IstanbulTechnicalUniversity
x = independently organized TED event

Theme: LAYERS

This event occurred on
December 8, 2018
İstanbul, İstanbul
Turkey

In TEDxIstanbulTechnicalUniversity, we eagerly want to determine “layers” as the theme of our event, because we wish to embrace all of the layers of our lives; from education to culture, technology to personality. We believe that the term ‘layers’ can be interpreted as the process we build upon something or the hidden layers underneath the obvious shell –hidden causes-.

Suleyman Demirel Conference Hall
Istanbul Technical University Ayazağa Campus
Süleyman Demirel Cultural Center,İTÜ Ayazağa Campus 34469 Maslak
İstanbul, İstanbul, 34367
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Istanbul­Technical­University events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Atakan Büyükdağ

Writer
İstanbul’da doğmuş ve İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendisliği bölümü ile başlayan, İşletme Yüksek Lisansı ve Tarih Doktorası ile devam eden sıra dışı eğitim hayatının tamamını İstanbul’da geçirmiştir. 10 yılı aşkın bir süre boyunca II. Dünya Savaşı’nın yaşandığı ve savaşı yaşayan halkların bulunduğu coğrafyalarda (Almanya, İtalya, Amerika, Hollanda, Rusya vb.) arşivsel, görsel ve sözel tarih araştırmaları yürütmüştür. Yerinde araştırmaya büyük önem verenBüyükdağ, araştırmaya konu olan coğrafyalarda bizzat bulunmaya ve o bölge halkının kültürel tarihine hakim olmaya özen göstererek tarih anlatımına betimlemeler ekleyerek hem literatüre yeni bilgiler kazandırmayı hem de bu kazanımı akıcılık ile taçlandırmayı ve bu bağlamda postmodern tarih yazımına kitlesel bir katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Ayten Zara

Psychologist
Doç. Dr. Ayten Zara, danışman ve klinik psikologdur.İstanbul Bilgi Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak aile, toplum ve klinik psikolojisi üzerine dersler verir.Birey, aile, toplum ruh sağlığını koruyucu çalışmalar yapar. Bilgi Açık Kapı, Açık Üniversite Konferansları, Ulusal Şiddet ve Travmayı Önleyici çalışmalar Kongreleri, Şiddete Karşı Bilgi Sempozyumları, Çocuğa Şiddet Dur De! ve Çocuk Gelin Damat olamaz!Kampanyanlarıbu çalışmaların içindedir.Türkiye, Afrika, Asya ülkelerinde dezavantajlı koşullara sahip, mağdur çocuklar ve azınlıkların yaşam koşullarını iyileştirmek, çocuklara yönelik şiddet ve travmayı önlemek için çalışan World Human ReliefSivil Toplum Örgütünün kurucusu ve direktörüdür( www.worldhumanrelief.org).Dr. Zara, barış ve insan hakları çalışanı olarak toplumsal barış ve hak temelli yaklaşımları yaygınlaştırmak amacıyla yurtdışında hem de yurt içinde sivil toplum çalışmaları yürütmekte, bu alanda danışmanlık yaparak eğitimler vermektedir.

Büşra Ün

Paralympic Tennis Player
Büşra Ün, 19 Mayıs 1994 İzmir doğumludur. Henüz 6,5 aylık iken ayaklarını hissetmediği fark edilince, hastanede yapılan tetkikler sonucunda vücudunun sağ batında kötü huylu tümör (nöroblastoma) olduğu tespit edilmiş.2 yıllık kemoterapi tedavisi ve 2 ameliyat sonrasında tümör yok edilmiş. Ancak tedavi sürecinde tümörün sinirlerine vermiş olduğu hasardan dolayı kendisi paraplejik durumdadır. Tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürüyor. Eğitim hayatına Cardiff Metropolitan Üniversitesi’nde Spor Yöneticiliği ve Liderlik alanında yüksek lisans ile devam ediyor.O zamandan beri ülkemizin milli takım oyuncusu olarak yurt dışı ve yurt içi platformlarda temsil ediyor. 2009’dan beri Türkiye Şampiyonluğu’na ek olarak Gençler Kategorisi’nde Dünya sıralamasında 3.’lüğe kadar yükselmiş olsa da onun için en önemli başarı 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda yarışarak Paralimpik Oyunlar’da katılan ilk Türk kadın tenisçi olmaktır.

