Youth@AlmanLisesi
x = independently organized TED event

Theme: Nokta: " Yolculuğumuzun Gizli Merkezi " / The Point: " The Hidden Center Of Our Journey "

This event occurred on
January 11, 2018
8:40am - 4:50pm +03
(UTC +3hrs)
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Ortaoyuncular Tiyatrosu
İstiklal Caddesi Halep İşhanı 62/90, Beyoğlu/Istanbul
Istanbul, İstanbul, 34435
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Alman­Lisesi events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aret Vartanyan

Aret Vartanyan 1978 yılında İstanbul Beyoğlu ‘nda dünyaya gelen Vartanyan 7 yaşından başlayarak yaradılış, insan ve yaşamın gizleri üzerine eksilmez bir heyecanla çalışmalarını sürdürüyor. Küçük yaşlarda kendini ifade etme biçimi olarak keşfettiği yazma eylemini varoluşunun odağı olarak kabul etti. İlk gençlik yıllarında Uzakdoğu felsefesine yoğunlaşan Vartanyan, M.Ü.İletişim Fakültesi ’nde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra burslu olarak Oxford Üniversitesi ’nde Teoloji okudu ve batı felsefesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. 13 yıl kurumsal hayatta çalıştıktan sonra Marka Yönetimi ve Pazarlama Müdürü olarak kurumsal kariyerini tamamladı. İlk kitabı 2008 yılında yayımlandı ve aynı yıl bugün yüz binlerce katılımcıya ulaşan Yaşam Atölyesi ’ni kurdu. Yaşam amacını ’Dünyada bir tek insanı bile dışarıda bırakmadan, her bireyin kendini ve yaşam amacını sevgi üzerine kurulu bir zeminde gerçek kılmasını sağladığı bir dünyaya hizmet etmek’ olarak ifade eden Aret Vartanyan, her şeyden önce insana inanıyor. Din, dil, ırk, unvan, cinsiyet, zengin fakir gibi etiketlerin ötesinde insanın gerçekliğinin altını çizerken çalışmalarıyla kısa sürede farklılık yarattı. Eserleri ile bir milyondan fazla kişiye ulaştı. 2015 yılında sinemaya çekilen ve edebiyata yeni bir tarz kazandıran dörtlemenin ilk romanı “Gitme Zamanı”nı, 2016’da devamı “Siyah Gözyaşı”nı ve 2017’de “İnsanız Ayıbı Yok”u yayımladı. 2011-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği “Buyrun Paylaşalım” ve “Sen ve Ben” TV programlarıyla ekranda televizyon dünyasının dikkatini çekerek yüz binlerce izleyicinin oluşturduğu paylaşım platformu hayata geçirdi. Kurucusu olduğu Yaşam Atölyesi Eğitim Akademisi çatısı altında çalışmalarını sürdüren Vartanyan, her yıl atölye çalışmaları dışında Türkiye ’nin dört bir yanında üniversitelerde, şirketlerde ve açık konferanslarda yaklaşımlarını paylaşıyor. Kurumsal Eğitimler başlığı altında ise global/lokal şirketlere eğitim, danışmanlık ve konuşmacı desteği sağlıyor. Son yıllarda davet edildiği uluslararası kongre, konferans ve çalışmaların ardından kitapları yabancı dillere çevrilen olan Vartanyan, 2017 yılında atölye çalışmalarını ağırlıklı olarak yurt dışına taşıyor.

Ayça Atılay

Ayça Atılay – GYK Ayça Atılay 2000 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta dansa ilgisi başladı ve 2017 yılında Tan Sağtürk Akademisi ’nde beş yılı tamamlayarak jazz bölümünden mezun oldu. Eğitimine Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ’nde devam ediyor. GYK (Genç Yetenekler Kulübü), 2014 yılından beri aktif olan ve şu ana kadar amaçları doğrultusunda iki gösterisini gerçekleştirmiş bir sosyal yardım projesidir. Selin Yazıcı ’nın başlattığı proje, yeteneklerini ortaya çıkartmayı amaçlayan lise ve üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Hedefleri, yetenek ve hayallerini birleştirerek ihtiyacı olan kişilere yardım etmektir. Sponsor stüdyolarda sene boyunca çalışarak kendi çabalarıyla bir gösteri ortaya koyup, kazandıkları geliri bir hayır kurumuna bağışlamaktadırlar. Yaptıkları ilk gösterinin kazancı Düşler Akademisi’ne, ikincisi ise Make a Wish (Bir Dilek Tut) Derneği ’ne bağışlanmıştır. 2017 senesinde Ayça Atılay ’ın devraldığı grup, çalışmalarına devam etmektedir.

