NoviSad
x = independently organized TED event

Theme: Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani. / Imagine. Innovate. Change. Become.

This event occurred on
October 19, 2013
12:00am - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Novi Sad, Vojvodina
Serbia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Studio M
Ignjata Pavlasa 3
Novi Sad, Vojvodina, 21000
Serbia
See more ­T­E­Dx­Novi­Sad events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aleksandar Dujin Nevena Reljin - Latino moments

Band
Latino moments je sastav koji na veoma zanimljiv način promoviše latino muziku. Nastao je u Novom Sadu (u džez klubu Wheels) pre tri godine kada je Nevena Reljin prvi put nastupila sa orkestrom Aleksandra Dujina. Prepoznatljivost njihovog nastupa leži u tome što solistkinja peva brazilsku muziku na portugalskom jeziku. O uspešnosti ovog sastava govore i mnogobrojni realizovani muzički projekti i nastupi. Prvi koncertni nastup je održan u novosadskoj sinagogi 8. marta 2010. godine. Krajem 2010. godine, u sklopu projekta “Multikulturalna edukacija kroz muziku”, Latino moments je realizovao dva uspešna koncerta u Subotici i Novom Bečeju. Takođe, nastupali su u okviru ciklusa božićnih koncerata u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu. Sastav čine sledeći muzičari: Nevena Reljin – vokal Aleksandar Dujin – klavir Vojislav Savkov – saksofon Srđan Stević – bas gitara Pongo Robert – bubanj

Aleksandra Savić

Biolog, autor
Diplomirala je biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu, a specijalističke studije je završila na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na smeru Odnosi s javnošću. Trenutno je doktorant Biološkog fakulteta u Beogradu. Polje interesovanja su joj priroda, nasleđe, komunikacije i odnosi s javnošću. U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu radi na poziciji načelnika Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing. Kreira i realizuje medijske kampanje muzeja u javnosti (najveći projekat do sada u čijoj realizaciji je učestvovala je Dinosaurusi Argentine – džinovi Patagonije). Autorka je brojnih tribina, okruglih stolova i seminara u oblasti odnosa s javnošću u kulturi. Članica je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih udruženja.

Gordana Čomić

Fizičarka/ političarka
Po struci je diplomirani fizičar. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je radila sve do 1999. kao asistent na predmetu Fizika. U Demokratskoj stranci je od njenog osnivanja. Narodna poslanica u Skupštini Srbije od 2000, a u periodu 2001 – 2008. obavljala je funkciju potpredsednice Skupštine Srbije. Bila je članica delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS (2005 – 2012). Od 2006. je predsednica Foruma žena Demokratske stranke. Aktivistkinja je ženskog pokreta i “Ženske političke mreže” od 2000. godine. Udata je i majka četvoro dece. Govori engleski jezik, služi se nemačkim i francuskim jezikom.

Kvartet Felix Art

Band
Gudački kvartet Felix Art je nastao 2010. godine sa idejom studenata muzičke akademije da, pored aktivnosti na fakultetu, svoj muzički repertoar obogate autorskim delima, aranžiranjem filmske muzike, tango i popularnne muzike. Inspirisani klasičnim formama i popularnom kulturom, stvaraju jedinstveni sklad u muzičkom izrazu. Tipično za kvartet “Felix Art” je da se muzički tok i tema razradjuju kroz sva četri glasa, čime se postiže ravnopravnost i solistički tretman svih instrumenata tj. deonica koja doprinosi izuzetnoj dinamici kompozicije. Vođeni entuzijazmom i kreativnošću, pored dela klasične muzike izvode i prepoznatljivu muziku različitih žanrova. Kvartet “Felix Art” aktivno učestvuje na kulturnim dešavanjima i manifestacijama u Beogradu gde su do sad stekli veliki broj poštovalaca njihovog muzičkog izraza. Felix Art čine: Anja Popović, I volina Ena Petković, II violina Miloš Rakić, viola Mladen Arsenović, violončelo

Milutin Milošević

Consultant, blogger, traveler
Samostalni konsultant, trener, rukovodilac projekata. Bloger, izviđač, putnik, fotograf. Preko 30 godina iskustva u izviđačkom pokretu i nevladinom sektoru, od lokalnog do međunarodnog nivoa. Podržao razvoj generacija mladih. Generalista – stručnjak nizašta, izvrsan u svemu. Nekada i omladinski aktivista, ekolog, folklorac, atletičar… VIP bloger na Blogu B92. Živi i radi između Ženeve i Beograda.

