Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: A holnap bűvöletében

This event occurred on
November 25, 2017
Budapest, Budapest
Hungary

A múlt hatása – A jövő ígérete – A jelen varázsa: előadóink ebben a három témában osztják meg idén inspiráló történeteiket.

A múlt tesz minket olyanná, amilyenek jelenleg vagyunk. Korábbi tapasztalataink befolyásolják azt, ahogyan a világot látjuk, de irányt mutatnak akkor is, amikor szeretnénk előrelépni, változtatni.

A jövő izgalmas: csak találgatunk, mit tartogat számunkra. Gyakran bizonytalan, kockázatos, mégis terveket szövünk, átlépünk saját és környezetünk korlátain. A jövőbe tekintés folyamatos bátorságpróba, amitől ha nem riadunk vissza, csodás élményeket adhat.

De a jelenben is rengeteg lehetőségünk van, amelyek közül szabadon választhatunk. Ha megragadjuk a pillanatot, és cselekszünk, sikerülhet maradandót alkotnunk, amire később büszkén tekinthetünk vissza.

Csörsz utca 18
Budapest, Budapest, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Gatyamadzag Zenekar

zenekar
A zenekar tagjai 8 éve muzsikálnak együtt, tanáruk, Kovács Márton Bence vezetésével. Középiskolás fiatalok, évek óta népzenei versenyek díjazottai. A legkomolyabb megmérettetés számukra a Fölszállott a páva 2016-os évada volt, ahol a középdöntőig jutottak. Előadásukban elárulják, mit jelent számukra a népzene, a múlt hagyományainak hű őrzése, ami magában hordozza a jövőt is.

Álmos Bartha

kvízmester
Megújuló energiákkal foglalkozó közgazdász és kvízmester, aki 0-24-ben úgy figyeli meg a világot, hogy az hogyan alakítható át kérdéssé. Kínai tanulmányaiból hazatérve megalapította a QuizNight.hut, és azóta hétről hétre gondolkodásra, tanulásra, együttműködésre sarkallja magát és a vele játszó közösséget. Előadásában arról beszél, mitől kihívás jól kérdezni, milyen is a jó kérdés, és mi az a JÉÉ-élmény. Vagyis hogyan lehet úgy feltenni egy kérdést, hogy akkor is rájöjjünk a válaszra, ha azelőtt sosem hallottunk róla.

Anna Mécs

író
Mécs Anna most a saját nevében fog beszélni. Mécs… olyan ismerős… igen, a politikus, az 56-os, a 84 éves Mécs Imre lánya ő. Anna előadásban azt meséli el, miként menekült a tiszta, mindig igaz matematikába a társadalmat megosztó, gyűlöletkeltő témák elől. És elmeséli, hogyan dugta ki onnan a fejét, megpróbálva túllépni az apai örökség nyomasztó légkörén. Írni kezdett, s lassanként felvállalni önmagát, amelynek eredménye egy novelláskötet lett. A hőssé mitizált apák árnyékában néha nehéz a saját életünk hősévé válni.

Benedek Tihanyi

orvos, jógaoktató, pszichobiológiai kutató
Egyszerre orvos, jógaoktató, pszichobiológiai kutató, önismereti tréner, relaxációs kórusvezető. Az energiaszint és fáradtság szabályozásával, a harmonikus test-tudat kapcsolattal foglalkozik, azzal, „hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben?”. Előadásából empátiát kaphat az, aki volt már mélyponton; inspirációt és tippeket az, aki szeretne energikusabb lenni; és heuréka-élményt az, aki szeretné átlátni, mennyi minden hat az energiaszintünkre.

Berta Hauer

A Gabor M Szoke brand kommunikációs vezetője és társtulajdonosa. 2013-ban ismerkedett meg a monumentális szobrokról világszinten ismert Szőke Gábor Miklós képzőművésszel, azóta munkában és életben is elválaszthatatlan társak. Legismertebb munkáik a Fradi-sas, az Atlanta Falcons totemállata vagy a FINA Vízi Legendák szobrai. Nemzetközi projektkoordinációval is foglalkozik, valamint saját ügynökségükön belül PR kommunikációs tanácsadást is nyújt. Előadásában a nemek közötti harc feladásáról, a közös értékek felismeréséről és a teremtés erejéről beszél.

Dániel Nőthig

Közgazdász, stratégiai tanácsadó, startupper, az oktatás lelkes támogatója, innovátora. MBA diplomáját a New yorki Columbia Business Schoolon szerezte, két startupot is alapított. Jelenleg stratégiai tanácsadóként dolgozik, és szabadidejében az oktatás innovációit támogatja. Előadásában arról beszél, hogyan változtatja meg a technológiai fejlődés a mindennapjainkat és a munkánkat, milyen képességekre van szükségünk ahhoz, hogy megálljunk a helyünket a jövő kihívásaival.