Coşkun Aral

Coşkun Aral 1974 yılında basın fotoğrafçılığına başladı. Sipa Ajansı ’nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Bu arada Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazeteleri ile çalıştı. 1980 ’den itibaren Times, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına Polonya ’daki ünlü Gdansk görevinde, Lübnan, İrlanda, Çad ve Uzak Doğu ’daki savaşlarda fotoğraf çekti. Türkiye ’nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV ’yi kurdu. Time, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına savaş fotoğrafçısı olarak mesleğine devam ediyor. Türkiye’de 32. Gün adına başlattığı savaş TV muhabirliğini ve Haberci adlı televizyon haber belgeseli yapımcılığını da sürdürüyor.

Cümbüş Cemaat

Cümbüş Cemaat 2006 ‘nın Şubat ayında kuruldu. Profesyonel değil eğlence amaçlı kurulmuştu. Hedefleri, birkaç parça hazırlayıp okulda konser vermekti. Büyük ölçüde folklorik bir müzik. Genelde Anadolu ve onu çevreleyen coğrafyalardan hafif nostaljik bir müzik anlayışları var. Bu yaklaşım, üretim müzikal olarak jazz’a yakınsayan bir anlayışla yapılmaya çalışılıyor.

Erman Türkili

Erman Türkili 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ’nda keman eğitimine başlayan Erman Türkili, ortaokul, lise ve üniversite eğitimini aynı üniversitede tamamladı. 2005 yılında, Amerika’da bulunan Pittsburgh State University ’den aldığı asistanlık teklifi üzerine, lisansüstü çalışmalarına Prof. Selim Giray ile devam etti. Katıldığı birçok yarışmada ödül sahibi olan Türkili, Amerika’da ASTA kuruluşunun düzenlediği yarışma sonucu Amerika’da seçilen 52 kemancıdan biri oldu. Lisansüstü çalışmalarının ardından doktora eğitimini tamamlaması için Florida State University ’den verilen asistanlık teklifini kabul eden sanatçı doktora çalışmalarını Prof. Eliot Chapo ile tamamladı. Çalışmalarını Amerika ve Türkiye’de sürdüren Dr. Erman Türkili, Ekim 2011 tarihinden itibaren İstanbul’dan konser vermekte ve eğitim çalışmalarına devam etmektedir.

Güç Başar Gülle

Güç Başar Gülle Osmanlı – Türk müziği, jazz ve klasik batı müziği hakkındaki birikimini çeşitli projelerinde ortaya koyan Güç Başar Gülle, yenilikçi ve kendine özgü müzik diliyle sanat otoritelerinin ve müzik severlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Müzik kritikleri tarafından basit bir Osmanlı müziği-jazz sentezi olmanın ötesine geçtiği ifade edilen ilk albümü “İlk Renk” 2010 yılında yayınlandı. Sanatçının Osmanlı – Türk müziği kavramlarını temel alarak, bugüne ait bir anlayışla işlediği albümde, kendisine Volkan Hürsever (kontrbas) ve Türker Çolak (vurmalılar) eşlik etti. Dünya çapında büyük ilgi gören albüm başta A.B.D., İrlanda, Brezilya ve Avustralya olmak üzere pek çok ülkede radyolarda seslendirildi. “İlk Renk” den farklı bir müzik anlayışı ortaya koyan ikinci albümü “Bensiz” 2013 yılında yayınlandı. Sanatçı 2013 yılında, ECM projesi olan “Journey to Anatolia” adlı albümde çalarak, bu önemli plak şirketinde yer alan ilk Türk ud sanatçısı olmuştur. Bu proje kapsamında ünlü şef Andrea Molino ile çalışmış ve Dresden, Stuttgart ve Berlin’in önemli konser salonlarındaki konserlerde yer almıştır. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü ’ndeki lisans eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı ’nda başladığı yüksek lisans programından 2004 senesinde mezun oldu. 2004 yılında girdiği Berklee Müzik Okulu’ ndaki dört senelik Caz Kompozisyon Bölümü ’nü iki senede tamamladı.

Gülay Özgön

Gülay Özgön 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ‘nden mezun olduktan sonra 2003 yılında yine aynı üniversitede Temel ve Klinik Farmakoloji uzmanlığını tamamladı. 2002-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden Tıbbi Genetik Doktorasını tamamlayarak Tıbbi Genetik Doktoru oldu. Bir süre çeşitli hastanelerde klinik farmakolog ve genetik uzmanı olarak görev yaptı. Özgön, 2009 yılında Nesiller Genetik Tanı ve Bilgi Hizmetleri ‘ni kurdu. Şirket; rutin genetik laboratuvar işlemleri ve Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra; doğum öncesi, doğum sonrası, tüp bebek, kanser, sağlıklı yaşam konularında da genetik hizmetler veriyor. Şirket ayrıca daha sağlıklı nesillerin genetik testlerde saklı olduğu vizyonuna sahip. Garanti Bankası’nın, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın ”Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci” kategorisindeki ödüle, genetik laboratuvar hizmetleri sunan işletmesiyle layık görüldü.

