Bekescsaba
x = independently organized TED event

Theme: Quality of life

This event occurred on
February 16, 2019
Békéscsaba, Békés
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

TEDxBékéscsaba
Kiss Ernő u. 3.
Békéscsaba, Békés, 5600
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Bekescsaba events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adrienn Nyári

student
Nyári Adrienn 21 éves. Születése óta közel állnak hozzá a nyelvek, nagyszüleitől és édesanyjától a magyar, illetve a román nyelvet kapta, miközben édesapjával (aki már fiatalon szenvedélyesen és autodidakta módon tanulta, és tanulja, az angol nyelvet) kizárólag angolul beszél, a mai napig. Iskolás kora óta magyar, román, angol nyelvű versenyeken vett részt, végül mégis úgy döntött, édesapjához hasonlóan, hogy angol nyelvtudását szeretné továbbfejleszteni. Gimnazista kora óta végez fordítói, tolmácsolási munkákat, illetve két éve már tanít is. A 11. évfolyamban Gyula város diákpolgármestere volt, majd érettségit követően, 2016-ban Nagyváradra került, ahol Angol nyelv és irodalom szakos hallgató lett. Szabadidejében filmeket néz vagy a barátaival tölti az időt, kutatómunkát végez az egyetemen, esetleg megiszik még egy csésze kávét. Adrienn ma harmadéves, végzős hallgató.

Ágnes Bóné

advisor
Bóné Ágnes közgazdász, rejtett munkaerőpiac szakértő, okleveles önéletrajzíró és a CV Factory alapítója. 2014 óta foglalkozik önéletrajzírással, elhelyezkedési tanácsadással és állásinterjúra való felkészítéssel. A Minősített Professzionális Önéletrajzíró képzést Arany Minősítéssel fejezte be és Magyarországon elsőként szerzett Interjúztatási Tanácsadó végzettséget. Szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy olyan munkája legyen, ahonnan a munkaidő végén elégedetten, boldogan és motiváltan tér haza. Küldetése, hogy minél több emberhez eljussanak azok a kipróbált és örökzöld álláskeresési módszerek, amelyek használatával kortól, nemtől és szakmai tapasztalattól függetlenül mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló állást. Az elmúlt években több száz álláskeresőnek segített elhelyezkedni a versenyszférában és a közszférában; Magyarországon és külföldön; Budapesten és vidéken egyaránt.

Attila Kökény

soil management advisor
Kökény Attila tanácsadó, a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) mozgalom létrehozója, szenvedélyesen kutatja és terjeszti a valóban fenntartható élelmiszertermelés technológiáit és magyar adaptációs lehetőségeit. A Raiffeisen Internationalnál dolgozott Bécsben a cég online támogatási rendszerén, amikor egy sorsfordító tapasztalat miatt elkezdett saját élelmiszert termeszteni. Külföldi gyakorlati tapasztalatok és kutatási eredmények alapján alakította ki az ökológiára és mikrobiológiára épülő, minimális talajművelésen és direktvetésen alapuló technológiát, amelyet egyre több gazdaság vezet be a segítségével. A TMMG technológia talajoltással, takarónövényekkel, okszerű minimum műveléssel javítja példátlan mértékben a talajok termékenységét, vízbefogadó- és megtartó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek a termelésben.

Bence D. Nagy

slammer
D. Nagy Bence slammer, költő, előadó. Jelenleg kulturális-közösségi területen dolgozik, de korábban szerkesztőként, rádiósként és televíziós hírolvasóként is tevékenykedett. A slam poetry-vel először 2015-ben ismerkedett meg Szegeden, azóta is elválaszthatatlanok. Volt már országos második helyezett a 2017-es teamslam bajnokságon, mégis azokra az alkalmakra a legbüszkébb, amikor egy-egy középiskolai irodalomórán beszélhetett a műfajról. Verseit a KULTer.hu-n publikálták, első kötetén még dolgozik. A TEDx Békéscsaba színpadára egy olyan előadással készül, ami az életminőség javítására és a rendszerezett életmód fontosságára hívja fel a figyelmet, természetesen önironikus, önkritikus módon.

Dániel Kutyej

gamer, theologian student
Teológus hallgató, azaz leendő lelkész, és a Békéscsabai E-sport Egyesület alelnöke. Hétköznapjait Budapest és Békéscsaba között váltakozva tölti, hol az egyetemi tanulmányai, hol pedig az egyesületükkel töltött munka teszi ki napjait. Eddig leginkább rendezvényeket szervezett, mostanában kezdett el a manager/coach iránnyal foglalkozni. Akik ismerik, tudják, hogy mindenféle közösségben megfordul, gyerektáborokban, a Garabonciás napok rendszeres résztvevője és jelöltje is volt, ami jó kapcsolati tőkének is bizonyult. Amire a legbüszkébb lehet, az mindenképpen az, hogy egyesületi formában fog fiatalokkal és rendezvényekkel dolgozni az E-sport világában, valamint, hogy egy olyan hivatást választott, amely az emberekkel való kapcsolatát is meghatározza. Reméli, hogy élete további részében is megtalálja majd a kettő között az egyensúlyt.

Dr. Zoltán Szűcs

doctor
Emésztőszervi sebészként 47 évesen (közel) mindent elért, amit egy vidéki orvos elérhet. Genetikai örökségét már tovább adta (három gyermekéből kettő már nagykorú), tehát biológiai szempontból (csaknem) felesleges kenyérpusztító. Illetve kenyeret éppen nem pusztít, mert pusztán önös érdekből még tovább szeretne élni. Kiszolgált testét túlélési üzemmódba állította azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még sok évig használja. Mértékkel, de rendületlenül pusztítja a közösségi erőforrásokat, mielőtt átadná alkatrészeit az enyészetnek. A luxus években ugyanakkor kitartó önképzéssel, és ismeretterjesztéssel próbálja magát hasznossá tenni. Például ezzel az előadással, melyben elmagyarázza, hogyan lehet meghekkelni az öregedés vastörvényeit.