Éva Risztov

Egyértelműen a hosszútáv az ő terepe, de rövid távon is határozott és gyors. Kislányként maga döntött arról, úszóbajnok lesz belőle. Olimpiai bajnoki címét a 2012-ben Londoni olimpián szerezte 10 km-es nyílt vízi úszásban, pedig előtte egyszer már feladta úszókarrierjét. Számtalan országos, Európa- és világbajnoki érmet szerzett, és híresen sok edzőt, sportklubot kipróbált. Az utóbbi egy évben végleg új életet kezdett sportmenedzserként a TMC Groupnál, ahol világbajnokokért dolgozik.

György Lévay

mérnök
Egyetemi évei alatt agyhártyagyulladás következtében elvesztette mindkét kezét és lábfejét. A trauma után családja és barátai rendületlen támogatásával felépült és visszatért tanulmányaihoz, amelyet a felkarprotézisek irányításának fejlesztésére szentelt. Két évet töltött az Egyesült Államok egyik legjobb egyetemén, ahol emberek és gépek közti kommunikációval próbált javítani a protézisek működésén. Erről és az ide vezető útjáról mesél, amely során megtanulta, hogy a hatékony működéshez meg kell tanulni alkalmazkodni, embereknek és gépeknek egyaránt.

Judy Zhang

tanuló
Végzős gimnazista, fáradt diák. Élete 18 évében sorra ugyanazokkal a kérdésekkel találkozott minden alkalommal, amikor új embert ismert meg. Miért lepődünk meg, ha egy kínai lány folyékonyan beszél magyarul? Miért nem találkozunk nap mint nap a Budapesten élő, közel 20000 kínaival? Judy személyes történetein keresztül igyekszik rávilágítani a budapesti multikulturalitás nehézségeire, és megpróbálja közelebb hozni egymáshoz a két nemzetet.

Julianna Paár

Zeneterapeuta, énekes, zenetanár
Zeneterapeuta, énekes, zenetanár. Aktív művészként és tanárként nyilvánvalóvá vált számára, hogy minden ember magában hordozza a zenét, amely segítség lehet akár tanulási nehézségekben, szocializációs problémákban, szorongásban, depresszióban. Terápiás munkájának célja, hogy a hétköznapokba, a zeneoktatásba is bekerüljenek olyan zeneterápiás elemek, amik segítik az emberek pszichés, fizikai és mentális fejlődését, így javítani tudják életvitelünk minőségét.

Kata Stumpf

szerkesztő, riporter
A Petőfi tv szerkesztő-riportere és a Konnekt Mentorprogram társalapítója. Szívügye a fiatalok közti párbeszéd és a pályaválasztás segítése. Élsportolóként az élete nagy része tervezetten zajlott, amíg abba nem hagyta a szinkronúszást. Az addigi keretekből kilépve kezdődött útkeresése, rengeteg kérdéssel. Élete meghatározó pillanatain keresztül végigvezet azon, mi az, ami igazán fontos a mindennapokban ahhoz, hogy válaszokat találjunk.

Krisztina Bombera

Újságíró, televíziós szerkesztő-műsorvezető, tudósító. Angol-amerikanisztika szakon végzett az ELTE-n, majd médiatanulmányokat folytatott, jogi diplomát szerzett. Amerikában töltött évei meghatározták életét és pályáját is, tudósítóként rendszeresen jelentkezik a tengerentúlról. Két évtizede önkéntesként és szószólóként segíti jogegyenlőségért, méltányosságért és társadalmi igazságosságért küzdő civil szervezetek munkáját. A CauseArt Platform társadalmi vállalkozás vezetője. A napokban indult fiatalokkal együtt működtetett Vloggersulija a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával.

Léna Imre Anna

tanuló
11. osztályos diák, magántanuló, jelenleg jogra készül. Többször vállalt már gyerekekkel kapcsolatos diákállást, most is angol nyelvet tanít. Elsősorban a történelem, a jog, a művészetek és a társadalmi problémák iránt érdeklődik. Társszerzője egy magántanulósággal foglalkozó könyvnek, és cikket is publikált ebben a témában. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.

Marcell Bővíz

Biológus
Biológus, papagájkutató, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója. Elszánt tudománykommunikátor és felfedező. Idén nyáron megvalósította álmát, eljutott Amazónia dzsungelébe, Peruba, de az út nem várt meglepetéseket rejtegetett. Előadásában arról beszél, hogyan változtatta meg a jelenről és jövőről alkotott képét az utazás. Történetével szeretné bemutatni, miért érdemes félelmeinket hátrahagyva felfedezni a világgal együtt önmagunkat is.

