Opatija
x = independently organized TED event

This event occurred on
September 19, 2015
11:00am - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Opatija, Primorsko-goranska županija
Croatia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Villa Antonio
Vladimira Nazora 2
Opatija, Primorsko-goranska županija, 51410
Croatia
See more ­T­E­Dx­Opatija events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Gloria Dragicevic

Gloria Dragičević je studentica kiparstva na akademiji likovnih umjetnosti sveučilišta u Rijeci, članica ateljea ”Mala soba” na Voloskom i predsjednica udruge Pravac koja se bavi promicanjem mladih umjetnika u likovnim, glazbenim i žonglerskim umjetnostima sa sjedištem na riječkom lukobranu. Bavi se glazbom kao hobijem, iako joj je ona uvijek na prvom mjestu. Trenutno je članica te pjeva u akustičnom triu Blue Ivy koji svira obrade pjesama uglavnom rock hitova i evergreena. Sa strane surađuje na više projekata s drugim glazbenicima u stvaranju autorskih pjesama. U slobodno vrijeme, rekreativno se bavi parkourom u skupini Ri-Run.

Igor Salopek

Igor Salopek je rođen 1986. godine u Karlovcu gdje pohađa osnovnu školu, a kasnije i opći smjer Gimnazije Karlovac. Zatim upisuje Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci gdje 2015. postaje doktorom medicine. Za vrijeme studija, sudjeluje na više međunarodnih i domaćih kongresa, skupova i konferencija te objavljuje nekoliko znanstveno-stručnih radova iz područja psihijatrije, bioetike i povijesti medicine što su mu i područja od posebnog interesa. Aktivan je član brojnih studentskih, znanstvenih i stručnih organizacija te za svoj doprinos studentskom aktivizmu 2011. godine biva nagrađen Rektorovom nagradom. 2011. utemeljuje NeuRi – Studentski kongres neuroznanosti s međunarodnim sudjelovanjem, čiji je i predsjednik u naredne četiri godine, od 2012. do 2015. vodi Ured za znanost Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a 2014. osniva i postaje voditeljem Centra za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji.

Inka Miskulin

Inka Miškulin je diplomirani psiholog i certificirani psihoterapeut s 30 godina psihoterapijskog iskustva. Rođena je 1961. godine u Zagrebu. Udata je, ima dvoje djece. Diplomirala je 1984. godine u Rijeci pri Pedagoškom fakultetu na odsjeku Psihologije. Do 1991.godine radila je na Psihijatrijskoj klinici u KBC -Rijeka. Od 1991.godine do 2009. radi s dr. Brankom Petrisom u privatnoj psihijatrijskoj ordinaciji, a od 2009. do danas radi u vlastitoj privatnoj psihološkoj praksi kao psihoterapeut. Od 1985. godine je uključena u edukaciju kod Grahama Barnesa. Godine 1992. postaje prva učiteljica kibernetike psihoterapije – sistemski pristup. Od 2006. godine posjeduje Europski certifikat za psihoterapiju (ECP). Stalni je član Udruge za kibernetiku psihoterapije Rijeka. Od 2002. godine educirana je u proceduri Scenario planning, te od 2005. u kibernetskoj proceduri Sintegracija za donošenje odluka u velikoj grupi.

Bojan Stojnic

Bojan Stojnić, magistar nutricionizma rođen u Rijeci 1989. godine, magistrirao je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Predsjednik Hrvatskog Zbora Nutricionista, udruge koja okuplja nutricioniste s ciljem promicanja i unaprjeđivanja struke. Član je organizacijskog odbora 1. i 2. Međunarodnog kongresa nutricionista 2013. i 2014.; predsjednik za 2015.

Boran Bercic

Boran Berčić redoviti je profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Predaje Uvod u filozofiju i Metafiziku te niz izbornih kolegija. Autor je tri knjige: Znanost i istina (1995), Realizam, relativizam, tolerancija (1995), Filozofija Bečkog kruga (2002).

Daniela Drandic

Kanađanka s hrvatskom adresom, Daniela Drandić je diplomirala na Sveučilištu u Torontu 2003. godine, gdje je nagrađena stipendijom Rabbi Isserman za međunarodne odnose. Nakon što je i sama postala roditelj, gospođa Drandić se je počela sve više interesirati za područje materalne skrbi i pravo žena na dostupnu i dostojanstvenu skrb u ostvarenju trudnoće, trudnoće, porođaja i babinja. Od 2011. godine vodi program Reproduktivna prava u udruzi Roda, te je kao voditeljica programa u Hrvatskoj ali i regiji aktualizirala mnoga pitanja vezana za maternalnu skrb, posebice u područjima feminističkog pogleda na pravo na liječenje neplodnosti i feminizam u trudnoći, porođaju i babinja te ljudska prava trudnica i rodilja.

Davor Pasaric

Davor Pasarić rođen je 1970. u Rijeci. Od 1992. godine bavi se informatikom i multimedijskim tehnologijama. Diplomirao je Poslovnu informatiku na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Radio je na prvoj riječkoj televiziji i kasnije kao voditelj odjela produkcije na regionalnoj televiziji Kanal Ri. Preko desetljeće radi kao direktor višestruko nagrađivane agencije za multimedijsku produkciju i tržišne komunikacije Kreativni odjel d.o.o. u Rijeci. Od međunarodnih projekata tvrtke ističe se CueSongs, usluga za brzo on-line licenciranje glazbe čiji je suosnivač poznati glazbenik Peter Gabriel. U Hrvatskoj je Kreativni odjel prepoznatljiv kao začetnik advergaminga, tj. oglašavanja u računalnim igrama. Davor je član Izvršnog odbora Udruge darovitih informatičara Rijeke. Također, jedan je od suosnivača Muzeja informatike PEEK&POKE i član udruge Calculus koja vodi i Muzej djetinjstva PEEK+POKE. Izvršni je urednik portala Jabučnjak koji se bavi informatičkim temama vezanim uz Appleove tehnologije.

