Třinec
x = independently organized TED event

This event occurred on
December 22, 2018
3:00pm - 11:30pm CET
(UTC +1hr)
Trinec, Frýdek-Místek
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Knihovna Trinec
Lidicka 541
Trinec, Frýdek-Místek, 73961
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Třinec events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Denis Szalbot

Je duben roku 2016 a vyprodané Kino Kosmos ve stoje tleská premiéře filmu Normální autistický film, jehož je třinecký rodák Denis Szalbot hlavním hrdinou. Když lékaři Denisovi v jeho pěti letech diagnostikovali Aspergerův syndrom, bylo jemu i jeho rodičům jasné, že život nabere trochu jiné obrátky, než u většiny jeho vrstevníků. Denisova fráze z filmu “Já si ten nenormální život tak docela užívám” je vskutku trefná, neboť již od dětství nehledal žádné výmluvy, ale spíše způsoby, jak využít svá nadání a naplnit své vášně. Těmito vášněmi bylo zprvu čtení, historie, ale zejména hudba. Díky Denisově absolutnímu sluchu a geniální paměti bylo jasné, že má předpoklady pro to stát se hudebním multitalentem. Díky jeho usilovné práci, péči třinecké ZUŠ, pražského spolku ADVENTOR a podpoře jeho rodičů se tak stalo a Denis má za sebou v patnácti letech již mnoho domácích i mezinárodních úspěchů. Na Světovém festivalu pro handicapované umělce v Jižní Koreji zaujal natolik, že dostal možnost poděkovat za účast korejské prezidentce při její státní návštěvě České republiky – samozřejmě v korejštině. S absolutním sluchem se neváže jen to, že se s lehkostí učíte nové skladby, ale také třeba i cizí jazyky. Denis aktuálně zahájil studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kde se mu moc líbí.

Dorota Madziová

Rodačka z Českého Těšína se zabývá neformálním vzděláváním už více než 15 let, a to zejména vzděláváním dospělých. Je spoluzakladatelkou Centra kompetencí a je jednou z prvních certifikovaných lektorek metody Mapování kompetencí CH-Q v České republice. Mimo kurz Mapování kompetencí poskytuje individuální konzultace, ale i workshopy pro skupiny od učitelů až po manažery firem. Sama koordinovala či se zapojila do desítek projektů s tématem celoživotního vzdělávání v ČR i v zahraničí. Ve své práci se tak setkává s celou řadou lidských příběhů a individualit, kterým pomáhá odhalit jejich jejich silné stránky a plnit jejich sny. Na TEDxTřinec poodhalí to nejlepší ze své praxe, vysvětlí, proč většina z nás pracuje na snech cizích lidí a jak může každý (znovu) najít svou vášeň.

Eva Klusová

Třinečanka narozená v Bratislavě. Její záběr zájmů a aktivit je stejně široký jako její ramena. Politologie a evropské vztahy jsou jak jejím koníčkem, tak i oborem studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Už 10 let se úspěšně plní předsevzetí pracovat minimálně 100 hodin ročně na neziskových projektech jako festival Jeden svět, jehož je v Třinci spoluorganizátorkou. Eva bedlivě pozoruje současné dění ve světě, ale i v jejím blízkém okolí. Jejím krédem je “Think Globally, act locally”. Je organizátorkou politické debaty v Třinci, vzdělávacích seminářů, neúnavná bojovnice proti fakenews ve všech jejich podobách. V profesním životě se věnuje zahraničnímu obchodu. Nechce ustrnout na místě, ráda poznává svět ve všech jeho barvách a chutích, protože si myslí, že jen tak ho můžeme pochopit. Na TEDxTřinec se s vámi Eva podělí o svůj inspirativní pohled na současnou společnost a na naši budoucnost v širokém kontextu a v neobvyklém pojetí. Míříme k válce nebo k unudění? Proč se současná generace tak liší od té svých rodičů? To budou jedny z mála témat, které Eva ve svém vystoupení obsáhne.

František Heczko

Profesní příběh třineckého rodáka by vydal na knihu. Po studiích na základní a střední škole v regionu se vydal za studiem do Brna. Tam vystudoval energetické stroje a zařízení jako základ pro pozdější vášeň – jadernou energetiku. Ihned po vysoké škole pracoval na Závodě Energetika v Třineckých železárnách. V roce 1982 nastoupil do Výzkumného ústavu jaderných elektráren na pracoviště Dukovany. Tam měl možnost získat potřebná oprávnění pro následnou práci na výstavbě a zejména spouštění jaderných bloků v Dukovanech, Jaslovských Bohunicích a Mochovcích. Po roce 1989 se vrátil na cca 4 roky zpět do rodného Třince, aby v energetice TŽ vedl provoz údržby včetně modernizací zařízení. Výzvou na dalších zhruba sedm let se pro něj stala v roce 1994 pozice šéfa jaderných bloků v Temelíně v dresu ČEZ. V roce 2001 se vrací znovu do Třince, do společnosti Energetika Třinec, aby vedl výstavbu nové turbíny na elektrárně E2. Od roku 2007 František Heczko pracuje pro nyní švédsko-švýcarskou společnost AF-Consult Switzerland Ltd v pozici Senior Project Manager. Zaměstnání u nadnárodní společnosti mu umožnilo pracovat pro zákazníky od Vietnamu, přes Brazílii, JAR a další až po Saudskou Arábii. Je nám ctí, že František Heczko přijal pozvání na TEDxTřinec a místní publikum tak bude mít možnost dozvědět se něco o energiích na naší planetě, zejména té oku skryté. František Heczko Vás možná bude inspirovat nejen svými znalostmi energetiky, ale i osobním příběhem.

