Zagreb
x = independently organized TED event

Theme: BUILD.FUTURE.NOW.

This event occurred on
May 15, 2017
12:00pm - 9:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Zagreb, Grad Zagreb
Croatia

Svemir, planete, digitalizacija, održivi razvoj, inovacije, obrazovanje, hrana, migracije, ekologija, virtualna stvarnost, mediji, big data teme su budućnosti koje će osvijetiti put sutrašnjice. Promišljajući probleme čovjeka, zajednice, društva, države, vrste, planete i sunčevog sustava pitamo vas:

Može li čovjek, humanoid, sisavac, biti dovoljno inteligentan i razuman sudionik stvarnosti koja nas očekuje ?
Jesu li lideri današnjice stvarni lideri budućnosti ili su to pojedinci koji nas svojim dostignućima svakodnevno zadivljuju ?
Imamo li strasti i znatiželje za nova pitanja ?

Upravljajmo s vremenom da vrijeme nebi upravljalo s nama.
Na kraju, možemo li sebi odgovoriti:
Di si bio 15. svibnja 2051. ?

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Trg Stjepana Radića 4
56
Zagreb, Grad Zagreb, 10000
Croatia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zagreb events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Atomic Dance Factory

plesna grupa
Neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje u sklopu VPS “Radost” čija je djelatnost popularizacija urbanih plesnih tehnika hip hopa i break dance-a kod djece i mladeži. Njihovi plesni projekti prepoznati su i više puta nagrađivani u Hrvatskoj i svijetu. Termin hip-hop odnosi se na ulične plesne stilove koji su se razvili 70-ih godina u New Yorku kao dio hip-hop kulture. Prvotno se izvodio na hip-hop glazbu, a razvijao se kroz 4 osnovna stila: break dance, funk, locking i popping. Danas postoji mnogo hip-hop pravaca, a uz već navedene to su primjerice: house, waving, threading, tutting, kruming itd. Osnovna karakteristika hip hopa je freestyle – slobodan pokret s naglaskom na izraženu muzikalnost i kreativnost u kretanju. Hip-hop je plesačima omogućio da izvode koreografije na svoj vlastiti način i da ples bude karakterističan upravo po izvedbi plesača. Danas ih predvodi njihov osnivač, plesač i koreograf Saša Krnetić koji se hip-hopom bavi još od 1995. godine.

Luminize

rock grupa
Rock bend su četiri energične djevojke, Marcela, Matilda, Irena i Tea kojima ništa ne može stati na putu prema uspjehu koji su si zacrtale. Kad je Lijepa Naša postala premalena za njihove snove, pomakle su svoje granice i okušale svoj talent u Nizozemskoj. Svojom glazbom ljudima žele poručiti da je za izgraditi budućnost koju želiš ponekad potrebno izaći iz komfort zone, sve predrasude pobjediti s ljubavlju i nikad ne prestati vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Sve to pretočile su u svoj debitantski album “All or nothing”, a svojim dinamičnim nastupima dokazuju da stoje iza svake svoje otpjevane riječi. Jeste li spremni za luminiziranje?

Adrijan Barić

profesor na FER-u
Jedan od omiljenih profesora na FER-u (FER = Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) bavi se mikroelektronikom odnosno projektiranjem čipova. No, kada bi to doista razumio, vjerojatno o tome ne bi samo pričao, nego bi to i radio u nekoj ozbiljnoj kompaniji. Njegov stil i energija inspiracija su generacijama studenata, a svoja znanja podijelio je u mnogim objavljenim tekstovima te na konferencijama širom planete. Postoji li primjer idealnog predavača na visoko obrazovnim ustanovama prof. Barić bi kotirao zasigurno vrlo visoko.

Alen Žunić

arhitekt
Studijem i radom na Harvardu/MIT-u i na ETH Zurich cilj mu je spojiti lokalna hrvatska iskustva i svjetska arhitektonska znanja kako bi nova generacija nadolazećih hrvatskih arhitekata napokon uspješno iskoračila u svijet. U svojem radu zagovara i prakticira zaboravljeni ‘totalni pristup arhitekturi’ – uravnotežen spoj teorije i prakse. Autor je nekoliko knjiga i brojnih nagrađivanih arhitektonskih projekata osjetljive tematike – Židovski kulturno društveni centar u Zagrebu, Islamski centar i džamija u Osijeku, Osnovna škola za djecu hrvatske i srpske nacionalnosti u Vukovaru i Centra za autizam u Zagrebu. Kroz svoje projekte i radove nastoji dati odgovore na pitanja kako ovdje i sada graditi arhitekturu budućnosti te kako biti hrvatski arhitekt u 21. stoljeću.

