Prague
x = independently organized TED event

Theme: Brave New World

This event occurred on
November 4, 2017
9:00am - 9:00pm CET
(UTC +1hr)
Praha 8, Praha 8
Czech Republic

TEDxPrague 2017: Brave New World will take us into the past, present and future, of course.
Because today's world is changing faster than ever. New technologies intertwine our lives and invisibly modify our everyday existence. What looked like a distant future 30 years ago is now here and present.
Is it possible to separate positive aspects of technological progress from the negatives? Can humankind control the development of technology or are we becoming its victims? What can we do to accommodate the fast changes in our personal lives? And what can we do as a society? We'll try to tackle all these questions during TEDxPrague 2017.

Fórum Karlín
Pernerova 51
Praha 8, Praha 8, 18000
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bob Kartous

Boba baví intelektuálně provokovat. Špatně snáší politický populismus, jeho mediální ekvivalent a intelektuální prostituci s tím spojenou. Profesně se věnuje vzdělávání - vidí v něm možnost, jak odolávat tendencím, které opakovaně táhnou lidskou společnost na okraj propasti. Vede komunikaci a analýzu vzdělávací politiky v EDUin. Kromě toho publikuje v řadě českých médií, přispěl do knihy 2036 o budoucnosti za dalších 20 let, do kulturní revue Prostor o vztahu mezi vzděláváním a nenávistí, přednáší, moderuje, spolupracoval s DOX, Bubny, Education republic a dalšími. „TEDx je jako sushi. Mnoho rozmanitých chutí koncentrovaných do malých, ale vydatných porcí, kterých se nepřejíte. Těším se, že po mnoha ochutnávkách budu konečně taky servírovat.)“

Bryan McCormac

Bryan je známý současný irský umělec, který neotřelým způsobem zpracovává sociální témata. Během posledních patnácti let prezentoval svá díla na více než 30 skupinových i samostatných výstavách v muzeích a galeriích po celém světě. Poté, co dokončil studia, vydal se z Irska na cesty. Dnes žije v Paříži, kde také tvoří a vystavuje - především in-situ instalace, performance a sochy se sociálním podtextem. Věří, že prostřednictvím umění můžeme dosáhnout společenské změny. Umění tak může a také by mělo přímo ovlivňovat svět, ve kterém žijeme.

Bryan McCormack

Bryan je známý současný irský umělec, který neotřelým způsobem zpracovává sociální témata. Během posledních patnácti let prezentoval svá díla na více než 30 skupinových i samostatných výstavách v muzeích a galeriích po celém světě. Poté, co dokončil studia, vydal se z Irska na cesty. Dnes žije v Paříži, kde také tvoří a vystavuje - především in-situ instalace, performance a sochy se sociálním podtextem. Věří, že prostřednictvím umění můžeme dosáhnout společenské změny. Umění tak může a také by mělo přímo ovlivňovat svět, ve kterém žijeme.

Divadelní improvizace JUST! IMPRO

Improvizační divadelní show založená na komediálních/hereckých disciplínách. Unikum vystoupení spočívá v plném zapojení diváků, ať už jsou to témata či podněty pro naše hry, tak i dobrovolníci z řad příchozích, kteří celý příběh vždy náležitě rozvinou a okoření. Tato neplánovaná interakce vždy vytváří ojedinělou atmosféru a nezapomenutelný zážitek, který si odnesete domů.

Dominika Kouřilová

Dominika je mladá dívka, která ještě studuje, ale co se týče školy života, leckoho by už teď strčila do kapsy. Vyrostla v malé vesnici na Vysočině s pěti mladšími sourozenci. Když od šesté třídy na základní škole začala nosit domů špatné známky, nikdo se moc nezamýšlel nad důvody, proč se tomu tak děje. Ve 13 letech byla pak náhodou přijata na gymnázium Open Gate – a její život se najednou obrátil úplně naruby. Školu završila mezinárodní maturitou a dnes studuje za pomoci nadace na University of New York in Prague. Dominika ráda vtipkuje o svém příjmení a snaží se šířit dobrou náladu všude, kam přijde. Ve volném čase hlavně rozmazluje svou kočku jménem Šunková rolka.

