Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: The Creative Genius

This event occurred on
November 18, 2011
8:00am - 7:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, Budapest
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Corvin Budapest Filmpalota
Corvin köz 1.
Budapest, Budapest, 1084
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bemutatkoznak az előadók 1. rész

Bemutatkoznak az előadók.

eapo

Kortalan hacker az internetről. Kisiskolásként házuk melléképületében saját műhelyt alakított ki. 17 éves korában albérlete közösségi térként működött, itt elsők között volt internete. Kedvenc számítógépes játéka a 3D Tetris, továbbiakat csak hallásból ismer.

TEDxYouth@Budapest 2011

Bemutatkoznak az előadók 2. rész

TEDxYouth@Budapest pályázat

TEDxYouth@Budapest

Adrián Auth

23 éves, építészetet hallgat a Budapesti Műszaki Egyetemen. Csapatával, az Odooprojecttel azon dolgoznak, hogy megtervezzenek, majd meg is építsenek egy kizárólag napenergiával működő, innovatív lakóházat. A csapat új utakat keres a fenntartható tervezés, a napenergia-hasznosítás, az automatikus épületvezérlés, a passzív rendszerek területén és az ehhez szükséges, összehangolt csapatmunka terén egyaránt. Az előadást azoknak ajánljuk, akik kíváncsiak, mire képes együtt egy építész, egy környezetmérnök, egy villamosmérnök és egy grafikus, egy gépész és egy gazdasági szakember, ha együtt dolgoznak egy kis ház megtervezésén.

András Meszerics

17 éves, harmadikos gimnazista. Az iskola mellett a kórusimprovizációval és világzenével is foglalkozó Soharóza kórus tagja. Előadása a „saját hang”, az „önálló éneklés” fogalmait járja körül, és az ezekkel kapcsolatos kérdéseket dolgozza fel: Hogyan énekeljünk alkotva, improvizálva és kreatívan, még akkor is, ha egyébként nem szoktunk vagy nem tudunk? Kulcsszavai: figyelem, kitartás, Keresés, és a legfontosabb: a lazaság és játékosság!

András Nagy

A vállalati stratégiába ásta bele magát a közgázon, jelenleg mobil és webes projekteket menedzsel egy digitális ügynökségnél. Különösen kedveli a fizikai és digitális valóság kapcsolódási pontjait: érdeklik a QR kódok, a kiterjesztett valóság és a közeli / érintésen alapuló kommunikáció, illetve az ezekhez kapcsolódó digitális termékfejlesztés és marketing kommunikáció.

András P. Tóth

vállalkozó, az egyetemistáknak életvezetési ismereteket oktató Láthatatlan Szakkollégium és a magyarországi tanuló közösségeket segítő Asztaltársaság Egyesület alapítója. Már a Műszaki Egyetem hallgatójaként is jobban foglalkoztatták a közösségek létrehozásának mechanizmusai , mint a deriválás.

András Petruska

Énekel, gitározik, dobol, nagybőgőzik, skótdudán játszik, trombitál. Koncertjein járva sokszor nehéz eldönteni, hogy a fülünknek vagy a szemünknek higgyünk, hiszen egy zenekart hallunk, de a színpadon csak egy embert látunk, egy szál akusztikus gitárral. Ehhez tényleg elég egy gitár? – merülhet fel bennünk a kérdés.

Andrea Sztojánovics

a ReOnion csapat: két VJ – ipar-és képzőművészek, egy programozó – médiaművész, egy könyvelő – partyszervező, egy építész, megszámlálhatatlan segítőjük, támogatójuk segítségével viszontagságos és életre szóló kalandokat élt meg a világ legkülönlegesebb fesztiválján, a Burning Manen, és az oda vezető úton.

Áron Halász

Biciklis blogger, aktivista. Az ELTE hallgatója, de mindig is az érdekelte igazán, hogyan tudna egy jobb városban élni. A biciklire elsősorban, mint közlekedési eszközre tekint, de tudja, hogy az annál sokkal több: egy várost, kis és nagyobb közösségek életét lehet vele jobbá tenni. Kezdetek óta Critical Mass szervező, részt vett helyi szerveződésekben, akciókat talált ki és szervezett meg.

