Youth@LyceeNDS
x = independently organized TED event

Theme: Zaman - Kendini bil! / Time - Know thyself!

This event occurred on
June 7, 2018
Istanbul, İstanbul
Turkey

Zaman - Kendini bil!

Nazım Hikmet “Dünyanın En Tuhaf Mahluku” şiirinde insan için “Dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,/ hani şu derya içre olup/ deryayı bilmeyen balıktan da tuhaf.”, der.

Birey, ona yüklenen görevler ve kendi istekleri arasında benliğini bulmaya çalışırken hayatı boyunca bir başkalaşım içindedir. Günümüz bilgi çağında bir saniye önceki “ben”le şu anki “ben” arasında tarihte hiç olmadığı kadar derin bir uçurum vardır. Hem daha fazla imkan hem de daha fazla imkansızlıklar arasında kendi yolunu bulmaya çalışan birey âdeta bir bukalemundur.

Gelecek, hem bir nebula hem bir kara delik gibi görünür. Ancak geçmişte dert ettiklerimiz ve aşmamız gereken engeller artık sadece birer noktadır. Zaman hem hızlı akar hem yavaş geçer. Zamanın bu kaos diyebileceğimiz döngüsünde, birey çoğu zaman kendi benliğine, asıl hayallerine ve gerçekten onun için önemli olana yabancılaşır.

Nesneler ki zamanda vardır. Yağmur yağmamazlık edemez. Taş,
düşmemezlik.
Ne diyordum, dünyanın düşünceleri yoktur. Otların canı sıkılmaz. Kurşunkalem
kendini ağaç sanır. Ufuk, hüthüt kuşu. Seni bilmem, bir söylene dönüşmek içindir dünya.
Onun için başka bir son yok. Bir söylene dönüşmek, bir söylen olmak! Sonsuzluk dediğimiz
budur.
- İlhan Berk

TEDxYouth@LycéeNDS organizasyonuyla sizi, birey ve toplum olarak zamandaki yerimizi, şu anda ve burada olmanın anlamı üzerinde, birinci adım “Kendini bil!” düşüncesinden yola çıkarak düşünmeye davet ediyoruz.

———

Time - Know thyself!

Nazim Hikmet, one of the greatest Turkish poets, in his poem "The strangest creature on earth" says: "You're the strangest creature on earth/ even stranger than the fish/ that couldn't see the ocean for the water."

Life is a never-ceasing transformation: we adapt to situations, take on different roles amidst many obligations... In today’s Information Age, there is an unprecedented gap between one’s self of one second ago and one’s self of the present. With this possibility of constantly being able to reinvent ourselves, we humans must be chameleons!

The future seems to be a nebula and a black hole at the same time, yet looking back, the obstacles we had to surmount in the past are only pinholes. Time is never enough; it is either too fast or too slow. In this chaos of time, running from post to pillar, we often forget our true selves, dreams, aspirations, and the big picture of what really matters and should matter to us.

With this event, we invite you to contemplate your and society’s place in time and what it means to be here now and to take a deep breath to look at the big picture, because those who bring about change and inspire are those who know who they are. "Know thyself" should be the first step we take in everything.

Lycée Français Notre Dame de Sion
İnönü Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi.
No:127 Sisli
Istanbul, İstanbul, 34373
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Lycee­N­D­S events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Beliz Göncü

Psikolog
Uzmanlık alanı olarak, « Anksiyete Bozuklukları (Panik Bozukluk; Obsesif Kompulsif Bozukluk; Yaygın Anksiyete Bozukluğu; Sosyal Fobi, Sınav Kaygısı) ve Depresyon » konularında ergen ve yetişkinlerle bireysel terapileri yürütürken aynı zaman da aile ve çiftlerle de çalışmaktadır. Çeşitli konularda okullarda, şirketlerde seminerler vermektedir.