Nikola Škorić

Copywriter
Nikola Škorić je diplomirani istoričar, zaposlen u renomiranoj dizajn agenciji Peter Gregson kao kopirajter. Dejan Ćirjaković je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dimitrije Banjac je diplomirani inženjer petrohemije i radi u NIS-u. Početna tačka njihove saradnje bila je TV Vojvodina, gde su vremenom osvojili “prime time” termin serijom Državni posao. Iako nisu profesionalni glumci, ovaj izuzetno talentovani trio je kroz svojevrsnu inovaciju zabavnih emisija kratkog formata vrlo uspešno doveo originalni domaći humor na TV ekrane.

Sajber Vanderlast

Netizenka, sajber-feministička aktivistkinja
Sajber Vanderlast je netizenka, nezavisna blogerka, net-art umetnica i samostalna sajber-feministička aktivistkinja. Polja njenog interesovanja su borba za ženska prava na Internetu i prava marginalizovanih grupa. Na društvenim mrežama promoviše ideju rodne ravnopravnosti, afirmaciju različitosti i govori o problemu prisustva seksizma i mizoginije kako u životu tako i na Internetu. Svojim delovanjem edukuje ljude o specifičnim načinima otpora kroz delovanje na Internetu. Kada nije za tastaturom, radi na socijalizaciji uličnih pasa i svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Polje interesovanja su joj i transhumanističke studije budućnosti.

Slobodan Šušnjević

Fotoreporter, aktivista
Slobodan je završio Pedagošku akademiju, a živi od fotografije i širenja radosti. Ima svakodnevnu potrebu da popravlja svet, propoveda spasenje kroz stvaralaštvo, veruje u zadrugarstvo i sveobuhvatno pojednostavljivanje života. Kreativno se izražava kroz fotografiju, instalacije, reč i delo. Deluje u okviru neformalne stvaralačke grupe ECCE PILAT. Biciklira, seje i apsorbuje okolinu, neguje samilost i razumevanje običnog. Uz moto CARPE DIEM i organsko posmatranje na svet, koristi poklonjeno mu vreme.

Tamara Važić

Water ecologist
Tamara je osnovne studije završila na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (Departman za biologiju i ekologiju, modul Hidrobiologija). Bavi se proučavanjem oblasti ekoremedijacije voda, paleoekoloških rekonstrukcija i istraživanjima u oblasti kvaliteta i zaštite voda. Učesnica je mnogih regionalnih i međunarodnih skupova i kongresa. Autor i koautor je nekoliko naučnih radova koji se bave problematikom kvaliteta voda, obnovljivih izvora energije i paleoekološkom rekonstrukcijom.

Vladislav Radak

Matematičar, pisac
Vladislav Radak je završio studije matematike i bavi se istraživanjima u razim oblastima finansijske matematike, član je PISA projekta za Srbiju od 2009. godine. Takođe se bavi matematičkom metodikom i istraživanjem različitih pedagoških pristupa ovoj nauci. Sa profesorom Ivanom Anićem i profesorkom Dragicom Pavlović Babić napisao je knjigu „Formula života“ koja je kasnije bila obavezno štivo na jednom ispitu na master studijama. Pored toga, Vladislav je i autor roamana „Plava vežbanka“ i „Noć mrtvih snova.“ Režirao je filmove kratkog metra i šest godina vodio kulturno–obrazovnu emisiju na RTS-u.

Zorica Svirčev

Profesor, inovator
Studije biologije je završila 1985. godine na Institutu za biologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, gde je od izbora u zvanje asistenta do današnjih dana izvodila nastavu iz predmeta koji su mahom bili po prvi put uvedeni u nastavu sa Zoricom kao nastavnim profesorom. Inovator u duši, bavi se istraživanjima iz oblasti primenjene algologije, ekoremedijacije voda i toksičnosti mikroalgi i cijanobakterija. Objavila je u koautorstvu 149 radova u domaćim i inostranim časopisima, tri udžbenika, 20 monografija i 200 saopštenja na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Učesnik je 22 domaća i međunarodna projekta.

Organizing team

Ivana
Korom

Novi Sad, Serbia
Organizer

Dejan
Radeka

Co-organizer
  • Aleksandar Korom
    Production
  • Jelena Zdjelar
    Curation
  • Katarina Saric
    Team member