METUAnkara
x = independently organized TED event

Theme: Grand Illusions - Büyük Yanılsamalar

This event occurred on
December 3, 2017
Ankara, Ankara
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

KKM
Middle East Technical University
Cankaya
Ankara, Ankara, 06800
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­M­E­T­U­Ankara events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Berna Şen Şenol

Hava Harp Okulu Endüstri Mühendisliği mezunudur. 2001 yılında Türkiye'nin ilk kadın F-16 pilotu olarak Türk havacılık tarihine geçmiştir. Hava Kuvvetleri'nde uzun yıllar öncü bir kadın pilot olarak muhtelif birliklerde görev yapmış, birçok uluslararası toplantı, tatbikat ve hava gösterilerine katılarak Türk kadınlarını temsil etmiştir. Görevi süresince, uçuş faaliyetlerinin yanında, kadın subayların kariyer gelişimlerine katkı sağlamak üzere üst düzeyde çalışmalarda bulunmuş, heyetler kurarak seminerler düzenlemiştir. Hava Kuvvetleri'ndeki görevini 19 yılın sonunda emeklilikle tamamladıktan sonra sivil bir havacı olarak Boeing uçaklarında uçmaya devam etmiştir. Başarı odaklı motivasyon ve sivil havacılıktaki kariyer planlaması ile ilgili olarak çalışmalarına, 2012 yılında oluşturduğu 'PNR Havacılık' bünyesinde devam etmekte olup düzenlediği seminer, toplantı ve eğitimlerle genç havacılara yol göstermektedir. Kendisi birçok belgesele konu olan başarı hikayesi ile '2013 yılı Kadın Girişimcisi Ödülü' de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. Şu an ‘Sunexpress Havayolları’nda 'Kaptan Pilot' olarak görev yapmaktadır.

Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal

1980 yılında Ankara’da dünyaya gelen Doç Dr. Saniye Bencik Kangal (Akademisyen Anne), 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı’ndan 2006 yılında yüksek lisans, aynı programdan 2010 yılında doktora derecelerini aldı. 2011 yılında öğretim görevlisi, 2014 yılında yardımcı doçent kadrolarına atandı. Instagram hesabı @akademisyenanne üzerinden bilgilerini ve deneyimlerini anne ve anne adaylarıyla paylaşmakta, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde gelişim takibi, danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmaktadır.

Dr. Bülent Gözcelioğlu

İlk su altı gözlemlerini 10 yaşında babasının hediye ettiği maske ve paletle yapan Bülent Gözcelioğlu, Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini aldı. 2001 yılında TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları’ndan çıkan 'Derin Mavi Atlas' adında, su altı canlılarını tanıtan kitabı hazırladı. 2002 yılından günümüze TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde ‘Türkiye Doğası’ adlı köşesinde popüler bilim yazıları hazırladı. 2016 yılında ülkemiz canlılarını, doğa tarihini ve ekosistemleri içeren 'Anadolu Doğasından Yansımalar' kitabı yayımlandı. 2016 yılında ülkemizden 13 bilim insanıyla beraber Türk Antarktika Bilim Seferi’ne katıldı. Bilim seferindeki bütün araştırmaları ‘Antarktika Günlükleri’ adıyla TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi'nde yayınlandı. Çalışmaları sırasında Anadolu Süngeri’ni 2015 yılında keşfetmiş ve 'Hymedesmia anatoliensis' adıyla bilim dünyasına tanıtmıştır.

Dr. Egemen İmre

Egemen İmre, 'uçaklara çok meraklı olduğu için' girdiği ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nden 2001 yılında mezun oldu. TÜBİTAK BİLTEN'in (yeni adıyla TÜBİTAK UZAY) Bilsat uydu projesi kapsamında yüksek lisans programı için Surrey Üniversitesi'ne gönderildi, böylece kariyerinin uçaklarla ilgili kısmı başlamadan bitti. Surrey'de yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Yörünge Mekaniği alanında tamamladıktan sonra 2006 yılında TÜBİTAK UZAY'da çalışmaya başladı. Türkiye'de tasarlanan ve üretilen yer gözlem uyduları olan RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinin tasarım ve analiz çalışmaları ile fırlatılmasında, devreye alınmasında ve operasyonlarında çalıştı. Doküman yazmak ve toplantılara girmekten kalan boş vakitlerinde uydu tasarımı, uzay çöpleri ve yörünge mekaniği alanlarında çalışmaktadır.

