Sofia
x = independently organized TED event

This event occurred on
April 14, 2018
София, Sofia-Grad
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф №37
София, Sofia-Grad, 1000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sofia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ангел Петков

Музикант
Ангел Петков (7 г.) е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков”

Вера Гоцева

Фотограф
Вярвам, че фотографията е не само спомен или красива гледка, но и средство, чрез което можем да развием себе си, средата, да се свържем повече с другите. Въобще да видим повече от нас и от света.

Драгомир Симеонов

Журналист
Драгомир Симеонов е дипломиран културолог, водещ по призвание и журналист по стечение на обстоятелствата. Обича да говори пред хора, дори когато е сам в студио. Още от студентските си години е Специалист по Апокалипсиса и затова не се притеснява от него в съвременните му варианти. Опитва се да убеди хората, че журналистите са важни за обществената еко-система, нищо че не са сред любимите им персонажи. Занимава се и със стенд-ъп комедия, която е сериозният вариант на ТЕDx.

Ивайло Славов

Предприемач
Ивайло Славов има повече от 20 години професионален опит, натрупан както на ръководни постове в световноизвестни международни компании, така и като предприемач. През 2010 г. той съосновава BULPROS и само за около 8 години, воден от принципите за екипна работа, отворена комуникация и корпоративна култура, основана на растеж, успява да я превърне в една от най-бързо развиващите се технологични компании според престижните доклади на Deloitte "Technology Fast 50 in CE" и "Technology Fast 500 in Europe, Middle East, and Africa", както и класациите Inc. 5000 Europe, Financial Times 1000 Europe и др.

Иван Илчев

Предприемач
Иван Илчев се занимава с маркетинг от повече от 10 години. Завършва бакалавър по международен бизнес и мениджмънт в Utrecht, Холандия, след което придобива MBA по маркетинг от “City University” в Seattle, САЩ и магистратура по международен бизнес и маркетинг от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Води лекции и семинари по брандинг и реклама, организирал е редица кампании за безопасност на движението и насърчаване на колоезденето, а от 2016 година е собственик и управител на семейната шоколатерия – Casa Kakau. Както той сам споделя: „Като предприемач имам възможност да експериментирам много повече, отколкото преди. Сега имам цялата свобода да си представя и реализирам това, което искам!“

Ина Петкова

Сугестопед
Ина Петкова е сугестопед. Английската филология, опитът в международни компании и различни сфери на бизнеса се трупат като ценен опит, полезен за предизвикателствата, с които се сблъсква в момента. А Ина обича предизвикателствата и не само вярва в това, че човешките възможности са неограничени, но и го наблюдава ежедневно в работата си. Първият й опит като сугестопед е с група от хора, израстнали в институции, някои от тях неграмотни. По-късно се включва и в обучение на младежи от ромски произход. Води успешни сугестопедични курсове по англйиски език за възрастни. През месец май тази година получава шанс да преподава английски на двама незрящи.

Йоанна Викторова

Художник
Йоанна Викторова/Drawly е художник/илюстратор с над осем години профсионален опит. Това, което я мотивира, освен желанието да изрази своите чувства и мисли чрез рисуване, са и хилядите хора, които откриват себе си в нейното изкуство. И тези от тях, които лично се свързват с нея за да й разкажат своите истории и какво са почувствали, когато са видели някоя от нейните картини. Като едно от основните чувства е, че не са сами и някой ги разбира.

Йордан Петков

Музикант
Йордан Петков е ученик в Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Маргарита Доровска

Куратор
Завършва Културология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2009 г. и Кралския колеж на изкуствата в Лондон през 2011 г. със специалност Куриране на съвременно изкуство. Като независим куратор тя е реализирала индивидуални и групови изложби и проекти в България и чужбина. Създава и промотира селекция на видео изкуство от Централна и Източна Европа, посветено на прехода. На 1 юни 2016 г. е назначена за директор на музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Милена Станойевич

Режисьор
Милена Станойевич работи в областта на театралното изкуство. Реализирала е театрални представления, пърформанси, улични акции, представления за деца, многобройни представления и обучения свързани със лабиринт театър, както и проекти включващи работа с различни групи и общности. Участвала е в немалък брой международни фестивали за съвременен театър, работи с различни театрални групи, изпълнители и свободни креативни „електрони“ в реализирането и управлението на проекти, които са пряко или косвено свързани с театъра и/или образованието. През последните няколко години, била е част от международна експертна група, която развива и създава обучителен курс по метода на сетивен театър лабиринт, насочен към различни групи от професионалисти участващи и работещи за опазването на културното наследство.

Милена Ташкова

Психотерапевт
Милена Ташкова е психотерапевт с над 20 години опит в груповата и индивидуална терапия. Директор е на Психодраматична работилница и председател на фондация "Извън кръга". През 2016 година създава проекта Живот на килограм за превенция на хранителните разстройства при учениците.

Надя Шабани

Адвокат
Надя Шабани е български правозащитен адвокат и активист. Работата й като Директор на Българския център по нестопанско право е посветена на гражданските организации – на които помага да се застъпват по-ефективно и да увеличават въздействието си върху общностите. Тя вярва, че във времена на свиващо се пространство за гражданското общество, има все по-голяма нужда от лидерство и припознаване на промяната като лична мисия.

Никола Каравасилев

Физик
Никола е завършил магистратура по Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“, а средното си образование в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, профил Физика. Още като студент започва да работи в НАО Рожен като оператор на двуметровия телескоп. Три години по-късно е назначен като физик в Института по астрономия към БАН, където работи до 2012-та година. Никола е член на комисията, която организира Националната олимпиада по астрономия в България. През 2009, 2010 и 2011 година ръководи отбора, който представя страната ни на Международната олимпиада по астрономия, а от 2011 е и ръководител на отбора ни по астрономия и астрофизика. През 2012-та година ръководи и българския отбор, участващ в Международния турнир на младите физици. Членува в Управителния съвет на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН), а за няколко години е и в Управителния съвет на Съюза на физиците в България.

Росен Михайлов

хореограф, режисьор
Росен Михайлов е работил в България и в Обединено кралство, Германия, Латвия, Гърция, Швейцария, Хонг Конг и др., като танцьор, преподавател, хореограф и продуцент повече от 25 години.Ззавършва класически балет в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) - София. Специализирал е модерен танц в САЩ. През 1997 печели международната стипендия на Американ данс фестивал (ADF) за хореография. Участвал е в много резидентски програми, творчески ателиета и образователни семинари по съвременен танц, контакт импровизация, хореография и композиция, физически театър и др. в Лондон, Берлин, Цюрих и др. През годините се превръща в един от водещите съвременни хореографи в България. Работил е в сътрудничество с множество световно известни имена сред които: Ръсел Малифант, Лойд Нюсън, Робърт Таниън, Найджъл Чарнок (Обединено кралство) и др.

Organizing team

Dessislava
Boshnakova

Sofia/Bulgaria, Bulgaria
Organizer

Iviana
Gicheva

Sofia, Bulgaria
Co-organizer
  • Antonia Yordanova
    Partnerships/Sponsorship
  • Iliyan Georgiev
    Operations
  • Lyubomira Velcheva
    Marketing/Communications
  • Natallia Tsenova
    Partnerships/Sponsorship
  • Nina Semerdzhieva
    Partnerships/Sponsorship
  • Radostin Radushev
    Partnerships/Sponsorship