Filip Tylš

Filip Tylš je psychiatr a neurovědec. Posledních 15 let ho fascinují psychedelické látky, v Národním Ústavu Duševního Zdraví (NÚDZ) se věnuje jejich výzkumu. Zajímá se o jejich běžné užívání i neurobiologii změněných stavů vědomí. Absolvoval 1. lékařskou fakultu UK a navázal doktorandským studiem neurověd. Získal specializaci v elektroencefalografii, je frekventantem výcviku v Gestalt psychoterapii - terapii zaměřené na přítomný okamžik. Účastní se pilotní studie podávání psilocybinu lidským subjektům, tzv. psychedelický sitter. Filip v roce 2015 spolu s přáteli založil Českou psychedelickou společnost (CZEPS). Jeho velkým snem je využít potenciál psychedelik v terapii a pro seberozvoj.

Jan Školník

Jan je úspěšný podnikatel a filantrop. Kromě toho, že vede globálně působící firmu HOBRA-Školník, významně se podílí na rozvoji regionu, kde žije a podniká. V roce 2014 založil se svou ženou Agenturu pro rozvoj Broumovska - neziskovou organizaci, se kterou oživují rozsáhlý komplex kláštera v Broumově. Rozvíjí tam Vzdělávací a kulturní centrum, čímž navazují na staletí trvající tradici vzdělanosti v klášteře. Ve svých filantropických aktivitách se vedle regionálních projektů věnuje především umění, vědě a rozvoji občanské společnosti. V roce 2014 se stal Společensky prospěšným podnikatelem roku v soutěži pořádané EY a letos si odnesl výroční cenu Via Bona od Nadace Via za filantropii v regionech. Jan se rád aktivně zamýšlí nad fungováním společnosti a jednotlivce v ní. Běhá a čas od času se vydává na týdenní pěší poutě.

Josef Holý

Josef začínal kdysi jako programátor. V šestnácti letech vytvořil svoji první počítačovou hru, která se nevydala. Ve dvaceti svůj první start-up, na kterém nezbohatl. Poté pracoval jako Social Network Designer v Sun Microsystems, který před krachem koupil Oracle. Vlastnil také mobile commerce start-up proactify.com, který sice nikdo nekoupil, ale zase se na něm hodně naučil. Josef nasbíral zkušenosti jak ve startupovém, tak v korporátním prostředí. Od roku 2014 pracuje v pražském IT inovativním centru MSD, kde založil UX oddělení a kde je nyní zodpovědný za platformy pro Umělou Inteligenci a správu znalostí (Emerging Platforms). Ve volném čase se snaží psát nejen o Umělé inteligenci na paralelnihyperbola.cz.

Kateřina Nováková

Kateřina vystudovala ČVUT, Fakultu architektury, kde nyní působí jako pedagog a vědecký pracovník. Od roku 2008 vyučuje Experimentální atelier, kde se studenti zabývají návrhem a realizací vlastních děl. Od roku 2014 se věnuje vývoji plastové cihly. V roce 2016 založila s kolegou neziskovou společnost PETMAT, která testuje životaschopnost výsledků výzkumu a podporuje společenskou uvědomělost při nakládání s plasty. Miluje pokusy, rozčiluje ji, když něco nefunguje a neví se proč, ať už jde o vztahy nebo stroje. K životu potřebuje mít vize.

Kevin Warwick

Kevin Warwick je britský vědec a profesor kybernetiky. Proslul svými experimenty k propojení lidské nervové soustavy s počítačem. Kevin si vysloužil přezdívku Kapitán Kyborg, když si v roce 1998 nechal jako první člověk dobrovolně implantovat do ruky RFID čipy, aby se stal kyborgem. Jako prvnímu se mu podařilo přímo elektronicky propojit dvě lidské nervové soustavy a položit tak základ pro komunikaci pomocí myšlenek. Kevin má dosud na kontě asi 600 výzkumných prací, zajímá ho i výzkum umělé inteligence a robotiky. Získal doktorát na Imperial College i české Akademii věd a byl oceněn čestnými doktoráty na 9 univerzitách.

