Olomouc
x = independently organized TED event

Theme: Lidi pro lidi

This event occurred on
March 22, 2019
Olomouc, Olomouc
Czech Republic

Téma historicky první konference TEDxOlomouc je Lidi pro lidi. Přednášející budou hovořit například o tom, jak sami můžeme zlepšovat život ve městech, nebo jak oživit prostory, kde dochází k setkávání lidí, k jejich seznamování a navazování přátelství. Dalším důležitým tématem bude, jak dělat kulturu na místech, kde se obvykle nevyskytuje. Řečníci se pokusí odpovědět i na otázku, jak zlepšit místa, kde žijeme a pohybujeme se, aby se nám lépe žilo a vzdělávalo. To vše je tématem prvního TEDxOlomouc.

TEDxOlomouc
17. listopadu 7
Olomouc, Olomouc, 77900
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Olomouc events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adam Morkus

Musician
Nezaměnitelný zvuk, trochu blues, trochu jazz… prsty Adama Morkuse na akustické kytaře poznáte vždy. Sólový virtuóz si pohrává s prvky irské, skotské i anglické hudby a vkládá mezi ně vlastní styl. Využitím nekonvenčních postupů nebo alternativních druhů ladění vzniká pod jeho taktovkou zážitková hudba, kterou zakoncentroval do dvou sólových alb: The Wooden Box Orchestra (2015) a #NOSTALGIA (2017). Hostoval na koncertech v Rakousku, Německu, Itálii, Dánsku, na Slovensku, v ulicích Florencie, Perugie, Marseille a pravidelně navštěvuje divadelní festival v Avignonu. Zastávka na prvním TEDxOlomouc je jen jedna z mnoha, kterou na jaře 2019 plánuje. Ve stejné době by také mělo vyjít třetí, tentokrát konceptuální kytarové album. Dozvíme se víc na přednášce.

EPOS 257

Street artist
Jeden z členů skupiny Ztohoven, jenž pracuje s urbanistickým prostředím a ikonografií města. Zkoumá hranice veřejného prostoru – co jím je, co není a jeho obecné využití. Číslovka v jeho pseudonymu odkazuje k bývalému paragrafu trestního zákona o poškozování cizí věci, neboť jeho intervence do veřejného prostoru se často pohybují na hraně zákona. Mezi jeho nejznámější aktivity, kterými naráží na sociální a společenská témata, patří střelba paintballovými puškami na billboardy politiků, rozmístění balíků sena po Praze či zábor části prostranství na Palackého náměstí.

Luboš Pavlovič

Publicista
Zabývá se alternativní kulturou a novými technologiemi. O těchto tématech psal do časopisů Blok, Dotyk, Reflex, Literární noviny nebo na server Datarama.cz. Je jedním ze zakládajících členů a šéfredaktorem časopisu Živel. Mezi jeho další projekty patří například virální projekt Lagardere No Limits HUMR.CZ. Podílel se také na pořadech Paskvil, Letadlo, Pomeranč, Kosmopolis nebo Kulturní týdeník.

Matúš Šucha

Psycholog
Vedoucí Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého a soudní znalec v oblasti dopravní psychologie. Je členem mnoha prestižních mezinárodních organizací zabývajících se dopravní bezpečností. Ve své pedagogické a publikační činnosti se zaměřuje na manažerskou psychologii, problematiku motivace a řízení výkonu, týmovou práci a projektový management. Zabývá se také dopravní psychologií, otázkami bezpečnosti dopravy a městskou mobilitou. Je autorem řady odborných textů s tematikou psychologie managementu a dopravy.

Michaela Hečková

Project Manager
Bohemistka, projektová manažerka. Oživení veřejného prostoru se věnuje posledních sedm let. Podílela se na projektech redefinujících prostředí pražských sídlišť Jižní Město (festival o umění ve veřejném prostoru Street for Art, Galerie Chodovská tvrz) a Černý Most (komunitní centrum Plechárna). V současnosti působí jako projektová manažerka největšího festivalu vizuálního umění v České republice, Signal Festival. Na začátku roku 2017 vydala svou první autorskou knihu O městech a lidech, která směle mapovala třiatřicet příběhů o oživení veřejného prostoru ve třiatřiceti českých městech. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na žánr literární dokument a vizuální esej.

Michal Orság

CEO
Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci obor český jazyk – anglický jazyk. Působil jako učitel anglického jazyka na základní a střední škole. V posledních letech vede vzdělávací centrum EDUkační LABoratoř, které se věnuje inovacím ve školství, popularizaci učitelského povolání a vzdělávací politice.

Milota Sidorová

Urbanistka
Spoluzakladatelka mezinárodního urbanistického festivalu reSITE. V roce 2013 se jí podařilo získat na newyorské univerzitě Fulbrightovo stipendium, kde studovala urbanismus. Založila iniciativy Ladíme Prahu a Ženy pražského veřejného prostoru. V územním plánování a rozvoji města ji zajímají komplexní a dobře promyšlené městské projekty. Také hodně cestuje. A právě tato kombinace stojí za tím, že se rozhodla praktikovat na volné noze férový urbanismus. Obsahem její práce je vylaďování nevládních, veřejných, ale i soukromých projektů ve střední a východní Evropě. Snaží se o to, aby dobré městské projekty byly zkrátka strategičtěji, spravedlivěji a lépe argumentované.

Osamu Okamura

Architekt
Působí jako děkan Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Předsedá nově zřízené pražské Komisi pro umění ve veřejném prostoru. Dlouhodobě se zabývá otázkami spojenými s veřejným prostorem. Získal cenu v soutěži Interiér roku za návrh vinotéky v Dobřichovicích a časopisem Res Publica byl zařazen mezi sto výjimečných inovátorů ze střední a východní Evropy. Mimo jiné také působil jako šéfredaktor architektonického časopisu ERA 21 nebo programový ředitel mezinárodního festivalu a konference pro obyvatelnější města reSITE.

Štěpán Málek

Academic Punker
Výtvarník, akademický sochař, frontman punkové kapely N.V.Ú., básník, textař, bývalý učitel na Univerzitě Hradec Králové a čestný předseda Klubu Konkretistů. Po absolvování AVU restauroval kamenné náhrobky na Starém židovském hřbitově v Novém Bydžově nebo byl kurátorem v Galerii AMB. Je spoluzakladatelem a členem rady občanského sdružení CON.FRONT.ART. Organizuje také výtvarný projekt Nábřeží umělců. A v neposlední řadě stojí za peticí, díky níž byla odstraněna socha z veřejného prostoru v Hradci Králové.

Organizing team

Jarda
Kratky

Olomouc, Czech Republic
Organizer
  • Roksolana Ilnycka
    Operations