Youth@Bratislava
x = independently organized TED event

Theme: #nofilter

This event occurred on
April 7, 2018
9:00am - 9:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Bartislava, Bratislavský kraj
Slovakia

Už po 4. raz TEDxYouth@Bratislava prinesie stredoškolákom niekoľko zaujímavých a inšpiratívnych rečníkov, ktorých spoločnou témou bude svet bez prikrášlenia. Filter, cez ktorý vnímame svet navôkol, nám ponúka pocit pohodlia a morálnu bezstarostnosť. Prostredníctvom tohto filtra však nadobúdame mylný obraz o dianí okolo a občas ním klameme aj sami seba. Pozývame Ťa pozrieť sa s nami na svet bez filtra. Spoločne odhalíme to, kto vlastne sme a čo v skutočnosti robíme.

Moyzesova sieň
Vajanského nábrežie 12
Bartislava, Bratislavský kraj, 811 02
Slovakia
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Bratislava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Annamarie Velič

Dlhoročné skúsenosti na poste korporátnej manažérky pre udržateľnosť v IKEA teraz aplikuje na Slovensku. Jej cieľom je informovať čo najširšiu verejnosť o stave životného prostredia u nás, poukazovať na problémy, ale hlavne hľadať reálne riešenia. Naďalej spolupracuje s IKEA Industry na riešení emisií, prevencii voči dopadom klimatických zmien či iných projektoch. Verejnosti sa veľmi páči projekt korporátnej sociálnej zodpovednosti, ktorý vytvorila pre Curaprox, a v rámci ktorého 200 slovenských škôl obdrží tento rok koše na triedenie odpadu do každej triedy spolu s osvetou o tom, ako odpadu predchádzať. Minimalizáciu odpadov vníma ako výbornú príležitosť pre kohokoľvek, aby urobil každý deň niečo pre seba, svoje deti, svoj svet. V tomto duchu sa nesie aj jej talk.

Dávid Bystrický

Dávid Bystrický, veterán bojovej školy života, hovorí o tom, aké to je, keď stojíš sám, s holými rukami proti po zuby ozbrojenému protivníkovi, ktorý je silnejší než ty, pozná všetky tvoje slabé miesta a vždy dopredu vie, čo urobíš. A ako ťa iba #nofilter postoj dokáže zachrániť.

Katarína Farkašová

Katarína Farkašová je zakladateľkou a dlhoročnou riaditeľkou neziskovej organizácie Aliancia žien Slovenska, ktorá poskytuje non-stop SOS linku a psychologickú aj právnu pomoc pre ženy. Nahliadne s nami do sveta týraných žien a objasní nám ich dnešné postavenie na Slovensku. Vo svojom talku poukáže na opakujúce sa okolnosti či súvislosti týchto udalostí a zameria sa hlavne na ich príčinu a možnosť skutočného riešenia tohto problému, nielen jeho dôsledku.

Lucia Nagyová

Lucia vyštudovala tlmočníctvo/prekladateľstvo na Univerzite Komenského v Bratislave. Počas štúdia absolvovala akreditovaný kurz Inštruktora pre oblasť canisterapie, ktorej sa venovala v rámci dobrovoľníckych aktivít. Od roku 2015 pracuje v organizácii Depaul Slovensko. Začínala vo veľkokapacitnej nízkoprahovej nocľahárni a momentálne pracuje s ľuďmi bez domova priamo v teréne.

Matej Šucha

Matej sa k téme behaviorálnej ekonómie dostal počas štúdia v Dánsku aj vo Švajčiarsku. Počas pôsobenia vo Vienna Insurance Group získal skúsenosti z korporátneho sveta. Založil konzultačnú firmu MINDWORX, ktorá pomáha klientom využívať behaviorálne poznatky v oblastiach zákazníckej psychológie, zmeny správania, alebo presvedčivej komunikácie. Tiež založil neziskovú platformu, Slovak Behavioral Economics Network, ktorej poslaním je prinášať tieto poznatky do verejného a privátneho sektora na Slovensku. Okrem toho učí na Fakulte sociálnych a ekonomických vied.

Michal Števove

Michal Števove študuje na University College London, má za sebou stáže v Londýne či Bratislave, robí mentora v programe TalentGuide a vedie kurz na Letnej Akadémii Discover. Zaujíma sa o ľudskú motiváciu, biznis a jeho snom je sprístupniť vedu verejnosti. Rád hráva florbal, a tak si založil vlastný florbalový klub na univerzite. Znie to super, však? Lenže… Vo svojom talku Michal porozpráva o (ne)spánku počas IB na Gymnáziu Jura Hronca, o (ne)úspechoch vedúcich k (ne)zdravej motivácii a o lete, kedy sa vnútorný oheň zmenil na vnútorný požiar.

Romana Klimeková

Romana je spoluzakladateľkou OZ Pes v núdzi. Vyštudovala právo a od roku 2009 sa zaujíma a angažuje v oblasti legislatívy o ochrane zvierat. Bola organizátorkou pochodov k návrhu Zákona o ochrane zvierat a o chove a držaní psov.

Tomáš Horváth

Tomáš dva roky učil žiakov na ZŠ v Markušovciach v rámci programu Teach for Slovakia, kde sa sústredil najmä na budovanie charakteru u detí. So svojimi žiakmi vydal aj knihu nazvanú Môj príbeh. Keď milujete železnice a cesta vlakom je vaším najobľúbenejším spôsobom ako premýšľať a nazerať na svet, začnete hľadať tento princíp aj pri výbere vášho životného poslania. Tomáš ho našiel vo vzdelávaní. Vzdelávanie totiž predstavuje takmer identický druh pohybu, ako cesta vlakom: vzdelávanie znamená neustále formovanie sa.

Viliam Dobiáš

Viliam Dobiáš je už vyše 40 rokov lekárom na "záchranke". Práca v teréne ho veľmi fascinuje hlavne preto, že je dynamická a rôznorodá. Okrem toho, že je lekárom telom aj dušou, je aj prezidentom Slovenského Červeného kríža. Jeho dlhodobým koníčkom je prvá pomoc, ktorú veľmi rád vyučuje a taktiež o nej šíri osvetu.

Organizing team

Rastislav
Geschwandtner

Bratislava, Slovakia
Organizer

Jasna
Cifrová

Bratislava, Slovakia
Co-organizer