Eroilor
x = independently organized TED event

This event occurred on
May 11, 2019
Cluj-Napoca, Cluj
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Casa de Cultura a Studentilor
1 Piata Lucian Blaga
Cluj-Napoca, Cluj, 400013
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Eroilor events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexa Valianatos

”Am înțeles importanta activismului si lupta contra excluderii, discriminării, în urma cu 2,5 ani când am rămas făra loc de munca pe criteriul tranziției de gen. De atunci am simțit cât de important este sa explicam societății ce înseamnă și cât de importanta este aceasta tranziție de gen pt noi. Mi-am asumat sa vorbesc public, sa particip la traininguri și activități de Advocacy și conștientizare în cadrul diverselor institutii (isop, facultăți, asistenta sociala /protecția copilului, cursuri de pregătire pt psihologi, etc). În aprilie 2018 am fost aleasa vicepreședinta organizației Lgbt MozaiQ. În august 2018 am pornit un grup de suport adresat persoanelor transgender și un altul adresat familiilor lor. De 10 luni sunt prima persoana trans șoferiță Uber și Taxify. ”

Catalin Olteanu & Anna Cristina Geica

Catalin Olteanu Luptator ranit in Afghanistan in urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, intr-o misiune de cercetare. Catalin a fost fata in fata cu 200kg de exploziv. “Ca șef de cercetare, răspundeam de toată patrula, cum îmi era să vină o soție, fiu, sau părinte să mă tragă la răspundere pentru că soțul, tatăl sau fiul lor nu mai este? Am zis mai bine eu decât toți.” Cătălin și-a pierdut un ochi, are pierderi de memorie și proteze de titan, dar plutonul său a putut să continue misiunea; a încasat o lovitură pentru camarazii săi, pentru că el a simțit că asta era datoria lui. Iar acum simte că poate mai mult în Invictus România. Vrea să se pregătească, să se antreneze și poate în viitor să-și reprezinte țara așa cum și-a reprezentat-o în Afghanistan atunci când a fost medaliat de către aliați. Anna Cristina Geica Studenta la Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta si voluntar Invictus de 3 ani. ‘’Imi place mult sa descopar lumea din jurul meu si sa ma bucur de micile lucruri din viata. De asemenea, am absolvit si liceul militar la Alba Iulia si sunt deja de 5 ani in sistemul de invatamant militar.De ce liceul militar? Pentru ca am vrut sa fac ceva ce nu multi fac. De ce academia navala? Pentru spiritul de aventura si viata plina de farmec. De ce voluntar Invictus? Pentru ca am vrut sa aproprii viata civila de cea militara si sa reusesc sa ii inspir pe oamenii din jurul meu sa aspire la mai mult.’’

Cori Gramescu

Este antreprenor de 15 ani, nutritionist si a fost antrenor de fitness aproape 12 ani. A descoperit puterea si importanta sportului si a echilibrului alimentar fiind o adolescenta cu probleme cu greutatea si si-a construit o cariera incercand sa isi gaseasca propria cale. Cumva, a avut noroc. Lucreaza dintotdeauna cu femei si in toti acesti ani i-au trecut prin mana peste 30.000 de cliente.

Dana Nalbaru

Dana Nalbaru este cunoscuta cantareata si compozitoare, care in anii 2000 – 2003 s-a bucurat de o mare apreciere a publicului, ca solista a formatiei HI-Q. In acei ani, Dana, Mihai si Florin au lansat noua clipuri video de succes si trei albume foarte premiate. Popularitatea celor trei le-a adus multe turnee in tara sau strainatate si o mediatizare puternica.

DJ Shiver

A inceput de mai mult de 14 ani pe vremea casetelor derulate cu pix mixand colaje pentru trupe de breakdance si pentru prieteni la petreceri private, a trecut de la CD playere la platane si de la platane la sisteme digitale TRAKTOR. SHVR numit Shiver a ajuns printre cei mai versatili DJ din Romania si a impartit scena cu artisti consacrati ca: Skrillex, The Prodigy, Fat Boy Slim, Die Antword, Sigma, Dj Fresh, Delta Heavy, Wilkinson, Netsky, Ed Rush, James Zabiela si multi altii.