Deniz Tekin

Müzisyen ve söz yazarı olan Deniz Tekin, müziğe olan ilgisi 8 yaşındayken piyano ve yan flütle başladı. Ortaokul ve lise yıllarında çeşitli yerel gruplarda yer alan genç müzisyen, 16 yaşında küçük kafelerde canlı müzik deneyimini gerçekleştirdi. Aynı zamanda çeşitli müzik platformlarında ‘Daphead’ kullanıcı adıyla kendi kayıtlarını paylaşıp bilinen şarkıların coverlarını yaptı ve gerçekten büyük ilgi gördü. 2017 yılında ise ilk stüdyo albümü olan “Kozakuluçka“yı yayımladı. Memur bir ailenin çocuğu olarak müzisyen, İzmir‘de doğdu ve Konak‘ta ilk yıllarını geçirdi. Anne ve babası kamu sektöründe diş doktorluğu yaptığı için çocukluğu farklı illerde geçti. İlk olarak ailesiyle Mardin‘e gitti ve ilkokulu burada bitirdi. Daha sonra Gaziantep‘te ortaokul ve lise eğitimini tamamladı. Müziğe olan ilgisi, babasının da teşvikleriyle piyano ve yan flüt ile başladı. Gaziantep‘te iken SoundCloud gibi müzik paylaşım platformlarında çalışmalarını paylaştı ve büyük bir ilgi gördü. Aynı dönemlerdeki kayıtları YouTube‘da 1-7 milyon arasında dinlendi.

Doğuş Kökarttı

Traveler / Author
Zonguldak Fen Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra, üniversite sınavlarında ülkedeki en iyi 200 öğrenci arasına girerek Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşti. Aynı yıl Türk Eğitim Vakfı tarafından “Geleceğin Liderleri”nden biri seçildi. 2012’den itibaren sırtçantasıyla 35 ülkeyi dolaştı. Bu yolculukları düşük bütçelerle ve 20.000 km’den fazla otostop çekerek gerçekleştirdi. 2012’de “Üzüm Dalları, Güneş ve Güz” kitabı çıktı. Eylül 2015’te dünyayı dolaşarak 198 ülkeden 10.000 insanla tanışmayı amaçladığı “A Tea With 10.000 People” projesini başlattı. Kısa sürede dünya çapında bir etki uyandırarak 140 farklı ülkedeki 4000’e yakın kişiden davet alan proje; ulusal ve uluslararası medya kanallarında, gazetelerde yoğun ilgi gördü. T

Furkan Karagülle

31 Ocak 1997’de İstanbul’da doğan Furkan Karagülle İTÜ İşletme Mühendisliği öğrencisidir. Füsun Yönder Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. Lise yıllarında engelliler için tasarladığı trafik düzeni ile gönüllülüğe ilk adımı atmıştır. İTÜ bünyesinde faaliyet gösteren Nar Harekatı projesinde üç yıldır aktiftir. İki yılı aşkın süredir Çorbada Tuzun Olsun Derneği gönüllüsüdür ve yaklaşık bir yıl boyunca aynı dernekte çocuk projeleri koordinatörlüğünü yapmıştır. Şu anda Nar Harekatı’nda Kaynak Ekibi Sorumluluğu ve Çorbada Tuzun Olsun Derneği Yedek Yönetim Kurulu üyesidir.

İbrahim Semiz

Professor
Prof. Dr. İbrahim Semiz lisans eğitimini 1982-1986 arasında Boğaziçi Fizik Bölümü’nde tamamladı. 1992’de ABD’de Yale Üniversitesi’nde kara delikler üzerine yazdığı tez ile doktora derecesi aldı. 1992-1994 arası ABD’de University of North Carolina – Chapel Hill’de Fizik Bölümü’nde doktora sonrası araştırma, 1994-1997 arası KKTC’de Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1997’den beri Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmakta, “50 Soruda Görelilik Kuramları” adlı popüler seviyede bir kitabı bulunmaktadır.

