Sofia
x = independently organized TED event

Theme: Метаморфози

This event occurred on
April 13, 2019
Sofia, Sofia-Grad
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Rainbow Plaza
ul. Atanas Dukov 29, 1407 Promishlena zona Hladilnika
Sofia, Sofia-Grad, 1000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sofia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Galina Ryom-Røjbek

Unicycle athlete and Circus Artist
A world champion medalist with more than 20 years’ experience as a Unicycle athlete and Circus Artist. She graduated at the contemporary circus school in Copenhagen, Denmark AFUK (the Academy for Untamed Creativity) in 2013. Galina was born in Bulgaria, raised in Denmark. She is currently living in Sofia the Capital city of Bulgaria. An outstanding person, with great initiatives and a strong desire to improve through learning, have led to a successful move to present high-level performances with her unicycle, modern circus art, and social circus activities.

Roberta Ганова

Певица
От 1994 година до сега, Роберта има изключително интензивна артистично-изпълнителска програма и се утвърждава като певица с един от най-ярките и уникални гласове на българската сцена. Взема участие в многобройни сборни концерти, рок-фестивали, а от 2006 година оглавява катедра „Поп пеене“ и преподава вокална техника в Национално музикално училище „Л. Пипков“, както и е водила майсторски класове по поп и джаз пеене в редица държави като: Франция, Италия, Виетнам, Полша. Интересна подробност за Роберта е, че тя всъщност е кръстена на Робертино Лорети, който явно предначертава съдбата ѝ като успешна певица.

Александър Бойчев

Директор “Дигитален бизнес” в bTV Media Group
Александър Бойчев има над 19 години опит в медиите. Кариерата му е преминала през различни позиции, свързани със създаването на съдържание и управление на процеси. Има страст към автомобилите, която е не по-малка от страстта му към съвременната история и новите технологии.

Александър Кюркиев

Търсач на екстремно люти преживявания
Сериен предприемач, работил в областта на градската култура и екстремните спортове. Маркетингов консултант за световни марки, пионер в новите медии и електронната търговия. Огромен лютояд и виновник за подлютяването на голяма част от българското население. Основател e на първата българска марка за люти гурме продукти, Chilli Hills.

Божидар Стефанов

Преподавател в катедра “Химия”, Технически университет
Божидар Стефанов е химик и работи върху нанотехнологии за отстраняване на замърсители и съхранение на енергия. Възпитаник е на СУ, с магистратура по наноматериали, но през 2011 заминава за Швеция, където защитава докторантура по физика на твърдото тяло. Докторантурата му е върху умни прозорци за пречистване на въздух със слънчева светлина, който носи награди за дисертацията му от Шведската търговска банка и Кралската научна общност в Упсала. Специализирал е в Оксфорд, но преди година се връща в България и в момента е преподавател в катедра “Химия” на ТУ София. Освен това е комуникатор на науката - финалист е на FameLab ’09 и редовен презентатор на Софийския фестивал на науката.

Даниела Кадийска

Преподавател в областта на рекламата
Даниела Кадийска е преподавател в НБУ повече от 20 години. Работата е нейното вдъхновение и хоби, така че няма нито един работен ден в годината. Завършва бакалавър „Реклама“, НБУ, след математическа гимназия. С магистратурата съчетава другата своя страст – киното, като се дипломира в програма „Кино и телевизия“, НБУ.

Евгения Сарафова

Географ
Д-р Евгения Сарафова е съосновател на образователния стартъп Географ БГ, с който през 2016 г. печели ПРОМЯНАТА. Доктор по Дистанционни изследвания на Земята и планетите, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Има повече от 10 г. опит в работата с географски технологии. Част от V випуск на aMBA програмата на The Business Institute. През 2016 г. е част от престижната селекция н Forbes 30 под 30, а през 2017 г. е номинирана за Жена на годината в категория "Интернет". През пролетта на 2018 г. завършва Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. Освен с географски технологии обича да се занимава с интернет комуникации, маркетинг и блогърство.

Емил Марков

Артист
От 1983 работи в областта графичния дизайн, оформлението на книгата, илюстрацията, анимацията и приложенията за интернет. Специализира в изработването и издаването на пространствени книги (pop-up). Дълго време е бил арт директор в рекламни агенции и в големи издателски групи.

Ива Петрова

Пламенен доброволец
Ива е възпитаник на Класическата гимназия, класически филолог и бивша учителка по латински, но дарителството и доброволчеството са нейната стихия, а през последните десет години – и професия. От преводите на Свети Августин, през класната стая и кратък престой в корпоративния свят, до организирането на дарителски кампании и доброволчески преживявания за хора на работното им място: Ива смята, че в различните „превъплъщения“, които сами избираме за себе си, винаги има логика. „За мен свързващото звено във всичко, което правя, е да покажа на хората колко хубаво нещо е промяната и защо не бива да се страхуваме от нея.“

Иван Димов

Инвеститор с мисъл и със смисъл
Основател на фондация Сингъл Степ, която подпомага младежи с различна сексуална ориентация и полова идентичност и изпълнителен директор на Българския център по предприемачество. Преди да се завърне в България професионалната му кариера се развива в областта на финансите като инвестиционен банкер и инвеститор в Ню Йорк и Сидни, Австралия. Иван е запален маратонец, CrossFit атлет и пътешественик.

Мария Чернева

Журналист, изкушен от науката
Познавате я най-вече от малкия екран, близо 30 години работи в БНТ. За малко да я погълне научната кариера, но преходът я запраща в телевизията. Освен че нищи социални и здравни теми, тя е авторка на десетки филми, една книга и един син. И понеже работата й е малко, активно се занивама с обществена дейност. Освен инициаторка на различни кампании, 5 години защитава интересите на децата, като част от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Светла Иванова

Експерт по превенция на употреба на наркотични вещества
На 47 години тя е студентка по психология и майка на 14 годишна дъщеря. Отскоро е служител в Превантивно-информационен център към Общински съвет по наркотични вещества, гр.Габрово. Преди малко повече от две години приключва своето 30-годишно пътешествие из света на наркозависимите. Да, била е наркоманка, но излиза от дъното и сменя посоката.

Светлозар Желев

Литературен активист
Бил е книжар, издател, блогър, и винаги ще бъде читател. Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК, редактор и водещ на рубриката "Литературен гид" в предаването "Библиотеката" по БНТ1, редактор "Литература" в списанието за изкуства и култура "АРТизанин", преподавател в Софийския университет, съосновател на Фондация "Елизабет Костова" за творческо писане.

Organizing team

Dessislava
Boshnakova

Sofia/Bulgaria, Bulgaria
Organizer

Iviana
Gicheva

Sofia, Bulgaria
Co-organizer
  • Lyubomira Velcheva
    Marketing/Communications