PragueWomen
x = independently organized TED event

Theme: It’s about time

This event occurred on
October 28, 2016
4:00pm - 11:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Praha, Praha 7
Czech Republic

TEDxPragueWomen 2016 is a half-day symposium devoted to women, their successes, failures and position in society. It takes place in parallel with the TEDWomen 2016 global conference.
This year’s theme is “It’s about time”. We will tell you stories about a lot of interesting women, take inspiration from them, talk about time and connect on-line with the global conference in San Francisco.
TEDxPragueWomen 2016 is the third such event organised in Prague. At our past gatherings, you had the chance to meet women such as Eva Le Peutrec, a Czech architect who designs skyscrapers; Kateřina Vacková, a physician fighting cancer and the founder of the non-profit organisation Loono; and Jaroslava Dušková, the renowned pathologist and researcher.
You can view the inspiring talks given by our speakers on our YouTube channel.
Have a look at our YouTube invitation as well.
“As a member of the programme team, I have always tried to make sure that it was not only men who spoke at TEDx conferences, although in the end they always comprised the majority. That is why I am delighted that a TEDx conference is being organised where women will finally have a clear advantage – behind the scenes and on stage. As is always the case, I am looking forward to not only inspirational TEDx talks, but most of all to the atmosphere, which will surely be one-of-a-kind at #xWomen.”
Matěj Novák, Director of Czech Publisher Exchange, Yield Manager at Centrum Holdings and Team Leader of TEDxPrague

Slévárna
Přístavní 22
Praha, Praha 7, 17000
Czech Republic
Event type:
TEDxWomen (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague­Women events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anna Olšanská

immunologist
Anna se času nebojí. Po bohaté kariéře imunoložky na Lékařské fakultě a později manažerky na Nejvyšším kontrolním úřadě studuje umění a teologii, sportuje a pracuje. Její velkou vášní je však móda. Zdůrazňuje, že člověk nepřestane být aktivní, protože je starý, ale že je starý, protože přestane být aktivní. S Annou se pojí srdečný úsměv a také radost ze života. Obléká se do jasných a pestrých barev, což se odráží i v jejím radostném a mladistvém přístupu k životu a lidem. Podle Anny máme mít k životu pozitivní přístup a napravovat sebe, ne druhé.

Barbora Chuecos

manager
Babora je špičková manažerka a více než 15 let vede české zastoupení americké kosmetické firmy Mary Kay. Vždy se považovala za životní optimistku. Prověřit ji ovšem přišel její syn Ángel. Má autismus a každodenně ji připomíná, že nejdůležitější v životě je náš způsob myšlení. Synův autismus vnímá jako obohacení života. Barbora se také věnuje canisterapii, tedy metodě vycházející z léčebného kontaktu člověka a psa. Barbora věří, že vše je o úhlu pohledu a že vždy máme na výběr, jak budeme na danou situaci reagovat. Její osobní motto zní: "Vše se děje pro moje dobro".

Dorota "Noon" Nováková

youtuber / bookworm
Youtuberka, bookyoutuberka, online knihomolka, propagátorka literatury, milovnice umění, hipsterka a kavárenská povalečka. Sama o sobě říká, že: „Nezaložila žádnou nadaci, nemá žádnou značku a ani nepřišla s ničím novým. Prostě jen ráda čte a chodí do kaváren.“ Dorota ukazuje, že i knihomolové můžou být trendy a literatura, a to zejména poezie, není mrtvá. Bojuje proti mizení kultury v českém prostředí. A právě díky sdílení svým zájmů a koníčků žije svůj sen – motivuje ke čtení tisíce lidí.

Edita Berková

coach
Edita je máma dvou dětí, trenérka motivace a změny a především autorka projektu Strollering - Mateřská v pohybu. V čele se stovkami akčních maminek inspiruje k prožití mateřské dovolené aktivně a s úsměvem. V rámci tohoto projektu pravidelně pořádá motivační výzvy a je autorkou e-booku (nejen) o hubnutí, který se jmenuje „Vykašlete se na pondělí a začněte ve středu (ve středu vašeho těla)”.

Lina Khalifeh

trainer
Lina hails from Amman, Jordan. In her studio, SheFighter, she teaches self-defence to women. She has created a combination of taekwondo, judo and kung fu, and has trained more than 12,000 women. In 2014, she won the “Woman in Business Global Award” organised by the UN in Geneva, and even American president Barack Obama praised her as a role-model in his speech for the “Emerging Global Entrepreneurship” event. In response to the question why she set out to do what she is doing, she simply responded: „Because I´m a Fighter". ---- Lina pochází jordánského Ammánu a ve svém studiu SheFighter učí ženy sebeobraně. Vytvořila kombinaci taekwondo, juda a kung-fu a vycvičila již 12 tisíc žen. V roce 2014 zvítězila v soutěži „Woman in Business Global Award“, pořádané OSN v Ženevě a jako vzor ji ve svém projevu v rámci akce „Emerging Global Entrepreneurship“ vyzdvihl také americký prezident Barack Obama.

Marie Salomonová

neuroscientist
Marie vystudovala neurovědu na prestižní univerzitě v Anglii a po návratu domů spoluzaložila iniciativu Nevypusť duši. Ta si klade za cíl šířit fakta a bořit mýty v oblasti duševního zdraví. Bojuje proti stigmatu, kterým jsou psychiatrické diagnózy opředeny, a prosazuje důležitost prevence od útlého věku. Jejím cílem je dostat duševní zdravovědu do škol.

Markéta "Peggy" Marvanová

messenger
Twenty-one-year-old Markéta Marvanová, nicknamed Peggy, is Prague’s only female messenger. Five years ago, she decided that she would take part in extreme biking competitions. No one believed her. Thanks to this experience, she realised that the words “THAT CAN’T BE DONEem” do not exist. Last year – as the youngest and only female competitor – she took part and successfully completed the Great Divide Tour, the longest unsecured mountain bike race in North America that stretches across Canada, the USA and Mexico. The race took her through deserts and over snow-covered mountains. She had to contend with a shortage of food and an encounter with a bear. Now an even crazier challenge awaits her: a bike journey beyond the Arctic Circle. According to Peggy, we have to be positive and have the energy to take action – right now – and not put off things until tomorrow. In other words, to begin living your dream.

Mckenzie Tomski

performer
Mckenzie je žena dvou a více tváří, žena tekuté identity. Provokuje zažité stereotypy úspěšnosti a dokonalosti, filosofuje nad vysokorychlostní multikulturní společností a vypráví příběhy "Miss Amerik” – těch z rodu otřesených, vyloučených, ztracených. Mckenzie říká ženám, že nesmí být dokonalé.

Organizing team

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Organizer

Denisa
Dufková

Prague, Czech Republic
Co-organizer
  • Samuel Titera
    Post production