Bratislava
x = independently organized TED event

Theme: Last one out turn the lights on

This event occurred on
July 3, 2016
8:00am - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Bratislava, Bratislavský kraj
Slovakia

Reach out for what seems to be unknown
From the inside of a shell you’ll know how it feels
To get an at sign before your name
To be responsible and reach new highs
The throbs of passing days…
To find a firefly in a swarm of flies
To show the way you want to go
When the forest path is blocked
When you’re alone or in a pack
Changing the code of your life
To scoop out a handful
To load much more than you can tow
In an emotion
Stunned by the sense to perceive an optical illusion
Not the last one… but the first one that makes sense.
The sense that loses its meaning in the shadow
When the last to leave turns the lights on.

Slovak National Theater
Pribinova 17
Bratislava, Bratislavský kraj, 811 09
Slovakia
See more ­T­E­Dx­Bratislava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Carl Cederstrom&Andre Spicer

writers, experimentators
Carl Cederström is an Associate Professor at Stockholm Business School, and together with André Spicer the author of The Wellness Syndrome, which has been translated into six languages, and sparked fierce debate across the world. The book looks at the downsides of our obsession with health and happiness. Cederström’s writing has been published in The New York Times, The Guardian, The Atlantic and Harvard Business Review. André Spicer is a Professor of Organisational Behaviour at Cass Business School, City University of London. Spicer’s most recent book is ‘The Stupidity Paradox’. You can follow him on twitter: @andre_spicer. On January 1, 2016, Carl and André started a new self-experiment. For each month, they will optimize one new thing seeking to find their inner fantasies and dreams, which they will then illustrate visually.

Bjorn Ihler

activist and designer
Bjørn Ihler is an activist, writer, designer and filmmaker who promotes peace, human rights and fight against extremism. His work is influenced by his experience as a survivor of the attack on Utøya Island in Norway on 22/7/2011. Ihler started his work as an activist against violent extremism with a series of opinion pieces following the 2011 attack in Norway, writing on topics related to the state of the nation, the public debate and how to remain true to principles of human rights and democracy in the face of terror. In 2013 he graduated with a BA in Theatre and Performance Design and Technology from the Liverpool Institute for Performing Arts. His work in theatre has been part of stage performances in the Barbican Theatre in London and the Norwegian National Opera in Oslo. He is currently studying Peace and Conflict Studies at Hacettepe University in Ankara. Bjørn takes part in an international project called The Forgiveness Project.

Boris Čellár a WoodPack Brothers

instrumentalists
WoodPack Brothers je neorganizované stretnutie profesionálnych hudobníkov a perkusionistov, ktorí prepadli slovenskému intuitívnemu hudobnému nástroju menom WoodPack. WoodPack je rytmicko – melodický hudobný nástroj ručne varábaný na Slovensku z vysoko rezonančného kvalitného dreva. V každom jednom prípade ide o originál a neexistujú dva rovnaké nástroje s rovnakým vizuálom či zvukom. Medzi členov patria napr. Ajdži Sabo, Eddy Portella, David Juraj Raši, Boris Čellár, Daniel Griglák, Ondrej Kopecký, Július Petrus. Hudobné zoskupenie WoodPack Brothers je organické a vždy iné, nakoľko združuje profesionálne vyťažených hudobníkov.

Eva Kušíková

anesthesiologist
Eva Kušíková pracuje ako anesteziologička vo FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. Od roku 2012 spolupracuje s medzinárodnou humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc. Niekoľko mesiacov strávila na misiách na Haiti a v Afganistane v úrazovej nemocnici v meste Kunduz. Okrem starostlivosti o pacientov v týchto projektoch pomáhala vyškoliť špecializované zdravotnícke tímy na jednotkách intenzívnej starostlivosti a na urgentných príjmoch. V rôznych situáciách a kultúrnych kontextoch mala možnosť porovnávať prístup zdravotníkov a pacientov voči sebe navzájom. Toto spolu ďalšími skúsenosťami zo zahraničia využíva pri snahe o zlepšenie svojej práce s pacientmi, ako aj o prispenie k systémovým zmenám v práci lekárov jej terajšieho pracoviska.

