Split
x = independently organized TED event

Theme: TEDxSplit

This event occurred on
May 25, 2019
Split, Splitsko-dalmatinska županija
Croatia

Tema ove konferencije je kreativnost.
odabrali smo govornike is raznih podrucja koji ce prenijeti svoje ideje, svuju misiju, svoju strast.

Karmen Jerkovic Yucel
Vukovarska
123
Split, Splitsko-dalmatinska županija, 21000
Croatia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Split events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alen Jerkunica

Dekan
2000. godine, prije završenog fakulteta, Jerkunica se zapošljava u ustanovi za cjeloživotno obrazovanje Suvremeno učilište u Splitu na poziciji koordinatora za programe obrazovanja odraslih, a od 2007. godine preuzima mjesto ravnatelja. Svojim idejama i iskustvom stečenim u radu na Suvremenom učilištu u Splitu, 2008. godine sudjeluje u pokretanju i osnivanju Visoke škole Aspira te interdisciplinarnog stručnog studija Sportskog menadžmenta. 2009. godine dolazi na poziciju predsjednika Upravnog vijeća Visoke škole za menadžment i dizajn Aspira u Splitu, a 2010. godine izabran je u nastavno zvanje višeg predavača u području društvenih znanosti, polje ekonomija te izvodi nastavu iz područja sportskog menadžmenta. 2015. godine izabran je u nastavno zvanje višeg predavača u području društvenih znanosti, polje ekonomija. Od 2018. godine obnaša funkciju dekana Visoke škole Aspira.

Hari Zlodre

Dirigent
U više od dvadeset godina javnog i profesionalnog djelovanja Zlodre je nastupio u gotovo devet stotina opernih, baletnih i koncertnih izvedaba. Nakon što je za dirigiranie Teodorakisovim Girkom Zorbom osvojio glazbenu Juditu 57. splitskog ljeta, Zlodre je Minkusovim Don Quijoteom upisao još jedan premijerni baletni naslov, a u Baletu Verdi, realiziranom na 59. Splitskom ljetu, koreografu Dinku Bogdaniću pridružio se i sudjelujući u glazbenom koncipiranju projekta. Svoje suradnje na baletnim projektima nastavlja i premijernim ravnanjem Orašara P. I. Čajkovskoga, potom Ravelova Bolera i Bizetove Carmen te Đavla u selu Frana Lhotke, Vragolaste djevojke Hérolda i Hertela, Boumonvilleova baleta La Sylphide te Adamova Gusara. 2018. Zlodre za svoj angažman u HNK Split dobio nagradu "Ivo Tijardović". Zlodre je uspješan i u pedagoškom području, brinući kao izvanredni profesor Odjela za glazbenu umjetnost na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i o novim glazbenim naraštajima.

Lidija Lijic

Sportasica
Lidija Lijic rodjena je 1981. u Splitu. Studirala je arhitekturu na Instituto Universitario di Architectura di Venezia. Sada radi kao arhitektica u splitskom brodogradilistu. Svjetska prvakinja u ronjenju na dah / 5 svjetskih rekorda u razlicitim disciplinama/ svjetska i europska prvakinja, vlasnica najviseg zarona - Himalaja, pilotkinja, slobodna penjacica, alpinistica.

Mejrema Reuter

Akademska umjetnica, edukator, terapeut
Mejrema Reuter rođena je u Splitu. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu, s Rektorovom nagradom kao najbolji student. Odlazi u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu i kao asistentica direktora Opere u Kairu. U Rimu, Kuvajtu, Bangladešu i Libiji nastavlja umjetničku i edukatorsku karijeru, razvija svoj projekt „Umjetnost u terapiji“. Autor je pet knjiga i četiri CD-a te dokumentarnog filma Ragged Edge o radu s nezbrinutom djecom u Bangladešu. U isto vrijeme radi s žrtvama unakaženih kiselinom, djecom s posebnim potrebama i paraliziranim ženama, vodi četiri projekta za implementaciju drame u terapiju i edukaciju. Autorica je, voditeljica i savjetnica nevladinih organizacija za edukacijske projekte uličnog kazališta, a u Institutu za međunarodni razvoj u Velikoj Britaniji savjetnica za edukaciju nastavnika u medicinskim školama i medicinskim institucijama. Vanjski je suradnik Udruge za autizam – Zagreb i Udruge Ozana u Zagrebu.

