ZemunED
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 11, 2015
10:00am - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Belgrade, Beograd
Serbia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

TBD
TBD
Belgrade, Beograd, 11000
Serbia
Event type:
Education (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zemun­E­D events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Emma Fick

Born and raised in Covington, Louisiana; received BA in English Literature and Art History from the University of Alabama in Tuscaloosa. In October 2014, began the "Snippets of Serbia" illustration project as part of a grant from the U.S. Embassy in Serbia. In June 2015, she published her first book of illustrations: "Snippets of Serbia." Today, she is enjoying working on this original project, promoting "Snippets of Serbia" in Serbia and abroad. Her near future plans are to keep travelling and meeting new interesting people and culture.

Gabrijel Grubač

Gabrijel trenutno radi kao inženjer stimulativnih procesa naftnih bušotina u Saudijskoj Arabiji. Diplomirao je na Univerzitetu u Vajomingu u oblasti naftnog inzenjeringa, a zvanje master inženjer iz naftnog inženjerstva stekao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. Ponosan je na to što govori 7 jezika: arapski, engleski, italijanski, francuski, albanski, španski i srpski. Imao je specifičan životni put kao neko ko je Srbin, a rođen je u Libiji, i tokom svog života imao priliku da boravi na različitim mestima širom sveta, gde je upoznavao različite narode i kulture. Ovo životno iskustvo ga je naučilo da veruje u to da smo svi mi na različite načine isti, da svako ima svoju ulogu u sistemu, ali i odgovornost da maksimalno doprinese zajednici.

Irena Chaushevska

She started her career in the Army of the Republic of Macedonia and the Cabinet of the President. After that, she entered into the business waters first as manager in corporates and then she founded her first company in the 5th month of pregnancy! Due to private life whirlwind, she got back to the corporate job while continuing to run her own company before and after office hours. Due to lack of government support for the startup's struggles, two years ago she decided to launch the first commercial business accelerator in Europe - The NewMan’s Business Accelerator, which has already established strong relations with several mentors and investors from the Silicon Valley in USA.

Kais Gharib

Kais is an Entrepreneur, founder of Genesis since 2008, Served SMBs and SMEs in more than 20 countries across the planet with various IT products and consultancy services. For Kais,making changes is a hobby he thoroughly enjoys. Kais has an intense community development and international project management background having co-founded an NGO in Asia, volunteered for several years and led Strategic Development Initiatives.He related ICT for Development and Youth Entrepreneurship Program in more than 50 countries, across Europe and North Africa, for many years prior to joining Microsoft, where he worked as the digital marketing manager. Kais is a proud Tunisian citizen, single and has done backpacking trips in more than 95 countries during the last 10 years.Photography is one of his big passions.

Marijana Savić

Marijana se više od 16 godina bori protiv trgovine ljudima i za zaštitu ljudskih prava, na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou. Kao osnivačica i direktorka NVO Atina, ona se bavi pružanjem direktne podrške i dugoročne pomoći žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja. Trenutno se bavi razvijanjem projekta Bejgl radnje, jedinstvenog primera kako socijalno preduzeće može ostvarivati zaradu koja se koristi za programe zaštite žrtava nasilja, ali im istovremeno pruža i neophodnu praksu i obuku za rad.

Marko Đorđević

Marko je nastavnik u jednoj nesvakidašnjoj školi u kojoj se neguje izuzetnost, osnovnoj školi “Povratak prirodi” u Zemunu. Kako to izgleda kad učionica nema zidove, kad je zvono samo dekoracija i kad se uči bez pritiska, svaki dan Marko pokazuje deci koja pohađaju ovu školu. Samo za njih, svoje najbolje prijatelje, on crta, piše, slika, boji, glumi, pleše, svira gitaru i peva. Svakog dana, već pet godina, osmišljava i realizuje zanimljive radionice za decu iz oblasti književnosti i istorije umetnosti. Završio osnovne i master akademske studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Milica Čalija

Milica Čalija, mama troje dece i preduzetnica, kreira magiju ovsenih kolača "Anđeli" nastalih po originalnoj recepturi porodice Čalija. Danas više ne veruje u korporacije već u ličnu inicijativu i sopstveni proizvod. Diplomirani je profesor italijanskog jezika i sertifikovani trener za javne nastupe od Media Training Worldwide, New York. Veruje da svako od nas ima moć da promeni stvari na bolje, zbog toga je jedna od osnivačica društva UdruŽene, čiji je cilj osnaživanje žena i njihovog položaja u društvu. Sluša audio knjige dok vozi, ali misli da je stari dobri povez neprevaziđena forma. Poznanici kažu da joj je najveća veština što ume imenicu "ljubav" da pretvori u glagol.