Hasan Kızıl

Hasan Kızıl 22 yaşında ve Mardin ’in Derik ilçesinde yaşıyor. Yürüyemeyen hayvanlara protez yaparak onların yürümesine yardımcı oluyor. Bu işten para da kazanmıyor. Kullanılmış malzemeleri geri dönüştürerek yaptığı protezlerle birçok hayvana hayat oldu. En büyük hedefi, Biyonik sensör teknolojisini kullanarak 4 ayağını da kullanamayan hayvanlara biyonik ayaklar yapmak. Şu anda aynı zamanda engelli çocuklar için biyonik kol yapıyor ve çocukların kırılan oyuncaklarını tamir ediyor veya onlar için kendi oyuncak yapıyor.

İbrahim Bilgen

İbrahim Bilgen 1968 yılında Adana ’da doğan yazar, ilk, orta ve lise öğrenimini Adana ’da tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ’ni bitirdi ve 2001 ’de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ’ndan psikiyatri uzmanlığını aldı. Asistanlık eğitimi sırasında, 5 yıl süreyle ‘Psikodrama ve Grup Terapisi’ eğitimi ve altı yıl süreyle özellikle ‘Çocuk ve Ergen Odaklı Aile Terapisi’ üzerinde etkin olan Gesthalt Terapi eğitimi aldı. Yazar ayrıca yedi yıl süreyle ‘Anksiyete Bozuklukları (Panik Bozukluk; Obsesif Kompulsif Bozukluk; Yaygın Anksiyete Bozukluğu; Sosyal Fobi, Sınav Kaygısı) ve Depresyon’ üzerinde daha etkin olan ‘Bilişsel ve Davranışçı Terapi Eğitimi’ ni EABCT (European Association Behavioural and Cognitive Therapies) ‘den akreditasyon sertifikası alarak tamamlamıştır.

idil İlkin

İdil İlkin 2002 yılında Yeditepe Üniversitesi ’nde BA in Arts Management bölümünü bitirdi. 2003 ’te eğitimine, Londra ’da Glasgow Üniversitesi ’nde sanat tarihi okuyarak devam etti. 2005 ’te İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ’nın düzenlediği Museum Expert Training Project ’te yer aldı. Ardından 2010 yılında İngiltere, Chelsea College of Art and Design’da güzel sanatlar alanında yüksek lisans yaptı. İTÜ müzikoloji bölümünde ise 2012 yılında misafir öğrenci olarak eğitimini tamamladı. 2012, 2013, 2015 ve 2017 yıllarında Contemporary İstanbul sergisinde eserleriyle yer aldı. Kişisel sergilerinden “İniş İzni” ve “Crystagram” Galerist ’te açıldı. Dijital ve tekrarlar üzerine kurulu eserleri üzerinde çalışmaya İstanbul’da devam ediyor.

Kürşat Ceylan

Kürşat Ceylan 1986 yılında Ankara ‘da doğdu. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ‘nden mezun oldu. University of Oklahoma ‘da Psikoloji Bölümü ‘nde eğitim gördü. YGA ‘nın görme engelli projelerinde gönüllü çalıştı. Roche ‘ta Kurumsal İletişim Yöneticisi olarak çalıştı, 2015 yılından beri YGA ‘nın görme engelliler projesinde tam zamanlı olarak çalışıyor. 48 saatte Türkiye ‘de fonlama rekoru kıran WeWALK projesinde, yüze yakın gören görmeyen YGA ‘lının sürecine liderlik etti.

Levent Akın

Prof. Dr. Levent Akın , Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. İTÜ Uçak Mühendisliği mezunudur. Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Mühendisliği bölümünde master ve doktora yapmıştır. Yapay zeka ve robotik uygulamalarında uzmandır. Üniversitenin robot futbolu ekibine liderlik yapmaktadır.

Tülin Yücel

Tülin Yücel 1991 yılında, Bursa ‘da doğdu. 2010 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi ‘nde okurken YGA ‘da gönüllü olarak çalışmaya başladı. Son sınıfta Türkiye ‘deki 45 ilde 150 atölyeye ve 500 kişilik YGA gönüllü ekibine liderlik etti. Mezuniyetten önce, TAV, KPMG gibi farklı sektörlerdeki şirketlerde uzun dönem stajlar yaptı. Görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Hayal Ortağım uygulamasıyla, dünyanın prestijli dergilerinden Forbes ‘un 30 yaş Altı 30 Girişimci programında YGA ‘yı temsil etti. 8 ay önce sorumluluklarını devretti ve şu an YGA mezunlarının kurduğu, yenilikçi bir seyahat uygulaması olan Piri girişiminde liderlik ediyor.

Organizing team

Berk
Cantutan

Istanbul, Turkey
Organizer
  • Ali Eren
    Team member
  • Bulut Bozdag
    Marketing/Communications
  • Can Kayalan
    Marketing/Communications
  • Deniz Adıgüzel
    Curation
  • Ege Övür
    Partnerships/Sponsorship
  • Elif Duru Kireççi
    Team member
  • Pelin Bozkurt
    Curation