Debrecen
x = independently organized TED event

Theme: Challenge & Collaboration

This event occurred on
October 14, 2017
2:00pm - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Debrecen, Debrecen
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Víg Kamaraszínház
Bajcsy-Zsilinszky u. 1.
Debrecen, Debrecen, 4025
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Debrecen events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexandra Szomora

Szomora Alexandra Londonban, a biztonságtechnika világában dolgozik, és mellette saját vállalkozását tervezgeti, amely arra keresi a választ, hogyan fejleszthetjük önmagunkat a mindennap fogyasztott internetes tartalmakkal és egy kis technológiai segítséggel, ami nem preferenciákhoz igazodik, hanem a jövőbeli ideál képünkhöz. Hosszú és kacskaringós út vezette idáig. Kíváncsi természete új országokba, új kultúrákba sodorta. 2007-ben, nőként elsőként nyert el egy ösztöndíjat a MIT-val együttműködésben Dél-Koreába, hogy ott 15 ország képviselőjével együtt tanuljon, majd dolgozzon.

Barna Nagy

Nagy Barna stratégiai tervező, a kisvállalati márkaépítés nagy szószólója. A Kreatív Vonalak Kft. társalapítója és 15 éve vezetője. Egyetemi oktató, szakmai konferenciák rendszeres előadója. Csapatával végzett munkásságát számos szakmai elismerés fémjelzi, többek között 24 „Év honlapja” elismerés birtokosai (az elmúlt két év legelismertebb tervezői), nyolcszoros “Marketing Gyémánt” díjasok, valamint ötszörös Pakk csomagolásdizájn-díjasok, közte egy „Év csomagolása” elismeréssel. Debrecenből indulva 8 ország több mint 98 városába terveztek már.

Boglárka Ecsedi

Ecsedi Boglárka 15 éves, önmagát és a saját útját keresi a változáson, a fejlődésen, az innováción és az alkotáson keresztül. Két nagy szenvedélye a festészet és a robotika, ami nem egy megszokott párosítás. Kiskora óta számos versenyen vett részt és ért el kiemelkedő eredményeket. Festményei és alkotásai számos kiállításon részt vettek már Debrecenben, Hajdúböszörményben és szerte az országban. 2016-ban beválogatták a Magyar Templeton Programba. Mindig is egyedi és öntörvényű, sosem állt be a sorba. A végtelen kreativitás, a gondolatainak szabadsága és az ésszerű logika lényének fontos részét alkotják, amelyek együtt segítik őt döntéseiben és abban, hogy megtalálja önmagát. Az alkotás része a mindennapjainak és most felfedezte, hogy miért is olyan fontos és hogy valójában ez a tevékenység mi mindent összeköt.

Ferenc Dankó

Dankó Ferenc diplomás középiskolai nyelvtanár, akit másfelé fordított az élet. A Zhineng Chikung Önfejlesztő Iskola alapítója és vezetője, okleveles természetgyógyász, emellett Eskrima (Fülöp-szigeteki harcművészet és önvédelem) mester 5. dan, Kelet-európai főinstruktor, a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet alapítója és elnöke.

József Horváth

Horváth József biológus, molekuláris genetikus. Egy karcagi cigánytelepről indulva küzdötte fel magát a doktori képzésig. Fő kutatási területe a szájüregi rák korai diagnózisa nyál alapú biomarker-kutatással. Többszörösen díjazott példakép (Aranypánt díj, Gergely Alexandra Emlékdíj, Bihartordai Romákért Jószolgálati Díj). Kutatásai mellett nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű emberek segítésére: sok helyen dolgozik önkéntesként, viszonozva azt a sok jót, amit ő kapott már élete során. Szintén önkéntes alapon ad felvilágosítást az őt megkereső rákos pácienseknek magáról a betegségről és a lehetőségekről.

Mariann Balogh

Balogh Mariann love branding-építő, célcsoport-profilozó, boldogságmentor, blogger, hosszútávfutó, az utazás szerelmese. Igazi lázadó, egész életét meghatározta mérhetetlen szabadságvágya és öntörvényűsége. Alkalmazottként érezte először azt, hogy ő maga szeretne rendelkezni idejével és azokkal akar együtt dolgozni, akikkel igazi csapatban, mastermindban tud alkotni. Digitális nomádként minden helyzetben keresi a megújulás, innováció lehetőségét, azt az egyensúlyi állapotot, ahol a résztvevők magukat jól érezve, tudásuk legjavát adva tudnak érvényesülni. Hisz abban, hogy a fejlődés és visszaadás folytonossága hozza ki belőlünk mindazt, amiért megszülettünk.

Péter Borics

Borics Péter 19 éves diák, aki tanulmányai mellett rengeteg időt fordít más területeken való céljai elérésére is. Több mint tíz éve játszik gitáron, emellett atletizál, rajzol és videókat készít. Zenekara mellett már van több egyéni gitárfeldolgozása is, melyek a youtube-csatorna révén határokon át szólnak.

Renáta Simon

Simon Renáta négyéves kora óta táncol, tíz éve pedig hivatalosan is "táncművész". Volt hazai és külföldi társulatok megbecsült tagja, később pedig mint szabadúszó vendégművész dolgozott/dolgozik.

Zoltán Trócsányi

Trócsányi Zoltán a természetet tisztelő ember, akinek meggyőződése, hogy a társadalom igazi törvényeit sem az ember alkotja, hanem azok tőlünk függetlenül léteznek. "Dolgunk az, hogy keressük, felismerjük és alkalmazzuk a tőlünk függetlenül létező törvényeket." Szakmája szerint az elemi részecskék és a közöttük ható alapvető erők jelenségeit kutató fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanára. Nagy számú kutatási szakcikk mellett két egyetemi tankönyvet írt, továbbá számos ismeretterjesztő előadás és mű rendszeres szerzője. Vendégkutatóként eljutott a világ sok pontjára, de mindig hazatért, és meggyőződésévé vált, hogy ritka a Földön az olyan könnyen élhető környezet, mint Debrecen. Életszemléletét tükrözi hobbija, a tájékozódási futás: a környezettel harmóniában élve, a tényeket elfogadva lehet a legkönnyebben pályánkat befutni.

Zsolt Jantyik

Jantyik Zsolt jelenleg a Debreceni Művelődési Központ vezetője. A közösségi művelődés elkötelezett híve. Kollégáival Makovecz Imre és Beke Pál, a 70’ években elkezdett, közösségfejlesztési módszerének továbbgondolásával, gyakorlati megvalósításával szakmája megújításán dolgozik. Több mint 30 éve zenél. A debreceni alapítású PG csoport énekes frontembereként bejárta a világot. Dalszövegíró, zeneszerző. Dalaiból, szövegeiből „Világvége - szerelem” címmel Vidnyánszky Attila rendezett darabot, ebben az évben Fekete Péter rendezésében mutatták be a „Petőfi Sándor: János vitéz” ihlette „Ezüstbojtár” c. alkotását. 96’ óta szövegeket írt és ír többek között a Bikini zenekarnak, Vincze Lillának, Varga Miklósnak. Sokszor kérdezik meg tőle, hogy ezt a sok területet lehet-e együtt végezni? Válasza: „Lehet, ha civilként, választott önkormányzati vezetőként, szakemberként és alkotóként is ugyanaz a cél: Saját közösségeink megerősítése.”

Organizing team

Judit
Katonane Kovacs

Debrecen, Hungary
Organizer

Lilla
Karancsi

Co-organizer