TallinnaVangla
x = independently organized TED event

Theme: müüritud (fenced)

This event occurred on
March 2, 2018
Tallinn, Harjumaa
Estonia

Fenced is a word-play. “Müüritud” in the Estonian language means “immured/fenced” in the sense that someone is inside or behind a fence/a wall. Ironically it also means “without fence” (’-tud’ ending), which is a state of lack of walls, a state of freedom. This is what our TEDx will be about. Soon to reveal more about the location & event itself.

Tallinna Vangla
Magasini 35
Tallinn, Harjumaa, 10138
Estonia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Tallinna­Vangla events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aleksei Lavrov

Aleksei Lavrov kannab täna järjekordset vanglakaristust. Tema vanglas veedetud aastate arv ületab praegu tema tööstaaži, kuid vaatamata sellele on ta omandanud elektriku kutse, oskab parandada autosid ja teha keevitustööd ning vanglas lõpetanud ka aianduse eriala.

Anastassia Šatskaja

Anastassia Šatskaja vabanes 2010. aastal, kuid täna on ta tagasi. Vanglaajal on ta lõpetanud kiituskirjaga Tallinna täiskasvanute gümnaasiumi ja alustanud õpinguid ettevõtluskõrgkoolis Mainor. Pingutama paneb tahe saavutada, mitte kaotada, näiteks hakata vanglast vabanejatele tugiisikuks.

Andrus Kõresaar

Andrus Kõresaar on arhitekt, kes lõpetas kunstiakadeemias hoopis graafika eriala ja õppis Šveitsis graafilist disaini ja animatsiooni. Tema tähelennu alguseks, mis viis ka KOKO arhitektuuribüroo asutamiseni, oli taasiseseisvunud Eesti esimese EXPO paviljoni arhitektuurivõit 2000. aastal – lainetava kuusemere, „porgandite“ ja paekivipilvedega hoone jäi paljudele meelde.

Annika Laats

Annika Laats on Risti koguduse õpetaja, Tallinna lastehaigla hingehoidja ja Vaikuse laste rahupaiga looja. Ülikooli läks ta õppima lastearstiks, lõpetas aga teoloogina ning ühendab nüüd need erialad oma igapäevatöös. Annikal on eriline omadus teiste inimeste kannatustele kaasa elada ja aidata leida jõudu edasi minna.

Anu Aaspõllu

Anu Aaspõllu, doktorikraadiga bioloog, käivitas Eesti politseis DNA ekspertiisilabori ning on koolitanud õiguskaitse professionaale. Lisaks inimestele on ta uurinud loomariigi esindajaid gürsasid, karusid, koeri, naaritsaid ja lendoravaid ning tegelenud meditsiiniprojektidega alates vähirakkudest kuni südamehaiguste ravimiteni.

Immanuel Volkonski

Kuusteist aastat tagasi panid politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri teenistujad esimest, kuid mitte viimast korda käed raudu kodanikul nimega Immanuel Volkonski. 2016. aastal valis seesama prefektuur Immanueli oma asutuse aasta parimaks sõbraks. Ühtekokku tosina aasta vältel saastas Immanuel oma elu kõigi enamlevinumate meelemürkidega, lisandus vägivald, vargused, röövimised, relvatehingud. Pöördepunkt saabus arestimajas. “Oli periood, kus kuritööst sai argitegevus, ja on periood, kus taasühiskonnastamisest on saanud argitegevus.“ Täna töötab Immanuel koos politseiga selle nimel, et vähem noori võtaks ette sõidu mõnuainete ameerika mägedel. Ta teeb vanglas sõltlastest kinnipeetavatega rehabilitatsioonitööd ja on vabanenud vangide tugiisik. Tartu ülikoolis küpseb magistritöö põrandaaluse kristliku kirjanduse levitamisest nõukogude okupatsiooni ajal.

Kadri Kallaste

Kadri Kallaste on restauraator, kelle südameasjaks on vanad tapeedid. Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse ja restaureerimise erialalt viis tee Ljubljanasse ja Viini ehete ja laemaalingute maailma ning edasi Saksa tapeedimuuseumisse Kasselis Euroopa suurima tapeedikogu eest hoolitsema.

Lembe Lokk

Lembe Lokk on särav ja mitmekülgne eesti laulja, kes elab juba kakskümmend aastat Pariisis. See linn täitis filoloogi tõelised unistused - temast on saanud laulja, näitleja, helilooja, kirjanik ja etenduskunstnik. 2017. aastal andis Lembe välja oma sooloplaadi “Comment te traduire”.

Ricardo Vicente

Ricardo Vicente on Lissabonis sündinud, Itaalias doktorikraadi saanud ja Tartus õpetav majandusteadlane. Lisaks majandusele valgustab ta tudengeid otsuste ja valikute tegemise osas. Ricardo on end nimetanud professionaalseks õppijaks, kes uurib ideid ja annab oma parima, et neid teistega jagada.

Robert Linna

Robert Linna on Eesti rokkmuusik, kes laulab ja mängib kitarri ansamblites Elephants from Neptune ja Lexsoul Dancemachine. Mitmekülgselt andekana on ta lõpetanud BFMis filmioperaatori õppekava ning joonistanud oma lõbuks koomikseid ja raamatuid.

Tõnu Samuel

Tõnu on insener, kes aastast 2011 elab Jaapanis ja ekspordib Eesti e-riiki Aasiasse idufirmas Planetway Corporation. Enne on ta teinud firmas 16Lab Inc nutisõrmuseid, mis juhivad arvuteid ja telefone, loonud roboteid NASA-le, olnud MySQLis töötaja järjekorranumbriga kaks, juhtinud arvutifirmat Kinex ning pidanud tuntud spämmiblogi ehk interneti häbiposti rämpspostitajatele. Auhindadest on Tõnu pärjatud LHV ja Äripäeva võistluste võitjaks ning saanud nimekaid preemiaid koos erinevate meeskondadega. Imelikest hobidest toob ta esile superarvutite kodus pidamise. Märkimist väärib ka tõsiasi, et kõik tema kolm täisealist last on insenerid.

Organizing team

Mari-Liis
Sööt

Tallinn, Estonia
Organizer

Oliver
Kadak

Tallinn, Estonia
Co-organizer
  • Margot Olesk
    Curation
  • Margus Sarapuu
    Curation