Jana Kirschner

singer
Jana Kirschner does not need much introduction in Slovakia. She became popular back in 1999 after the release of her album V cudzom meste (In a strange city). Although she is well – known as a pop singer, she did not become a part of the mainstream. Her music is full of originality and is appreciated not only by the audience but also by critics and artists. In 2005, she moved to London and performed mostly abroad. After a few years she returned to her mother language. The symbol of this is the title track for the movie Pokoj v duši (Soul at Peace). Her latest successful project – albums Moruša čierna (Black mulberry) and Moruša biela (White mulberry) – is described as the most courageous musical act in scene of Slovakia.

Janette Motlová Maziniová

lecturer, blogger
Janette je lektorka, blogerka, matka a autorka autobiografického románu, v ktorom popisuje svoje detstvo, dospievanie a život ženy pendlujúcej v dvoch svetoch. Jej srdcovkou sú emócie a ich dopad na človeka, jeho myslenie, vnímanie, schopnosť rozumieť veciam okolo seba a ľuďom, s ktorými sa stretáva a pracuje. Aktuálne rozbieha Online živú knižnicu s príbehmi ľudí bojujúcich s rôznymi prekážkami v spoločnosti a venuje sa pochopeniu a porozumeniu prežívania detí, ktoré sa narodili v inom svete, než teraz žijú.

Marek Fanderlik

student
Marek má 20 rokov a študuje finančný manažment na Univerzite Hradec Králové. Nie je to tak dávno, čo zmaturoval na Gymnáziu J. K. Tyla v rovnakom meste. Počas jeho štúdií na gymnáziu si Marek uvedomil, ako neprívetivo a zložito sú učebnice matematiky napísané. Že je zložité z nich látku pochopiť bez dodatočného výkladu, že nevysvetľujú, prečo je daná látka dôležitá a že nedokážu študentov motivovať k ďalšiemu štúdiu. Tak sa to so svojim kamarátom Marekom Liškom rozhodli zmeniť.

Margus Mägi

EU digital policy adviser
Margus is passionate about technology and how it can help communities evolve. His background varies from business development in the MENA region and social entrepreneurship to e-government initiatives. Now, for almost a decade, he has been dealing with e-government related projects, and currently he holds a position in the Estonian Government Office as European Union Secretariat Digital Policy Adviser. Working on many national projects on popularising e-government for citizens in Estonia as well as abroad has been a humbling experience as he has learned a lot from it. Now he can understand better how important cultural background in governance is. Margus was nominated as the Social Entrepreneur of 2006 by the Estonian Good Deed Foundation. His friends consider him a problem solver and an idea generator.

Michaela Musilova

astrobiologist
Michaela Musilová ako jedna z mála zakúsila, aké je to byť astronautom žijúcim na Marse. Michaela totiž absolvovala simulovanú misiu na marťanskej púštnej výskumnej stanici v USA. Jej vedeckým smerom je astrobiológia so zameraním na extrémofily – organizmy žijúce v extrémnych podmienkach. Práve takéto organizmy by sme mohli nájsť na iných planetárnych telesách v našej Slnečnej sústave. Napriek mnohým úspechom a pracovným ponukám v zahraničí sa však nedávno vrátila na Slovensko. Spolu so SOSA chce totiž pomôcť rozvinúť vesmírny výskum a priemysel na Slovensku.

Michal Čudrnák

art gallery employee
Michal pracuje v Slovenskej národnej galérii už viac ako 10 rokov. Za tento čas mal možnosť podieľať sa na expanzii jej aktivít v digitálnom prostredí – od elektronickej evidencie diel výtvarného umenia, cez digitalizáciu až k vývoju webstránok a aplikácií. Ako využiť digitálne technológie v galerijnej a muzeálnej praxi? Práve možnosť pretvoriť (big) dáta do atraktívnej podoby je výzvou, ktorá ho motivuje pri práci na mnohých projektoch. Či už ide o audiosprievodcu, ktorý prevedie návštevníka galériou cez príbehy doplnené o terénne nahrávky, alebo aplikáciu pre listovanie skicármi umelcov pre lab.SNG, motiváciou je vždy snaha o sprostredkovanie zážitku z umenia.

