METUAnkara
x = independently organized TED event

This event occurred on
December 9, 2018
Ankara, Ankara
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

KKM
Middle East Technical University
Cankaya
Ankara, Ankara, 06800
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­M­E­T­U­Ankara events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ayşe Tükrükçü

Gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ayşe Tükrükçü, çocuk yaşta ensest tecavüzüne uğramıştır. 1993 yılında kocası tarafından geneleve satılmış ve daha sonra bir dönem evsiz kalarak sokaklarda yaşamıştır. 2008 yılında mücadelesini anlatan “Hayatsız Kadın Ayşe” kitabını çıkarmıştır. Tüm bu acı tecrübelerin ardından, sokakta yaşayan kişilere destek olmak için 2014 yılında "Şefkat-Der" ile birikte evsiz kişilere çorba yapıp dağıtmaya başlamıştır. 2 seneye yakın aralıksız her akşam çorba dağıtımına devam eden Ayşe Tükrükçü, kendi hikayesinden yola çıkarak evsiz insanların hayatlarına bir nebze olsun dokunmaya çalışmıştır. Kendisiyle birlikte hem gönüllülerin, hem de İstanbul’da yaşayan onlarca evsizin hayatında önemli bir fark yaratmıştır. 2015 senesinde "Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar" programına seçilmiş ve yaptığı sivil toplum projeleriyle sosyal girişimcilik alanında bir çok ödül almıştır, verdiği mücadele çeşitli belgesellere konu olmuştur. 2017’de evsiz, toplumda yok sayılan ve ötekileştirilen bireylerin topluma geri kazandırılması amacıyla Hayata Sarıl Derneği'ni kurmuştur. Sürdürülebilir sivil toplum anlayışıyla açtığı Hayata Sarıl Lokantası’nda evsiz bireyleri de istihdam ederek hayata tekrar sarılmalarını sağlarken, akşam ücretsiz yemek dağıtıyor. İleride kuracağı rehabilitasyon merkezinde eğitim, psikolojik destek, barınma imkanı sağlayarak bu bireylere eşit iş, aş, yaşam hakkı verilmesini amaçlıyor.

Doç. Dr. Çiğdem Atakuman

Arkeolog
Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)’de arkeoloji doktorasını tamamlamıştır. Getty Araştırma Enstitüsü ve Manchester Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmıştır. ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’nin kuruluşunda yer aldıktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı ve Bilim ve Teknik Dergisi genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulunmuştur. Halen, ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi ve ODTÜ Tarihsel Çevre Değerleri'ni Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı’dır. Çalışmaları, Anadolu’da Neolitik Dönem’in sosyal ve ekonomik bağlamının araştırılmasına ve Avrupa’ya yayılımına odaklanmaktadır. Güneydoğu Anadolu’dan Batı Anadolu’ya çeşitli arkeolojik projelerde görev yapmaktadır.

Dr. Çağrı Mert Bakırcı

Evrim Mühendisi
2013 yılında ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra, Texas Tech Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına başlamıştır. Texas Tech Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden yandalını tamamlamıştır. 5 Kasım 2010'da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji ve Genetik Topluluğu altında Evrim Ağacı isimli grubu kurmuştur. Evrim Ağacı, Türkiye'nin en önde gelen evrimsel biyoloji ve popüler bilim oluşumlarından biri olarak, Bakırcı liderliğindeki çalışmalarına devam etmektedir. Bakırcı, Evrim Ağacı bünyesinde bugüne kadar 7000 civarında popüler bilim içeriği, onlarca popüler bilim videosu ve evrimsel biyoloji üzerine 2 kitap yayımlamıştır. 1 Ocak 2014'te, "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları: Evrimin Temelleri ve Nasıl İşlediği Üzerine..." isimli ilk kitabını çıkarmıştır. Kısa sürede kitabevlerinin bilim kategorisinde çok satanlar listesinde 1 numara olan kitap, 2018 itibarıyla 7. baskısını yaptı. Bakırcı, ABD’nin Teksas eyaletinde yaşamaktadır.

