TarragonaSalon
x = independently organized TED event

Theme: “Empantallats”: una generació d’addictes a les pantalles digitals?

This event occurred on
March 16, 2018
Tarragona, Tarragona (ca)
Spain

Ja fa un bon grapat d’anys que l’arribada de l’Internet ens convida a debatre al voltant de com està afectant tot l’espectre social i relacional, especialment el territori de l’adolescència i la infància. Hi ha una preocupació palpable al voltant de l’ús (o potser abús) que fa el jovent de les eines digitals. Potser hi ha una raó per la qual els pares més prudents són els dissenyadors i enginyers tècnics. Steve Jobs va estar un pare notòriament defensor de la baixa tecnologia en la vida familiar. Els executius i enginyers de tecnologia de Silicon Valley inscriuen els seus fills en escoles Waldorf sense tecnologia. Els fundadors de Google, Sergey Brin i Larry Page, van anar a escoles Montessori sense tecnologia, igual que el creador d’Amazon, Jeff Bezos i el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales.

Té sentit que un nen de menys d’onze anys utilitzi un smartphone i WhatsApp? Cal que reflexionem sobre si la digitalitat és un estat quasi imprescindible en el nostre model actual de societat, sense oblidar-nos de pensar noves disponibilitats. Molts pares entenen intuïtivament que les pantalles omnipresents tenen un efecte negatiu en els nens. Realment son la causa d’una generació dependent de la connectivitat sense pausa, per no esdevindre petits zombis avorrits, apàtics, poc interessants i gens ni mica encuriosits per allò que viu més enllà dels seus mòbils? O potser no hi ha cap raó per impedir l’ús d’una eina de comunicació a un nen, llevat que sigui intrínsecament perillosa (que no ho és) o d’alguna manera inadequada (que tampoc)?

Com hem constatat en anteriors edicions del nostre TEDxTarragonaSalon, la informació i el coneixement esdevenen recursos estratègics per la societat i ,simplement, haurem de ser responsables i gestionar adequadament el seu ús, creant per això el clima de confiança adequat per millorar la relació amb els nostres fills.

Al TEDxTarragonaSalon compartirem amb el nostre auditori algunes idees que volen trencar amb la dicotomia que separa el món real del virtual, especialment en el context de la adolescència. I com tot això afecta en la seva vida diària, tant familiar com educativa.
Sempre en un debat obert amb el psicòleg i educador Jordi Bernabeu (professor associat del Grau d’Educació Social a la Universitat de Vic), en el que veurem un vídeo d’una xerrada TED sobre el tema, per després analitzar que hi ha de cert al voltant de l’addicció tecnològica … amb l’opinió de tots, potser aprendrem a deixar de tractar a aquests dispositius i a la tecnologia que comporten com una suposada font de malalties, addiccions i temors, i començar a considerar-los com el que són: part de l’entorn, eines que cal aprendre a utilitzar i una oportunitat per millorar el nostre present.

Col·legi Carmelites
Rovira i Virgili , 8
Tarragona, Tarragona (ca), 43002
Spain
Event type:
Salon (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Tarragona­Salon events

Organizing team

Agustí
López

Tarragona, Spain
Organizer
  • David Serra
    Curation
  • Jordi Planas Manzano
    Curation
  • Xavi Chamorro
    Marketing/Communications