Ljubljana
x = independently organized TED event

Theme: Ideas worth growing

This event occurred on
December 3, 2017
4:00pm - 9:00pm CET
(UTC +1hr)
Ljubljana, Ljubljana
Slovenia

The TEDxLjubljana team is organizing the biggest TEDx event in Slovenia on Sunday, December 3, 2017, in Cankarjev dom. It is the team’s 25th event, with 11 speakers and 1500 attendees.

The event’s prodigious speakers all share the same passion for ideas worth growing. In a way, they seek to plant ideas in our minds, similarly to how we plant seeds, nurture them diligently and watch them grow to become something bigger, something marvelous.

“Is “planting ideas” in people’s minds possible and how can it be done?” is something we are all eagerly waiting to find out at this year’s TEDxLjubljana.

You can buy your ticket here: https://olaii.com/event/207/tedxljubljana

Cankarjev dom
Prešernova cesta 10
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Ljubljana events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aljoša Dekleva

Architect
Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in z odliko magistriral na Architectural Association School of Architecture v Londonu. V okviru Londonske AA vodi eksperimentalni izobraževalni program AA Visiting School Nanotourism in kot gostujoči profesor je poučeval na Univerzi v Montrealu in na ENSA PVS v Parizu. S Tino Gregorič vodi arhitekturno pisarno Dekleva Gregorič arhitekti, ki z realizacijami različnih meril in programov redno vzbuja mednarodno pozornost. Osvetlil nam bo pojem nanoturizma, s katerim poimenuje kreativno kritiko na obstoječ in trajnostno neobstojen model konvencionalnega turizma.

Andrej Božič

ThroughBreaker
Ksenija je iskalka biserov, ukvarja se s človeškimi viri in potenciali. Za seboj ima številna izobraževanja s področja transakcijske analize, realitetne terapije, nevrolingvističnega programiranja. Andrej je svojo kariero brusil na najvišjih vodstvenih položajih v slovenskih in tujih podjetjih ter v svoji 30-letni karieri uspešno izpeljal številna prestrukturiranja in sanacije (Tovarna papirja Goričane, Multinacionalka ABB, Iskra ERO, Mondi Raubling). Njegova zadnja sanacija podjetja je potekala v Steklarni Hrastnik, ki jo je med 2010 in 2017 vodil kot generalni direktor. Kombinacija poslovnega znanja, bogatih življenjskih izkušenj, želje po novih znanjih in stalnemu napredovanju, intuicije in občutka za ljudi je tisto kar združuje zakonca Božič tako poslovno kot osebno. Vse to je ključnega pomena tudi pri preobrazbah in razvoju tako podjetij kot posameznikov.

Boštjan Mlakar

MD
Je zdravnik, kirurg in docent na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v Mariboru. Opravil je specializacijo iz abdominalne kirurgije in mednarodni izpit iz estetske kirurgije. Je tudi direktor zasebne klinike Zdrav splet. V letu 2009 mu je Zdravniška zbornica Slovenije podelila priznanje za kakovost v zdravstvu. Boštjan Mlakar je predsednik slovenskega združenja za estetsko medicino in kirurgijo ter strokovni vodja projekta “Pamet v roke, kondom na glavo”. Rad se pošali, da je specialist za tabu področja v medicini, pred katerimi večina javnosti velikokrat zamiži. Ta področja so proktologija, estetika, spolno prenosljive bolezni in druga. Na odru TEDxLjubljana bo govoril o analnem zdravju in analnem seksu ter razbijal mite in tabuje s področij, o katerih gotovo premalo govorimo in vemo.

Erik Božič

Chef
Zase pravi, da je kuhar samouk, ki je je svojo kariero začel pri štiriindvajsetih. Po končanem študiju javne uprave in filozofije je tri leta preživel v Veliki Britaniji. Kot glavni pomočnik je delal z enim najboljših kuharjev v Veliki Britaniji, Tomom Huntom v restavraciji Poco. Med restavracijami, v katerih je delal, se najdejo The Gate, Tanya in Duke organic. Doma pa je odprl pa je tudi lastno podjetje, specializirano za gostinsko svetovanje, dogodke, gostinstvo in zasebno kuhanje. Pri iskanju idej za kuhanje je zvest skrbi za trajnost, tudi kadar nima nadete kuharske kape. Danes organizira predavanja na področju trajnosti in prehrane, na katerih se ukvarja predvsem s tematiko, kako izboljšati kakovost življenja. Prisega na vegetarijanske, veganske in ekološke restavracije. Od januarja 2017 je glavni šef restavracije Equita v Monaku, ki je v lasti Novaka Đokovića.

Gaja Prestor

Singer

Grega Repovš

Professor of psychology
Redni profesor Grega Repovš na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani poučuje kognitivno psihologijo in kognitivno nevroznanost. Je ustanovitelj Laboratorija za kognitivno nevroznanost, v okviru katerega se s pomočjo funkcijske magnetne resonance in elektroencefalografije posveča preučevanju izvršilnih sposobnosti in spominskih procesov v zdravju in bolezni ter z njimi povezanih možganskih sistemov. V zadnjem času pa posega tudi na področje nevroekonomije. Je soustanovitelj in nekdanji predsednik Sinapse, slovenskega društva za nevroznanost. Svoj čas rad posveča promociji nevroznanosti in izobraževanju splošne javnosti o delovanju možganov in duševnih procesov. Od leta 2014 je član FENS-Kavli Mreže odličnosti. Na odru TEDxLjubljana nam bo osvetlil sfere razuma in intuicije.

