Pula
x = independently organized TED event

Theme: Timeless inspiration

This event occurred on
October 17, 2015
12:00am - 5:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Pula, Istarska županija
Croatia

The idea is to reveal the history, mythology and present business perspectives of magical Istrian peninsula that has a long history dating from ancient times. Discovering the unknown of known is an inspirational path to nowadays Istrian habitants that with their talents, visions, ideas and achievements make Istria a better place to live, improve life quality and attract tourists making the region more than just sea, food and wine.

The conference is divided into 3 parts: Istria yesterday, today and tomorrow. It starts at midday at the Cinema Valli and will last till 5 pm. 17 speakers wil introduce their life stories and transfer their inspiration.

Cinema Valli
Giardini 1
Pula, Istarska županija, 52 100
Croatia
See more ­T­E­Dx­Pula events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alen Halilović

economist
Alen Halilović, magistar ekonomije sa iskustvom u apliciranju i provedbi raznih lokalnih, nacionalnih i europskih projekata u sektoru mladih, društvenog poduzetništva i razvoja lokalne zajednice. Kao ambasador Zadruge za etično financiranje (ZEF) upoznaje nas sa novim modelom etičnog financiranja i ključnim prednostima osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj: "Mislim da je napokon vrijeme da se sposobnim mladim poduzetnicima pruži financijski model podrške kakvog zaslužuju. Dobrodošli u dobru ekonomiju, ekonomiju etičnog bankarstva!".

Alida Perkov

scientist and consultant in the economy
Alida Perkov već je petnaest godina predsjednica BPW Pula, nevladine udruge koja se posebno bavi pitanjima poticanja ženskog poduzetništva. Na međunarodnoj razini imenovana je hrvatskom predstavnicom u timu specijalista za žensko poduzetništvo u UNECE u Ženevi od 2001. do 2004. godine, a od 2009. do 2016. godine obnaša dužnost predsjednice zajednice poduzetnica regije Podunavlja. Ove je godine imenovana za predstavnicu u BPW Europe.

Davor Šišović

journalist, author
Davor Šišović has got many roles but the biggest is mitology lover. For many years now he organizes Istrakon, festival of SF

Dean Boljunčić

engineer of aeronautics
Voditelj komercijalnog sektora u Zračnoj luci Pula, a po struci inženjer aeronautike. Prethodno radno iskustvo, vojnog pilota i tutora letenja, uvelike ga je oblikovalo kao osobu i donijelo mu osjećaj poslovne odgovornosti i profesionalnosti.

Ekaterina Smoković

economist
Ekaterina Smoković je rođena u Rusiji, ali se najbolje našla u Istri gdje vodi internet portal "Poslovna događanja", ali i uživa u otkrivanju povijesti u svoje slobodno vrijeme.

Eugen Varzić

artist
Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više puta je nagrađivan.Vodio je i surađivao na više medunarodnih likovno umjetničkih projekata. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama, sakralnim prostorima i muzejima širom Hrvatske i svijeta. Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, koji su postavljeni u Poreču. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i vođenjem likovnih radionica. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Kufcima, Istra, Hrvatska: "TEDx pratim dugo, obično u ateljeu, dok slikam. Zasigurno je ostavio traga u mojem slikarstvu. Vjerujem da će TEDx u Istri ostaviti jedan poseban trag i dotaknuti mnoga srca."

Jelena Vuković

Paralympic athlete and world record holder in discus throw
Već 1996. godine osvojila je prvo mjesto u bacanju kugle, koplja i diska, te postala državna prvakinja i rekorderka. Prvim nastupom na Svjetskom prvenstvu u Birminghamu 1998. godine oborila je svjetski rekord u bacanju diska i treće mjesto u bacanju kugle. Od tada je oborila pet puta svjetski rekord u bacanju diska, jednom u bacanju kugle te postala svjetska prvakinja i rekorderka, europska prvakinja, te je nastupila na četiri paraolimpijade. Unatoč predrasudama i pitanju na koje je naišla: „Treba li dozvoliti osobi s invaliditetom upis?”, danas je apsolventica kineziologije s nekoliko ispita do diplome, ali i specijalist ortopedske tehnike. Predsjednica i trenerica boćarskog kluba BKOSIŽ Istrijana iz Pule, te volonterka u Društvu distrofičara Istre.

