Istanbul
x = independently organized TED event

Theme: Ripple Effect / Hareketini Başlat

This event occurred on
June 11, 2016
12:30pm - 6:00pm EEST
(UTC +3hrs)
İstanbul, İstanbul
Turkey

Over the years, TEDxIstanbul adressed call to action messages such as "gain the momentum", "break the rules", "take action.". because we believe, when we act, the impact of our choices&actions is limitless. What are the advantages or handicaps these actions have on our society? Our world? What about the actions which leads to other numerous actions? With the theme "Ripple Effect", we are focusing on human accomplishments, potential impact of a single human being, ways to create a meaningful change in the society. Leading artists, scientists, thinkers and doers will address this theme with vivid ideas and stories behind them.

Volskwagen Arena
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad., No: 4/A Sarıyer, Ayazağa, İstanbul
İstanbul, İstanbul, 34396
Turkey
See more ­T­E­Dx­Istanbul events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ahmet Naç

Yeni Nesil Öğretmen
Ahmet Naç, 23 Nisan gecesi Manisa'nın Akhisar İlçesi'nin bir köyünde dünyaya geldi. Ne olmak istediğine bir türlü karar veremeyince bütün meslekleri aynı anda yapabileceği tek iş olan öğretmen olmaya karar verdi. Şimdi ise öğrencileriyle birlikte film yıldızı, senarist, yönetmen, ressam, sporcu, tiyatrocu, şair, müzisyen, radyo ve söyleşi yapımısı, komedyen, moderatör, koordinatör, dekorasyon ustası, tekniker, boyacı, rapçi ve tasarımcı olarak hayatına devam ediyor. Boş vakitlerinde gözlüğünü ve takım elbisesini çıkarıp pelerinini takarak çocukların süper kahramanı oluyor.

Arif Aygündüz

Bireysel Gönüllü
1948 yılında İstanbul’da doğdu. ODTÜ İşletme bölümünü 1970 yılında bitirip Koç Holding iştiraklerinde Genel Müdür olarak çalıştıktan sonra 1980’de tekstil imalatı ve ihracatı ile uğraşan kendi şirketlerini kurdu. 2005 yılına kadar Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yaptı. ODTÜ İstanbul Mezunları Derneği’nin kurucu başkanlığında bulundu. 1998 yılından bu tarafa eğitim gönüllüsü olarak çalışıyor ve yaklaşık 7.000 gencin hayatına dokundu. 1999 Gölcük depreminde mezunlar derneğinin deprem bölgesinde yapıp 2.500 depremzedeyi 6 yıl barındırdığı 435 prefabrik ev projesinin başındaydı. Deprem sonrası yetim veya öksüz kalan 3.000 çocuğa kardeş aile bulmak için kurulan Kardeş Aile Platformu’nun başkanlığını yaptı. Evli, 2 kızı, 3 kız torunu ve şu anda 150 bursiyer torunu var.

Ebru Kurbak

Sanatçı ve Tasarımcı
Ebru Kurbak Viyana’da yaşamakta olan bir sanatçı ve tasarımcı. Şu sıralar Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde “Stitching Worlds” [Dünyalar Örmek] başlıklı ve Avusturya Bilim Fonu’ndan destekli bir sanatsal araştırma yürütmekte. Çalışmalarında çoğunlukla teknolojinin psikolojik, sosyal ve kültürel etkilerini ele alıyor ve yüksek teknoloji ile gündelik olanı birleştirmeyi bir ifade aracı olarak kullanıyor.

Feyza Altun

Avukat/Aktivist
1987 yılında Üsküdar'da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Halen Altun Hukuk & Danışmanlık bürosunda avukatlık yapmaktadır. Tarafsız Çalışan Anneler Platformu ve Kadın Birliği platformunun kurucusudur. İngilizce, Fransızca ve Farsça bilmektedir. Kadının Fenni yazarın ilk kitabıdır.

Gökhan Ünel

Bilimadamı, CERN
İstanbul doğumlu olan Gökhan Ünel 1988 yılında Saint-Joseph Lisesi, 1993 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümünde yaptığı çalışmalarla 1994 yılında yüksek lisans, 1998’de ise doktora derecesini aldı. Ardından CERN’de araştırmacı olarak çalışmaya başlayan Ünel, sırasıyla Na47, ATLAS ve Na59 deneylerinde görev aldı. 2000-2003 yılları arasında ABD’de Northwestern Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak FermiLab’da Minos deneyinde ve NLC projesinde çalıştı. 2003 yılından beri California Irvine Üniversitesine bağlı olarak, CERN - ATLAS deneyinde araştırmalarını yürütmektedir. Deney verileri içinde yeni parçacıkların izlerini aramasının yanı sıra ATLAS deneyinin veri toplama sisteminde yazılım geliştirme ve operasyon sorumlulukları vardır. Ayrıca Türk Hızlandırıcı Merkezi, Gecikmeli Tel Odası ve TAEK Sanaem Proton Hızlandırıcısı gibi Türkiye’deki projelere danışmanlık yapmaktadır.