Dr. Sartuk Karasoy

Havacılık Mühendisi
1965 Akhisar doğumlu olan Dr. Sartuk Karasoy, ODTÜ Havacılık Mühendisliği'nden lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerine sahiptir. Roketsanda tasarım mühendisi olarak başladığı kariyerine sistem mühendisliği müdürü ve mühendislik direktörü olarak devam etmiş ve halen Roketsan'da İleri Teknolojiler ve Sistemler'den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Sartuk Karasoy, ayrıca, bir Savunma Sanayi Başkanlığı iştiraki olan DeltaV Uzay Teknolojileri yönetim kurulu başkan vekilliğini görevini de yürütmektedir. ODTÜ'de 15 yıl kadar Havacılık ve Uzay Sistem Mühendisliği dersleri de vermiş olan Karasoy, dünyanın çeşitli yerlerinde çalıştığı şirket adına sempozyumlara ve oturumlara katılmaktadır. Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

Emrehan Halıcı

Türkiye Zeka Vakfı Başkanı
Konya'da doğan Emrehan Halıcı, Konya Maarif Koleji mezunudur. Lisans ve Lisansüstü eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış ve aynı üniversitede bir süre asistanlık yaptıktan sonra HALICI Şirketler Grubu'nu kurmuştur. Yurt içinde ve yurt dışında bilgisayar ve yazılım alanlarında birçok proje gerçekleştiren Emrehan Halıcı, ilk Türk bilgisayarının üretiminde yazılım sorumlusu olarak görev almıştır. Üniversite-sanayi işbirliği için yoğun çabalar harcayan Halıcı, ODTÜ Teknokent’in kurulmasında etkin rol almış ve ODTÜ-Halıcı Yazılımevi ile Türkiye’nin ilk teknoparkının kurucusu olmuştur.Uluslararası MENSA topluluğunun üyesi olan Emrehan Halıcı, Türkiye Zeka Vakfı'nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

Erhan Erkut

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Erhan Erkut, lisans derecesini 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden, doktorasını ise 1986’da Florida Üniversitesi’nden aldı. 1985-2005 yıllarında Alberta Üniversitesi İşletme Fakültesinde ders veren Prof. Erkut bu dönemde “INFORMS Teaching of Management Science Practice Award” ile “3M Teaching Fellowship” başta olmak üzere dokuz eğitim ödülü ile Canadian Operational Research Society tarafından verilmiş beş başarı ödülü aldı ve 50’den fazla hakemli dergi makalesi yayınladı. Eğitim ve araştırmanın yanında birçok endüstriyel projeyi de yöneten Prof. Erkut, Centre for Excellence in Operations adlı bir uygulamalı araştırma merkezi kurdu ve INFORMS Transactions in Education dergisinin kurucu editörlüğünü yaptı. 2005’de Türkiye’ye dönen Prof. Erkut, 2005-07 arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı, 2008-13 arasında Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü, 2014′den bu yana ise MEF Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı görevlerinde bulundu.

Evren Bingöl

Oyuncu, Yönetmen
26.09.1980 yılında Ankara ‘da doğdu. İlkokul ve ortaokulu bitirdikten sonra Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi resim-heykel-seramik bölümünü dereceyle kazandı. Lise yıllarında Yusuf Demirtaş, Aydın Erkek ve Ertürk Boyancı gibi sanatçılarla resim-heykel çalışmalarını tamamladı. Lise eğitiminin ardından Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünü yine dereceyle kazanan Evren Bingöl buradaki eğitimini tiyatro eğitimi almak için yarıda bıraktı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk bölümünü kazanan sanatçı burada Bozkurt Kuruç, Cihan Ünal, Ecder Akışık, Sinan Pekinton, Münir Canar, Erdal Küçükkömürcü, Mehmet Atay gibi ustalarla oyunculuk eğitimini sürdürdü.Halen İstanbul’da yaşamakta olan Evren Bingöl Kendine Bakma Akademisi (KBA) kurucu ortağıdır. Evli ve bir çocuk babası olan Evren Bingöl’ ün aynı zamanda “Dair” adında bir kitabı bulunmakta bununla birlikte yazım denemeleri yapmakta ve psikolojik yazım örneklerini incelemektedir.

