Planina
x = independently organized TED event

Theme: KREŠEMO ISKRE

This event occurred on
August 25, 2019
Kranj, Kranj
Slovenia

Namen dogodka TEDxPlanina je predstaviti nekatere odmevne posameznike in posameznice, ki živijo ali delajo na kranjski Planini. To so osebe, ki s svojo življenjsko zgodbo, delom in izkušnjami preko svojega TEDx nastopa lahko spodbudijo pozitivne spremembe v širši skupnosti. Želimo pokazati širok potencial, ki ga ima pestro prebivalstvo Planine, in kresati iskre navdiha za prihodnost.

Mercator Planina 1
Ulica Gorenjskega odreda 12
Kranj, Kranj, 4000
Slovenia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Planina events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alex Kodek

Z raziskovanjem umetnosti giba se ukvarja od leta 1998, ko je v Kranju začel trenirati Andokai Aikido. Kasneje se je usmeril k plesu, sprva v salso, kasneje pa pod vodstvom Vite Osojnik v sodobni ples. Ob tem je znanje bogatil na delavnicah pod mentorstvom tujih in domačih učiteljev. V tem času je sodeloval pri različnih sodobnoplesnih in uličnih predstavah in projektih. Ko je spoznal brazilski zouk, je postal njegov goreči promotor in ga priporoča vsem družabnim plesalkam in plesalcem. Trenutno pa ga najbolj navdihuje plesna improvizacija in nadaljnje raziskovanje gibalnih praks.

Mateja Debeljak

Mateja je socialna delavka in svetovalka, ki v življenju v prvi vrsti izhaja iz srca. Zaveda se, da je vsak človek svet zase. Da bi se lahko približala srčiki posameznika, pri svojem delu uporablja najrazličnejše pristope. Pri tem ponosno priznava, da je samo človek in verjame, da je živeti veščina, ki se jo učimo vse življenje. Del tega procesa pa je tudi naša medsebojna komunikacija, ki nas lahko oddaljuje, ali pa povezuje. Mateja je v svojem govoru podala nekaj preprostih nasvetov, ki se jih je pri izbiri besed in dejanj vselej dobro spomniti, da si bomo vse bližje.

Mitja Legat

Mitja zase pravi, da je v prvi vrsti deskar - na snegu, na vodi, na rolki. V drugi pa video producent viralnih videev, dokumentarnih filmov o ekstremnih športih in outdoor reklam. V resnici je večni otrok, ki mu je uspelo svoje hobije spremeniti v poklic. Z nami deli svoje razmišljanje o sreči in kako z njo napolniti svoje življenje.

Rok Kadoič

Rok je ponosen prebivalec soseske Planina in je živi dokaz, da je življenje med bloki lahko ekstremno ustvarjalno. Je velik aktivist hip hop kulture, svojo strast ter delo pa je popeljal tudi izven Slovenije v Evropo in celo širše v svet. Je režiser, ustvarjalec, podjetnik in mentor mladim. V govoru predstavi svojo idejo oz. projekt, v katerem je našel priložnost, da naredi nekaj, kar ni uspelo še nikomur!

Srđan Nađ

Srđan je arhitekt, ki ga pri delu navdihujejo multidisciplinarne rešitve kompleksnih arhitekturnih, urbanističnih in stanovanjskih problemov. V zadnjih letih je občuten del pozornosti namenil pisanju za revijo Outsider, pri kateri je tudi en izmed urednikov. Pri tem se posveča izzivu, kako strokovne in pogosto nerazumljive tematike približati splošni javnosti. Svojo okolico rad spoznava na kolesu, ob tem pa ves čas išče rešitve, ki v središče načrtovanja bivalnih območij postavljajo uporabnika – človeka. Temu je namenil tudi svoj govor.

Tamara Polanc

Tamara svoje življenje posveča plesu, v zadnjem času predvsem poučevanju baleta in sodobnega plesa. Poleg tega se rada se izraža tudi preko glasbe in igranja klavirja. Končala je Konzervatorij za glasbo in balet v Ljubljani (smer balet) in študirala glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo in sodobni ples na Salzburg Experimental Academy of Dance. Za tem je nekaj let preplesala v fizično-gledališki skupini Fourklor pod vodstvom koreografa Branka Potočana. V Glasbeni šoli Kranj in Vrhnika poučuje balet za predšolske in osnovnošolske otroke, v No stress centru v Ljubljani pa sodobni ples za odrasle.

Živa Drinovec

Živa se je po nekaj letih izgubljanja v svetu in življenju našla v umetnosti. Je aktivna članica Kulturno umetniškega društva SubArt. Pravi, da v njej živita dve Živi, in sicer tista, ki se pokaže na delovnem mestu in tista, ki sije v njeni ljubljeni 'hiši', Trainstationu, centru na železniški postaji v Kranju. Meni, da je okolje poglaviten dejavnik, ki vpliva na človekovo osebnost. V svojem govoru deli osebno zgodbo o tem, kako se je spremenila, ko je zamenjala svoje okolje.

Organizing team

Mateja
Kusterle

Kranj, Slovenia
Organizer

Sara
Aranel

4000 Kranj, Slovenia
Co-organizer