Nebojša Krivokuća

Nebojša je kreativni direktor agencije Communis DDB, a mnogima je poznat po blogu koji vodi već desetak godina i podcastu koji je nedavno pokrenuo pod imenom “Prešlicavanje”. Iskustvo je sticao radeći kao autor, muzički urednik i voditelj na “Radio Pingvinu”, “Radio Indexu” i još nekoliko radio stanica. Veruje da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju. Zato je u svakodnevnom poslu koristi kao jedan od najefikasnijih načina ostvarivanja komunikacije između brendova i korisnika. O ovome govori i u svojoj knjizi kratkih priča “39 pesama” koje se bave preplitanjem i uplitanjem muzike u odrastanje i život. Po obrazovanju je diplomirani dramaturg.

Srđan Tomašević

Srđan je iskustvo sticao kao ekonomski novinar, urednik, broker, PR menadžer, ali je pravu strast našao u oblasti edukacije. Nakon 4 godine u regionalnoj poslovnoj školi COTRUGLI Business School, osnovao je kompaniju Wise Engagement, u kojoj se bavi promovisanjem novih oblika edukacije u Srbiji. Kao izvršni direktor u COTRUGLI Alumni klubu učestvuje u poslovnim, društvenim i humanitarnim inicijativama u Srbiji i regionu. Završio je Visoku školu elektrotehnike i računarstva, Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća i Executive MBA program na COTRUGLI Business School.

Stevan Banjac

Dok je bio student, radio je na nekoliko projekata koji su doprineli da obrazovanje u Srbiji postane bolje i kvalitetnije. Ovo iskustvo mu je pomoglo da danas sa svojim timom razvije aplikaciju koja će uneti malu revoluciju u obrazovanje kod nas. Ne samo da će učenje postati modernije, već i daleko korisnije, jer će profesori moći da mere šta su i koliko naučili studenti i da se prilagođavaju tome. InterEdu, kako je aplikacija dobila ime, u Srbiji je naišla na odličan odaziv, a uskoro počinje distribucija i na strana tržišta. Stevan je završio osnovne i master studije na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu i preko tri godine radi u ICT industriji.

Uroš Banješević

Uroš je kao jedan od osnivača Mad Head Gamesa, dobitnik nekoliko svetskih nagrada na polju digitalne grafike i jedan od pionira game developmenta u Srbiji, možda i sam zaslužio da drži predavanje na ovogodišnjem Tedx-u, ali on u pomoć poziva još tri specijalna gosta da ispričaju priču iz prvog lica koju on sam ne bi mogao. Ko su oni, zašto su neophodni da bi se predavanje održalo, i šta oni imaju da kažu, ostaće misterija do samog predavanja i za slušaoce kao i za same organizatore.

Vladimir Koprić

Strastveni je ITjevac od malih nogu. Prvi računar Galaksiju dobio je pre nego što je naučio da čita i piše, a prvi “virus” napisao je pre nego što je završio 4. razred. Umesto da izabere zemunsku gimnaziju, kao svi njegovi drugari, upisao je telekomunikacije u “Tesli” i tu stekao najveći broj znanja koja i dan danas primenjuje. Kao i svi mladi IT entuzijasti upisao je ETF, a već sledeće prešao na VETŠ. Nakon što je skoro 8 godina proveo u korporativnom svetu, početkom 2012. godine krenuo je putem preduzetništva i sa prijateljem osnovao COPRIX Media. Ovde i danas ispunjava svoju glavnu misiju - da napravi bolju budućnost za svoju ćerku, kroz uvođenje najnovijih tehnologija u vekovno stare institucije.

Vladimir Vulić

Vladimir je suosnivač Digitalizuj.Me, već dobro poznate digitalne zajednice koja nastoji da pomogne građanima Crne Gore da iskoriste uzbudljive nove šanse za društvene promene i biznis u digitalnom okruženju. Programski je direktor Spark.me, jedne od najvećih tehnoloških/biznis konferencija na Balkanu. Vladimir je strastveni predavač, sa desetogodišnjim iskustvom u radu sa studentima na Ekonomskom fakultetu Podgorica, koje je uspešno predvodio do titule Challenge: Future “Najinovativnije škole” u 2013, drugu godinu zaredom. Kao član mentorskog odbora Challenge:Future, udruženja koje okuplja više od 20.000 ljudi sa 1.500 univerziteta iz 200 država, bori se za pronalaženje mladih talenata i ideja za stvaranje sveta koji će funkcionisati za sve.

Vukan Đurović

Vukan je specijalista za finansijski softver, sa preko 25 godina iskustva u programiranju. Završio je školu za robotiku i fleksibilne sisteme, i zapravo nema formalno obrazovanje. Od trenutka kada se prvi put zainteresovao za ovu oblast, pa sve do danas, učio je sam. Vukan još uvek traži nove načine da unapredi svoja znanja, a oduvek je težio tome, da je mnogo bitnije da naučeno možeš uspešno i korisno da primeniš u praksi, nego da samo kažeš da nešto znaš. Radio je na mnogim zanimljivim domaćim i stranim projektima, a posebno ga motivišu oni gde može da koristi nove tehnologije koje još nisu zaživele u široj upotrebi.

Organizing team

Milica
Radović

Organizer