Gülsüm Kav

Kadın Hakları Savunucusu
1971 doğumlu olan Gülsüm Kav, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucularından olup halen platformun genel temsilciliğini yürütmektedir. 1996’da Anadolu Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Tıp Etiği Uzmanı olarak çalışmaya başladığı kariyerinde, bir süre İstanbul Bölge Müdürlüğü Hasta Hakları Uzmanı olarak yöneticilik yapmıştır. 2012 yılından beri Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Kurulu’nda uzman hekim olarak çalışmaktadır. Ankara ve İstanbul Tabip Odaları’nda, İnsan Hakları Komisyonu’nda, İstanbul Tabip Odası yayın organı olan Hekim Forumu’nda, Kadın Hekimlik Komisyonu’nda ve Etik Kurul’da çalışmıştır. TTB Kadın Hekimlik Kolu İstanbul eski temsilcisidir. İstanbul Tabip Odası, Türkiye Biyoetik Derneği, Tıp Etiği ve Hukuku Derneği üyesidir. Kadın haklarına dikkat çekmek üzere Yarın Gazetesi’nde ve diğer gazete ve dergilerde yazıları yayınlanmaktadır.

Kaan Sezyum

Yazar
1976 yılında İstanbul Heybeliada’da dünyaya gelen Kaan Sezyum, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda yazarlığa merak salmıştır. Bu merakının sonucunda şu an iş hayatına yazarlık, radyoculuk ve reklamcılıkla devam eden Kaan Sezyum, sezyum.com’un da kurucusudur. Çeşitli dergilerde yazarlık yapan Kaan Sezyum, Tempo Dergisi’nde 290 hafta Gündem Light bölümünü hazırlamış, ve bunun yanısıra Siddhartha grubunun bateristliğini yapmıştır. Ve şimdi de, yaptığı işler ile medyanın bir çok alanında adından sıkça söz ettiren Kaan Sezyum, 9 Aralık 2018’de TEDxMETUAnkara sahnesinde!

Murat Şen

Mucit, Eğitimci
1976 Yılında Ankara’da doğmuştur. Ekonomi ve fotoğrafçılık eğitimi almıştır. Yirmi yılı aşkın süredir sürdürdüğü endüstriyel fotoğrafçılık mesleğini; endüstriyel alanda, araştırmacı, tasarımcı ve sorun çözücü olarak sürdürmektedir. "Gelecek Araştırmaları Enstitüsü" üyelerindendir. Geleceğin programlanabilir olduğuna inanan arkadaşları ile "Mars Kampı" adlı eğitim projesinin tasarımcı ve uygulayıcılarındandır. Üretmenin, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunların tamamına yakınını çözeceğine inanmaktadır. Üretim temalı bir Youtube kanalı vardır. Çiçeği burnunda bir Youtuber.