Lorena Macnaughtan

Lorena je původem z Rumunska, žila také v Praze a dnes je jejím domovem Velká Británie. Je digitální ekonomkou, ambasadorkou pro zdraví a „propojovatelkou“ s profesním i akademickým zájmem o inovace a leadership. Vede iCEE.health - část mezinárodního festivalu pro střední a východní Evropu iCEE.fest zaměřenou na zdravotní péči. Lorenu žene kupředu myšlenka, že využít plně potenciál inovací v CEE regionu můžeme jen tehdy, když budeme živit kulturu spolupráce. Lorena vystupuje na nejrůznějších mezinárodních eventech, jako například Stanford Medicine X (USA) nebo Giant Health Event (VB). Spolupracuje se start-upy ve zdravotní sféře a má radost, že se podílí na The Health Factory – vzrušujícím inovativním prostoru v Bukurešti, který se má už brzy otevřít rebelům z CEE regionu.

Ondřej Šteffl

Ondřej už v roce 1990 založil gymnázium PORG – první soukromou školu u nás. Stojí také za vznikem společnosti Scio, která přinesla do Česka profesionální tvorbu testů. Scio test obecných studijních předpokladů je dnes samozřejmou součástí řady přijímacích zkoušek. Dlouho na sebe nenechala čekat první ScioŠkola. Za dva roky už jich je po republice osm a chodí do nich skoro 800 dětí. A další prý budou přibývat. Ondřej vystoupil na TEDxPrague 2011 a už se těší, až se znovu postaví na kulatý červený koberec: „Publikum na TEDxu je chytré, vnímavé, zvídavé. Jako byste všichni byli absolventi ScioŠkol!“

Pavel Kysilka

Zakladatel a předseda správní rady 6DAcademy, prezident festivalu Smetanova Litomyšl. Pavel v minulosti proslul jako guvernér ČNB, v 90. letech zodpovídal za zavedení české koruny. Z pozice experta Mezinárodního měnového fondu se podílel na zavedení národních měn v řadě východoevropských zemí. Byl také generálním ředitelem a hlavním ekonomem České spořitelny. Třikrát byl zvolen Bankéřem roku. Aktuálně je členem správních nebo dozorčích rad několika českých univerzit, Aspen Institutu, neziskové organizace Dobrý anděl nebo Nadace Leoše Janáčka. Pavla baví digitální revoluce a nadšeně sleduje její ekonomické, byznysové a sociální dopady.

PET(m)use Performance

Autoři projektu / Authors of the project: Martin Klusák, Jan Rybář, Šimon Prokop, Kateřina Nováková Účinkující / Performance: Kristýna Farag, Michaela Palová, Anna Přikrylová, Karolína Mordychová, Veronika Laznová, Lucie Běhounková, Zuzana Ježková, Martin Klusák, Jan Rybář, Šimon Prokop

Petr Třešňák

Petr Třešňák je novinář, také otec a čerstvý aktivista. Od roku 1995 je jeho profesní život spojený s časopisem Respekt, kde posledních 6 let působí i jako zástupce šéfredaktora. Za svoje texty získal například hlavní cenu v celoevropské novinářské soutěži EU Health Prize nebo Cenu Ferdinanda Peroutky. Zajímá se hlavně o sociální témata, což úzce souvisí s výchovou jeho dcery Dorotky, která trpí těžkou formou autismu. Se svou ženou Petrou iniciovali vznik dokumentárního filmu Děti úplňku (ČT, 2017), o autismu z perspektivy rodiče píše také knihu Zvuky probouzení, která by měla vyjít příští rok.

Plastová show PETm(use)

Projekt, který spojuje hudebníky a architekty do jednoho experimentálního tvůrčího týmu. Společně vytvářejí multimediální koncert, který s důrazem na hudebnost a abstrakci spojuje zvukové i vizuální prvky. Hudba v podání ženského vokálního souboru a ve spojení s barevnou proměnlivou scénou vytvořenou ze speciálních PET cihel vytváří jedinečný celek na pomezí hudby, divadla a multimediálních umění.

