Sevnica
x = independently organized TED event

Theme: Posadimo ideje - Planting ideas

This event occurred on
September 22, 2017
Sevnica, Sevnica
Slovenia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Grad Sevnica
Cesta na grad 17
Sevnica, Sevnica, 8290
Slovenia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sevnica events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Barbara Drnač

Barbara Drnač, sinonim za ples. Nekoč je bila plešoča zvezda, danes že 25 let vodi unikatno plesno oddajo Parada plesa. Po izobrazbi diplomirana koreografinja s končano Akademijo za ples, še prej pa Pedagoško akademijo smer slovenski in srbohrvaški jezik. Kot urednica, avtorica in voditeljica ostaja zvesta osnovni liniji oddaje, ki je magazinskega tipa in vključuje vse zvrsti plesa, od zabavnega, športnega do umetniškega. Bila je idejni vodja in organizatorka letne prireditve in podelitve nagrad slovenskim plesnim ustvarjalcem Povodni mož. Organizirala jo je med leti 2004 do 2005. Leta 2009 je lansirala samostojni in še vedno edini plesni medijski portal Parada plesa, ki je zbirka dolgoletnih izkušenj in prepoznavnega dela urednice ter voditeljice, doslej nagrajene s tremi televizijskimi viktorji. Ob diagnozi rak dojke je bila stara 49 let, zmagala je bitko, ne ve, če tudi vojno, a ne gleda ne nazaj in ne naprej. Njena najlubša reka sta: Dan s plesom je odličen dan! Ostani optimističen za vsako ceno!

Damjan Burger

Damjan Burger je trenutni direktor podjetja M TOM d.o.o., svojo poslovno pot pa je začel v podjetju Revoz. Kasneje ga je pot vodila v podjetje PREVENT Slovenj Gradec in za tem v še takratni TOM Mirna. V omenjenih podjetjih se je ukvarjal s sistemsko kakovostjo poslovnih modelov, v TOM-u pa tudi z ekologijo. Ko je podjetje TOM Mirna šlo v stečaj je Damjana vodila neverjetna vizija, da iz pogorišča podjetja ustvari uspešno zgodbo. A pot nikakor ni bila lahka, bila pa je več kot vredna, kajti danes je podjetje lahko vzor številnim. Skupaj z ekipo sodelavcev so si zagotovili lastne pogoje za delo, vpeljali inovativen model lastne direktne prodaje “znotraj proizvodnje” in brez trgovskih posrednikov. Za svoj trud, vztrajnost in inovativnost pa so prejeli tudi srebrno priznanje za inovacijo Konfigurator, ki je poslovna aplikacija za komunikacijo s trgom. Zase pravi, da je po duši športnik in da je takšen tudi njegov način vodenja. Deluje aktivno v procesih dela in je kot kapetan ekipe, ki skuša od vsakega potegniti maksimum. Njegov rek je: Kdor se bori lahko izgubi, kdor se preda je že izgubil.

Gregor Žakelj

Gregor Žakelj je pred dvanajstimi leti ustanovil oblikovalski studio VBG (Visual Brain Gravity). Bil je mladi kreativec leta in za svoje delo prejel več kot 70 slovenskih in mednarodnih nagrad (Volvo Design Award, SOF, Brumen, Golden Drum, European Design Award, ADCE). Poleg predavanj v tujini, kjer zagovarja svojo misel, da je dobro oblikovanje za dobe naročnike ter prednosti Slovenskega znanja in oblikovanja, je bil sedemkrat član žirije SOFa in Golden Druma ter izbran, s strain Art Directors Club of Europe (ADC*E), kot eden izmed desetih perspektivnih kreativcev v Evropi. Trenutno svoje multidisciplinarno znanje uporablja pri snovanju in mentoriranju blagovnih znamk in vizualnih podob za domače in tuje naročnike. Med delom je odkril pomembnost lastnih produktov in ustanovil več lastnih blagovnih znamk, že četrto leto vodi predavanja po licenci Creative Mornings Ljubljana in piše kolumne o kreativnosti.

Mehtab Singh

Mehtab Singh is from Punjab, India and lives in Kranj. He is an entrepreneur and works in the food industry, in collaboration with his family’s business, which he took over at the age of 19. He carried the business and his father’s legacy to the international platform, creating markets Europe wide and in North America. He is a former hobby photographer. In 2008 he won a conceptual photography competition held in conjunction with the United Nations. His work was displayed in various international conferences worldwide including UN headquarters in New York City. For his contribution to the hot topic, the Indian state of Punjab conferred upon him the State award. In 2010 UNESCO published his work, which further was used to assist university teachers to be able to promote drawbacks of global warming and climate change. Travelled the world, he feels fortunate to live in Slovenia. His company has a tea store in Kranj and provides tea to various outlets around Slovenia. He believes business has the power to change things to good and is determined to serve every society he is involved in. His new passion is mountaineering and rock climbing, which he feels is the essence of Slovene life. Despite coming from the country of Himalayas, only in Slovenia, he got the opportunity to explore the mountains. He has some great news to share about this new hobby. His favourite quote is: Let’s make life taste better.

Milena Miklavčič

Milena Miklavčič je raziskovalka in zapisovalka resničnih zgodb, avtorica uspešnice Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki že tretje leto zapored vztraja na prvem mestu po branosti v knjižnicah, že vse življenje živi in dela v rojstnem kraju – v Žireh. Njen življenjski moto se glasi:”Vsaka, še tako slaba stvar, je za nekaj dobra.” Teh besed se drži kot klop, saj ji prinašajo veselje, radoživosti, dobro voljo in veselje do življenja. Napisala je več otroških knjig: od Abecede iz Zakajčkove ulice (1995) do slikanice Gal in zrele hruške (1915). Za odrasle pa Usode in Ženske. Po več literarnih nagradah na različnih natečajih je še najbolj ponosna na knjigo Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki je bila do sedaj prodana v več kot 10.000 izvodih. O njej je bil za TV Slovenija posnet dokumentarni film z enakim naslovom. Milena Miklavčič je prva, ki se je zgodbam o intimnem življenju prednikov posvetila z vsem spoštovanjem, obenem pa tudi z občutljivo tankočutnostjo do najbolj ranljivega, kar se lahko zgodi med dvema človekoma. Spodbuja pa tudi druge, da raziskujejo skrito življenje lastnih prednikov, dokler so tisti, ki bi lahko kaj povedali, še med nami.

Organizing team

Natalija
Hočevar

Ljubljana, Slovenia
Organizer