Belgrade
x = independently organized TED event

Theme: Dare to Share

This event occurred on
October 1, 2011
11:00am - 9:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Belgrade
Serbia

Ovogodišnjom TEDxBelgrade konferencijom, koja će se održati 1. oktobra 2011. godine, nastavićemo sa tradicijom negovanja pozitivne atmosfere i predstavljanja novih predavača inspirativnog duha, koji će svojim shvatanjima, otkrićima, svedočanstvima, nadahnućima i provokativnim govorom pokrenuti publiku u pravcu daljeg širenja pozitivnih ideja i izgradnje bolje budućnosti za sve. Govornici druge po redu TEDxBelgrade konferencije dolaze iz različitih oblasti nauke i umetnosti, ali im je zajedničko to što će svojim idejama, veštinama i brilijantnošću podstaći publiku na diskusije i druženje. Zapravo, ovogodišnje predavače možemo predstaviti u jednoj rečenici a to je: „Brilijantni, kreativni ljudi sa istančanim osećajem za svet koji ih okružuje i čije ideje vredi čuti i širiti dalje“.

Barutana - Kalemegdan
Kalemegdan
Belgrade, 11000
Serbia
See more ­T­E­Dx­Belgrade events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Dragoljub Ljubicic

Dragoljub Ljubičić - Mićko već četvrt veka na zabavan i kreativan načn kritikuje društvo. Najpoznatiji projekti na kojima je radio su: “Indeksovo radio pozorište”, “Tito po drugi put među Srbima”, “Nacionalni park Srbija” 1 i 2, “Pozovi M… ili će on tebe”, “One stvari” i drugi. Istovremeno, bavi se i pisanjem i muzikom. U okviru svoje agencije “Tim talenata” kreirao je niz reklamnih kampanja, a mnoge reklame je sam i snimio. Kreativac, pozitivac i hedonista, Mićko pokušava da surovu stvarnost života u Srbiji prikaže na zabavan način. Ako već umiremo, neka umremo od smeha!

Aleksandar Bogojevic

Dr Aleksandar Bogojević je viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu. Diplomirao u Beogradu, magistrirao na Columbia University, New York, doktorirao na Brown University, Rhode Island, nakon čega je nastavio postdoktorske studije na Institutu Neils Bohr u Kopenhagenu. Devedesetih se vraća u Srbiju, gde se pored istraživačkog rada u oblasti kvantne teorije polja i kompleksnih sistema bavi promocijom i popularizacijom nauke među mladima kroz saradnju sa Istraživačkom stanicom Petnica. U to vreme bio je i izvršni direktor Obrazovnog foruma gde je radio na reformi obrazovanja. Jedan je od osnivača Scientific Computing Laboratory Instututa za fiziku u Beogradu.

Ivan Cosic

Ivan je multidisciplinarni kreativac koji se već 15 godina bavi dizajnom, medijskom produkcijom i informaciono-komunikacionim tehnologijama. Kao kreativac radio je za najpoznatije svetske brendove , predavao je u Istraživačkoj stanici Petnica i jedan je od osnivača i administratora Dizajnzone, najveće regionalne dizajn zajednice.

Raša Karapandža

Raša Karapandža je profesor finansija na European Business School u Frankfurtu. Rođen je 1978. godine. Završio je Petu beogradsku gimnaziju, diplomirao je astrofiziku na Univerzitetu u Beogradu nakon čega je doktorirao ekonomiju na Barcelona Graduate School of Economics. Radeći kao istraživač proveo je dve godine na University of California at Berkeley i na New York University. Koautor je softvera RIskguard* - vodećeg softverskog rešenja za upravljanje rizicima u Srbiji - www.cif.co.rs. Bio je član tima Instituta za fiziku koji je kreirao prvi srpski super-računar. Radio je za UNICEF i UNESCO. Jedan je od pokretača više internet servisa čija je svrha borba za ljudska prava, poput www.savepetnica.com, ministarstvonauke.com, www.netcry.com ... U Jugoslovenskoj tviter sferi znaju ga kao @karapandza.

