Dubrovnik
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 28, 2016
12:00am - 8:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija
Croatia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Marin Drzic Theatre
Pred Dvorom 3
Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, 20000
Croatia
See more ­T­E­Dx­Dubrovnik events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

ALEKSANDRA KOLARIĆ

Aleksandra Kolarić vlasnica je komunikacijske agencije Quadrans i predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Široj javnosti je poznata kao glasnogovornica Vlade Ivice Račana, ali i kao istinska socijaldemokratkinja koja se bez zadrške suprotstavila vlastitoj stranci iz koje je zbog toga izbačena.

BOŽIDAR JUKIĆ

Rođeni Dubrovčanin i predani turistički radnik, Božidar Jukić je prošao kroz praktički sve redove dubrovačkog turističkog sektora u dosadašnjoj karijeri. Njegovi interesi su svestrani, ali svih povezuje želja za boljim razumijevanjem ljudi i ljudskog društva. Malo slobodnog vremena koje mu je na raspolaganju će najprije potrošiti na pisanje.

BRANIMIR BRKLJAČ

„Iskusni početnik“, Branimir Brkljač, diplomirani pravnik koji je nakon punih devet mjeseci u struci trajno zaražen neizlječivim virusom marketinga, pokorio je Balkan „Kosmodiskom“, da bi potom stvorio „Top Shop“, najveću kompaniju za direktnu prodaju u srednjoj i istočnoj Europi. Njegov najnoviji projekt je „Mokrin House“. Napušteno seosko imanje u vojvođanskom selu Mokrin preuredio je u kuću za boravak i rad digitalnih nomada iz cijelog sveta, onih čije je «radno mjesto» tamo gdje u tom trenutku odluče biti.

DAVOR LJUBIMIR

Legendarni dubrovački profesor filozofije, Davor Ljubimir, oduvijek se trudi nadilaziti ograničenja jednog svjetonazora, jednog posla, jednog zacrtanog puta, blagonaklono se susretati s nepoznanicama i nastojati ih obuhvatiti širim uvidima. Stoga se, eto, školovao, pa razmjenjivao misli s učenicima, studentima i kolegama, pa pisao o Kantu i Platonu, o Schelerovoj sociologiji znanja, o obrazovanju i znanosti, te s užitkom preveo par Nietzscheovih djela. I dalje intenzivno čita, progonjen mišlju da će umrijeti kao potpuna neznalica.

ELIZABETA PLANINIĆ

Rođena je u Makedoniji, odrasla u multikulturnoj sredini, gdje je naučila 4 jezika, rano je odselila od kuće zbog školovanja, a prije 18 godina došla u Hrvatsku. Osnovala je dvije tvrtke: „Putujbolje“ - specijaliziranu agenciju za korporativna putovanja i prvi i jedinstveni servis za održavanje grobova koji pokriva cijelu Hrvatsku- „Čuvar sjećanja“ (koji je 2016. izabran među prvih 20 projekata u svijetu na IFA, San Antonio, Texas).

GAELLA GOTTWALD

Gaella Alexandra Gottwald odrastala je na tri kontinenta, a kao umjetnica i poduzetnica u kulturi obišla je i ostatak svijeta. Stekla je iskustva u raznim kreativnim područjima: kao kustosica, redateljica dokumentarnog filma, galeristica i art dealerica. Niz godina je putovala radeći i surađujući s lokalnim zajednicama od Mozambika do Italije i Indonezije; radeći na projektima koji su se bavili tradicijskim zanatima i održivim dizajnom te koristeći umjetnost kao sredstvo osnaživanja. Djeluje kao slobodna kreativna savjetnica, art directorica i umjetnica.

LJOBA JENČE

Ljoba Jenče je slovenska umjetnica i kulturna aktivistica, koja već više od 25 godina bilježi slovensku glazbenu i pripovjedačku baštinu i proučava zasade održivog života koje postoje još od predhistorije. Kao pjevačica nastupala je širom svijeta, od Tibeta, preko New Yorka, Afrike, Kanade, Tajlanda, Europe. 1994. osnovala je PAJN Institut održivog življenja, a 2013. Heritage House, gdje kao mentor radi na prijenosu znanja sa starih na mlade generacije kroz model mladih čuvara baštine.

LOVRO BARIŠIĆ

Lovro Barišić, rođen je 1998. godine i pohađa Umjetničku školu Luke Sorkovčevića u Dubrovniku. Nastupao je diljem Hrvatske, a gostovao u Austriji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Sudjelovao je kao solist i u komornim sastavima na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te na. Međunarodnom natjecanju mladih gitarista – Youth International Guitar Competition u Tivtu 2013., gdje je osvojio prvu nagradu.

MIHAELA LEKIĆ

Studentica je Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, urednica stranice "Humans of" na fakultetu, pomoćnica kako kaže najbolje CEO na svijetu Kristine Ercegović i najmlađa govornica na TEDx Dubrovnik.

REBECCA CHARRY ROJE

Rebecca Charry Roje began her bilingual adventure by moving from Washington DC to Dubrovnik, Croatia, in 2001. Since then, she has taught English language and literature at the RIT Croatia college campus, and at the same time, learned Croatian using her own experimental method: immersion and natural absorption without formal study.

SINIŠA CAR

Nije bilo važno što je završio medicinu, specijalizirao internu medicinu i kardiologiju, doktorirao na Medicinskom fakultetu, postao primarijus; sve do momenta kad je to sve ostavio u Varaždinu i krenuo raditi kao obiteljski liječnik na rajski otok Mljet. Njegovo znanje nije propalo, samo je kapitalizirano na drugi način, kvalitetniji za zajednicu i njega osobno. Možda vam upravo njegovo iskustvo pomogne da se odvažite misliti i činiti drugačije jer, bez obzira što govorili, nemamo se čega bojati (Mt 10,31).

SREĆKO KORALIJA

Srećko Koralija: dominikanac, teolog, sirijacist, bibličar i orijentalist. Ovaj ljubitelj intelektualne dokolice i slobode kao jamca razvoja ljudskih potencijala istražuje odnose među jezicima te načine razmišljanja kroz povijest. Strast mu je otkrivanje lepeze misli i različitih načina življenja.

TOMICA ŠĆAVINA

Tomica Šćavina je psihologinja, književnica i kolumnistica. Autorica je osam knjiga, predaje psihologiju kreativnosti na veleučilištu Vern i vodi radionicu "S one strane pisanja" u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu. Vjeruje u humanost, kreativnost i snagu ideja.

Organizing team