Antonela Doko

glazbenica
Svoju karijeru započinje nedavne 2014. godine pjesmom Zato što, ali pozornost javnosti dobiva uspješnim duetom s Dinom Antonićem u pjesmi Voli me koji objavljuje iste godine. 2015. postaje dobitnica nagrade Moj prvi Music pub za mlade i talentirane izvođače emisije Music Pub Zlatko Turkalj. Krajem godine potpisuje ugovor sa glazbenom kućom Croatia Records. 2016. godine debitira na 63. Zagrebačkom festivalu s pjesmom Onaj dan koji postaje njezin prvi veliki hit te pjesma provodi trideset tjedana na top listi Hrvatskoga radija. Kasnije iste godine održava svoj prvi samostalni koncert. 2017. godine osvaja nagradu Porin u kategoriji Najbolji novi izvođač godine, a bila je nominirana i u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba.

Cristel Carrisi

TV voditeljica i poduzetnica
Talijanska kantautorica imala je sjajne obiteljske korijene koji vode sve do legendarnog San Rema. No, pozornica nije njeno jedino prirodno okruženje, jer se jednako opušteno osjeća pred foto aparatom. Njen poduzetnički duh donosi joj izazov dizajna kupaćih kostima, a danas uspješno vlada svijetom mode kao televizijska voditeljica jedne od najpopularnijih modnih emisija na RAI 1. Uspjeh i pad joj nisu strani, a novi početak uvijek je samo novi izazov.

Dejan Nemčić

profesor geografije
Ljubav prema putovanjima odlučio je podijeliti sa svojim učenicima, te im putem Skype-a doveo svjetske gradove u učionicu. Vjerujući da pojedinac može unaprijediti obrazovanje, pokrenuo je projekt “Uživo sa svih kontinenata” u koji je uključio iseljene Hrvate koji su se učenicima na satovima geografije uživo javljali sa svih sedam kontinenata. Učenici postaju svjetski putnici, virtualno upoznavajući najpoznatije građevine svijeta, kulture i običaje mnogih naroda. Osim što pomaže siromašnim učenicima u Africi sakupljajući im osnovni školski pribor, danas radi na tome da sagradi školu u Africi, a još nam nije otkrio misli li tamo i predavati. Za svoj rad dobio je nagradu Ponos Hrvatske.

Helena Bulaja Madunić

multimedijalna umjetnica
Kulturna vizionarka, producentica međunarodno nagrađivanih pionirskih multimedijalnih kulturno edukativnih projekata koji su unaprijedili recepciju interaktivnih oblika pripovijedanja, književnosti i filma. Devedesetih digitalizira „Klasike hrvatske književnosti“, a u suradnji s međunarodnim autorima stvara pametne slikovnice „Priče iz davnine“. Prije jedanaest godina započela je najveću životnu avanturu želeći povijesno zabilježiti genijalca Nikolu Teslu. Iza nje su nestvarno veliki susreti i razgovori sa suvremenicima njegovog i našeg doba, a istraživačka putovanja odvela su je od Splita, Zagreba preko Budimpešte, Praga, Pariza, New Yorka sve do Tokya i Novog Zelanda. Krajem godine nestrpljivo očekujmo zasigurno tek jedan od vrhunaca ovog otkrivanja – multimedijalnu izložbu “Tesla – Mind from the Future” koja nakon hrvatske premijere kreće na put oko svijeta.

Ivan Decker

workshop teacher
Grafički dizajner koji je svoju karijeru nekoliko puta nepredvidivo zaokrenuo. Strastveni perfekcionist, entuzijastični edukator, otac od formata i još mnogo toga. Nakon što je servisom laptopa osvojio jednu od najvećih IT kompanija prešao je u još jednu uglednu svjetsku kompaniju popravljati sofisticirane medicinske laboratorijske uređaje. Da li je dosada, strast ili izazov bio kada se jednoga dana okrenuo djeci i LEGO kockama ni danas nema pravog pojašnjenja. Važno je da su edukacija i roboti blizu.