Miloš Božović

Miloš Božović je rođen 1976. u Beogradu. Doktorirao je ekonomiju na Barcelona Graduate School of Economics i fiziku na Univerzitetu u Beogradu. Direktor je Centra za investicije i finansije iz Beograda, kompanije koja svojim softverskim rešenjima, modelima i savetima pomaže bankama i drugim finansijskim institucijama da bolje procenjuju i prate rizike kojima su izloženi. Koautor je softvera RIskguard* – vodećeg softverskog rešenja za upravljanje rizicima u Srbiji. Predaje na postdiplomskim programima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu i European Business School u Frankfurtu. Bavi se istraživanjima vezanim za finansijske rizike i tržišta.

Sunčica Zdravković

Sunčica Zdravković je studirala psihologiju na Univerzitetu u Beogradu i već tokom osnovnih studija je počela da se bavi vizuelnom percepcijom. Pod mentorstvom profesora Dejana Todorovića radila je diplomski (1994) i magistarski rad (1997) o kinetičkom efekatu dubine. Postdiplomske studije je nastavila u laboratoriji Alana Gilchrista na Rutgers Univerzitetu (Newark, New Jersey) gde je završila MA iz kognitivne neuronauke (2000) – neuralni putevi za opažanje dubine i kretanja (mentor: Ben Bly) i PhD iz psiholfizike (2002) – svetlina i različiti nivoi osvetljenja (mentor: Alan Gilchrist). Bila je post-doc u laboratoriji Tiziana Agostinija u Trstu u Italiji (2003). Od 2004. predaje na Univerzitetu u Novom Sadu (Filozofski fakultet, Fakultet Tehničkih nauka). Istraživanja obavlja u Beogradu (Laboratorija za eksprimentalnu psihologiju) i Novom Sadu (Laboratorija za eksprimentalnu psihologiju, Institut u Sremskoj Kamenici). Istraživanja: svetlina, svetlina u kompleksnim vizuelnim scenama, svetlina pri prostornim i vremenskim promenama.

Vitomir Jevremović

Vitomir Jevremović. Život posvetio digitalnim tehnologijama. Višestruko nagrađivan za svoj doprinos razvoju IT-ja kod nas. Arheolog po obrazovanju, programer po prvobitnoj profesiji. Autor je velikog broja inovativnih projekata koji su pomerili standarde digitalne komunikacije. Karijera ga je vodila od industrije kompjuterskih igara, preko primene računara u kulturi, razvoja hardware-a i software-a, pa do digitalnog marketinga. Autor rekonstrukcije Beograda iz XV veka i Felix Romuliane, Virtuelnog muzeja Zorana Đinđića, Digitalne Vinče, 3D skenera kojim je skeniran Kikindski mamut i Beogradska mumija, pa sve do najboljeg kompjuterskog flipera na svetu, uvek je u potrazi za sledećim velikim izazovom. Postavio je prvi 3D bioskop u Srbiji u Kikindskom muzeju, razvijao jedinstveni multi-touch hardware i software, stalno objašnjavajući da je mašta granica onoga što može biti urađeno. Do skoro, direktor digitalnog sektora u jednoj od naših većih marketinških agenicja, Communis DDB-u, otisnuo se u preduzetničke vode i osnovao svoju kompaniju Digital Mind. Novi zadatak je uvesti inovaciju kao osnovu digitalnog pristupa marketingu gde su svi kanali komunikacije povezani upotrebom digitalnih medija.

Veroljub Zmijanac

eroljub Zmijanac je socijalni preduzetnik, predsednik Sportskog kluba Trčanje.rs i Udruženja Aktivan život. Inspirisan neprestanim samo/razvojem, Zoranom Đinđićem i citatom "Never doubt that a small group of thoughtful, committed people can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has." Trenutno radi na razvoju inovativnih načina za podršku mladima da žive aktivnije i ispunjenije.

Aleksandar Kontić

Aleksandar Kontić je jedan od vodećih domaćih psihoanalitičara. Na TEDxBelgrade 2011 podelio je svoja razmišljanja o povezanosti agresije i sputavanja kreativnosti.

Organizing team

Branimir
Ackovic

Belgrade, Serbia , Yugoslavia
Organizer
 • Marijeta Savić
  organizing speakers
 • Voja Antonić
  technical support
 • Aleksandar Bijelić
  looking for sponzors
 • Vladimir Jerić
  curator
 • Nebojša Babić
  Photography
 • Sanja Ilić
  organizer
 • Snezana Subotic
  PR
 • Relja Dereta
  organizing speakers