Prishtina
x = independently organized TED event

Theme: Reflections

This event occurred on
October 7, 2017
12:00am - 6:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Pristina, Kosovo-Metohija
Kosovo

Through our lives we experience change infinitely, whether we are prepared for it or not life constantly pushes us towards it. Sometimes we willfully push ourselves towards those transitions, thinking and planning in long-term, but sometimes they are simply imposed on us. Change frightens many of us, but then again change is mostly what drives us. It's a catalyst in the process of our 'becoming', a continuous reflection of who we are and often of who we aspire to be.

Most of our lives we spend working so that we can have and do the things that we really like. But with time we become known by the things we're doing. We do different jobs through our lives so much so that they become us. So is what we do really who we are? Does what we do fulfills us? What reflects back to us when we look into a mirror?

This year TEDxPrishtina is hosting speakers from art, music, literature, science, technology, journalism and sports to share their stories of who they are, what they do and more importantly why they do what they do.

On October 7th, we invite you to TEDxPrishtina 2017 to celebrate our 'ideas worth spreading'.

Klan Kosova
Ish Fabrika e Amortizatorëve, Zona Industriale, Prishtine 10000 Kosovë
Pristina, Kosovo-Metohija, 10000
Kosovo
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prishtina events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Arineta Mula

Arineta Mula eshte pjese e Kosova Trail Running Association (KTRA) ne te cilen eshte bashkethemeluese. Ka perfunduar studimet ne Shkenca Politike ne UP ne vitin 2010. Nga viti 2009 ka qene e perfshire ne rrjetin e OJQ-ve per zgjedhjet lokale ne KDI, pastaj angazhimi i saj kaloj ne resurse njerezore, administrate, financa dhe udheheqje te projekteve filmike edhe atyre ndertimore. Angazhimi i punes u nderpre 1 muaj para se te nisej per ekspediten e Everestit ne prill 2017. Nga viti 2013 fillon ecje ne bjeshke me Hikingnjeri ku brenda vitit ka ngjitur thuajse te gjitha bjeshket brenda Kosoves. Njihet si shembull i arritjeve qe kerkojne perkushtim dhe pasion, arritje te realizuara per nje kohe shume te shkurter 2 vjet dhe 5 muaj. Nga viti 2014 fillon aktivitetet e vrapimit dhe i bashkohet nje grupi qe pasion kane vrapimin. Ne vitin 2015 behet pjese e ekspedites se ngjitjes ne Mount Blanc me KAP, te cilen e realizon me sukses. Vrapimi dhe ecja ne bjeshke ishin dy aktivitete te cilat pavaresisht angazhimit ne pune nuk i le anash. Maratona dhe gjysmemaratona i ka realizuar ne: Stamboll, Vjene, Athine, Ulqin, Bajram Curr, Berat, Prishtine, Tirane. Ne mars 2016 arriti me sukses ngjitjen e majen me te larte ne Afrike, Kilimanjaro. Organizoj dhe realizoj me sukses ngjitjen mjafte te veshtire teknike ne Matterhorn me 20 korrik 2016 per 4h e 25min. Ngjitje qe asnjehere nuk ishte bere me pare as nga Kosova e Shqiperia. Suksesi i kesaj ngjitje I hapi deren per tu pranuar ne ekspediten: Kosova ne Everest 2017. Ngjitja ne majen me te larte ne bote: Everest me 22 maj 2017 Pas ngjitjes ne Everest me sukses realizon ngjitjen teknike shume te veshtire ne Eiger me 22 gusht 2017, edhe ketu ben regjistrimin e shtetit Kosove ne liber te Eiger. Asnjehere e shkelur as nga Kosova as nga Shqiperia. Ngjitje te tjera: - Breithorn, Zvicerr - Triglav, Slloveni - Musala, Bullgari - Kala Pathar, Nepal Pasion tjeter ka edhe zhytjen, e cila ka marre certifikim PADI.

Arlinda Çausholli

Arlinda Çausholli është gazetare, publiciste dhe eksperte e njohur komunikimi, me një përvojë 20-vjeçare. Karrierën e saj e filloi në gazetari në vitin 1993 me Gazetën Shqiptare dhe më pas me agjensinë amerikane të lajmeve, Associated Press, në periudhën 1997-2002. Çausholli ka punuar për gazetën e njohur Corriere della Sera, duke mbuluar zhvillimet më të rëndësishme në Shqipëri në periudhën e tranzicionit të këtyre viteve dhe gjithashtu me Kombet e Bashkuara. Që nga viti 2006, Çausholli mban postin e Drejtoreshës së Komunikimit në Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës. Çausholli është diplomuar në Fakultetin Gjuhë-Letërsi dhe mban Gradën Master për Shkenca Komunikimi, si Studente e Ekselencës. Çausholli është po ashtu themeluese dhe udhëheqëse e Programit të suksesshëm të Komunikimit „Fit For Future“, program zhvillimi personal dhe bashkëveprimi qytetar, që ka për qëllim të rrisë cilësinë e komunikimit dhe bashkëpunimit mes njëri-tjetrit. Çausholli është lektore dhe autore e librit „Çizmet e Verdha“, përmbledhje e një cikli shkrimesh në prozë për ditët e sotme dhe përkatësi të jetës së gjithësecilit. Çausholli është zgjedhur së fundmi Ambasadore e World Vision Albania & Kosovo në ndihmë të fëmijëve me aftësi ndryshe në zonat më të thella të vendit.