Sufle

Performans
ODTÜ öğrencilerinden Mustafa Atik ve Göksu Taşçeviren tarafından beş yıl önce temelleri atılan grup, kariyerine “Pus” albümü ve "Fallin" parçası ile devam ediyor. Ankara’da sahneye çıkmaya başlayan ve kendi kitlesini yaratan Sufle grubu, 2013 yılında yaptıkları popüler rock şarkılarının coverlarıyla sosyal medyada ses getirmiştir. Grup, bu projeleri ile dikkat çekerek takipçilerini arttırmıştır. Türkiye’nin birçok yerinde konser vermeye başlayan grup, 2014 yılında kendi bestelerinden oluşan bir albüm hazırlama sürecine girmiştir. Burak Bedirli ve Oğuzhan Eren’in de gruba dahil olmasıyla, müzik tarzını “alternatif pop-rock” yönünde geliştirmiştir. Sufle, 2016 yılında yirmincisi düzenlenen Roxy Müzik Günleri’nde üçüncü olarak dereceye girerken, aynı yarışmadan “Özel Ödül"de alarak ayrılmıştır.

Ünsal Ünlü

1970 yılında Ankara’da doğdu.1990 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Halen Radyo/TV programları ve dublaj çalışmalarını sürdürmekte olan Ünlü, TRT Haber’de Genç Haber Bülteni ile muhabirlik ve spikerlik yaparak meslek hayatına başladı.1997 yılında CTV’de Editör-Spiker olarak 2 yıl boyunca çalıştı. 1999 yılında geçtiği NTV’de 10 yıl süresince; Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Muhabirliği yaptı. Bu dönemde Pakistan Depremi ile ilgili haberiyle Yılın TV Haberi Ödülü'nü kazandı. Aynı dönemde, Cumhurbaşkanları, TBMM Başkanları ve Başbakanlarla birlikte toplam 52 ülkeye yapılan seyahatlere katıldı. 2009 yılında Habertürk TV Ankara Temsilciliği görevini üstlendi ve 2 yıl süreyle devam etti. 2011 yılında kendi isteğiyle görevden ayrıldı ve 2013 yılına kadar TRT Türk’te “Ünsal Ünlü ile Masa” adlı güncel siyaset programını hazırlayıp sundu. Radyo Avrasya Türk’te 2013 Eylül - 2014 Haziran arasında 9 ay boyunca yaptığı ve hafta içi her sabah 08.00-10.00 saatleri arasında yayınlanan 2 saatlik canlı bir siyaset programı “Ankara’dan”, Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından “2013 yılının en iyi radyo programı ödülüne layık görüldü. Gazetecilik dalında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Yüksek Lisans çalışması da yapan Ünlü, 27 yıllık gazetecilik yaşamında bu ödülerin dışında bir çok kurum ve kuruluşun, Haber, Radyo/TV Programcılığı ve Sunuculuk ödüllerini kazandı. Kirlenen medya ortamında 'özgür ve bağımsız gazetecilik' yapabilmek amacıyla 2015 yılı Ağustos ayında evindeki çalışma odasından başladığı Periscope yayınlarına, hala hafta içi her gün devam ediyor. İlk günlerde 37 kişinin izlediği yayınları, şu anda Youtube, Soudcloud ve iTunes gibi mecraların da eklenmesiyle günde ortalama 50 bin kişiye ulaşıyor. Yayınların toplam izlenmesi 5 milyon rakamını geçerken; 79 ülkeden takip edilen Patronsuz Yayın, Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından da 2016 yılının En İyi TV Programı ödülüne layık görüldü.

Yavuz Günal

Performans
Yavuz Günal, 12 yıldır 30’una gelmeyi beklemiştir. 77 kilo, 1.85 cm boyunda ve hala yaşıyor. Dört yıl boyunca açık mikrofonlarda sahneye çıkmıştır. Artık bir saat konuşabiliyor. İzleyenler, izlemeyenlere “yavuz diye bi çocuk var” diye anlattığı için, gösterisinin adını “yavuz diye bi çocuk” koymuştur. Yabancı değil, buralardan.

Organizing team

Bilge
Demirkoz

Ankara, Turkey
Organizer

Ekinsu
Çolak

Ankara, Turkey
Co-organizer
  • Arda Çalışkan
    Partnerships/Sponsorship
  • Mehmet Özcan
    Marketing/Communications
  • Şan Gültekin
    Marketing/Communications