Áron Ócsvári

a Neumann János Számítástechnikai szakközépiskola végzős, látássérült diákja. Az iskola nevéhez hűen szereti az informatikát, szabadidejében sokat programozik. Ezen kívül szívesen sportol: falat mászik, fut és aikidozik, olvas és zenét hallgat. Három éve részt vesz egy képernyőolvasó szoftver honosításában, tavasszal a Magyar Innovációs Verseny első helyezettje lett Tilitoli játékával.

Bence Bogár

Mióta az eszét tudja, nagyon érdeklik a szem számára láthatatlan összefüggések. A Kitchen Budapest munkatársaként az ötletbe vetett hit, a csapatmunka, a szaktudás és ezek kapcsolatait, " összességében ": a sikeres startup vállalkozások receptjét kutatja, illetve arra keresi a választ, miként lehet a munka játék, és hogyan tudjuk megvalósítani az álmainkat.

Brigitta Czauner

Hidrogeológusként végzett az ELTE-n, s most ugyanott PhD-tanulmányokat folytat, elsősorban medence hidraulikai és olaj-hidrogeológiai témakörben. Ezen szakterületek kombinálásával célja a felszín alatti folyadékáramlási rendszerek megértése, s azok szerepének feltárása a kőolaj- és földgáz-csapdázódásban. 3 éve folytat eredményes innovációs kutatást egy hazai olajvállalattal, a MOL Nyrt.-vel együttműködésben. Hazai és külföldi tapasztalatai alapján azonban fontos feladatának tartja a természettudatos szemléletformálást is, mind a tudósok, mind a döntéshozók körében.

Csaba Partali

Dávid Horváth

Mérnök-informatikus hallgató, a BME német nyelvű képzésében vesz részt. Legalább 10 éve foglalkozik programozással, az egyetemen gyakorlatvezetőként oktatja diáktársait. Nem csak munkájában, hanem szabadidejében is lételeme a csapatmunka, többek közt ez is motiválta abban, hogy a Váci Fúvószenekar trombitása legyen. A konferencián Balassi Mártonnal együtt ad elő, akivel kisiskolás koruk óta ismerik egymást. Még gimnazistaként vágtak bele egy közös projektbe, ami versenytársakból nem csak partnerré, de barátokká is tette őket. Ajánlják az előadást mindazoknak, akiket érdekel az informatika és a természettudományok kapcsolata, akik számára fontos a környezetvédelem, akik már rádöbbentek, hogy a világ egy szelete egészen másképp működik, mint eredetileg gondolták, és azoknak akik is, akik még csak ezután fognak erre rácsodálkozni.

Dávid Sarlós

A világok találkozásai érdeklik. Azok a hatásmechanizmusok foglalkoztatják, amelyek két, egymástól különböző közeg között jönnek létre, mint amilyen például a mozgásba lendülő kép és a pillanattal felhevített színpad. Megmozgatja a kíváncsiság teremtő ereje és a csend, ami helyzetbe hoz. Az elmúlt években olyan projekteket képviselt, mint a versmob, a magyarhangya, és a jelenleg formálódó [foszfor]. Alkotóként és befogadóként egyaránt a kultúra és közönségének kapcsolatát kutatja, jövőbeli lehetőségeit keresi.

Dávid Smiló

Építészhallgató, az Építész Szakkollégium elnöke. Az egyetem megkezdése óta óta blogol az építészetről. Számos folyóiratban publikál építészeti témájú írásokat, többek között a hg.hu-n a 6b.hu-n és a Magyar Narancsban. Szerkesztője és műsorvezetője a hetiBeton építészeti rádióműsornak a Tilos rádióban. Bármi, ami eszébe jut az építészettel kapcsolatban, azt rögtön el is mondja.