Dr. Sedef Kabaş

Dr. Sedef Kabaş, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. Fulbright bursu ile okuduğu Boston Üniversitesi’nde Televizyon Haberciliği üzerine yüksek lisans yapmış, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik bölümünden “Dünyada ve Türkiye’de Soru Sorma Geleneği ve Röportaj” üzerine yazdığı tezi ile doktora derecesi almıştır. CNN International’da (Atlanta) çalışan ilk Türk gazeteci olma unvanına sahiptir. 1992 yılında girdiği medya sektöründe POWER FM, NTV, Olay TV, ATV, TV8, SKYTürk ve TRT2 kanallarında kendi hazırladığı programları sunmuş; siyaset, medya, kültür, sanat ve iş dünyasının önde gelen isimleri ile araştırmaya dayalı binlerce röportaja imza atmıştır. Uzun yıllar “Ekranların en iyi soru soran gazetecisi” olarak kabul edilen Kabaş, CNN World Report En İyi Ekonomi Haberi Ödülü dahil pek çok ödüle layık görülmüştür. Akademi İstanbul, Bahçeşehir Ü., Boğaziçi Ü. (BÜYEM), ve Kadir Has Ü.’de 10 yıl ders veren Kabaş, 2007 yılında Sedef Kabaş Eğitim Koçluk ve Danışmanlık şirketini kurmuştur. İş dünyasının liderlerine, üst düzey yöneticilerine iletişim koçluğu ve medya danışmanlığı yapmakta, Türkiye’nin önde gelen şirketlerine Etkili Liderlik, Etkili İletişim, Etkili Hitap, Yaratıcı Sunum, Medya İlişkileri, İkna Sanatı, Kişisel İmaj, Kurumsal İletişim ve İtibar Yönetimi konularında eğitimler vermektedir. Sedef Kabaş pek çok konferans, seminer ve televizyon programında konuk konuşmacı olarak yer almakta uzmanlık alanları olan liderlik, medya ve siyaset üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır. Gazetecilik ve biyografi üzerine yayınlanmış altı kitabı vardır.

Dr. Sertaç Doğanay

Dr. Sertaç Doğanay; danışman, öğretim görevlisi ve girişimcidir. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmasının ardından ilaç sektörüne atılmıştır. Yerli ve çok uluslu firmalarda pazarlama, satış ve iletişim alanlarında üst düzey yöneticilik yapmıştır. 2013’ten bu yana Yeditepe Üniversitesi MBA programında dijital pazarlama iletişimi derslerini vermektedir. Sağlık ve ilaç sektörüne yönelik dijital pazarlama hizmeti veren Social Touch isimli ajansın kurucusudur. Marketing Türkiye ve Digital Age’de inovasyon ve dijital dönüşüm konularında konuk köşe yazarlığı yapmaktadır. Türkiye’de alanında ilk ve tek, global arenada da öncü dijital sağlık konulu blog Tek Doz Dijital’in kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. İnovasyon ve teknoloji odaklı blog İnovasyon 101’in kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. Türkiye’nin sosyal medyadaki en büyük sağlık platformu olan DoktorlarSitesi.NET’in ortağı ve yöneticisidir. Sivil toplum kuruluşları alanında uzun süreli tecrübeye sahip olup; Kanserle Dans Derneği, İstanbul Tıp Fakültesi Mezunları Derneği ve Gülmek İyileştirir Derneği yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir. Sektör çalışanlarını buluşturma amaçlı seminer, tartışma grubu, parti gibi pek çok sosyal etkinlik organize etmektedir.