Eduard Enache

Incepand cu anul 2006, a deschis primul blog si a inceput sa implementeze primele profiluri de promovare pe social media pentru mai multi artisti romani. In 2008 a inceput lucrul in presa scrisa ca jurnalist si foto-reporter pentru Federatia Sindicala a Jurnalistilor. Urmandu-si pasiunea pentru moda si fotografie, in 2009 a avut prima expozitie foto in cadrul IAA din Romania (International Advertising Association). In 2010 a condus echipa ce a relansat cel mai cunoscut blog de muzica romanesc al vremurilor – Monden.Info in Urban.ro, un portal de muzica, going out, filme, moda si lifestyle ce a strans o comunitate de 10.000 de utilizatori din publicul tanar comercial (15-27) ce vizitau zilnic site-ul. Unul din momentele de impact a fost unul din primele live-tweeturi romanesti din Londra unde a petrecut 24 de ore in studio cu Maroon 5 in timp ce acestia inregistrau un nou cantec pentru Coca-Cola.

Free 2 Flow

Free 2 Flow – Sunete pentru relaxare si performanta! este primul Handpan si Kora Duo din Romania si are in componenta sa perechea de artisti Georgiana si Valentin Ples. Muzica Free 2 Flow, incadrata in genul World Music/Ambiental este realizata folosind instrumente rare, provenite din diverse culturi si perioade istorice: Handpan, Kora, Bansuri si Fujara. Val s-a specializat pe Kora – harpa africana cu 21 de corzi, datată în anii 1800 în Africa de vest, iar Georgiana pe Handpan – instrument de percutie melodica, datat in anul 2000 în Elveția. Ca instrumente secundare, in repertoriul Free 2 Flow sunt folosite doua instrumente de suflat: Bansuri – fluier traditional indian – si Fujara – instrument traditional slovac. „ Am creat Free 2 Flow din dragoste pentru muzica si oameni. Impletim valori culturale internationale intr-un melanj de sunete si armonii, printr-un repertoriu 100% original. Oferim publicului experiente muzicale inedite care contribuie la imbunatatirea starii de spirit, genereaza relaxare, introspectie si au tenta meditativa. Proiectul Free 2 Flow a debutat in primavara 2015, iar trei ani mai tarziu a obtinut un grant de finantare prin proiectul StartUp Air, ocazie ce ne permite sa ne setam obiective tot mai indraznete. Oferim clientilor si partenerilor nostri solutii de Corporate Wellbeing cu ajutorul muzicii precum si Concerte autentice care aduc un plus de originalitate si eleganta evenimentelor corporate sau private.” Pe parcursul anilor de activitate artistica, ne-au oferit suportul si aprecierea lor colaboratorii si clientii nostri: Thai Therapy, Jazz in the Street, Urbannect, Samsara Foodhouse, Centrul Budist White Mahakala, Info Spiritual, precum si A.P. Road Studio si Euromusic, parteneri care si-au adus aportul la realizarea primului nostru album The FLOW.

Ioana Tanase

Până în 2013 eram consumatorul ideal pe care orice companie și-l dorește. Cumpăram cele trebuincioase impulsiv și credeam că puterea unui produs sta în ambalajul și marketingul său, fără să mă întreb vreun moment cum a fost creat, unde sau ce se va întâmpla cu produsul respectiv după ce eu nu voi mai avea nevoie de el. În 2013 totul s-a schimbat, când am realizat care este impactul acțiunilor mele asupra naturii, viețuitoarelor sale și a propriei mele sănătăți. După ce am fost martora poluării cu plastic și a efectelor sale negative în cele mai îndepărtate și izolate locuri ale planetei, am decis că nu mai doresc să fac parte din această problema și să mai sprijin, prin acțiunile și alegerile mele, industria plasticului. Astfel am renunțat la plasticul de unică folosință, și, treptat, la aproape orice tip de plastic. După ce am absolvit un curs de Marine Litter oferit de ONU și Universitatea din Amsterdam, am demarat propriile proiecte pentru a combate poluarea cu plastic și efectele sale negative. În 2016 am creat ALTERNATIVE, un one-stop-shop pentru cei care doresc să trăiască sustenabil și să își reducă semnificativ amprenta de plastic. În 2017 am fondat Asociația Natura Fără Plastic, singurul ONG din România care se dedică exclusiv problemelor create de poluarea cu plastic și soluții aferente. În 2018 am câștigat o finanțare europeană cu ajutorul căreia voi crea primul magazin zero-waste din România. În toată această perioadă comunitatea persoanelor care au îmbrățișat stilul de viață fără plastic și fără risipă a crescut treptat, și o mulțime dintre ei au decis să implementeze principiile zero-waste și în plan profesional. Și astfel am început să colaborăm cu asociații care ne-au cerut sfatul pentru diminuarea plasticului și a deșeurilor generate, cu profesori determinați să-și educe elevii și studenții în spiritul zero-waste, cu afaceri locale hotărâte să facă pași fermi spre eliminarea plasticului din ambalarea și livrarea produselor lor. ”

