Istanbul
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 13, 2018
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Zorlu PSM Center
Besiktas
Istanbul, İstanbul
Turkey
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Istanbul events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aslı Şafak

Gazeteci
Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.

Cem Say

Akademisyen
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde eğitim veren Prof. Dr. Cem Say, yapay zekânın “nitel uslamlama” ve Türkçe anlama alanlarında öncü çalışmalar yapıyor. İnsan zihninin nasıl çalıştığını çözmeye çalışan Bilişsel Bilim lisansüstü programının kurucularından olan Say, davalardaki dijital delilleri inceleyip sahteliklerini ortaya çıkaran bilgisayar uzmanları arasında yer aldı. Bilimsel makalelerin yanında “Herkese Teknoloji” gibi popüler bilim dergilerinde Bitcoin nasıl çalışır, blok zinciri nedir, paylaşım ekonomisi neyi getirecek gibi karmaşık konuları herkesin anlayacağı açıklıkta anlatmasıyla ünlüdür.

Didem Unat

Akademisyen
2012 yılında doktora derecesini University of California-San Diego’da bilgisayar mühendisliği alanında aldı. Doktora tezinde, GPU programlamayı kolaylaştıran Mint programlama modelini ve derleyicisini geliştirdi. Berkeley’de türbülanslı yanma simülasyonları için ExaSAT performans modellemesini geliştirirken exascale hesaplamalarının öncüsü hocalarla çalıştı. 2014’ten beri Marie Curie Fellowship’e hak kazanmanın yanında 3 TÜBİTAK projesini yürütmektedir. Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde araştırma grubu ile önümüzdeki 15 yıl içerisindeki paralel mimarilerde öngörülen değişiklikler ve bunların yazılımı nasıl etkileyeceği sorusuna çözüm aramaktadır.

Ece Güner Toprak

Avukat
Sorbonne Hukuk Fakültesi’nden en üst takdirname derecesi ile mezun olan Ece Güner Toprak, 1996’da kendi hukuk bürosunu kurdu. MergerMarket ve Reuters sıralamalarına göre Türkiye’de, son 10 yılda, en çok doğrudan yatırım projesinde hukuki danışmanlık yapan beş avukattan biridir. Dört dil bilen Ece Güner Toprak hem ulusal hem uluslararası hukuk konferanslarında konuşmacı olarak yer almış, makaleler, raporlar yazmıştır. “Çare Başkanlık Mı?” ve “Ülkem İçin Çare” adında iki kitabı vardır.

Emin Çapa

Gazeteci
1967 İzmit doğumlu olan Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Ardından Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında bulundu. İşçi - işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştıktan sonra, Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde başkan danışmanı olarak çalıştı. 1999 yılı Kasım ayından 2018 yılına kadar 19 yıl CNN TÜRK’te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu.

Emrah Ablak

Karikatürist
Çizerliğe Avni dergisinde başladı. Daha sonra Dıgıl, Fos, Parazit, Biber, HBR Maymun, L-Manyak, Lombak, Kemik, Penguen adlı dergilerde çalıştı. L-Manyak'ta çizdiği Psiko ve Tübitak isimli çizgi roman serisi ile popüler oldu. Hâlâ Uykusuz dergisinde karikatür köşesi ve Jamal isimli bir bant karakter çizmektedir. Bir yılı aşkın süredir ilk kez kendisinin yaptığı ve “karikafilm” olarak adlandırdığı bir video serisini çizmektedir. 2017’de Hamsiyi Beklerken adlı kitabı yayınlanmıştır.

Fatih Kocabaş

Akademisyen
Doç. Dr. Fatih Kocabaş, ilaç yapılı MEİS inhibitörlerini geliştiren bilim insanıdır. ODTÜ Genetik Bölümü’nü bitirdikten sonra California Institute of Technology, University of California San Francisco ve Stanford Üniversitesi’nde çalışmış, eğitim almıştır. Doktorasını University of Texas Southwestern Medical Center Dallas’ta Genetik programında tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Rejeneratif Biyoloji Araştırma Laboratuvarı’nın kurucusudur. EU Marie Curie, TÜBİTAK, BAGEP, THD, ICGEB, MMV Bill&Melinda Gates Foundation ve Gilead Sciences destekli projelerde yürütücülük yapmaktadır. Uluslarası Gilead Sciences Hematoloji Onkoloji ödülünü alan ilk Türk akademisyendir.