Dr. Şeyda Ertekin

Dr. Ertekin, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden lisans derecesini aldıktan sonra bir süre Aselsan’da savunma sanayi projelerinde çalışmıştır. Daha sonra öğrenimini A.B.D.'de devam ettirmiş ve Penn State Üniversitesi’nden doktora derecesini “en iyi tez ödülü” ile almıştır. Doktora sırasında, NEC Research Laboratories'de çalışmış, çok kullanılan açık kaynak yapay zeka algoritmalarına ve yazılımlarına imza atmıştır. Daha sonra MIT'den teklif almış ve doktora sonrası çalışmalarına MIT Sloan School of Management ve MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL)'da devam etmiştir. MIT’de yürüttüğü çalışmaları, MIT Intelligence Initiative’den burs fonları ile desteklenen ilk araştırmacılardandır. Araştırma alanları ve uzmanlığı Yapay Zeka, Makina Öğrenmesi ve Big Data Analitiği’dir. Amerika'da Manhattan / New York sehri elektrik sebekesindeki arızaları ve patlamaları önceden tahmin eden algoritmaları ve matematiksel modelleri ile INFORMS “Innovative Applications in Analytics Award”u birincilikle kazanan MIT araştırmacıları arasında yer almıştır. Halen MIT’de ve ODTÜ’de, Yapay Zeka bilimi ve teknolojileriyle, özellikle Enerji, Endüstri 4.0 ve IoT alanlarında akıllı sistemler geliştirmek üzere projeler yönetmektedir.

Elvin Levinler

Oyuncu&Influencer
Farklı kültürlere ve hikayelerine duyduğu meraktan ötürü çok isteyerek okuduğu Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu. Okurken gönüllü olarak 19 yaşında 2 ay Hindistan’da, değişim öğrencisi olarak 6 ay Avustralya’da kaldı ve bölümüyle ilgili öğrenci gruplarında temsilci olarak Avrupa’nın pek çok şehrini ziyaret etti. Daha geniş kitlelere ulaşmak için yüksek lisansını medya üzerinde yapmaya karar vermişken mezun olduktan sonra, hem kamera arkasında muhabir hem de kamera önünde oyuncu olarak medyayı farklı yönleriyle tanımaya başladı. Dizi ve tiyatroda oynarken, NTV’de teknoloji haberleri sunmaya devam etti. Medya’nın şekil değiştirdiğini fark etmesinin üzerine bu değişime ayak uydurup dijital medyaya yöneldi ve dijital ortamda içerik üretmeye başladı. Deneyimlerini, seyahatlerini, hatta yoga birikimini dijital dünyada paylaşarak daha büyük kitlelere ulaşan Levinler, seyahatlerini haftalık olarak Hürriyet Seyahat'te yazmaya devam ediyor.

Galip Emre

Galip Emre, 4 yaşında bale dersleri ile başladığı dans eğitimine modern dans ve çağdaş dans üzerine yoğunlaşarak devam etmiştir. Bilkent Üniversitesi̇’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere, Almanya ve Amerika’da dans eğitimine devam etmiştir. Türkiye Dans Sporları Federasyonu'nda komite başkanlığı ve koordinatörlüğü de yapmış olan Emre, 2008 yılından itibaren Girne Amerikan Üniversitesi’nde dans akademi kuruluşuna öncülük etmiş, koordinatörü ve öğretim görevlisi̇ olarak 2016 yılına kadar çalışmıştır. 2015 yılında 'Galip Emre Dance Company' adında bir gösteri̇ ve sahne sanatları grubunu kurmuştur. 2016 yılında The Dance Company’i kurdu ve bu çatı altında başta GEDC olmak üzere birçok özel dans ekibinin koreograflığını ve sanat yönetmenliğini yapmaktadır. Modern bale, post modern dans ve sokak dansları tekniklerinden harmanladığı fonksiyonel dans sisteminin kurucusu olarak tanınan Emre birçok TV prodüksiyonunda, Türk sanatçı videoklip çekimlerinde ve açık hava konserlerinde koreograflık ve sanat yönetmenliği yapmıştır. Koreografi̇, doğaçlama teknikler ve psikolojik hareketsel tiyatro (physical theater) üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Kubilay QB Tunçer