Dóra Pásztory

kétszeres paralimpikon úszó, a Suhanj! Alapítvány önkéntese, az Eurosport kommentátora. Örök optimista, aki nagyon hisz a pozitív gondolkodás erejében. Születésétől fogva végtaghiányos, de szerinte a fogyatékosság nagyon relatív dolog. Előadását ajánlja mindenkinek, aki valaha is érzett sajnálatot fogyatékos ember láttán, aki nem akarja elhinni, hogy lehet teljes életet élni végtaghiányosan is, és azoknak, akik készen állnak elengedni a fogyatékos emberekről kialakított sztereotípiáikat.

Ferenc Gábor Tatlin Görög

A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán végzett, a vizuális képalkotás ugyanannyira érdekli, mint a számára ehhez szorosan kapcsolódó elektronikus zene. Több éve foglalkozik 2D-s grafikával, videóvágással és DJ-ként zenei modulációval. Jelenleg alkotóművészként és art directorként egyaránt tevékenykedik. Munkáiban fontosnak tartja a művészet beépülését a hétköznapokba, legyen az képzőművészeti vagy alkalmazott művészeti platform. Előadást azoknak ajánlja, akik úgy gondolják: nem mindig az első ötlet a legjobb.

Ildikó Valicsek

Szövő szakirányon tanul a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán. Az V. Országos Művészeti Diákköri Konferencián formatervezés szekcióban díjat nyert Roll nevet viselő munkájával. Az elemekből építkező térelválasztó történetén keresztül bemutatja, hogyan születik az anyagból tárgy.

István Sajtos

23 éves szabadúszó webfejlesztő, tanácsadó. Szabadidejében is folyamatosan keresi azokat az innovatív ötleteket, amelyekkel kényelmesebbé, szórakoztatóbbá tudja tenni az internetezést, az online tartalmak fogyasztását.

Józsua Pfeffer

Nyitott, érdeklődő fiatalember, aki szeretné, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra, és örömüket leljék mindennapjaikban. A Színes Város Mozgalom Pillangóhatás nevű oktatási projektjét a Zöld Kakas Líceumban indította el 2010-ben, amelynek diákkoordinátoraként tevékenykedett. A program részeként önkéntes diákok kifestették a Pöttyös utcai metrómegállót és környékét. Ráadásul a látványterv elkészítéstől az átadási ünnepség lebonyolításáig szinte minden a Líceum tanulóinak munkáját dicséri. Aki kíváncsi, hogyan vélekedik egy középiskolás az együttműködésről, az irányításról, a közérdekű cselekedetek fontosságáról, élvezni fogja az előadását.

László Roland Kiss

25 év alatt útja a vegyészeten és a történelem szakon keresztül vezetett a gyógypedagógiához. A szakmájából eredően sokat foglalkozik a hibákkal, illetve olyan fiatalokkal és felnőttekkel, akik sokat hibáznak.

Marcell Bartók

2005-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. Bár közgazdász diplomát szerzett, egy ismerőse felkeltette érdeklődését a tudományok iránt, s ma a THE Hyperion Group Kft. ügyvezető igazgatójaként negyedik éve foglalkozik a műszaki- és természettudományok népszerűsítésével. Eddigi legfontosabb projektjei a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen működtetett THE Program és a Tudományok Hídja. Előadásával szeretné megmutatni, hogy az ember képes megvalósítani a terveit, ha hisz bennük, és hajlandó is tenni értük. Mivel úgy látja, sajnos hazánkban a fiatalok jó része nem mer vállalkozni, a történetét azoknak a fiataloknak ajánlja, akikben megvannak a kreatív és alkotó energiák, de még nem találták meg az útját.

Márton Balassi

Informatikushallgató az ELTE-n, az Eötvös József Collegium tagja, és közgazdász hallgató a BME-n. Társával, Horváth Dáviddal negyedik éve foglalkozik táplálékhálózatok szimulációjával, munkájuk 2010-ben elnyerte az Európai Unió Fiatal Tudósainak Versenye I. díját. Jelenleg oktatási célra fejlesztenek interaktív szoftvert, amelynek segítségével a diákok olyan kérdésekre kereshetik maguk a választ, mint például, miért van szüksége a zsákmánynak a ragadozóra, miért építünk vadátkelőket vagy mikor „egészséges” egy ökoszisztéma.

