Slany
x = independently organized TED event

Theme: Světla naděje

This event occurred on
April 21, 2018
3:00pm - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Slaný, Středočeský kraj
Czech Republic

6 řečníků, profesních zaměření a životních osudů – od umělce vytvářející dřevomalby, přes mladé inovátory, až po zrakově postiženou novinářku. Skupina vypadající na první pohled nesourodě vytváří pestrou mozaiku, která má jeden styčný bod. Všichni řečníci jsou v souladu s podtitulem akce světla naděje. Dokázali se vymanit se zažitých stereotypů a pohledů na oblast, v níž se pohybují. Myslíte si, že jednotlivec nemůže nic změnit? Přesvědčte se o opaku při shlédnutí inspirativních myšlenek a příběhů lidí úzce spojených s našim městem.

Záznam přednášek: https://www.youtube.com/playlist?list=PLsRNoUx8w3rNWYgL4SOwa2j2ajOXpbxVx
Fotografie z TEDxSlany 2018: https://www.flickr.com/photos/165282134@N04/

Kino Slaný
Masarykovo náměstí 159
Slaný, Středočeský kraj, 274 01
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Slany events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Jakub Širc

vědec
Vystudoval Gymnázium VBT ve Slaném a chemii na katedře analytické chemie UK v Praze. Od roku 2003 působí na Ústavu makromolekulární chemie Akademie Věd ČR. V roce 2006 pracoval pro organizaci Člověk v tísni v zemětřesením postižených oblastech v pakistánské části Kašmíru.

Marie Zemanová

novinářka
Novinářka pro ČT, iDNES, Economia. Od roku 2016 pracuje v časopise Zora, který vydává Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. V projektu Za-Zrak, což je facebookový profil, informuje o životě bez zraku v souvislostech. Od března je součástí týmu Návštěvy POTMĚ, ve kterém se nevidomí setkávají se seniory. Kromě toho má vlastní projekt 1 Velké ucho.

Markéta Matoušková

primářka
Absolvovala 3. ZŠ a Gymnázium VBT ve Slaném a 2. lékařskou fakultu FN Motol. Přijala místo zástupkyně primáře na gynekologicko-porodnickém oddělení ve Slaném a od roku 2015 toto oddělení vede jako primářka.

Rut Bízková

ředitelka SIC
V posledních letech se zabývá zejména managementem výzkumu, vývoje a inovací ve veřejné správě. V současné době je ředitelkou Středočeského Inovačního Centra, organizace podporující propojování výzkumných organizací, firem a municipalit a začínající podnikání. V letech 2012-2016 byla předsedkyní Technologické agentury ČR, předtím pět let náměstkyní ministra životního prostředí ČR, v roce 2010 krátce ministryní životního prostředí. Dlouhodobě podporuje propojování výzkumu a umění jako různých projevů lidské kreativity.

Tomáš Záborec

umělec
Díla, kterých se můžete dotýkat, a která se dotknou i Vás. Výtvarník původem ze Slaného se zabývá kombinací dřevořezby a malby. Jeho díla souznící přírodní tematikou s přírodním materiálem různých druhů dřeva mohli návštěvníci potkat na bezmála stovce výstav po celé České republice. Přáním autora je, aby jeho rozměrné, často i vícedílné dřevomalby, probouzely emoce a pocity. Jak sám výtvarník dodává: „Při ztvárnění a uchopení charakteru vybraného tématu se snažím o to, aby z obrazu voněla tráva, čišel chlad, fičel vítr."

Tým 3. ZŠ

žáci - inovátoři
Žáci 3. ZŠ vyvinuli vlastní sadu nádobí Easy Eating určenou pro handicapované osoby, seniory a malé děti. Studenti se do projektu iKid zapojili již druhým rokem a druhým rokem také přivezli z finále této soutěže do našeho města zlato. Stali se tak nejlepším týmem v České republice. V říjnu 2017 prezentovali svou práci na Startup World Cup Summit v pražské Lucerně.

Organizing team

Miloslav
Nic

Slaný, Czech Republic
Organizer

Vojtěch
Solař

Slaný, Czech Republic
Co-organizer
  • Jakub Fejtek
    Marketing/Communications