Liseyi Amerika’da okumasının ardından ODTÜ’de Psikoloji lisansını ve Bilim Felsefesi yüksek lisansını almıştır. Bilgi Üniversitesi’nde kültürel incelemeler dalında ikinci lisansını yaptıktan sonra 10 yıl boyunca sanat, tarih, kültür (Anadolu medeniyetleri) gibi alanlarda dersler vermiştir. 2009 yılında Merlin Ödülü’nün sahibi olmuş ve en iyi kabare sihirbazı seçilmiştir. Aynı yıl Afife En İyi Oyun Yazarı Ödülü’nü almıştır. Televizyon, sinema ve tiyatro alanlarında birçok eseri hayata geçmiştir. Nuri Bilge Ceylan’ın filmi ‘Bir Zamanlar Anadolu’da filmi başta olmak üzere pek çok film ve televizyon dizisinde oyunculuk yapmıştır.

Mehmet Genç

1982 Samsun doğumlu Mehmet Genç, 19 Mayıs Üniversitesi Elektronik Bölümü’den mezun oldu. İş hayatına atılmasının ardından 6 yıl IT sektöründe çalıştıktan sonra 2010 yılında serbest fotoğrafçılığa ve dünyayı gezmeye başlamıştır. İngilizce ve İspanyolca’yı dünyayı gezerken öğrenmiştir. Gezileri sırasında 6.720 metre rakımlı Chimborazo ve 7.134 metre rakımlı Lenin zirvesine tırmanmış, Antartika’ya gitmiştir. 1000 günlük en son gezisinden 10 Eylül 2017’de Türkiye’ye dönmüştür. 2016 yılında çıkardığı, şu anda 15. Baskısında olan ''Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri'' kitabının ikincisini Ekim 2017’de çıkarmıştır.

Memet Sefa Öztürk

1999 Marmara depremini, doğup büyüdüğü ve lise eğitimini tamamladığı şehir olan İzmit’te yaşadıktan sonra, İstanbul Üni Devlet Kons. Lise bölümünü yeniden okumak suretiyle, İstanbul Üni. Devlet Konservatuvarı Klasik Bale bölümüne giriş yaptı. 2001 yılında Türkiye’nin çok önemli bale topluluklarından Çağdaş Bale Topluluğu’nda solist olarak dans etmeye başladı ve 2004 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne kabul edildi. Buradaki görevi, 2006 yılı 3 Temmuz gecesi başarıyla bitirdiği İst. Üni. Devlet Konservatuvarı’nın mezuniyet gecesinde geçirdiği motor kazası ile noktalandı. Bu kazadan 2 yıl sonra, 2008’de İzmit Şehir Tiyatroları’nda sahneye bir engelli olarak ilk çıkışını yaptı. Bunların ardından aktif dans hayatına geri dönerek, ‘Engelsiz Bale Sanatçısı' olarak anılmaya başlandı. 2012 yılında, çok erken yaşlardan itibaren başlayıp bale eğtimini sürdürdüğü gençlik yıllarını ve geçirdiği kazanın ardından yaşadığı yeni hayatını kaleme aldığı şiirlerini kitap haline getirdi. 2014 yılı başında, Yeditepe Üniversitesi bünyesinde engelli ve engelsiz öğrenciler ile Yaratıcı Drama’ya bağlı olarak dans koreografi çalışmaları yapmaya başladı. Hâlen Türkiye'de küçük büyük çeşitli pek çok projede bulunup sahne performanslarını sergilemeye devam ediyor.

ODTÜ Capoeira Topluluğu

ODTÜ Capoeira, 2002 yılında Türkiye’deki ilk Capoeira topluluğunu ODTÜ’de kuran ve 15 senedir ODTÜ'de ve farklı mekanlarda çalışmalarını devam ettiren bir gruptur. Capoeira’nın geçmişi Türkiye’de 15 seneden daha geriye gidemediği için bu süre zarfında çalışmalarını yurt dışına gidip eğitimler alarak ve düzenli olarak her sene en az bir kere yurt dışından eğitmenler getirerek gerçekleştirdiler. Capoeira ile birlikte Brezilya kültürü ile bağdaşlaşmış olan Batucada ve Samba gibi alanlarda da faaliyet göstermektedirler. ODTÜ Capoeira aynı zamanda bağlı oldukları Alcateia Capoeira Akademisi'nin Türkiye temsilcisidir.