Márton Mányai

Végzett szupervizor, coachinggal, szakmai tanácsadással foglalkozik. Hiszi, hogy a saját kérdéseidre a válasz benned van. Ezt a választ segít megtalálni neked.

Péter Debreczeni

Péter Kovács

azon kevés fiatal közé tartozik, akiknek életét egy labda határozza meg. Képzeljétek el, hogy házi kedvencetek előtt elgurítotok egy lasztit, majd két óráig nem is látjátok, annyira leköti ez a játékszer – nos, Péternek körülbelül így telt élete első 24 éve. Hat éve foglalkozik freestyle focival, egy akkoriban szerencsétlennek tűnő baleset (térdműtét) terelte a „helyes” útra. 2011-ben Abu Dhabiban megnyerte a világbajnokságot, ami megkoronázta azt a 4300 óra gyakorlást, ami már a lábaiban benne van. Tapasztalatait itthon szeretné kamatoztatni egy sportegyesület és egy freestyle fociiskola keretében, amelyhez már támogatókat is talált.

Péter Kun

a Hiperaktív Sportegyesületben 2005 óta foglalkoznak olyan „más”, hátrányos helyzetű gyermekekkel, akik beilleszkedési problémáik miatt kikerültek más közösségekből , vagy fel sem vették őket. A víváson és természetjáráson keresztül próbálják helyes útra terelni, illetve megtartani őket, nem csak a sportban, hanem az életben is. Vívópalántáik hamar eljutottak arra a szintre, hogy megállják helyüket vívástudásban és viselkedésben is a hazai és nemzetközi versenyeken.

Vera Jónás

24 éves énekes, dalszerző, loop artist. Több mint két éve London és Budapest között ingázik, saját zenekarait vezeti mindkét országban, és zenét, illetve szöveget ír más előadóknak. Élő fellépéseire ezer apró kütyüvel szokott érkezni, amelyek mikrofonjához és gitárjához vannak kötve - színpadi látvány leginkább egy villanyvasútra emlékezteti a nézőket. Ezekkel a gépekkel csinál kis formációival, de akár szólóban is nagyzenekari hangzást néhány másodperc alatt. Vera a fináléban Dés András ütőhangszeres és Csizmás András nagybőgős társaságában lép fel. Zenéjét ajánlja mindazoknak, akik szerint a komplikált dolgok mindig egy egyszerű ötlettel kezdődnek. Nem egyedül

Zsanett Adámi

17 éves, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Az iskola egyetlen kerekesszékkel közlekedő diákja, aki az ép emberek között tanul és él, így számára a befogadás és elfogadás nagyon fontos szempontok. A kreativitás számára mindennapos dolog, hiszen számtalan olyan hétköznapi problémát kell megoldani egyedül, vagy családja, illetve barátai, gyógytornásza (aki az ő élet projekt managere!) segítségével, ami másnak fel sem tűnik. 10 éve úszik, sokszoros magyar és nemzetközi bajnok, illetve VB 5. és EB 3. helyezett válogatott sportoló. Életében fontos szerepet játszik a sport, de emellett komoly tervei vannak a jövőt illetően. Előadását azoknak ajánlja, akik kíváncsiak arra, hogy a kreativitás mennyire fontos a mozgásukban korlátozottak életében. És azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy az élettől új esélyt kapva, hogyan lett belőle „sorsfordító gyerek”.

Zsófia Geréby

A MOME textil szakán végzett 2011-ben, jelenleg UrbanLegend néven városi biciklistáknak tervez ruházatot a mindennapokra, és a következő kérdésekre keresi a válaszokat: Mi köze van egy esőkabátnak a Nyugatihoz?

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer
  • Timea Ihász
    Event