Mária Guessous Majda

énekesnő
Mesi magyar-marokkói, tíz nyelven éneklő, három saját lemezzel rendelkező énekesnő. A Zeneakadémia tanára és a MUS-E program művésze, Junior Prima díjas. Énekesként a világ számos pontján teremt hidakat kultúrák között, sokszor diplomáciai meghívásoknak eleget téve. Előadása a saját életében lezajlott „átváltozásokról” szól, amelyek zeneileg is új világokat nyitottak ki számára. 2017-ben egy társadalmi célú művészeti kezdeményezést hívott életre Átváltozás címmel.

Miklós Vecsei H.

Színész, író, dramaturg
Színész, író, dramaturg, a Vígszínház társulatának tagja. Nagycsaládban nőtt fel, tanárnak és papnak is készült, végül a színházat választotta hivatásul. Vígszínházi munkái mellett 12–21 éves fiataloknak tart a „Tudatos jelenlét” módszerén alapuló foglalkozásokat. Előadásában az Y generáció útkeresési nehézségeit vizsgálja az okostelefonok, a ritkuló csendek, és a nem érték alapú közösségek problematikáján keresztül.

Péter Breuer

alapító
Harmadik évét végzi az ELTE alkalmazott matematika szakán, emellett két éve indította el Európa legfiatalabb reklámügynökségét. A saját generációjáról alkotott képét szakmai kérdések megválaszolására használja fel. Magyarország legnagyobb márkáinak marketing- és reklámtevékenységein dolgozik egy olyan csapattal, akik valójában értik a Z generációt. Őszinte üzenetek és hatékony eredmények tükröződnek vissza a 16-22 éves fiatalokból álló reklámügynökség munkáin. Ezzel az őszinteséggel reflektál a generációk közötti kommunikációs szakadékra, és javaslatot tesz arra, hogyan lehet ezt átlépni.

Réka Kaponay

utazó, író
A történetek szerelmese, amelyek magukkal ragadnak és hatalmukba kerítik érzékeinket. Egy jelentőségteljes napon, az ausztrál őslakosok szent pusztáinak szívében szemtől szemben találta magát egy mélyre ható történet erejével. Hat éve tart a kalandos utazás, hat kontinens 39 országában gyűjtötte tapasztalatait és történeteit. 14 évesen a világ egyik legfiatalabb szerzőjévé vált első angol és magyar nyelven is publikált regényével. Előadásában azt a csodát osztja meg, amit ő kapott a történetektől.

Shane Tusup

edző
Az ír, angol, új-zélandi, és szerb felmenőkkel rendelkező Shane Tusup 1988-ban, Kaliforniában látta meg a napvilágot. Ezt követően a család New Yorkba költözött, ott töltötte gyermek éveit, majd pár évre rá visszatért Kaliforniába, ahol megkezdte gimnáziumi és egyetemi tanulmányait. A Dél-kaliforniai Egyetemen pszichológiát kezdett tanulni, ezzel párhuzamosan sporttal és egészségfejlesztéssel kapcsolatos órákat hallgatott. Egy évig üzleti szakra is járt, illetve sportpszichológiai tanulmányai, és az egyetem, valamint az úszás mellett ingatlanügynökként dolgozott. Az egyetem által meghirdetett és elnyert ösztöndíj keretein belül segítőként kezdett dolgozni, az ottani futballcsapat munkáját segítette, mint edző. Úszóversenyzőként Az USA nyugati partjának egyetemi bajnokságain indult, azonban 2008-ban vállsérülését követően abba kellett hagynia a versenyzést. Amerikai módszereken nőtt fel versenyzőként, majd kezdő edzőként Dave Salo mellett látta és tapasztalta, hogyan edzenek, viselkedn

Szimonetta Detrik

diák
Detrik Szimonetta célja, hogy hangot adjon saját generációjának. Előadásában a szenvedélyes munkavégzés felfedezéséről, a szervezetek és munkavállalók kölcsönös felelősségéről mesél. Két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a fiatalok fejlesztésével, ekkor alapította az ország első HR-es diákszervezetét, a Human Behaviour Associationt. A Budapesti Corvinus Egyetem végzős hallgatója, és jelenleg vállalkozása, az Activators indítása a legnagyobb szenvedélye. Vallja, az ő világában a fiatalok igazi aktivátorok.

Zsófia Safranka-Peti

Táncos, tanár, egyetemista
Táncos, tanár, egyetemista. Gyerekkora óta a tánc tölti ki mindennapjait, így hivatásának is ezt választotta. A klasszikus balettel kezdte, majd különböző divattáncokon át a kortárs táncban találta meg helyét. Pályája során számos koreográfiát tanult, és ezernyi órát gyakorolt. A mozdulatok kivitelezése mellett mindig is érdekelte, mi történik a testben az emlékezéskor. Mitől tanul gyorsabban az egyik ember a másiknál? Előadásában a pszichológia és az anatómia tudományát vegyítve, saját tapasztalatai alapján vezet be izmaink emlékezetébe.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Réka
Mihalovics

Budapest, Hungary
Co-organizer
  • Dia Deli
    Operations