Saadet Özkan

15 Haziran 1978 tarihinde İzmir’de doğan Saadet Özkan, Okul Öncesi Öğretmenliği ile birlikte Halka İlişkiler ve İletişim lisansını Anadolu Üniversitesi’nden aldı. Öğretmenlik yılları sırasında hayali olduğu üzere bir köy okuluna tayinini istedi ve burada çalışmaya başladı. Çalıştığı okuldaki müdürün, okuldaki öğrencilere cinsel istismar uyguladığını keşfetmesinin ardından dava açtı ve üç yıl süren bu davayı kazandı. Başta Amerika Birleşik Devleti Uluslararası Cesur Kadın Ödülü olmak üzere pek çok ödül aldı. Kişisel gelişim, yaşam koçluğu, NLP gibi alanlarda uzmanlık derecesinde eğitim aldı. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nde yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

Sertaç Doğanay

Sertaç Doğanay, eğitmen, yazar, pazarlamacı ve danışman. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmasının ardından ilaç sektörüne atılmıştır. Yerli ve çok uluslu firmalarda pazarlama, satış ve iletişim alanlarında üst düzey yöneticilik yapmıştır. Marketing Türkiye ve Digital Age’de inovasyon ve dijital dönüşüm konularında konuk köşe yazarlığı yapmaktadır. Sağlık ve ilaç sektörüne yönelik dijital pazarlama hizmeti veren Social Touch isimli ajansın kurucusu, nöropazarlama ajansı LeadNeuro‘nun kurucu ortağıdır. Türkiye’de alanında ilk ve tek, global arenada da öncü dijital sağlık konulu blog Tek Doz Dijital’in kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. İnovasyon ve teknoloji odaklı blog İnovasyon 101’in kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. Türkiye’nin sosyal medyadaki en büyük sağlık platformu olan DoktorlarSitesi.NET’in ortağı ve yöneticisidir. Sivil toplum kuruluşları alanında uzun süreli tecrübeye sahip olup; Kanserle Dans Derneği, İstanbul Tıp Fakültesi Mezunları Derneği ve Gülmek İyileştirir Derneği yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir. Sektör çalışanlarını buluşturma amaçlı seminer, tartışma grubu, parti gibi pek çok sosyal etkinlik organize etmektedir. Yeditepe Üniversitesi MBA programında altı dönem üstüste dijital pazarlama iletişimi dersi vermiştir ve halen farklı üniversitelerde lisans ve yüksek lisans seviyesinde konuk öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir.

Taner Zorbay

Taner Zorbay 1971 yılında Ağrı ili Diyadin ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini 1974 yılında ailesiyle geldiği Ankara’da tamamlamıştır. ODTÜ’de 1996 yılında Tarih alanında lisans, 2000 yılında Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2016 yılında Ankara Üniversitesi’nden Doktora derecesini almıştır. 1989 yılında başladığı kamu ve özel sektör iş deneyimi, 2012 yılından beri halen çalıştığı ODTÜ Tarih bölümünde devam etmektedir. 2001 yılından beri başta TEGV ve Uluslararası Af Örgütü olmak üzere çeşitli STK’lar ile sivil toplum tecrübesi de sürmektedir. Seyahat etmek ve yerel mutfakları deneyimlemek özel ilgi alanları içerisindedir.

Organizing team

Bilge
Demirkoz

Ankara, Turkey
Organizer

Volkan
Genç

İzmir, Turkey
Co-organizer
  • Buse Yıldız
    Operations
  • Çisil Göktan
    Marketing/Communications
  • Ekin Kalender
    Operations
  • Eslem ŞEN
    Partnerships/Sponsorship
  • Mehmet Özcan
    Marketing/Communications
  • Mert Yüksel
    Operations
  • Merve Yaman
    Operations
  • Miraçnur Yazkan
    Marketing/Communications
  • Nisa Oztalan
    Marketing/Communications
  • Oğul Can Yurdakul
    Marketing/Communications
  • Şan Gültekin
    Marketing/Communications
  • Umut Eroğlu
    Marketing/Communications