Prague
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 2, 2019
Praha 8, Praha 8
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Fórum Karlín
Pernerova 51
Praha 8, Praha 8, 18000
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Dana Drábová

Dana Drábová vystudovala jaderné inženýrství, od promoce je její profesí hodnocení a regulace rizik jaderných technologií. V posledních letech se věnuje obecnějším souvislostem světa, energie a energetiky. Snaží se používat vlastní rozum a nazývat věci pravými jmény, což v dnešní době není ani jednoduché ani populární; pro přípravu na to, co nás čeká, však nezbytné.

Julie Yan

Julie changed course from starting a career in law to founding a company in 2016 designing European travel packages especially for travelers coming from China. After building partnerships with the largest tour operators and distributors in China, she merged her company with French online travel-booking giant. Now 29 and executive sales director for the Asia division, her work has included aligning a partnership for weekly direct flights between Paris and Jinan, China.

Kateřina Černá Grofová

Záhy poté, co se Kateřině při setkání se smrtí obrátil vnitřní život vzhůru nohama, objevila zenovou meditaci a vydala se na dobrodružnou objevnou cestu. Ta ji vedla k odchodu z IT firmy, k dobrovolničení v hospici, životu v buddhistickém klášteře, pěší pouti a k mnoha dalším důležitým zkušenostem. V roce 2012 se Kateřina vrátila zpět do Česka a založila iniciativu Na konci dechu, v rámci které poskytuje podporu umírajícím i pozůstalým a vytváří prostor ke zkoumání otázek spojených s koncem života. Od roku 2018 je také členkou spolku Ke kořenům, který se věnuje přírodnímu pohřebnictví a obřadům posledního rozloučení s respektem k lidem i přírodě.

Marie Šabacká

Marie se jako mikrobioložka už 15 let zabývá výzkumem ekologie ledovců a mikroorganismů polárních oblastí. Oblasti, ve kterých se nachází objekty jejího zkoumání, jsou jedny z nejextrémnějších na naší planetě a právě teď dochází k jejich drastické proměně v důsledku změn klimatu. Marie absolvovala přes 20 expedic za polární kruh do Arktidy a Antarktidy. V poslední době se také věnuje výzkum extrémně ohrožených tropických ledovců v rovníkové Africe.

Michal Miovský

Michal je klinický psycholog a psychoterapeut. Po sloučení Centra adiktologie PK a Oddělení pro léčbu závislostí VFN (U Apolináře) vznikla v lednu 2012 samostatná Klinika adiktologie, kde doposud vykonává funkci přednosty. Od roku 2008 působí ve funkci proděkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro nelékařské studijní programy. Je editorem odborného časopisu Adiktologie a vice prezidentem Mezinárodní asociace editorů adiktologických časopisů ISAJE.

Miloslav Lujka

Miloslav Lujka se cyber security věnuje již 12 let. Založil neziskový projekt Digitální pevnost, který má za cíl bojovat za bezpečnější online svět.

Ňun & Ví

Hong Nhung Dangová a Huyen Vi Tranová jsou české divadelní umělkyňe s vietnamskými kořeny.

Oliver Scott Curry

Oliver is a researcher at Oxford University and London School of Economics and a managing director for the research centre Kindlab, which examines and measures the kindness of everyday life.

Osamu Okamura

Osamu by mohl být typickým Husákovým dítětem, kdyby se nenarodil zrovna v Tokiu. Šťastné dětství strávil na moderních sídlištích Asie i Evropy, aby se posléze sám stal architektem zaměřeným na tvorbu obyvatelnějšího města. Poté, co sedm let vedl český architektonický časopis ERA21 a pět let řídil program mezinárodních urbanistických konferencí reSITE, se stal letos pátým děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Petra Wűnschová

Petra vystudovala arteterapii, velkou část profesního života se ale zabývá pomocí dětem a rodinám, které zažívají doma násilí. Více jak 15 let pracovala s dětmi v utajeném azylovém domě pro oběti domácího násilí. Na základě těchto zkušeností v roce 2015 založila a vede Centrum LOCIKA, první specializované centrum pro děti ohroženým násilím v rodině v ČR. Petra ráda pracuje s obrazy a tělem, miluje pohyb a nesnáší stagnaci. Chronicky věří v dobré konce, a tak hledá naději i tam, kde není na první pohled vidět. Práce s traumatem jí mnohé dala, mimo jiné to, že pokud dáme dětem bezpečné místo a autentický vztah, můžeme se od nich mnohé dozvědět a naučit.

Prague Breakin School

Prague Breakin School je jednou z předních Break Dancových skupin v České republice. Její členové mají na kontě řadu vítězství v prestižních českých i zahraničních soutěžích

Tomáš Forró

Tomáš je slovenský nezávislý reportér, který se zabývá konflikty a působí v krizových oblastech po celém světě. Poslední dva roky působil jako jediný západní novinář, nepracující pro ruskou propagandu, v bojové zóně východní Ukrajiny. Jeho texty jsou publikovány ve čtyřech dalších jazycích a je držitelem několika novinářských cen.

Tomáš Halík

Mons. Prof. PhDr.Tomáš Halík Th.D., dr.h.c. působil za komunistického režimu v náboženském i kulturním disentu a byl tajně vysvěcen na kněze. Po r. 1989 podnikl přednáškové a studijní cesty do všech 6 kontinentů, byl mj. hostujícím profesorem na univerzitách v Oxfordu, Cambridge a Harvardu. Papež Jan Pavel II. ho jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími a Benedikt XVI. čestným papežským prelátem. Dnes je členem Evropské akademie věd a umění a profesorem Filozofické fakulty UK. Je autorem několika knih přeložených do 19 jazyků.

Vojtěch Adam

Vojtěch se chtěl v šesti letech stát vynálezcem a jeho prvním vynálezem měla být kosmická loď. I když kosmickou loď nikdy nesestrojil, věda jej provází celým jeho profesním životem, který zasvětil dvěma světům, analytické chemii a molekulární biologii. Toto netradiční spojení mu nyní umožňuje zkoumat procesy odehrávající se v nádorové buňce. Výzkum, kde využívá technologie moderních editací genomu CRISPR, by měl odhalovat způsob jak potlačit progresi nádoru a výrazně zvýšit účinnost protinádorové léčby. Vojtěch publikoval více než 600 vědeckých prací, kromě nádorové biologie se zajímá o pokročilé nanomateriály. Je celoživotním snílkem a fanouškem sci-fi a fantasy literatury.

Organizing team

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Organizer

Jiri
Vodicka

Prague, Czech Republic
Co-organizer
  • Jan Bednář
    Post production
  • Lukas Smol
    Production
  • Robert Renč
    Team member
  • Tereza Černá
    Production