Youth@Budapest
x = independently organized TED event

This event occurred on
April 12, 2019
Budapest, Budapest
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Csörsz u. 18
Budapest, Budapest, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anita Szegedi

Szociológus és játékfejlesztő producer. Szenvedélye a játékfejlesztés és annak minden részterülete. Csapatban és egyedül is szeret dolgozni, értékeli a fejlesztés művészi oldalát és a racionális feladatokat is. Producerként egy fejlesztőcsapat munkájáért felelős, és arról fog beszélni, hogyan jutott el introvertáltként idáig, milyen nehézségekkel nézett szembe, és mit tanult belőle.

Anna Sebestyén

Lelkes angoltanár, megszállott sportoló, utazásfüggő. A Pázmány Egyetem angol szakán végzett. Imád utazni, szereti a kihívásokat – 18 évesen egyedül bejárta Japánt, majd megfogadta magának, hogy visszatér még Ázsiába. 6 év elteltével teljesült a vágya, Tajvanra költözött egy évre tanítani. Előadásában kalandjairól mesél, és arról, sokszor mennyire eltér a valóság az elképzeléseinktől.

Anna Tóth

Vállalkozó és megszállott közösségépítő. Életében fontos szerepet játszik a kisvállalkozások és startupok támogatása. Társalapítója a 6:20 Chili Nights startup-közösségnek és a Millennial Women Network (MWN) női vállalkozó közösségnek. A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Hagyományaiért Egyesület alapító tagja. Előadásában bemutatja, hogyan valósítsd meg vállalkozási ötleted a közösség erejével.

Árpád Bayer

Történész, játékfejlesztő. Egyetem után városi kalandjátékot fejlesztett, vállalkozó lett. Eközben a tudományos karrierje sem állt meg: a doktori képzésen abszolvált, az emlékezettel foglalkozik. Hogyan lesz a történelemből alkalmazott tudomány? Ezen dolgozik cégével, az Open History-val. Előadásában azt fedi fel, hogyan profitálhatsz abból a mindennapokban, ha használod a történész eszköztárát.

Bea Barta

Örök idealistának tartja magát, aki hisz abban, hogy az emberek, ezáltal az emberek alkotta kisebb-nagyobb csoportok, közösségek is képesek fejlődni, változni. A változás és változtatás kulcsának a tudatosságot, a kérdezés és a reflektálás eszközeit tartja. Ezen eszközök használatát társadalomelméleti tanulmányai, majd a pszichológia és az önismeret világával való ismerkedése során sajátította el. Előadásában a családi múlt, vagyis a transzgenerációs örökségünk megismerésének fontosságáról beszél.

Benedek Lits

20 éves wannabe-polihisztor. Valószínűleg most is épp haikut vagy numerikus pénzügyek beadandót ír. Ugrott már ki egyedül egy helikopter ajtaján 800 méter magasból, lakott már 29 fiúval egy légtérben évekig. Fénykorában 25 mp alatt rakta ki a Rubik-kockát, és tudta fejből mindkét Akkezdet Phiai album összes szövegét. Életében eddig csak szemeteskocsi hátulján állva és jazz-zongoristaként keresett pénzt. Mostanában amúgy egyetemre is jár, szabadidejét sakkozással és bridzsezéssel tölti. Előadásában a vélemények és a Jedi rend tagjainak jogegyenlőségéért szólal fel.

Bettina Bettina

Belgiumban diplomázott kommunikáció és médiatudomány szakon, pályafutását a divatvilágban kezdte marketingesként. 5 évvel ezelőtt úgy döntött, visszaköltözik Budapestre, a szülővárosába. Egy nagy cég értékesítőjeként dolgozik Franciaországnak és a Benelux államoknak. Szabad idejében zenei előadásokat szervez saját zenekarával, a műsor bemutatja a cigányzene forradalmát és a világzenében betöltött szerepét. Előadásában arról mesél, hogyan vált a gyengesége, a „mássága” a legnagyobb erősségévé.

Bettina Győri

Kiskora óta táncol, később tánccsapatával egy illuzionista műsorát színesítették. Ennek köszönhetően bűvészasszisztens vált belőle, majd megalapította Magyarország első táncos-bűvész trióját. Ma azon kevesek egyike, aki nőként önálló bűvészműsorral lép fel. Életének, ahogy sok mai fiatalnak is, egyik elengedhetetlen platformja a közösségi média. De hogyan is kapcsolódik össze ez a kettő? Mi a hasonlóság az online világ és egy illuzionista műsora között? Válaszait leleplezi az előadásában.

Bettina Kállai

Belgiumban diplomázott kommunikáció és médiatudomány szakon, pályafutását a divatvilágban kezdte marketingesként. 5 évvel ezelőtt úgy döntött, visszaköltözik Budapestre, a szülővárosába. Egy nagy cég értékesítőjeként dolgozik Franciaországnak és a Benelux államoknak. Szabad idejében zenei előadásokat szervez saját zenekarával, a műsor bemutatja a cigányzene forradalmát és a világzenében betöltött szerepét. Előadásában arról mesél, hogyan vált a gyengesége, a „mássága” a legnagyobb erősségévé.

Cintia Kapitány

20 éves egyéni vállalkozó. Fiatal kora ellenére már sok nehézséggel és megpróbáltatással kellett szembenéznie. Mindezekből szinte teljesen egyedül állt fel, és volt elég ereje, bátorsága fordítani a sorsán. Jelenleg ajándékkészítő, amelyhez régi szenvedélyét, a rímfaragást használja. Könyvet ír mindarról, amit megélt, és egy újszerű gondolkodáson alapuló környezetvédelmi cég alapítását tervezi. Előadásában élete kacskaringós útjain nyert tapasztalatait osztja meg.