Ivan Đikić

znanstvenik
Znanstvenik posvećen istraživanju životnih procesa u stanicama, obrazovanju mladih i popularizaciji znanosti. Direktor je Instituta za biokemiju te direktor-osnivač Buchmannova instituta za molekularne znanosti života na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu. Organizator je brojnih znanstvenih skupova i radionica u Hrvatskoj te je zadnjih 15 godina djelovao i kao voditelj i osnivač Laboratorija za istraživanje tumora Sveučilišta u Splitu. Izabrani je član Njemačke nacionalne akademije Leopoldine, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Europske organizacije za molekularnu biologiju te dobitnik brojnih značajnih nagrada i priznanja.

Ivan Mrvoš

inventor / enterpreneur
Svoju omiljenu gitaru prodao je kako bi započeo interkontinentalni biznis koji danas vrijedi milijune. Dečko iz susjedstva krenuo je iz garaže, kao i mnogi kasnije uspješni IT-ovci. Njegovi prvi izumi nisu bili vrijedni pažnje ulagača, ali prepoznala ga je njegova prva mentorica iz Solina. Upornost, snovi, ideje dovode ga do današnje – pametne klupe. Da, klupe. Danas zapošljava mlade iz svoje okoline, a mnogim klincima danas je uzor kako se može uspjeti, ali ostati svoj.

Ivan Stamenković

TED entuzijast prevoditelj
Lega koji je nedavno promijenio adresu i došao u Zagreb, po struci agronom, zanimanjem nešto u IT-u. Prije je slao krave u oblake, a sada prodaje SMS poruke. Nijedno ni drugo ne zvuči stvarno, ali se trudi uvjeriti ljude u suprotno. Nositelj licence TEDxOsijek, koordinator za TED prevoditelje u Hrvatskoj, strastveni čitatelj i ekstrovertirani introvert ili introvertirani ekstrovert, kako se uzme. Lista toga što želi biti ili što jest, ili je nekad bio, je ekstenzivna, a trudi se da je pozitivna strana te liste duža.

Marina Orsag

stand up comedian
Hiperaktivni zvrk, vječni Petar Pan i netko tko svojom nepresušnom energijom vodi publiku apsurdnim kanalima svog uma. Kada joj je rečeno da je nemoguće stvoriti standup scenu u Hrvatskoj, kroz smijeh je svima dokazala suprotno. Osnivač je i direktorica (u prijevodu sve šta treba) jedinog comedy cluba u Hrvatskoj – Studio Smijeha. Marina u jedanaest godina karijere iza sebe ima preko 2000 nastupa u regiji i svijetu, titulu Najbolje stand up komičarke Balkana 2013., najboljeg komičara/ke LENT Festivala 2015 po odabiru publike, te najbolje/g komičara/ke Kontinentalne Europe i Rusije 2015. na Jokenation natjecanju u Švicarskoj. Kako njene ideje redovno vesele njenu publiku i njene kolege, vrijeme je da jednu vrijednu širenja podijeli s nama.

Marko Matijević

web editor / journalist
Već u šestom razredu osnovne škole prepoznao je svoj životni poziv – novinarstvo. Maštao je da će biti sportski komentator, a na kraju je završio u sektoru obrazovanja. Kao student je pokrenuo svoj prvi medij, a brzo nakon njega i portal Srednja.hr. Tijekom studija novinarstva imao je priliku otići na Erasmus razmjenu u Regensburg. Dok je slušao kolegij koji se zvao ‘Bob Dylan’ naučio je kako izgleda i funkcionira moderno integrirano Sveučilište. Kada mu obaveze dopuste, sjedne na bicikl i pedalira do Teherana. Vjeruje da mladi moraju i mogu biti nosioci promjena u društvu.

Mate Janković

chef
Kao član žirija u poznatom kuharskom TV showu tjerao je natjecateljima strah u kosti. Posložio je i ispolirao mnoge menije i gastro-koncepte restorana u Hrvatskoj, a okušao se i kao vodič slavnom kuharu Anthonyju Bourdainu u njegovu putopisno-kulinarskom showu “No Reservations” po Hrvatskoj. Kao pravi sladokusac i zaljubljenik u kobasice, prije godinu dana otvorio je urbani street food restoran, gdje se mogu pronaći jela od domaćih kobasica uz dodatke svježih i sezonskih namirnica. Iako je kuhar po struci, ima raznovrsne interese – pisanje blogova, kolumni, puštanje glazbe u klubovima, čitanje knjiga pa i kuhanje za prijatelje.