Sugandho -

Sugandho je zkušená terapeutka, více než 25 let vede semináře po celém světě, zejména v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Vystudovala psychologii, sociologii a pedagogiku a čerpá také ze svých bohatých zkušeností s meditací, Reiki, Alchymií čaker, Neo-Reichiánskou prací s dechem, hypnózou, NLP, Sexuálním odpodmiňováním, Osvobozením dítěte či Primární terapií. Ve své práci spojuje svoji profesionální znalost západní psychologie a alternativních východních metod. Od roku 1980 se učila v OSHO – Institute for Inner Alchemy and Meditation, který dnes také řídí. Sama vede semináře Alchymie čaker, semináře pro ženy a tvoří výcvik Energetického poradenství podle OSHA. Žije v Izraeli, inspirována tichem pouště.

Tomáš Jamník

Tomáš Jamník je úspěšný violoncellista, pod taktovkou profesora Mirko Škampy hraje už od svých pěti let. V roce 2006 zvítězil v mezinárodní soutěži Pražské jaro. Vystupuje se světovými orchestry jako Česká filharmonie nebo Philharmonia Orchestra London. V roce 2016 spustil s přáteli Vážný zájem – projekt na propagaci domácích koncertů vážné hudby. Po ohromném úspěchu ho rozšiřují o další aktivity, kterými nenásilně přibližují vážnou hudbu posluchačům. Jednou z nich je třeba Silent Classic - elektrické “silent” nástroje jako klavír, violoncello nebo housle jsou zasazeny do ruchu velkoměsta. Hudba k posluchačům pak proudí jen přes bezdrátová sluchátka. Právě teď také vzniká aplikace, která umožní komukoliv uspořádat si domácí koncert u sebe doma.

Václav Kořínek

Výtvarník, designér, divadelník, terapeut a především profesionální hudebník a muzikoterapeut hrající na různé rytmické, dechové a strunné nástroje, z nichž si většinu sám vyrábí - jako například šamanské bubny, Stardrum, Flashstring,... Ovládá alikvotní a hrdelní zpěv a díky své energii a přirozenému nespoutanému projevu bývá mnohými považován za šamana.

Zuzana Labudová

Zuzana už 20 let tvoří osvětové programy pro teenagery a kurzy pro vyučující. Vede obecně prospěšnou společnost Osvětová beseda, která si záměrně vybírá témata, o kterých se ve škole neučíme, ale týkají se nás všech - třeba prevence civilizačních chorob a rovnost mezi lidmi. V současné době řídí projekt „Odlišnost inspiruje“, kde si 100 učitelek a učitelů navzájem pomáhá při řešení praktických problémů, které s sebou přineslo plošné zavedení inkluze. V projektu „Rovnost obohacuje“ vede tým, který provádí genderové audity v českých firmách. Má ráda, když se v jejích kurzech mluví „na férovku“. Nejhorší podle ní je, když se věci nevyříkají, nebo dokonce zamlčují. Jak říká, měli bychom se méně nálepkovat a víc spolu mluvit. To platí beze zbytku i pro její hlavní téma, kterým jsou vztahy mezi muži a ženami v 21. století.

Zuzana Pilzová

Zuzana vystudovala žurnalistiku a psychologii, pracovala v mezinárodních headhunterských společnostech jako konzultantka a vedoucí research týmu. Před deseti lety začala svůj volný čas trávit jako dobrovolník v řadě občanských projektů, kam přenášela své profesní know-how – dlouhodobě pracovala ve fundraisingu a HR pro neziskové organizace a občanské iniciativy v ČR, Kambodže, Kyrgyzstánu a Ukrajině. Nyní žije v Kyjevě a Praze. Zuzanu baví chodit proti proudu a objevovat tak nepoznané - ať už svým odchodem z byznysu, svou roční pozemní sólo cestou kolem Asie nebo přestěhováním se na Ukrajinu - všechny tyto cesty vnímá jako cesty za poznáním.

Organizing team

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Organizer

Tereza
Černá

Prague, Czech Republic
Co-organizer
  • Iveta Pelikánová
    Post production
  • Jiri Vodicka
    Partnerships/Sponsorship
  • Lukas Smol
    Post production
  • Robert Renč
    Marketing/Communications