Buna Perteshoni

Buna Perteshoni eshte nje 16 vjeçare nga qyteti i Gjakoves. Ajo vijon mesimet ne gjimnazin “Hajdar Dushi” ne drejtimin e Shkencave Natyrore, me pasion dizajnimin kompjuterik. Buna eshte pjese e hapesires krijuese BONEVET ne Gjakove si anetare vjetore tashme qe dy vjet. Qe ne shkollen fillore Buna shfaqi interes per deget shkencore dhe poashtu ishte mjaft aktive edhe ne sferat tjera. Ne klase te dyte ajo filloi te merret me radio ku cdo te marte fliste per zbulimet e reja te kohes dhe aty lindi pasioni qe te krijoj diçka jo te zakonshme. Disa vite me vone kur ajo ishte 14 vjec fitoi burse ne hapesiren krijuese BONEVET Gjakova dhe qe nga ajo kohe kjo hapesire eshte pjese e pandashme e saj. Se bashku me pese shoke dhe shoqe, poashtu krijues ne BONEVET, arriten qe ta konvertojne nje makine elektrike. Kjo makine eshte makina e pare e konvertuar nga adoleshentet ne te gjitha shtetet e botes dhe si e tille ka arritur te jete nje senzacion jo vetem ne Kosove. Ata punuan si nje ekip profesionist per nje vit me udheheqjen e mentorit z. Nathan Troll dhe me mbeshtetjen e stafit te BONEVET. Gjate kesaj kohe ajo shfaqi talentin e saj ne fushat si dizajnimi, puna mekanike dhe udheheqesi. Ne shtator te ketij viti ajo ishte pjese e ekipit fitues ne StartUP nga UNICEF Lab Kosovo si nderrmares te rinj ne tregun nderkombetar. Po ashtu ne tetor do te filloj udheheqjen projektit Robot Car with Tail ne bashkepunim me Dr. Ardian Jusufi, bio-inxhiner i njohur. Buna eshte duke punuar ne vazhdimesi per t’i vazhduar studimet ne nje universitet te njohur boteror me qellim kthimin ne Kosove per nje kontribut edhe me te madh.

Kreshnik Hoti

Kreshnik served as a Vice-Dean for Academic Affairs at the Faculty of Medicine, University of Prishtina. He completed his Pharmacy studies at Curtin University, Australia, where he was tenured and currently holds an Adjunct Senior Lecturer position. Kreshnik is a co-inventor of the award-winning electronic pain assessment tool (ePAT), which featured in the CSIRO “ON” Accelerator2 Innovation Program. Kreshnik has experience with startups such as the Electronic Pain Assessment Technologies Pty Ltd, which was the highest ranked unlisted startup for Q2 2016 by Techboard Australia. Following commercialization to ePAT Technologies Ltd, the team is currently working with the Swiss based NVISO with whom they have developed a smartphone-based application that uses automated facial recognition technology to detect pain in people unable to communicate their pain. In July 2017, the world’s first pain assessment App using artificial intelligence received TGA approval and the CE mark as a class I medical device, with FDA approval currently being pursued. As an accredited pharmacist with the Australian Association of Consultant Pharmacists, Kreshnik specialized in Medication Reviews. He has published numerous peer reviewed research papers, book chapters, editorials and conference publications. Kreshnik currently serves as a member of the Editorial Board of Research in Social and Administrative Pharmacy (ranked #1 in the world by Scimago Journal Ranking in the area of Pharmacy), and regularly reviews manuscripts for a number of prestigious scientific journals. Recently, Kreshnik received the 2016 Scientist of the Year for award by Kosovo’s Ministry of Education, Science and Technology.

Stefan van Dijk

Stefan van Dijk is an entrepreneur, communications specialist, and journalist from the Netherlands, living and working in Kosovo. He is currently involved in different organizations, mainly working in (digital) communications, while advising foreign entrepreneurs about doing business in Kosovo.

Visar Ramajli

Visar Ramajli is currently the co-owner at three companies including KIVO LLC, VM3 and Cactus. He finished his MBA (Engineering Management) in 2007 at the University for Business and Technology in Prishtina.

Organizing team

Janine
Mehmeti

Organizer