Matija Cetinić Frankos

samostalni poljoprivrednik
Nakon dva finala na svjetskim veslačkim prvenstvima, 100-tinjak zlatnih medalja, nekoliko rekorda, studija u SAD-u i ozlijede leđa odlučio se da je vrijeme za promjenu. Kako ih doista voli, slijedeći životni izazov pronalazi u ekološkoj poljoprivredi u kojoj starta kao potpuni „under-dog“. Uz svoj OPG Cetinić-Frankos, osnivač je i upravitelj poljoprivredne zadruge „Berry Organica“, a nedavno je proglašen hrvatskim „najboljim mladim poljoprivrednikom 2017.”. Trenutno je na prekvalifikaciji u srednjoj poljoprivrednoj školi, a uz čitanje knjiga, duge šetnje, jahanje maketarstvo i modelarstvo najviše voli raditi na zemlji i govoriti da poljoprivreda nije posao nego životni stil.

Matija Žulj

startup poduzetnik
Priča o njegovoj današnjoj aplikaciji počinje kad je odlučio napustiti korporativni ICT svijet i posvetiti svoje vrijeme rješavanju globalnog problema proizvodnje hrane. Najprije sam postaje poljoprivrednik kako bi osobno iskusio što znači uzgajati hranu te podiže vlastitu plantažu borovnice. Uskoro se suočio sa svakodnevicom poljoprivrednika – znanje i preporuke o uzgoju borovnica teško je dostupno, a u to vrijeme na tržištu nije postojao jednostavan i povoljan softver koji bi mu pomogao u praćenju proizvodnje i donošenju odluka na temelju podataka. 2013. godine osniva tvrtku s vizijom da iz korijena promijeni način na koji se danas proizvodi hrana te postigne pozitivan utjecaj na preko milijardu ljudi tako što će poljoprivrednicima omogućiti da ostvare održivu, efikasnu i profitabilnu proizvodnju hrane.

Mia Dimšić

glazbenica
Šarena, a nikako siva. Živa i temperamentna, emotivna i uvijek tu negdje. S gitarom i u potpunosti svoja. Predstavnik generacije koja mijenja svjetove. Svojom pojavom, optimizmom, ustrajnošću i smijehom. I sjetom isto tako. Sa željom i ljubavlju prema svakome trenutku koji je pred nama. I pred njom. Jednostavna, pozitivna i puna energije, kantautorica sa šarmom i stihom, impresijom i stavom. Slagačica puzzli. Osvajačica snova i glazbena putnica.

Ranko Skansi

dizajner svjetla
Otkačeni optimist i entuzijast koji svoju energiju i strast prema svemu što radi želi prenijeti na druge i uglavnom mu to polazi za rukom. Vjeruje da je snagom uma i toplim srcem moguće mijenjati svijet! U potpunosti je duhovan, pa misli da hrana raste u frižideru. Oduvijek svima želi pomoći i silno se trudi ispraviti Svijet za opću dobrobit. Bavi se svjetlom što mu je prva i najveća ljubav pa je nedavno rasvijetlio Zagreb po svom guštu na prvom Festivalu svjetla. Druga aktivnost koja ga ispunjava jest uloga Life & Spiritual Coach, što radi iz užitka, jer on je Blizanac u kome se nalaze četiri različita tipa, od kojih su dvojica besposlena i ludo se zabavljaju!

Sonia Živković

educator
Sonia je učitelj s iskustvom iz škola od 360 stupnjeva. Učiteljica i školski lider 18 godina svoju je karijeru prerasla tako da može kombinirati svoju stručnost i strast većom misijom: omogućiti ljudski procvat kroz višeosjetilni pristup nastavi i roditeljstvu. Osnivač je i direktor Pana Wakke Productions u kojoj je organizator, poduzetnik, voditeljica radionica i savjetnik. Integracijom storytelling (pričanje priča) iskustva u školski kurikulum Sonia pomaže učenicima, nastavnicima i roditeljima razvijati najstariji alat koji čovječanstvo ima za izgradnju međuljudskih odnosa i razvijanje karaktera. Podizanje djece da postanu ispunjeni odrasli jedina je garancija mirnijeg, poštenijeg svijeta. Danas svoje vrijeme dijeli između Argentine, Hrvatske i Kine, koji su svi odjednom njezin dom.

