Novomesto
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 5, 2018
Novo mesto, Novo mesto
Slovenia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

TEDxNovomesto
Muzejska ulica 7
Novo mesto, Novo mesto, 8000
Slovenia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Novomesto events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Mateja Hočevar

Kemijska navdušenka, ki dneve rada preživi v laboratoriju, kjer razvija nove materiale za aplikacije v pametnih oknih in sončnih celicah. Je doktorica znanosti s področja kemije in raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani. Svoje delovne izkušnje pa je pridobivala tudi znotraj inštituta Jožef Stefan, družbe Lek in Fraunhofrovega inštituta za solarne energijske sisteme v Nemčiji. Je avtorica številnih znanstvenih del, obenem pa je soavtorica slovenskega patenta na temo tiskanih sončnih celic. Zanima jo varovanje okolja v povezavi z obnovljivimi viri energije, zato se tudi v prostem času posveča projektom, ki so naravovarstveno obarvani. Njen življenjski moto je prizadevanje za tehnološki razvoj, ki bo človeštvu prinesel svetlo prihodnost. Rada dela z ljudmi, sodeluje na kreativnih delavnicah za otroke in poučuje predmet kemija v srednji šoli za odrasle. Obožuje potovanja, njena raziskovalna narava se kaže tudi pri odkrivanju skritih kotičkov sveta, različnih kultur in zanimivih ljudi. Predvsem pa je polna energije, vedno nasmejana punca, ki gleda na svet skozi rožnata očala.

Nina Malovrh

Nina Malovrh je industrijska oblikovalka, ki najbolj uživa, ko običajnim predmetom riše neobičajne zgodbe in upa na srečne konce. V svoji karieri je med drugim sodelovala tudi z aktualnim ameriškim predsednikom, kar pa je ni odvrnilo od iskanja rešitev "po zdravi pameti". Z zrnom soli se loteva oblikovanja blagovnih znamk in izdelkov široke potrošnje. Pogumnim idejam pomaga, da ugledajo luč sveta in zadovoljne kupce, za kar je med drugim prejela priznanja Bienala industrijskega oblikovanja ter Društva oblikovalcev Slovenije, pred kratkim pa tudi priznanje za inovacijo Gospodarske zbornice Slovenije. Verjame v preproste rešitve, ki v vsakdan prinašajo več veselja, ne pa dodatne krame. Zase pravi, da se v vsak svoj projekt vsaj malo zatreska.

Peter Kapš

Zdravnik, ki je svojo radovednost in veselje do dela z ljudmi nadgradil z izbiro stroke, da bi zboljšal življenje tistim , ki trpijo. Psihiater, ki poskuša ljudem povedati, da je njihov najpomembnejši organ možgani in da je skrb za mentalno zdravje vsaj toliko pomembna za človekovo dobro počutje kot skrb za telo. Vrsto let je delal v Splošni bolnišnici, zdaj ima 15 let zasebno psihiatrično ordinacijo v Novem mestu. Z veseljem predava kolegom, dijakom in laikom o širnem področju duševnih motenj in njihove obravnave.

Peter Mankoč

Peter Mankoč is a Slovenian swimmer. He is one of the most successful short course European Championship swimmers in the history of the event. Mankoč is the former world record holder in the 100 meter individual medley (short course).

Robert Yebuah

Robert Yebuah je univerzitetni diplomirani inženir metalurgije v pokoju. Prihaja iz Gane, ki je bila do leta 1990 je zanj njegov dom. Takrat mu je umrla še mama in njegov dom je postala Slovenija. Pravi namreč, da se dom povezuje z družino. Prevzel je slovensko državljanstvo. Intenzivno sledi političnemu dogajanju tako v Sloveniji kot v svetu. V skrbi za svoje potomce je pred tremi leti začel razvijati idejo o novi družbeni ureditvi. Trdno namreč verjame, da obstaja način, kako predvsem z občutkom za sočloveka rešiti družbo pred propadom, kamor ta trenutek nedvomno drvi.

Tomaž Stritar

Je poslovni coach in svetovalec. V preteklosti je ljudem pomagal uresničevati njihove poslovne ideje in graditi podjetja, zdaj jim pomaga graditi sebe in izkoriščati lastni potencial. Leta 2014 je kot odgovor na lastno izgorelost in popolno izčrpanost začel raziskovati koncepte pozitivne psihologije, človeškega dojemanja sreče in osebnega zadovoljstva. Na tej zelo naporni a poučni poti je spoznal moč človeške volje in vztrajnosti, predvsem pa dejstvo, da vse kar se začne ima vedno svoj konec. Tudi največje trpljenje. Žal tudi občutek sreče. Preizkusil je veliko metod in tehnik osebnostne rasti in najbolj učinkovite vedno rad podeli z ljudmi, ki jih zanima to področje.

Organizing team

Peter
Jenič

Novo mesto, Slovenia
Organizer

Tea
Petančič

Novo mesto, Slovenia
Co-organizer
  • Nika Štrbenc
    Marketing/Communications