrovoľníčka, najviac času trávi pomocou zahraničným študentom. Vo svojom talku s názvom “Nemám na nič čas” ti prezradí, ako sa jej vďaka správnym otázkam podarilo nájsť hodiny voľného času.

Veronika Cigáneková

riaditeľka Pre Stredoškolákov o.z.
Veronika Cigáneková má 21 rokov a v septembri nastupuje do prvého ročníka na University College London. Od svojich šestnástich rokov sa venuje dobrovoľníckej činnosti, dodnes je zapojená vo veľkom množstve projektov a združení ako napríklad občianske združenie Pre Stredoškolákov, Nexteria Leadership Academy alebo PERRY TALENTS. Vo svojom talku s názvom “Učíme sa cez zlyhania” nám povie o ťažkých chvíľach, ktorými si za svoje pôsobenie v neziskovom sektore prešla a čo ju jej zlyhania naučili.

Viktor Varga

cestovateľ
Viktor Varga má 31 rokov a pochádza z Gelnice. Je vášnivým cestovateľom. Od ukončenia Ekonomickej univerzity v Bratislave študoval a pracoval v Rakúsku, Írsku, Francúzsku, USA a Malajzii. Vo svojom talku “Z Karibiku do Patagónie” pomenovanom po jeho vlastnej knihe bude hovoriť o svojej 13 000 kilometrov dlhej ceste po Južnej Amerike a tom, čo ho na nej sprevádzalo.

Vladimír a Alena Ondejčíkoví

zakladatelia Bonsai centrum Nitra
Alena a Vladimír Ondejčíkoví v roku 1990 položili základy prvého profesionálneho bonsajového a čajového centra Bonsai Slovakia – Čajovňa dobrých ľudí v Nitre, ktoré vedú dodnes. Z početných študijno-obchodných ciest do Ázie, či Južnej Ameriky si prinášajú množstvo študijného materiálu, fotografií i zážitkov, z ktorých vychádzajú vo svojich rozprávaniach, prednáškach, zážitkových degustáciách čaju a workshopoch. Majú radi vôňu diaľok, dobrý čaj, hory, krásne stromy, filozofie starých kultúr i tradície našich predkov prenesené do modernej doby. Práve o tomto budú hovoriť vo svojom talku s názvom “Posolstvo bonsajov a čaju.”

Organizing team

Dominika
Vilkovičová

Nitra, Slovakia
Organizer

Marek
Dlhy

Co-organizer