Michal Novák

neuroscientist, immunologist, and educator
Niektoré veľké objavy sa rodia dlho a v tichosti. Sú však potom o to zásadnejšie. Keď profesor Michal Novák v roku 1989 prišiel s predstavou, že dôležitú úlohu pri vzniku Alzheimerovej choroby a jej možnej liečbe by mohol zohrávať tzv. „tau proteín“, bola táto téza pre vedeckú obec prakticky neprijateľná. Prof. Novák sa však nenechal odradiť a po takmer 30-ročnom výskume a postupnej mravčej práci má jeho tím za sebou úspešnú prvú fázu klinických skúšok prvej aktívnej vakcíny s liečivým účinkom proti Alzheimerovej chorobe na svete.

Monika Rychtáriková

acoustician
Monika momentálne pôsobí na katedre Konštrukcií pozemných stavieb na Stavebnej fakulte STU v Bratislave a na katedre Fyziky a Astronómie na KU Leuven v Belgicku. Jej veľkou životnou vášňou a neoddeliteľnou súčasťou jej života sú šport a hudba. Vo svojom výskume sa zaoberá všetkým, čo súvisí so zvukom, najmä však otázkami uplatnenia stavebnej a priestorovej akustiky v medzipredmetnom kontexte.

Moshe Szyf

geneticist, professor
Moshe Szyf is one of the poineers in the field of epigenetics. Szyf’ lab has proposed three decades ago that DNA methylation is a prime therapeutic target in cancer and other diseases and has postulated and provided the first set of evidence that the “social environment” early in life can alter DNA methylation launching the emerging field of “social epigenetics”. The Szyf’ lab is interested in understanding basic epigenetic mechanisms and their broad implications in human behavior, health and disease as well as in developing epigenetics’ based therapeutics and diagnostics.

Paul Bogard

author
A native Minnesotan, Paul Bogard loves night's natural darkness. So much so that he wrote two successful books about it. He is author of The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light and editor of Let There Be Night: Testimony on Behalf of the Dark. He also likes to walk through the woods, surrounded by the trees and birds and hidden animals. For 15 years he had a dog who would come with him on these walks. Her name was Luna, like the moon. He misses her a lot. He loves coffee in the morning and red wine at night. Paul is now an assistant professor at James Madison University in Harrisonburg, Virginia, where he teaches creative writing and environmental literature. He has a new book coming up in 2017.

Pekka Tahkola

urban well-being engineer
Pekka, the Vice President of Winter Cycling Federation just loves nature, especially a proper winter. And bikes. Be it cause or consequence, he resides in the winter cycling capital of the world: Oulu, Northern Finland. Located almost at the Arctic Circle, the city enjoys long, snowy, harsh winters, which, even though you might think the opposite, when paired with good maintenance make winter cycling just a normal everyday activity in the city. Apart from bicycles, he has a huge interest in transportation history, vintage pianos, adventures of all sorts, and ice cream. Being capable of moving around by one’s own muscle power is what Pekka says is smart mobility. His main areas of expertise are about how walking and cycling can make our transport system work more efficiently, how they can improve our lives, health and economy, and all in all make our communities of better quality.

Renáta Jaffé

member of co-housing group
Renáta od roku 2000 žije v Berlíne, kam odišla študovať. V multikultúrnej nemeckej metropole sa nakoniec zabývala, vydala, založila si rodinu a s tým prišla aj dilema – ako budeme bývať. So spriatelenými rodinami a známymi sa rozhodli kúpiť jeden z posledných komunálnych pozemkov v západnom centre Berlína a začali plánovať vlastný viacgeneračný bytový dom v rámci tzv. Baugruppe alebo co-housingu. Táto forma bývania sa vyznačuje okrem snahy stavať lacnejšie bez platenia vysokých developerských poplatkov najmä vytvorením udržateľného individualizovaného bývania so silným sociálnym aspektom. Cieľom ich spoločnej niekoľkoročnej snahy je bývanie na mieru v aktívnom susedskom spoločenstve so spoločnými záhradnými priestormi a dielničkou.

Organizing team

Rastislav
Geschwandtner

Bratislava, Slovakia
Organizer

Dana
Retova

Bratislava, Slovakia
Co-organizer
  • Dominika Babulicová
    Marketing/Communications
  • Peter Jancar
    Post production
  • Simon Siplak
    Production
  • Tomáš Haviar
    Team member