Ion Aion

Preot ortodox de 11 ani, doctor în teologie, traducător publicat de Patriarhia Ortodoxă Română, Ion Aion a renunţat la veştmintele bisericeşti, şi-a dat demisia din preoţie şi a scris o carte aparuta la Curtea Veche Publishing. Absolvent de teologie și de limbi clasice, profesor de greacă veche încununat cu performanţe didactice de excepţie, doctorand în studii literare și culturale, dar mai ales preot, slujind ani de zile la diferite parohii, Ion Aion — așa cum debutează sub pseudonim — consideră religia depăşită, dar refuză resemnarea şi propune o noua abordare a ceea ce înseamnă credinţa. ,“Spovedania unui preot ateu” caută răspunsuri simple la ample frământări umane și le propune apoi cu umor și tragism, prin decupaje din viața de zi cu zi a unui preot care denunță dogmele, dar elogiază credința. Cartea este o meditatie provocatoare pe tema conditiei umane, dar si o cautare a divinului, a credintei, dincolo de superstitii, dincolo de dogme, dincolo de orice religie institutionalizata. Nascuta dintr-o experienta directa de viata, tragica si tulburatoare, cartea refuza resemnarea si postuleaza o incredere reinnoita in umanitate.

Mihaela Noroc

Mihaela Noroc este fotograful care in ultimii 6 ani a calatorit in toate colturile pamantului, fotografiind femei si ascultandu-le povestile. Rezultatul e binecunoscutul proiect Atlasul Frumusetii. Mihaela are peste 1,4 milioane de urmaritori in social media iar proiectul ei a fost prezentat de CNN, BBC, Wall Street Journal, Forbes sau Oprah Winfrey si a devenit de curand un album de succes publicat pe trei continente. Atingand o audienta larga din toata lumea, fotografiile si povestile Mihaelei redefinesc frumusetea, incurajand fiecare femeie sa fie ea insasi, gasindu-si propria cale. Intr-o lume din ce-n ce mai divizata, Atlasul Frumusetii e un manifest pentru dragoste, cunoastere si toleranta.

Mihai si David Stescu

David Stescu este un bun exemplu al Puterii X. Diagnosticat la vârsta de doi ani cu un sindrom fără tratament— autism înalt funcțional, David a urmat multe terapii care să-i ofere o șansă de a fi un membru activ în societatea noastră. După 10 ani în care părinții lui i-au fost alături neîncetat, susținându-l în numeroase activități, David are propriul său proiect de fotografie— #jurnaldefotograf, cu imagini din jurul lumii, pe care l-a și expus acum un an, la Gallery Cafe, în București. David va urca pe scenă împreună cu tatăl său, Mihai Stescu, care îi este camarad de călătorii. Ambii sunt implicați în proiecte creative, Mihai având, la rândul său, un blog în care își relatează ideile.

Mugur Pop

Mugur Pop e un personaj pe lângă care nu poți trece indiferent. Înalt, cu părul lung și barba albă, cu centura lui lată de piele de care atârnă un cuțit și asemănarea izbitoare cu un dac, impune și atrage atenția. Ar inspira respect și dacă n-ar spune nimic. Dar Mugur nu e deloc tăcut, dimpotrivă. Pasionat de cai, natură, plante și istorie, e în stare să umple zile întregi vorbind, cu glasul său baritonal și accentul moale, ardelenesc.

Psihotrop

Rapperul Mihai Preda aka Psihotrop vine din Constanta, a studiat lexicul si a fost atras de exercitii cu sinonime, antonime sau paronime inca de mic, iar jocurile de cuvinte sunt ceva normal la el in familie, de aici si deschiderea catre limba romana. A lansat proiectul „Mihai preda”, in care incearca sa-i ajute pe tineri sa invete pentru Bacalaureat cu ajutorul versurilor rap. Pana acum a scos cinci piese, fiecare cu numele unei opere literare din programa pentru BAC, iar reinterpretarea poeziei Plumb, de Bacovia, a prins cel mai bine pe net. Daca ar fi dupa el, ar introduce in programa de Bac cartea lui Aldous Huxley, Minunata lume noua, si melodia lui John Lennon, Imagine. Pe Psihotrop s-ar putea sa-l mai stiti de la concursurile de freestyle, unde a castigat cam tot ce era de castigat, de la concertele Subcarpati, ori din trupa Fratii Grime.

Organizing team

Vlad
Gliga

Bucharest, Romania
Organizer

Oana
Petrus

Cluj-Napoca, Romania
Co-organizer