Katja Zgoznik

LGBT+ activist
Zase pravi, da je ženska, ki ji je všeč videz moškega na sebi. Tako se počuti udobno, tako lahko z odprtimi rokami sprejema, kar ji prinaša življenje. O svoji drugačnosti lahko danes javno govori - odkrito in brez zadržkov. Sodeluje v Mladinskem centru Indijaneza pri projektu Posluh!. Prek slednjega po šolah in mladinskih centrih s pripovedjo osebne zgodbe pomaga pri razumevanju drugačnosti in razbijanju predsodkov ter ozaveščanju o tematiki LGBT+. Prav tako sodeluje v projektih Žive knjižnice, kjer so knjige ljudje, ki prek inovativnih metod aktivnega dialoga ozaveščajo in izobražujejo o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujajo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. O slednjih bo govorila tudi na našem dogodku.

Ksenija Špiler Božič

LeaderShaper

Matjaž Štamulak

Financial advisor
Že kot mlad podjetnik se je spoznal s kompleksnostjo finančnih sistemov. Njegova narava mu omogoča, da zna vso zapletenost gospodarskih inštrumentov prevesti v življenjske situacije, razumljive tudi popolnim nepoznavalcem finančnega sveta. Ravno zato ga je pot vodila v svetovanje. Matjaž je avtor več kot 35 strokovnih člankov na temo osebnih financ in ustanovitelj Inštituta za neodvisnost – zasebnega zavoda, ki skrbi za izobraževanje in osveščanje na področju finančne, energetske, miselne in prehranske samooskrbe. Je vnet zagovornik neodvisnosti posameznika na vseh področjih, ne le finančnem. Trudi se za višjo finančno pismenost ljudi, o kateri bo spregovoril na dogodku ter nam predstavil svojo idejo za povečanje splošne neodvisnosti posameznika.

Rok Rozman

Athlete, biologist
Izpostavljenost sponzorjev se je odločil nameniti rekam, ne sebi. Znanje biologije izkorišča za direktne akcije, ne za službo v inštitutih. Izkušnje iz kariere profesionalnega športnika mu pomagajo pri vztrajnem boju in ne pri karieri trenerja. Željo po zabavi pa usmerja v vsakoletno mesec dni trajajočo odpravo kajakaško odpravo, polno piva in veselja, ki so ji nadeli ime Balkan Rivers Tour. Odprava je postala največja direktna akcija za zaščito divjih rek v Evropi. Poganja gibanje, ki ustavlja nepotrebne jezove na neokrnjenih balkanskih rekah. Leta 2016 je Rok za svoje delo in za delo odbite ekipe prejel najvišjo nagrado v kajaku, Zlato veslo. A kot pravi sam je zanj edina nagrada, ki šteje, vsak zaustavljen jez in nasmeh domačina in polžka, ko to izvesta. Na odru TEDxLjubljana nam bo predstavil, kako brez pravega plana obup preliti v akcijo.

Valentina Horvat Kokalj

Dog therapy specialist
Ena od ustanoviteljic in prostovoljka v Zavodu PET – Pasji enoti terapevtov. S svojim 7-letnim border collijem sta terapevtski par pripravnik, ki pomaga ljudem pri njihovem lažjem vključevanju v vsakdanje življenje. Poslanstvo zavoda je dvig kakovosti življenja posameznika s posredovanjem s pomočjo psa. Redno sodelujejo s Pediatrično kliniko v Ljubljani, z UKC Ljubljana, UKC Maribor, URI Soča, Psihiatrično bolnišnico Idrija, ZUDV Dornava, CVD Golovec, vrtci in šolami ter številnimi domovi za starejše. Kot strokovna sodelavka opravlja testiranja in usposabljanja psov in vodnikov. Po poklicu kinološka inštruktorica, po izobrazbi veterinarski tehnik in dipl. univ. sociologinja. V okviru Slovenskega inštituta za standardizacijo sodeluje v nacionalnem tehničnem odboru TC- IPV Inštruktorji psov vodnikov slepih in psov pomočnikov za pripravo evropskega standarda za pse pomočnike.

Vasilisa Sazonov

Managing Director
Doktorica farmacevtske ekonomije, ki se zadnja leta intenzivno posveča inovativnim programom za obvladovanje bolezni, ki jih razvija v sodelovanju z lokalnimi institucijami zdravstvenega varstva. Je izvršna direktorica za področje zdravstvenih rezultatov in rešitev za stranke za centralno Evropo v podjetju Merck & Dohme (MSD). Vasilisa ima več kot 15 let izkušenj v farmacevtski industriji na področju raziskav, analizi tehnologij in inovacij, ki jih je nabrala z delom v več kot 40 državah po vsem svetu. Je častna znanstvena sodelavka medicinskega centra Forrester Hill, predavateljica na Univerzi v Sheffieldu in sodelavka oddelka za splošne prakse in primarno oskrbo v Aberdeenu. Ima dva akademska naziva in izdanih več kot 45 objav v recenziranih časopisih. Sodeluje pa tudi z zunanjimi partnerji pri projektih, ki vodijo do boljših izkoristkov zdravstvenih virov.

Organizing team

Nika
Mocnik

Ljubljana , Slovenia
Organizer

Matic
Jazbar

Ljubljana, Slovenia
Co-organizer
  • Isidora Vulić
    Marketing/Communications
  • Maja Žižek
    Marketing/Communications
  • Marko Cafnik
    Post production
  • Tanja Veg
    Marketing/Communications
  • Tomaz Mrevlje
    Production