StaraZagora
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 13, 2018
9:00am - 6:00pm EEST
(UTC +3hrs)
Stara Zagora, Stara Zagora
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

State Puppet Theatre - Stara Zagora
46, General Gurko St.
Stara Zagora, Stara Zagora, 6000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Stara­Zagora events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Алекс Петков

Алекс Петков е консултант в Службата за наркотици и престъпления на ООН (UNODC). Той работи в сферата на корупцията и икономическите престъпления, а в UNODC се занимава с разработване на проекти за антикорупционно образование. Преди това Алекс е работил в Международната антикорупционна академия (IACA) в Австрия. Също така той е и докторант в катедра "Национална и регионална сигурност" на УНСС, където подготвя дисертация на тема „Контролиране на корупцията в органите за местно самоуправление в България“. Научните му интереси отново са свързани с икономически престъпления и корупция и има няколко статии и публикации в международни журнали по темата.

Боряна Кръстева

Пътешественик, журналист, блогър. От 2014 година поддържа личен блог за пътешествия в България – Пътеписаници. Главен редактор е на сайта Peika.bg. Боряна е автор на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици”, събрала едни от най-причудливите легенди и истории за тайнствени места в страната ни.

Добромир Иванов

Добромир Иванов е един от хората, които развиват "Българската стартъп асоциация". За една година те обединиха над 500 компании от цялата страна и в момента работят за стотици законови и административни промени на правителствено и институционално ниво, с които целят България да промени икономиката си в посока иновации и R&D и да се превърне в "Стартъп инкубатора на Европейския пазар". През годините е развил най-голямата българска платоформа за онлайн продажби на автобусни билети, бил е съветник на временния министър на икономиката Теодор Седларски, в момента ръководи бизнес развитието на френския startup FretLink в Източна Европа и участва в развитието на още няколко компании.

Ива Цолова

С повече от 5 години в неправителствения сектор. Активен доброволец и ентусиаст. Има двугодишен опит с хора с увреден слух. Младежки делегат на България към ООН с мандат 2016-2017 година. Тя е един от съоснователите на JAMBA - Кариера за всички. Организацията представлява връзката между хората с различни възможности в България и техните бъдещи работодатели.

Иван Шопов

Български музикант, продуцент и художник (също познат като Cooh, Balkansky, Ghost303), представял своята музика и изкуство в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия, Русия, Австралия и Нова Зеландия. Издавайки, множеството си проекти за едни от най-големите международни музикални компании, творчеството му достига по целия свят.

Илиян Любомиров

Създател на един от най-успешните литературни проекти за съвременна поезия и проза в България „Letters of flesh", радващ се на над 25 000 активни читатели. През 2014 г. печели първи награди на фестивалите София: Поетики и Alter Native в Пловдив. През 2015 г. става лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература „Южна пролет" в град Хасково с поетичната си книга „Нощта е действие". За нея получава и номинации за най-престижната поетична награда в България „Иван Николов", както и за наградата на Литературен клуб „Перото" за развитие на литературния контекст в България. Създава „Думи на 4 гуми" – мобилна книжарница за съвременна българска литература.

Марио Мишев

Той е един от създателите на сдружение "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документални филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана маркетинг и реклама, както и с доброволните обиколки по училища и уроци по родолюбие, които сдружението осъществява от пет години.

Милен Радков

Блокчейн разработчик и ентусиаст, софтуерен инженер и предприемач. Основател е на няколко компании, като най-успешната от тях, в която е и изпълнителен директор - hack - бързо развиваща се софтуерна компания, чиято основна дейност е разработка на продукти и консултации в сферата на блокчейн технологиите и по-сложни уеб системи.

Мирена Керезова

Тя е PR специалист. Работила е с някои от водещите брандове в сферата на културата, здравеопазването, сигурността, FMCG, модата и др. Мирена е създател на първия информационен сайт, посветен изцяло на театъра, LoveTheater.bg. Мирена е част от организационния екип на Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански", който се проведе за пръв път през 2017 г. в Стара Загора. През 2017 г. Мирена е избрана в класацията за успели млади хора, които променят средата, в която живеят, "40 до 40" на Дарик радио.

Михаела Стойкова

Основател на НПО "Операция Плюшено Мече", организацията, която ръководи най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на български деца в неравностойно положение. През октомври 2017-та екипът на сдружението стартира "Скритите таланти на България" - целогодишна менторска програма за даровити младежи в неравностойно положение, която дава възможност за професионална реализация на сираци и младежи от социално слаби семейства.

Николай Михайлов

Николай Михайлов е аниматор, визуализатор, режисьор и V-Ray Trainer с повече от 20 години опит в индустрията. Той е съосновател на онлайн платформата „CastFolio“.

Проф. д-р Ингрид Шикова

Проф. д-р Ингрид Шикова е един от създателите на катедра "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на „Жан Моне Центъра за високи постижения". Цялата ѝ професионална кариера е посветена на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Делегацията на Европейската комисия. Работила е като съветник в Представителството на Европейската комисия. Членува в международната мрежа от лектори "Екип Европа". Избрана е за член на Академичния съвет на Международния център за европейско обучение в Ница, Франция. Има многобройни публикации по въпросите на европейската интеграция. Наградена е с почетния знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за приноса ѝ за развитие на европейските изследвания в България.

Снежина Маринова

Съосновател и управител на НOUR SPACE - Therapy Coworking Community - уютно коуъркинг пространство в София, предоставящо почасово кабинети на психотерапевти, психолози, кинезитерапевти и изграждащо терапевтична общност, организирайки лекции, посветени на психичното здраве. Висшето си образование завършва в Шотландия - бакалавър, специалност “Социология” в University of Edinburgh, и магистратура “Издателство” в Edinburgh Napier University. Предишният й опит е в сферата на маркетинг комуникациите и PR-а.

Ясен Гешев

Предприемач, артист, визионер. Бил е маркетинг директор на Рали „България“ с принос за привличането на Световния рали шапмионат (WRC) в България, работил е в една от най-големите и успешни рекламни агенции, основател и автор на част от проектите на най-значимия фестивал за градско изкуство в страната - Urban Creatures, който трансформира цял един район на София от гето в туристическа атракция, автор на концепцията „Молитва за Стара Загора“ през 2017 г. и основател на консултантска агенция, която помага на градовете да реализират потенциала си.

Organizing team

Mariya
Aleksieva

Organizer