Hande Toffoli

Akademisyen
1977 Ankara doğumlu Hande Toffoli, 1999’da ODTÜ Fizik Bölümü’nü bitirdi, 2005’te ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde doktora derecesini kazandı. Doktora sonrası araştırma için bir yıl İtalya’da görev yaptı. Sonrasında ODTÜ’ye dönüp öğretim üyesi oldu ve fizik bölümü öğrencilerine seksen farklı ders verdi. 2010, 2012 ve 2015 yıllarında ODTÜ Genç Araştırmacı Ödülü’nü aldı. 2015’te Türkiye Bilimler Akademisi’nin düzenlediği Genç Bilim İnsanları Ödül Programı’na (BAGEP) seçildi ve ödül aldı. 2017 yılından beri ODTÜ Fizik Bölüm Başkan Yardımcılığını yürütüyor. Kimya, fizik ve malzeme biliminin disiplinlerarası kesişiminde pek çok bilimsel yayın yayınladı ve araştırmalarını uluslararası platformlarda sundu.

İlker Canikligil

Yönetmen
1972'de doğan İlker Canikligil Saint Joseph Lisesi’ni bitirdi; sinema okudu, sonra okuttu, yardımcı doçent oldu; 2006'da akademiden ayrıldı, reklam filmleri ve kısa filmler yönetti. 2016'dan bu yana YouTube'da çok popüler olan "Olmaz Öyle Saçma Şey" serisini yapıyor. Program sinema ve hayat üzerine hicivsel yaklaşımıyla özellikle gençler tarafından çok seviliyor.

Murat Karahan

Opera Sanatçısı
2003 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde Solist Sanatçı olarak çalışmaya başladı. 2009 yılında Roma'ya gidip burada iki yıl dünyaca ünlü hocalarla çalıştı. 2014’te Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde yılın en başarılı erkek opera sanatçısı seçildi. 2017’de Limak Filarmoni Orkestrası’nı kurdu ve Türkiye turnesi yaptı. 2018 yılında Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müdürü olan sanatçı, dünyanın en önemli opera festivallerinden Verona’da sahneye çıktı. Uluslararası alanda geniş yankı bulan performansı için İtalyan gazeteleri, “Türk, Arena’yı fethetti” başlığını attı.

Selim Hanay

Akademisyen
Selim Hanay, Ankara Fen Lisesi’ni birincilikle bitirmiştir ve Uluslararası Kimya Olimpiyatları’nda Altın Madalya kazanmıştır. Sabancı Üniversitesi’nde Mikroelektronik Mühendisliği ve Fizik okuduktan sonra, Caltech Fizik’te yaptığı araştırmalarda ‘molekülleri ölçen tartı’ geliştirerek doktorasını almıştır. Sırasıyla Bilim Akademisi BAGEP, TÜBA GEBİP, Bilkent Üniversitesi Öğretimde Üstün Başarı ödüllerini almıştır. Araştırma projeleri için TÜBİTAK’ın birçok desteğinin yanında, Avrupa Birliği’nden Marie Curie Kariyer Entegrasyon Fonu ve yüksek bütçeli ERC Başlangıç Fonu’nu almıştır. Bu proje kapsamında ‘Hücreleri Görüntüleyen Radar’ projesini yürütmektedir.

Şirin Payzın

Gazeteci
Şirin Payzın, yüksek öğrenimini Fransa, Ankara ve New York'ta tamamladı. 1994-1999 arasında ATV Ana haber kadrosunda diplomasi muhabirliği yaptı. 1999’da CNN Türk’te kıdemli diplomasi muhabiri olarak göreve başlayan Payzın, 2003-2006 arası “Yeni Gün” adlı programı, 2006-2007 sezonunda sabah kuşağını, 2007-2009 arası Ana Haberleri sundu. 1997’de ve 2004’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ”Yılın Röportajı” ödülünü kazandı. “Hepsi Birer Güldünya” belgeseliyle “2004 Metin Göktepe Yılın Görüntülü Haber Ödülü”nü aldı. En son CNN Türk’te “Ne Oluyor” tartışma programını sundu.

Suna Tüzün

Akademisyen
1988 doğumlu Suna Tüzün, 2005 yılında başladığı Biyoloji-Çevre Biyolojisi eğitimine İstanbul Üniversitesi’nde Hidrobiyoloji alanında yaptığı doktorasıyla devam etmektedir. 20’den fazla sayıda ulusal ve uluslarası ekspedisyonda bilim koordinatörü ve biyolog olarak görev aldı. Sualtı, derin deniz ve deniz canlıları biyolojisi hakkında seminerlere katıldı, konuşmalar ve bilimsel yayınlar hazırladı.

Organizing team

Ozge
Yilmaz

Istanbul, Turkey
Organizer