Diana Kovacic

Diana Kovačić, 33-godišnja diplomirana učiteljica s višegodišnjim iskustvom rada u nekoliko osnovnih škola u Rijeci a zatim u Forumu za slobodu odgoja kao voditeljica Medijacijskog centra Rijeka i trenerica medijacije u radu s mladima. Rad nastavlja u najdugovječnijoj riječkoj udruzi za mlade Regionalnom info centru za mlade Rijeka – UMKI gdje se specijalizira za rad s mladima u području informiranja i savjetovanja te politikama za mlade kao članica Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog. Karijeru nastavlja u opatijskoj udruzi Žmergo gdje volontira od svoje 15. godine te sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.

Ivan Cerovac

Ivan Cerovac je diplomirao filozofiju i povijest, a sad je doktorand političke filozofije na Sveučilištu u Trstu i Sveučilištu u Rijeci. Autor je više znanstvenih članaka i popularizacijsko-znanstvenih tekstova i eseja, a trenutno i urednik časopisa Ethics and Politics. Organizator je većeg broja konferencija i ljetnih škola, voditelj nekoliko znanstvenih i edukacijskih projekata, te član više upravnih i savjetodavnih odbora lokalne i akademske zajednice, kao i raznih nevladinih organizacija. Područje istraživanja mu se proteže na teme u kojima se preklapaju socijalna epistemologija i filozofije politike, a zagovornik je epistemičke demokracije i egalitarnog liberalizma. U skladu s time, već deset godina i kroz više projekata aktivno radi na promociji znanosti i kritičkog razmišljanja, kao i na unapređenju redistribucijskih javnih politika i participacije građana (osobito mladih) u procesima političkog odlučivanja.

Ivan Verunica

Ivan Verunica rođen je u Hrvatskoj u 20. stoljeću i umrijet će – negdje – u 21. Završio je srednju školu u SAD-u prije nego što je diplomirao u Ljubljani (Engleski jezik i kazalište) i završio magisterij u Škotskoj, University of Glasgow (Režija i dramaturgija). Nakon što je radio po Ujedinjenom Kraljevstvu kao glumac i redatelj, našao je posao u javnom sektoru kao prevoditelj i direktor komunikacija za Europsku Uniju. Taj mu je posao omogućio da spoji svoje dvije najveće strasti: putovanja i pisanje predstava. Nakon što je putovao diljem Europe i Južne Amerike, nakratko je radio u New Yorku prije povratka u Hrvatsku i osnivanja TRY theatre-a, dramske škole na engleskom jeziku. U TRY-u, Ivan je radio sa stotinama djece i napisao i režirao dobar broj predstava.

Matea Lacmanovic

Matea Lacmanović privremeno je zamijenila rovinjsku adresu s onom u Rijeci, gdje je magistrirala kroatistiku i anglistiku (nastavnički smjer). Kao mlada mag.edu.philol. bez pretjeranog iskustva u nastavi, uviđa da je u današnjem obrazovanju i obrazovnom sustavu nužno uvesti promjene koje bi modernizacijom sredstava i pomagala, kao i same metodike, učinile nastavu i učenje zanimljivijim i lakšim. Sudjelovanjem u raznim projektima Europske Komisije koji potiču mobilnost mladih, Matea je stupila u izravan kontakt s mladima iz drugih kultura i sredina, što joj je pomoglo u pronalasku sličnosti i razlika u različitim obrazovnim sustavima. Svoju tezu diplomskoga rada posvetila je glazbi kao obliku književnosti, čime se planira dalje baviti na doktorskome studiju u Grazu. Drugačiji pristup nastavi, točnije biblioterapiju i uporabu glazbe u nastavnome procesu, upoznat ćemo tijekom njezinog kraćeg predavanja.”

Uros Krcadinac

Urоš Krčadinac (1984.) je istraživač i umjetnik u području digitalnih medija, putopisac te urednik Kluba putnika (www.klubputnika.org). Završio je informatiku na Beogradskom sveučilištu, studirao interaktivne umjetnosti u Kanadi, a trenutno radi na svom doktoratu na sveučilištu u Beogradu. Za svoj akademski rad, umjetničke i softverske projekte, kao i kratke animirane filmove, dobio je brojne domaće i međunarodne nagrade i sudjelovao na festivalima i konferencijama u Europi i Sjevernoj Americi. Kao autor Kluba putnika sudjelovao je u više zapaženih putničkih projekata. Jedan je od koautora knjige „Neutabanim stazama“ i knjige “Bantustan”, afričkog putopisa s elementima romana, enciklopedije i ilustriranog atlasa. Crtao je i pisao o Rusiji, Sibiru i Mongoliji, Turskoj i Bliskom Istoku, kao i značajnom dijelu Afrike.

Organizing team

Marcel
de Privitellio

Opatija, Croatia
Organizer

Matko
Kožul

Opatija, Croatia
Co-organizer