İzzet Pinto

Televizyon Gurusu
İzzet Pinto, 1978 yılında İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Bilgi’de başladığı lise eğitimini, Houston Stratford High School’da tamamlamış ve ardından iş hayatına ilk adımlarını atmak üzere 19 yaşında iken Tayland’a yerleşmiştir. Türkiye’ye dönüşünün ardından 2004 ve 2006 yılları arasında, ünlü Türk yazarlarının en çok satanlar listelerinde yer alan birçok eserinin yurt dışı dağıtımını gerçekleştirmiştir. 2006 yılında kurduğu şirketi “Global Agency” ile ilk Türk televizyon formatının uluslararası arenada satışını üstlenmiştir. 2008 yılında Türk dizilerini de dünya pazarına sunmaya başlamıştır. Muhteşem Yüzyıl ve 1001 Gece, Global Agency tarafından yurt dışı dağıtımı yapılan ve global hit haline gelen en önemli projelerdendir. İzzet Pinto, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (Junior Chamber International) tarafından, 2008 yılında “Yılın Girişimcisi” ödülünü almıştır. Ayrıca 2008-2012 yılları arasında “Dünyanın En Hızlı Büyüyen İçerik Distribütörü” ünvanını kazanmıştır.

Onur Ertuğrul

Lûgat365
1980 yılında Eskişehir’de doğdu. Lisans eğitimini ODTÜ Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Uzun süre medya sektöründe içerik editörlüğü yaptıktan sonra, dijital iletişim ve reklamcılık alanında çalışmaya başladı. 2015 yılında İyikafa Dijital Strateji ve İçerik Ajansı’nı kurdu. Eşi Banu Ertuğrul’la birlikte, Bazı Kelimeler Çok Güzel şiarıyla hayat bulan Lûgat365 projesini hayata geçirdi. Hâlen dijital strateji uzmanı olarak çalışmaktadır.

Selçuk R. Şirin

Sayıları Konuşturan Yazar
New York Üniversitesi (NYU) Javits Professorü. İstatistik ve davranış bilim alanında uzman olan Şirin ODTÜ’den lisans, SUNY’den yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi almış ve NYU-Şirin Araştırma Lab’ında 100’e yakın bilimsel yayına imza atmıştır. Boston College ve NYU’dan Ögretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi Vakfı’ndan Genç Araştırmacı Ödülü ve dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği olan AERA’dan da Araştırma Büyük Ödülü almıştır. Selçuk Şirin 2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Komisyonuna seçilmiştir. Hürriyet’te veriye dayalı köşe yazıları yazmakta olan Selçuk Şirin’in son kitabı “Yol Ayrımındaki Türkiye: Ya Özgürlük Ya Sefalet” ilk 6 ayda 10 baskıya ulaşmıştır.

Türkan Şoray

Sinemanın Sultanı
28 Haziran 1945 tarihinde İstanbul’da doğan Türkan Şoray, 1960’larda başlayan oyunculuk kariyerinde Türk sinemasının en ünlü kadın oyuncusu konumuna gelmiştir. Ayrıca senaryo ve yönetmenlik çalışmaları bulunan Şoray, sinema dünyasına damgasını vurmuş ve Sultan lakabını almıştır. Acı Hayat filminde sergilediği rol ile ödül alan, kariyerinde toplamda 222 filme imza atan Türkan Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF tarafından iyi niyet elçisi seçilmiştir. Türk sinemasının unutulmazları arasına giren Şoray, “Vesikalı Yarim” ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi filmlerdeki unutulmaz performansıyla hatırlanmaktadır.

Yasin Sert

Çaputçu
1993 doğumlu Yasin Sert, Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi. Üniversiteye başladığı yıllarda söylediği “Farklı ama bir yandan da faydalı bir şey yapmalıyım!” sözü, çaylak bir üniversite öğrencisi olarak o zamanlar bir beden büyük geldi Yasin’e. Kullanılmayan kıyafetlerin geri dönüşümü üzerine bir proje yapmayı kafasına koymuşken izlediği bir belgesel onu yörüklerin “çaput kilim dokumacılığı” ile tanıştırdı. Bu dokumacılığın son temsilcilerinden biri olan Faize Teyze’yi bu belgeselle tanıyan Yasin, atladı gitti Balıkesir’in bu köyüne. Çaput kilimin, yerelde “fakirlik sembolü” olarak görülürken modern hayatta ise bir geri dönüşüm metodu olarak kabul edilebileceğine inandı. Bu inançla yürümeye başladığı yol kendisini Chapputz’a götürdü. Gelenek ile modern hayatın arasında kurduğu bu köprüyü ise “tasarım”dan inşa etti.

Organizing team

Ozge
Yilmaz

Istanbul, Turkey
Organizer

Erman
Turkmen

Co-organizer
  • Emre Bölüm
    Team member
  • Gözde Caymazer
    Team member
  • Merver ERDEM
    Team member
  • Pınar Ekmekçi
    Team member