Mete Atatüre

Physics Professor
Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünden 1996 yılında mezun oldu. Aynı yıl Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarinda çok parametreli dolanıklık ve kuantum girişim alanında doktora çalışmalarına başladı. 2002 yılında doktorasını alan Atatüre, ETH Zurih’te Profesör Atac Imamoglu’nun grubunda araştırma görevlisi olarak yer aldı. 2007 yılında Cambridge Üniversitesi Fizik bölümü ’nde öğretim üyesi olarak katılıp kendi araştırma grubunu kurdu, 2015 yılında profesör oldu. Halen aynı bölümde kuantum malzeme ve sistemler konusunda ekibiyle beraber araştırmalarına devam etmekte olan Atatüre, Institute of Physics ve Bilim Akademisi Derneği üyesidir.

Özer Atik

Musician
1977 yılında Ankara’da doğmuştur. 1996 yılından günümüze kadar pek çok tiyatro oyununun müziklerini bestelemiştir. Reklam ve dizi müziği sektörü için çalışmalar yapmıştır. Televizyon için şarkı yarışmaları düzenlemiştir. Besteci ve söz yazarı olarak şarkı formunda pek çok eser bestelemiştir. Bu eserlerin bazılarını 2008 yılında yayınladığı “Yok Böyle Bir Şey” albümünde toplamıştır. 2007 – 2018 yılları arasında Komedi Dükkanı’yla başlayan ekran macerası, Arkadaşım Hoşgeldin, Müdür N’aptın ve Tolgshow programlarıyla devam etmiştir.

Selin Dedeoğlu

Social Entrepreneur
11 Temmuz 1996’da İstanbul’da doğan Selin Dedeoğlu, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. sınıf öğrencisidir. 2016 yılı Ekim ayında Umut Okulu gönüllüsü olmuştur ve projede 2017 mart ayında eğitim sorumluluğu, Haziran ayında bir yıl süren eş koordinatörlük görevini üstlenmiştir. Halen Umut Okulu ve Engeller Durmasın gönüllüsü, Gönüllülük Kulübü denetleme kurulu üyesidir.

Süreyya Evren

1972 İstanbul doğumlu. 1991’den beri yayımlanan çalışmaları edebiyat ve sanat alanlarına yoğunlaştı. Kitaplaşan çok sayıda romanı, öyküleri, şiirleri, denemeleri, derlemeleri, incelemeleri ve çocuk kitapları var. Denemelerini biraraya getiren Buluntu Kitap (2017) ile romanı Yakınafrika (2018) son dönem çalışmaları oldu. Art-ist yayınları sanatçı kitapları dizisinin editörlüğünü üstlendi. Sanat Dünyamız, Framework, İstanbul Art News, Third Text, Springerin, Milliyet Sanat ve Kunstforum gibi sanat dergilerine yazdı. Sergiler için katalog metinleri kaleme aldı, 11. ve 13. İstanbul Bienalleri’nin kitaplarına birer metinle katkıda bulundu, 14. İstanbul Bienali yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Şener Özmen’in “Filtresiz” başlıklı Arter’de gerçekleşen solo sergisinin küratörlüğünü, "Zihnini Kilitle" adlı bir Berlin-İstanbul sergisinin küratörlüğünü (Stephan Kurr ile birlikte) ve “Go Get Them Tiger!” başlıklı bir Viyana sergisinin küratörlüğünü (Burak Delier ile birlikte) yürüttü. “Postanarşizm ve Güncel Sanat” başlıklı Sanat Dünyamız özel sayısını ve "İktidar, Konsensus ve Sanatın Cevapları, Finlandiya Güncel Sanatı Örneği" adlı Art-ist özel sayısını (Sezgin Boynik ile birlikte) hazırladı. Türkiye güncel sanatı üzerine kapsamlı derlemeler olan Kullanma Kılavuzu, Türkiye’de Güncel Sanat 1986-2006; 101 Yapıt, Türkiye Güncel Sanatı'nın Kırk Yılı ve Kullanma Kılavuzu 2.0 Türkiye’de Güncel Sanat 1975-2015 ile Çocuklar İçin Türkiye Güncel Sanatı kitaplarını Halil Altındere ile birlikte hazırladı. Osman Hamdi Bey'den Picasso'ya Çocuklar için Sanat adlı çocuklar için sanat kitabını Zaman Makinesi ile Bir Gezinti, Çocuklar İçin İstanbul Bienalleri (Bige Örer ile birlikte) izledi. Doktorasını siyaset ve tarihyazımı alanında İngiltere’de Loughborough Üniversitesi’nde tamamladı. SPOT, İstanbul Modern, Kültür Üniversitesi, Hayat Bilgisi, Moda Sahnesi dahil pek çok kurumda modern sanat, sanat sosyolojisi ve güncel sanat üzerine seminerler verdi. Arter’de editör olarak çalışmaya devam ediyor.

