Pécs
x = independently organized TED event

Theme: Élethosszig tartó kíváncsiság

This event occurred on
February 15, 2018
4:00pm - 8:00pm CET
(UTC +1hr)
Pécs, Baranya
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Magtár Látogatóközpont
Dóm tér 8.
Pécs, Baranya, 7621
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Pécs events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Andreas Héjj

A Pécsi Tudományegyetem és a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzora. Evolúciós pszichológus, vagyis az érdekli, hogyan befolyásolják mai viselkedésünket, ízlésünket azok az alkalmazkodások, amelyek sok ezer nemzedéknyi elődeink túlélését biztosították. A szépség, a vonzalom és a szerelem kialakulásának feltételeit a világ számos kultúrájában tanulmányozta. Az előadás röviden bemutatja, hogyan alakult ki szerelmi ízlésünk, és ennek alapján választ keres arra a kérdésre, mi várható a jövőben olyan „modern” társadalmi tendenciák tükrében, mint a többneműség, a plasztikai sebészet, vagy a cybersex.

József Szentpéteri L.

A National Geographic szerződéses fotósa, publicistája, s a PTE-n újonnnan alakult ITD (Institute of Transdisciplinary Dicoveries) munkatársa. Biológus, fotós, kommunikációs szakember. Volt emellett néptáncos, grafikus, felszolgáló és szakács is. A viselkedésbiólógia a fő érdeklődési területe, melynek keretében elsősorban állatokra koncentrált. Jelenleg a mindennapi életben fenntartható folyamatokkal, s azok hatékony társadalmi kommunikációjával foglalkozik elsősorban.Az előadás a "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után amink van" vezérfonalon fut majd. Konkrét példákon, módszereken keresztül ismerhetjük meg, hogy nem kell messzire utazni csodás élményekért, mivel azok közvetlen környezetünkben is elérhetők. Így jelentősen csökkenthető minden egyén ökológiai "lábnyoma".

József Vörös

A PTE Közgazdaságtudományi Karának professzora. Volt a Kar dékánja, az egyetem általános rektorhelyettese, az egyetem Gazdasági Tanácsának elnöke. Az OTP Igazgatóságának tagja 1992 óta, jelenleg a Javadalmazási Bizottság elnöke, így örömére szolgálhat, hogy a sok tanulást, kutatást a gyakorlattal is összekapcsolhatja. Elsődleges kutatási területe az üzleti folyamtok irányítása, a hatékonyság, a minőség, a rugalmasság kérdése, és főleg az, hogy miként lehet az e területeken megszerzett kivételes képességekre üzleti stratégiát építeni. Előadása témája szinte ebből következően arra irányul, hogy a termelési folyamatok birtoklása milyen versenyelőnyhöz juttatja a vállalatot és a nemzetet.

Levente Alpek B.

Családos, egy kisfiú édesapja. A Pécsi Tudományegyetem oktatója, kutatója. Földrajzosként, geográfusként hivatása a társadalmi–gazdasági folyamatok területi és környezeti összefüggéseinek feltárása. Kutatási témái a gazdasági folyamatok térbeli vizsgálatán (szenzitivitás, mobilitás), a munkaerőpiaci trendek elemzésén túl kitérnek a módszertan, a kognitív terek és a fenntarthatóság vizsgálatára. A technológiai fejlődés és az intelligensé váló gépek a fenti területek mindegyikén komoly kihívást hoznak, átformálják életünket. Milyen izgalmak várnak ránk a III. évezredben? Rendelkezünk szuperképességekkel, a létezésünk pedig jelentéstartalommal. Ezek aktiválása életben maradásunk záloga.

Mária Törőcsik

Törőcsik Mária közgazdász, diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg, ahol egyetemi oktatói pályáját is kezdte. A PTE KTK Marketing és Turizmus Intézetében dolgozik egyetemi tanárként. Marketinget, vásárlói és fogyasztói magatartást, személyiségmarketinget oktat. Kutatási területei a fogyasztói magatartás, a trendkutatás, a marketing aktuális problémái. Számos publikációja jelent meg, kiemelhetőek könyvei, például a Fogyasztói magatartás – Insight, trendek, vásárlók, illetve a Self-marketing – személy és marketing kapcsolatok címűek. Egyetemi oktatói feladatai mellett marketing tanácsadással és marketingkutatással, továbbá trendkutatással foglalkozik.

Rita Weintraut

Kutató pszichológus, a Let it Slow mindfulness trénere. A tudatos jelenlét alapú Elfogadás és Elköteleződés Terápia (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) módszerét nemzetközileg elismert szakemberektől tanulta Németországban és az USA-ban. Egyetemi kurzusában orvostanhallgatókat vezet be a mindfulness gyógyításban való alkalmazhatóságába. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatója, kutatási témája a Parkinson-kóros és Szklerózis Multiplexes betegek kognitív és érzelmi státusza. Hosszútávfutó, rendszeresen jógázik és meditál. Rajong az agyműködésért, szereti a kávét és a punkrockot, hisz az emberi kapcsolatokban, és nem hisz a véletlenekben.

Szabolcs Balásy

A kis tolna megyei településről, Tolnanémediből származó zenetanár, 14 éves kora óta él Pécsen. Karvezetés diplomáját a PTE- Művészeti Karán szerezte 2004-ben. Zenei sokoldalúsága számtalan produkciót meghatároz: a Vivat Bacchus és VoiSingers, a PTE Babits Vegyeskar és a Wing Singers Gospel művészeti vezetője. A pécsi Babits Gimnázium zenetanára, tucatnyi vers átirat készítője, a Fejedelem és a Zrínyi 1566 c. rockmusical-ek társ-zeneszerzője. Számos kórus átirat alkotója, az Europa Cantat Pécs 2015 dalszerzője. 2018-ban a Kossuth-díjas Kovács ÁKOS 17 állomásos országos turné zongoristája, a VoiSingers karnagyaként a Tallini Europa Cantat és a Pekingi Kórusverseny idei meghívottja.

Organizing team

Gabor
Nagy

Organizer

Virgínia
Balogh

Pécs, Hungary
Co-organizer