Jakub Minks

Jakub Minks své dětství a dospívání strávil v hutnickém městě a po studiích na zdejším gymnáziu se vydal studovat na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Zde v roce 2007 jako jeden z nejlepších v ročníku ukončuje studium biochemie a genetiky a následně se vydává do kanadského Vancouveru na University of British Columbia, kde po pěti letech získává doktorát z medicínské genetiky. Po studiích Jakub pokračuje ve své vášni, kterou je chápání, jak věci fungují. Tentokrát se však z přírodních věd přesouvá k businessu a přidává se k jedné z nejlepších poradenských společností na světě, McKinsey & Company. Po čtyřech letech práce na nejrůznějších projektech pro klienty z celého světa se stěhuje pod křídla rychle rostoucího slovenského start-upu, firmy Exponea, postupně v pozicích vedoucího pro ČR, střední a východní Evropu a prodejů korporátním zákazníkům. Exponea se zaměřuje na datovou analytiku a personalizovaný marketing na Internetu. Tento rychle rozvíjející se obor využití velkého množství sledovaných dat o aktivitě uživatelů je dnes v online světě všudypřítomný, avšak mnoho uživatelů o něm ani neví. Jakub v průběhu roku 2018 své působení v Exponei ukončil a aktuálně vede dva start-upy jako CEO. Jeden z nich se zaměřuje na instantní překlady a přepisy pro neslyšící na úřadech a druhý propojuje restaurace a kavárny s jejich hosty. Na TEDxTřinec místní rodák a člověk zasvěcený svému oboru přiblíží, nakolik je naše aktivita v online světě sledována, co všechno o nás mají firmy k dispozici a jak s tím mohou či nemohou nakládat.

Karolína Černá

Vášní třinecké rodačky Karolíny Černé je design vlastního oblečení a etická móda. ,,Když se nad tím zamyslíte, je paradox, že pojem ,,etická móda‘‘ vůbec existuje.” Karolína se po studiu na třineckém gymnáziu vydala studovat oděvní design na univerzitu. Problematikou ekologických katastrof způsobených módním průmyslem se začala zabývat zejména ve své bakalářské práci, která ji inspirovala k tvorbě ekologického oblečení. Již během studií navrhuje a šije vlastní oblečení z přírodních materiálů a barev. Přála by si, aby lidé v roce 2019 o tom, co si oblékají, uvažovali jinak. Aby se zaměřili spíše na to, jak se v oblečení dobře cítit a nejen tak vypadat. Na TEDxTřinec by Karolína ráda sdělila, jak lze vybírat oblečení, které zalichotí nejen vzhledu, ale i duši. Také by chtěla inspirovat k tomu, jak příště, až si půjdete koupit něco na sebe, pomoci sobě i světu.

Martin Jínek

Martin Jínek se narodil v Třinci a studoval na zdejším Gymnáziu v letech 1992-1998. Poslední dva roky střední školy už ale strávil v anglickém Readingu. Díky svým výsledkům obdržel stipendium na studium přírodních věd na Univerzitě v Cambridgi. Po absolvování bakalářského i magisterského studia na tamní Trinity College se rozhodl vydat se na vědeckou dráhu. V roce 2002 začíná své PhD v Heidelbergu v European Molecular Biology Laboratory, které o čtyři roky později úspěšně ukončil. Dále jeho kroky směřovaly za oceán, a to konkrétně do kalifornského Berkeley, kde se jako postdoktorand zásadně podílel na výzkumu revolučního bakteriálního imunitního systému CRISPR a na jeho aplikaci v moderním genetické inženýrství. Vedoucí týmu – profesorka Jennifer A. Doudna je nyní i díky práci Martina Jínka vážnou adeptkou na Nobelovu cenu. Od roku 2013 působí Martin Jínek jako profesor na Curyšské univerzitě, kde vede svou vlastní vědeckou skupinu. Jeho výzkum se mimo jiné zaměřuje na výzkum molekulárních mechanismů systému CRISPR a jejich využití v biotechnologii a molekulární medicíně. Některé z jeho výsledků byly publikovány v prestižních věděckých časopisech Science a Nature. Velmi si vážíme toho, že Martin Jínek přiletí na TEDxTřinec, aby vůbec poprvé v češtině domácímu publiku poodhalil, jaké jsou možnosti dnešního genetického inženýrství a co všechno může dnes člověk ovlivnit. I to, co oči nemají šanci vidět. Mohou tyto revoluční objevy přinést lidstvu dlouhověkost, či snad nesmrtelnost? Přijďte se o tom dovědět v originále od třineckého rodáka, který to ve svých necelých 40 letech dotáhl ve vědeckém světě nesmírně daleko.

Organizing team

Ondrej
Mitrenga

Organizer