Korado Korlević

astronomer, educator
Rođen 19. rujna 1958.u Poreču, Korado Korlević je najaktivniji hrvatski astronom. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, 18. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. U periodu od 1996. do 2001. otkrio ih je 947, te bio suotkrivač još 110 asteroida. Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača; P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) P/1999 WJ7 (Korlević), Od 2001. na ovamo, Korado Korlević se u okviru Astronomskog društva Višnjan, bavi popularizacijom astronomije i edukacijom.

Manuel Angelini

photojournalist
Manuel Angelini je fotoreporter regionalnih novina "Glasa Istre". Živi u Puli, a fotografijom se bavi od 2000.-te godine. Pored mnogo grupnih, do danas je održao i 5 samostalnih izložbi fotografija.

Marina Črnac

economist and innovator
Marina Črnac, ekonomistica po zanimanju, inovacijom se počinje baviti 2008. godine kada nastaje proizvod Mobyclean - maramice za čišćenje mobitela, te iste godine osniva i tvrtku za distribuciju istih. Na sajmovima inovacija 2010. godine osvaja prve nagrade: zlatnu medalju na BIS u Londonu, te tri srebrne medalje u Zagrebu, Malesiji i Rumunjskoj.

Marko Bolković

sound engineer and lighting designer
Idejni začetnik i organizator Festivala Visualia, koji predstavlja 3D mapping, dizajn rasvjete i nove tehnologije. Kao majstor rasvjete i tona, do danas je radio na preko stotinu predstava, realizirao rasvjetu za 30-ak koncerata, te gostovao u više od 20 zemalja

Marko Rojnić

psychologist
Marko Rojnić (Pula, 1978). Osnovnu i srednju naobrazbu stekao je u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistrirao kognitivnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Tijekom studija filmologije na Eötvös Lorand University of Budimpešti, odlazi na University of Kent u Canterbury, gdje je i magistrirao iz filmskih studija. Trenutno predaje na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Paul O'Grady

etrepreneur
Poduzetnik, arhitekt, autor knjige "Ja, tata iz Irske", instruktor tradicionalnog irskog plesa, business coach te proizvođač maslinovog ulja. Paul O'Grady rodom je iz Dublina, a pred 12 godina došao je Hrvatsku. O dolasku i ostanku ovdje kaže kako je to učinio isključivo instinktivno te napominje da i muškarci trebaju slušati svoje instinkte, te da intuicija nije samo ženska stvar. As Irish he has found inspiration in Croatia 12 years ago. He teaches Irish dance, instructs business English, produces olive oil, is engaged in charity work.. He wrote the book "WHO'S YOUR DADDY" but in the first place he is a creative thinker.

Vedran Štimac

street artist and illustrator
Vedran Štimac ili poznatiji kao Polite BastART, 24 godišnji je samouki ilustrator iz Pule. Crtanjem se bavi od ranog djetinstva, no unazad par godina aktivnije. Svoje umjetničko stvaralaštvo temelji na ilustracijama te street-artu. Uglavnom se bazira na surrealistične ilustracije u kojima koristi dvije boje. Za ilustracije koristi rapidografe. Od streetarta radi murale, stikere, wheatpaste... Kod svake ilustracije bilo da je na zidu ili na papiru nastoji izgraditi priču, tj da ilustracija ima "glavu i rep". Ove godine crtao je na Boombarstick festivalu u Vodnjanu - na kojemu je imao i samostalnu izložbu, na Indirekt festivalu u Umagu, te je imao prilike izložiti svoje radove u Istarskoj sabornici u Poreču u sklopu Profuture. Od ostalih izložbi izlagao je na DeVilleovom usponu i na fort Turtianu

Vlatka Kolarović

reporter, editor
16 godina bila je urednica i novinarka na HRT-u. Posljednje 4 godine rukovoditeljica je Programa za kulturu HRT-a, te deset godina autorica i voditeljica kulturnog talk showa Drugi format u kojem je ugostila neke od najvećih suvremenih mislilaca, Terryja Eagletona, Amosa Oza, Karima Rashida, Tariqa Alija, Alaina Fienkelkrauta i brojne druge.Također je i voditeljica tima za pripremu natječajne dokumentacije za najprestižniju europsku titulu, Europsku prijestolnicu kulture - Pula 2020. Unatoč činjenici da živi u Zagrebu, nije zaboravila istarske korijene.

Organizing team

Larisa
Kontošić

Barban, Croatia
Organizer

Roberta
Kontosic

Pula, Croatia
Co-organizer
  • Denis Taletović
    Production