Süreyyya Evren

Roman ve öykü yazarı. 19 Mayıs 1972, İstanbul doğumlu. Asıl adı Süreyya Evren Türkeli’dir. “Süreyyya” daki üçüncü ‘y’yi kendisi ekledi. Nişantaşı Anadolu Lisesi mezunu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümündeki yükseköğrenimini tamamlamadan bıraktı. Yayınevlerinde editörlük, redaktörlük ve çevirmenlik; dergilerde yayın kurulu üyeliği yaptı. İlk öyküsü “Susmana Gerek Var ve Oturmana”, 1991’de Varlık’ta; sonraki yıllarda öykü, şiir ve yazıları Varlık, Sombahar, Şizofrengi, Evrensel Kültür, İnsancıl ve Öküz dergilerinde yayımlandı. 1991 Varlık Dergisi 1000. Sayı Gençlik Ödüllerinde Öykü Başarı Ödülünü aldı. ESERLERİ: ROMAN: Postmodern Bir Kız Sevdim (1993), Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üzerine Kısa Bir Roman (1994), Ur Lokantası (1999). ÖYKÜ: Zaman Zeman Öyküleri (1995), Hepimiz Gogol’un Palto’sundan Çıktık (2001), Buruşuk Arzular (2004). DERLEME: Genç Şairler ve Yazarlar Kitabı (1995). DENEME: Bağbozumları-Kültür, Politika ve Gündelik Hayat Üzerine (Rahmi G. Öğdül ile, 2002). ÇEVİRİ: Frantz Fanon (İ.L. Gentzier’den, 1997)

Tamer Dövücü

1998’de Türkiye’de NLP’nin ilk uygulayıcılarından olmuş ve eğitimlerini vermiştir. 1999 yılında“Türkiye’den NLP ve Sibernetik Uygulamaları I” kitabında deneyimlerini okuyucuları ile paylaşmış ve konuyla ilgili pek çok dergi ve kitap editörlüğü yapmıştır. Dünyada konusunda en prestijli ve en büyük psikoterapi enstitüsü olan Milton H.Erickson enstitüsünün Türkiye’deki kurucu başkanı da olan Dövücü bu enstitünün ABD’ deki başkanı olan Dr Jeffrey Zeig’la ve doktor ve psikologlardan oluşan bir ekiple birlikte 2005’den beri psikoterapi eğitimleri düzenlemektedir. Tamer Dövücü 2004’den bu yana geliştirdiği, felsefe, psikoterapi ve kişisel gelişimi, teoriyle pratiği birleştirdiği özgün çalışması Optimum Denge Modeli’nin eğitimlerini 2011 yılında halka açık olarak vermeye başlamıştır. Bu anlamda ODM bir Türk tarafından gerçekleştirilen ilk felsefe, psikoterapi ve kişisel gelişim modelidir.

Zehra Çataltepe

Professor
İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde profesör olan Zehra Çataltepeaynı zamanda banka, sigorta kuruluşları ve telekomünikasyon alanlarında akan veriden devamlı olarak öğrenen yapay öğrenme uygulamaları geliştiren tazi.ai şirketinin eş-kurucusudur. Dr. Çataltepe yüksek lisans ve doktora eğitimini California Institute of Technology’de bilgisayar bilimleri dalında ve yapay öğrenme alanında tamamladı. Yapay öğrenme algoritmaları ve yazılımları, öznitelik seçimi, aykırılık tespiti, çevrimiçi öğrenme, insan eğitimi için yapay öğrenme, heterojen, zaman serisi ve büyük veriden öğrenme Dr. Çataltepe’nin araştırma konuları arasında yer almaktadır. TÜBİTAK ve AB destekli pekçok projede görev yapan Dr. Çataltepe’nin 14 patenti ve 80’den fazla yayını bulunmaktadır.

Organizing team

Zeynep Ezgi
Kaya

İstanbul, Turkey
Organizer

Ada Su
Saatçı

Istanbul, Turkey
Co-organizer
  • Ezgi Idil Engin
    Production
  • Kaan Yapıcı
    Curation