Stevica Kuharski

startup poduzetnik
Pretvorio je svoju najdražu dječačku zanimaciju u profitabilno poslovanje i bavi se razvojem programskih rješenja zadnjih 18 godina. Kako mu istraživanja, učenje i testiranja razvoja tehnologije nisu prestajala biti opsesija, odlučio je 2003. godine postati poduzetnik. Jedan od projekata koji je bio prepoznat i na svjetskoj sceni je Habbits, aplikaciju za djecu. 2015. godine pokrenuo je Locodels, gradsku dostavu temeljenu na ekonomiji dijeljenja. Danas je to poznati faktor promjene načina na koji se vrši gradska dostava, a nakon početnog uspjeha u Zagrebu, Locodels se odnedavno širi na regiju i države Bliskog istoka.

Veljko Kukulj

multimedijalni kreator
Nakladnik s križnim odvijačem. Autor igara koji smatra kako su preozbiljna stvar da bi ih se zvalo igricama. Zagovaratelj igara kao nužnog i ključnog elementa obrazovanja, umjetnosti i kulture. Istraživač društvenih promjena nastalih pod utjecajem razvoja tehnologije. Upotrijebio je matematiku za opisivanje povijesti. U slobodno vrijeme s klincima radi robote i rakete.

Vladimir Vulić

3D print znanstvenik
Crnogorac koji voli raditi – ovo je samo po sebi bio dovoljan razlog da dobije poziv za TEDxZagreb. Kad nije u potrazi za najboljim čokoladnim sufleom u gradu, Vanju možete zateći kako čita o najnovijim menadžment trendovima ili kako sluša svoj omiljeni marketing podkast. Dvanaest godina mučio je studente Ekonomskog fakulteta u Podgorici strategijskim menadžmentom. Kad poraste, biće jedi (džedaj) učitelj Joda. Tenisice (patike) su mu neizostavan dio garderobe. Njegova supermoć su neiscrpna energija i entuzijazam. Menadžment konzultant, suosnivač udruge Digitalizuj.Me i programski direktor konferencije Spark.me.

Vladimir Vulić

NGO educator / university proffessor
Crnogorac koji voli raditi – ovo je samo po sebi bio dovoljan razlog da dobije poziv za TEDxZagreb. 🙂 Kad nije u potrazi za najboljim čokoladnim sufleom u gradu, Vanju možete zateći kako čita o najnovijim menadžment trendovima ili kako sluša svoj omiljeni marketing podkast. Dvanaest godina mučio je studente Ekonomskog fakulteta u Podgorici strategijskim menadžmentom. Kad poraste, biće jedi (džedaj) učitelj Joda. Tenisice (patike) su mu neizostavan dio garderobe. Njegova supermoć su neiscrpna energija i entuzijazam. Menadžment konzultant, suosnivač udruge Digitalizuj.Me i programski direktor konferencije Spark.me.

Organizing team

Karlo
Matic

Zagreb, Croatia
Organizer

Ivana
Tandara

Zagreb, Croatia
Co-organizer
  • Anamarija Vuko
    Operations
  • Davor Žagar
    Curation
  • Diana Tomić
    Curation
  • Elena Cvjetkovic
    Curation
  • Igor Dražić
    Production
  • Ivana Anicic
    Operations
  • Ivana Biondić
    Partnerships/Sponsorship
  • Jelena Mandić
    Marketing/Communications
  • Krešimir Supek
    Production
  • Maja Marić
    Production
  • Marina Peric
    Operations
  • Marko Lopac
    Operations
  • Marko Sever
    Team member
  • Mihovil Rora
    Marketing/Communications
  • Ratko Mavar
    Operations
  • Slanac TheDog
    Team member
  • Stjepan Livacic
    Production
  • Tomislav Z. Dujmovic
    Operations
  • Trpimir Vicković
    Curation
  • Zoran Pamić
    Marketing/Communications