Csingisz Dordzsceren

23 éves, félig mongol, félig magyar származású. Vidékről költözött Budapestre, ahol munkája mellett keresi a lehetőségeket, hogy felhívja a figyelmet az iskolai bántalmazás jelenségére. Előadása a származásbeli különbözősége miatt átélt bántalmazásokról, azok feldolgozásáról, a bántalmazotti lét felismeréséről szól. Célja, hogy elmondja, van kiút a bántalmazásból, és a bántalmazottakból is válhat egészséges, felnőtt ember, amelyet saját példáján keresztül mutat be.

Donát Hamar

Youtuber, coach, marketingkommunikációs szakember. Feleségével közös videóival tízezreket szólít meg, pozitív és leplezetlenül őszinte üzeneteik a párkapcsolati buktatókon vezetnek át. Szenvedélye az önismeret és a jól működő kapcsolat. Előadásában a házasság mélységein keresztül mutatja be a valódi intimitás megszületését.

Dóra Benyák

Gyerekkora óta rajong a digitális technológiáért és az innováció világáért. A mindennapokban IT menedzseri feladatköröket lát el vagy Service Design alapú tréningeket tart. Sokáig kereste, mitől olyan erős kapcsolódása az agilis projektmenedzsment keretrendszerével és a Design Thinking eszköztárával, a választ végül önmagában találta meg. Több inkubációs ház mentoraként is feltűnik, fiatalokat segít a digitális világ szakmáiban való eligazodásban és saját útjuk megtalálásában

Gábor Tóth

Y generációs véleményvezér, aki volt már külföldi vendégmunkás, hátizsákos utazó és startupper is. Jelenleg közösségszervezéssel és új felnőttképzési modell létrehozásával tölti az idejét. Gyakran érzi, hogy futurisztikus, progresszív gondolataira még nem nyitott a világ. Mégis kitartóan népszerűsíti a decentralizált, közösségi életmódban rejlő lehetőségeket. Mindezt a tudatos életmód iránt érdeklődő fiatalok bevonásával fejleszti és teszteli.

Kristóf Muhi

Egyetemi hallgató, startup-társalapító és vezető. Utál unatkozni. 12 évesen részt vett élete első informatika versenyén, ahol rögtön beleszeretett a beszédbe és a tudománykommunikációba. Tanulmányai mellett azon dolgozik, hogyan lehetne a közoktatásban minél jobban érvényesíteni az okoseszközök használatát. Célja, hogy ne harcoljunk az iskolai telefonhasználat ellen, hanem tanuljuk meg őket értelmesen használni. Előadásában arra keresi a választ, hogyan lehetne élményalapúan és modern módon tanulni.

Krisztina Vellai

Előadóművész, aki a klasszikus balett és a show-moderntánc világában töltött 10 év után végül a légtornában találta meg igazán önmagát. Szóló tissuszámában egyedi trükkökkel és magas zuhanásokkal varázsolja el a közönséget, amely több nemzetközi cirkuszfesztiválon is ezüst díjat nyert. Az utóbbi időben a New York-i David H. Koch Theaterben és az Operaház gálaműsorában is szerepelt. Hiszi, hogy testünk mozdulatai épp oly kifejezőek, mint a kimondott szavaink, így egy különleges, érzelmekben gazdag, őszinte történetet álmodott meg a TEDxYouth@Budapest színpadára.

Lili Kormos

Ha éppen nem ír (blogba, újságba, reklámba…), akkor olvas. Sokszor arról ír, hogy mit olvas. Ezt csinálta például az Európa Kiadó marketingvezetőjeként. Dolgozott tévében, vezetett rádióműsort. Na jó, szokott meccset is nézni Real Madrid-drukker tacskójával (akit utána mindig le kell vinni széttépni egy kerítést). Újabban arról ír, miért olvasunk egyre ritkábban könyvet, és hogy miért nagyobb baj ez, mint amilyennek elsőre látszik. Előadásában azt is felfedi, hogyan lehet ezen változtatni.

Mirtill Megyeri

Küldetése, hogy tanácsadóként segítse a fiatal munkakeresők és munkaadók közötti jobb megértést. A Zyntern.com állásportál megalapításával az online térben, míg pályaorientációs előadásokkal és workshopokkal a való életben segíti a fiatalok eligazodását a munkaerőpiacon. Tapasztalatai szerint manapság a legtöbb fiatal felnőtt szorong a jövőjével kapcsolatban, mégsem kap megfelelő figyelmet a jelenség. Előadása éppen ezért a felnőtté válás során jelentkező kapunyitási pánikról szól.

Olga Augusztin

Gyerekkorától kezdve életének fontos része a sport, számos sportágat kipróbált és szeretett meg. Valamiféle hiányérzet miatt azonban mindig abbahagyta őket, ahogy a munkahelyein, emberi kapcsolataiban is jellemző volt rá a váltás, az új dolgok keresése. Előadásában arról a szemléletváltásról mesél, amely után emberként kezdett magára tekinteni a sportban. Olyan hozzáállást mutat be, amivel megtartható vagy újra felfedezhető a mozgás, a sport szeretete felnőttként is.

Tilda Völgyesi

Erdélyben született, majd a Debreceni Egyetemen végzett egészségügyi tanulmányok után Budapestre költözött, ahol jelenleg daganatos betegekkel foglalkozik. Saját bőrén megtapasztalva az egészségügyben uralkodó káoszt, azokat az egyszerű lehetőségeket igyekszik megvalósítani, amikkel minőségi javulást érhetnénk el a mindennapokban. Ez mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek szempontjából fontos, mivel ez a két réteg ugyanazon kiszolgáltatott helyzet két oldalán szenved.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer
  • Bea Bincze
    Team member
  • Dia Deli
    Production