Youth@IEL
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 28, 2015
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Istanbul High School
Hobyar Mh. Turkocagi Cad.
No:4 Cağaloğlu Fatih
Istanbul, İstanbul, 34112
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­I­E­L events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Edanur Hardal

Current 'high school drama' player and a university student-to-be next year. Right now, I am trying to figure out who I am on the world stage, just like I always do. Am I a pure theater enthusiast, or a politics geek? Will I ever be a true cinephile, or a hardcore maths lover? Have I liked literature as much as I thought so, or loved coding more than I realized? As questions remain to be answered, I know one thing for sure: I am probably too young to be all that I want yet want absolutely less than I can be.

Emin Çapa

Emin Çapa, 1984'te başladığı İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet'te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Ardından Türkiye'nin ilk özel radyolarından Genç Radyo'nun kurucuları arasında bulundu. İşçi-işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK'te çalıştıktan sonra, Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. 1999 Kasım ayından bu yana CNN Türk'te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN Türk hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Halen CNN Türk Ekonomi Müdürü olan Çapa, evli ve Strasbourg Üniversitesi'nde Hukuk ve AB eğitimi alan bir oğlu vardır. Amatör olarak bahçıvanlık ve arkadaşlarıyla olmak ve para almamak kaydıyla Sanat Tarihi-Arkeoloji rehberliği yapıyor.

Osman Aka

Lise hayatında bilgisayar olimpiyatlarında ulusal bronz ve altın madalya, uluslararası olimpiyatlarda bir tanesi Bulgaristan’da, bir tanesi Kanada’da olmak üzere iki adet bronz madalya kazandı. Üniversite hayatına Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliğinde devam etmektedir. Hayatındaki büyük kırılmayı üniversite birinci sınıfta katıldığı yoğun bir programa sahip, bir senelik sinema ve yönetmenlik kursu ile yaşadı. Okul öncesi yaşlardan lise sona kadar çok ciddi bir sinema bilgisi elde etmiş ve yarı sinefil olmasına rağmen bu sektörde çalışabileceğini hiç düşünmemişti. Üniversite hayatı boyunca yoğunluğunun önemli bir kısmını derslerinden çok bu alana verdi. Birçok kısa filmin yapımında görüntü yönetmeni, yönetmen yardımcısı, VFX, kurgucu olarak çalıştı. 2015 yazında çektikleri “Kuyu” adlı film daha festival serüveninin başında olmasına rağmen Altın Koza, Akbank Kısa Film Festivali, Boston Film Festivali vb. bir çok festivalde finalist oldu ve bir kısmından en iyi film ödülleri ile ayrıldı.

Rıfat Matur

Yılların doktoru Rıfat Matur tıbbın kendisini nasıl büyülediğini anlatıyor.

Siba Alaridi

I am Siba from Damascus, Syria, a structural engineer graduated from Damascus University in 2013. Like everybody else in Syria I was affected by devastation of the war. My family and I moved to Istanbul carrying as many memories as we could. As Istanbul is an international dynamic city I got the chance to do a one-year internship with an English civil and structural engineering consultancy. Here I get to see directly the impact of no education for so many lovely, bright children, who could have developed their education and lives in Syria. I'm deeply saddened by this and deeply grateful that working with "Small Projects Istanbul" has given a sense of belonging and richness in a deep human way, also grateful for the opportunity to give back and be a part of a diverse and supportive community. I also have been selected as one of the inspirational BBC 100 WOMEN for my work with Small Projects Istanbul.

Organizing team

Hilal
Yıldırım

İstanbul, Turkey
Organizer

Aylin
Yavuz

Co-organizer