Eszter Mengyán

journalist, blogger
Több mint tíz éve van jelen az online médiában. 2016-ban a The True Cost című dokumentumfilm ébresztette rá arra, mekkora a baj a divatipar jelenlegi működésével. Azóta kiemelten foglalkozik a fenntartható divattal, tudatos ruhavásárlással, keresi a fast fashion alternatíváit. Blogján nemcsak interjúkat készít a hazai környezettudatos öltözködés képviselőivel, hanem ő maga is rendszeresen kísérletezik a saját ruhatárával. Legismertebb kihívása az volt, amikor főszerkesztőként egy éven keresztül nem vásárolt magának ruhát, cipőt és egyéb kiegészítőket. Azóta ennek a kihívásnak számtalan követője akadt. Eszter ma már nemcsak bloggerként, hanem aktivistaként is a fenntartható divatot támogatja: 2018-tól a Fashion Revolution Hungary tagja.

István Szilágyi

Sportedzőként, pedagógusként, a MediBall szakmai vezetőjeként több mint 30 éve foglalkozik a természetes emberi mozgás tanulmányozásával. Mivel az ember a test, a lélek és a szellem egységeként létezik, fontossá vált számára az emberiség története során megjelenő bölcseletek, filozófiai és pszichológiai megközelítések megismerése, különböző önismereti módszerek tanulmányozása. Ez idő alatt egy olyan szintézis született (Synchron Method), amelynek átadása a MediBall és a harcművészeti gyakorláson, önismereti, légzés- és életmódprogramokon keresztül immáron 10 éve országosan zajlik.

Juli Honfi

CosHelp founder, organizer
Honfi Juli a CosHelp jelmezes kórházlátogatás kitalálója, szervezője. 2011-ben kezdett önkénteskedni budapesti kórházak gyerekosztályain, 2012 óta heti rendszerességgel látogatta a Szent László Kórház Gyermekhematológia- és Őssejt-transzplantációs osztályán kezelt gyerekeket. 5 éve foglalkozik önkéntesekkel, kezdetben a Mosolygó Kórház Alapítvány önkéntes koordinátora volt, majd a Magyar Vöröskeresztnél dolgozott ilyen pozícióban, jelenleg pedig saját csapatát, a CosHelp önkéntes jelmezeseit vezeti. Kommunikáció-szociológia szakon végzett, folyamatban van mentálhigiéné és közösségi segítő diplomája. Az önkéntességre munkaerő-piaci tanácsadói állása mellett kerít időt.

Renáta Toszeczky

human trafficking program coordinator
Toszeczky Renáta a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Programjának koordinátora és a szervezet egyik védett házának vezetője. 2013 óta dolgozik a szeretetszolgálatnál, elsősorban szexuális kizsákmányolás áldozataival és gyermekeikkel. Feladata a védett házba kerülő áldozatok reintegrációs folyamatának segítése. Emellett prevenciós programokban vesz részt középiskolákban és gyermekotthonokban, képzéseket, tréningeket vezet annak érdekében, hogy az emberkereskedelem áldozatainak azonosítása és segítése egyre hatékonyabb módon történjen. Pályája során mindig a leghátrányosabb élethelyzetben lévő emberekkel foglalkozott, menekülttáborban, szenvedély-és pszichiátriai betegek közösségi ellátásában, roma felzárkóztatási programban végzett szakmai munkát. 2015-ben egy kliense jelölése után megkapta az Aranyanyu díjat, melynek célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

ZitheRandom band

musicans
A ZitheRandom duó két éve alakult, céljuk a citera progresszív megközelítése különböző zenei stílusok ötvözésével, improvizációval fűszerezve. A jazz, a népzene, a kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát. Dömény Krisztián a Zeneakadémián végzett, jelenleg a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola citera tanára, számos kreatív, csapatépítő, közösségformáló alkalmat szervez tanítványainak. Debreczeni-Kis Helga a Zeneakadémián tanul, a “Fölszállott a páva” televíziós népzenei verseny 2017 és 2018-as adásából is ismerős lehet! Citerás tevékenységei mellett több hangszeren is tanul, táncházakat szervez és zenél bennük szülővárosában és környékén. A ZitheRandom fellépett már Bulgáriában, a Művészetek völgyében, a Gyüttment Fesztiválon, a Szimpla Kertben, a Fonó Budai Zeneházban és a Müpában is.

Zsuzsi Földvári Nagy

trainer
Zsuzsi várandóssága 26. hetében, 610 grammal hozta a világra a kislányát. Akkor úgy érzete, nagyon egyedül van, nincs, aki segítsen neki feldolgozni ezt a hatalmas traumát. Ezért egy sortársával közösen létrehozta a koraszulott.com oldalt, majd később egy támogató önkéntes csapattal életre hívták a KORE Koraszülöttekért Országos Egyesületet. Zsuzsi az elmúlt 11 évben önkéntesként vezette azt a csapatot, akik országos segítő hálózattá fejlesztették a KORE-t, azért, hogy ezután senki ne érezhesse úgy, egyedül maradt. Szívügye a kommunikáció, az a segítő kommunikáció, amit az elmúlt években 1300 egészségügyi dolgozónak adott át, hogy senki se ejtsen sebeket a szavaival.

Organizing team

Miklós
Tóth

Organizer