Berke Kasar

Öğrenci
Notre Dame de Sion’da son sınıf öğrencisi ve NDS orkestra kulübü eski başkanı. Eylül ayından itibaren Londra’da City University Electrical&Electronical Engineering öğrencisi.

Dilan Bozyel

Fotoğrafçı
Eğitim hayatını Londra’da sanat yönetimi, fotoğraf ve reklam dersleri alarak tamamladı. Londra’da yaşadığı süre boyunca piyasada aktif bir şekilde fotoğrafçılığa devam etti. Şimdilerde ise bir ayağı Türkiye'de olmak üzere yurtdışında freelancer olarak çalışmakta.

Dr. Ayhan Kalyoncu

Psikiyatrist
Klinik ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra, araştırmalarını ve deneyimlerini televizyon programlarında ve yazdığı kitaplarda paylaşmıştır. Çeşitli Üniverstelerde dersler vermiş ve konferanslara katılmıştır. Özel muayenehanesinde başvuran hastalarını ve danışmanlarını takip etmektedir.

Hayri Dağlı

Idea Universal
52 ülkenin ardından 2014 yılında Afrika’ya gerçekleştirdiği yolculuk onun yaşamını dönüştürdü ve kendini bu coğrafyanın insani sorunlarını çözmeye adadı. 4 yıldır binlerce insani sürdürebilir su, tarım, enerji ve eğitim imkanı yaratan projeler geliştiriyor ve yürütüyor.

Lal Selin Atakay

Öğrenci
Notre Dame de Sion Lisesi’nde 10. sınıfta öğrencidir. Bir nadir hastalıkla doğması onun küçüklüğünden beri sosyal sorumluluk projeleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe olmasına neden oldu. 2011 yılında bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında oynadığı tiyatro oyunundan sonra tiyatro ve sanatla tanıştı. Daha sonrasında hayatını bu yönde şekillendirmek istedi.

Laura Messner

Öğrenci
Notre Dame de Sion’da son sınıf öğrencisi. Beş dil konuşmakla beraber etimolojiye ve kodlamaya ilgisini birleştirip anlamlı on sekiz milyon tane yeni İngilizce kelime üreten bir uygulama ve başka uygulamaları kendi başına geliştirdi. Ulusal ve uluslararası alanda edebiyat ve film ödülleri aldı, makaleleri ve şiirleri yayınlandı. Felsefeyi sanatla birleştirdiği kil heykeller yapıyor. Her alanda icatlarını yazdığı bir defteri var ve kendisini sonsuz bir hayalperest olarak tanımlıyor.

Masis Aram Gözbek

Boğaziçi Caz Korosu Kurucu Şefi ve Genel Sanat Yönetmeni
Boğaziçi Caz Korosu’nun şefliğini ve Istanbul Essence ile çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda, Emre Dündar ve MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda Özkan Manav ile kompozisyon çalışmalarına ve « Time Out Istanbul » dergisinin « Klasik Müzik » sayfasındaki yazarlığına devam etmektedir.

Prof. Dr. Nami Başer

Felsefe öğretmeni
Prof. Dr. Nami Başer, Fransa’da Strasbourg ve Paris VIII üniversitelerinde felsefe ve edebiyat öğrenimi görmüştür. Çeşitli gazete ve dergilerde denemeler yazmış ve sonra da « Evsizlik Defterleri » adlı tüm edebi türlerin bir arada harmanlandığı eserini okuyucuyla buluşturmuştur. Günümüzde Galatasaray Üniversitesinde felsefe öğretmeni olarak görev almaktadır.

Yunus Arıkan

Yazar-gazeteci
Bir çok kitabıyla tanınan ve « Günboyu » gazetesinde uzun seneler gazetecilik hayatını sürdüren Yunus Arıkan, 42 Yıllık İstanbul yaşam tecrübesinin kendisine kazanımlarını eğitimciliği ile birleştirerek bir çok konu üzerine konferanslar ve konuşmalar yapmaktadır.

Organizing team

Laura
Messner

Organizer