Miroslav Radman

Prof. dr. sc.
Miroslav Radman svjetsku je slavu stekao 1989. godine kada je srušio genetski zid. Križajući dvije vrste baketrija koje se nisu miješale 150 milijuna godina otkrio je molekularni model nastanka novih vrsta -kako od jedne vrste pretka nastaju dvije različite vrste. Prof. Radman dobitnik je niza prestižnih nagrada, među kojima je i Grand Prix "Richard Lounsbery" koju zajednički dodjeljuju francuska i američka akedemija znanosti.

Natali Saric

Spisatejiica, autorica i prosvjetna djelatnica
Ponosna je majka dvoje djece i nada se da će broj rasti. Rođena je na Dan učitelja pa slijedom događaja živi najljepši posao na svijetu. Radom s djecom tipičnog razvoja i s djecom s poteškoćama u razvoju obogatila je 25 godina svoga života i u sebi pronašla kreativca. Rad u domovima za djecu probudio je u njoj želju za pisanjem terapijskih priča. Autor je 8 terapijskih slikovnica i koautor 10 udžbenika za učenike mlađeg školskog uzrasta. Posebno cijeni iskustvo stečeno u vođenju lutkarske, literarne, likovno-kreativne, informatičke radionice i radionice nenasilne komunikacije. U sitne noćne sate piše poeziju i prozu za djecu i odrasle. Novopečena je Teta pričalica, ali polako...

Senka Klaric

Upraviteljica zaklade
Senka Klarić, pokrenula je projekt Dobri ljudi djeci Hrvatske, tijekom volontiranja u Dječjem domu „Maslina“ u Splitu. Osnovala je Zakladu sa svrhom pružanja novčanih potpora djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi tako što se za vrijeme boravka u domu na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti 6000 eura. Iznos s police isplaćuje se u obliku rente u trenutku napuštanja doma. Na taj način, u sljedeće dvije-tri godine, dok ne nađe posao, štićenik ima pokrivene troškove osnovne egzistencije – stanarinu i režije. Naime, s obzirom na životne okolnosti, mali postotak štićenika dječjih domova upisuje se na fakultet, što im osigurava daljnji smještaj u domu. Tako većina štićenika s navršenih 18 godina mora početi samostalan život, što je bez pomoći , osiguranog zaposlenja velik izazov i postavlja ih pred nemale teškoće. Police pomažu štićenicima da upravo u tom, presudnom trenutku osamostaljenja „premoste“ egzistencijalne teškoće do nalaska prvog zaposlenja.

Zana Marendic Bucevic

Operna pjevacica
Žana Marendić Bučević, mezzosopranistica je koja se do sada istaknula u operi interpretirajuci operne uloge te na koncertnoj pozornici pjevajuci lied i duhovnu glazbu. Nastupa u svim većim hrvatskim gradovima i inozemstvu (Španjolska, Italija, Austrija, Mađarska...). Snima za potrebe radija i televizije. Godine 2004. postala je član HGDU-a, a na poziv svjetski proslavljenog basbaritona Giorgia Suriana postaje asistentom u njegovoj klasi solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje posliednje četiri godine radi sa studentima, a sa prof. Surianom i dalje usavršava svoje pjevanje. 2017.na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu stekla je umjetničko-nastavno zvanje docenta i radno mjesto. Godine 2010. dobila je status samostalnog umjetnika. Od ožujka 2019.stalno je zaposlena kao docent na odsjeku solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Organizing team