Kroměříž
x = independently organized TED event

Theme: Elixir of Life

This event occurred on
September 27, 2015
1:00pm - 7:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Kroměříž, Zlínský kraj
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Kino Nadsklepí
Milíčovo náměstí 488/2
Kroměříž, Zlínský kraj, 76701
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Kroměříž events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bára Mikulecká

Vystudovaní učitelé fyziky a astrofyziky v Brně se rozhodli, že se budou živit profesionálním předváděním fyziky pro veřejnost. A že to jde ukazuje i jejich Divadlo fyziky ÚDiF, se kterým po pěti letech jezdí po celé republice. Jejich cílem není fyziku učit, ale budovat si k ní kladný vztah. Ve své prezentaci kladou důraz na pochopení všech pokusů diváky, kteří díky tomu zažijí i divácky nejkrásnější pocit – pocit pochopení. Jejich motto zní: "Svět je krásnější, když víte, jak funguje. A když víte, jak funguje, můžete si v něm leccos dovolit."

Erik Tabery

šéfredaktor týdeníku Respekt Novinář Erik Tabery působí v časopise Respekt od roku 1997. Zaměřuje se na politické komentáře a dění na mediální scéně. Je autorem knihy Vládneme, nerušit, za niž získal prestižní cenu Toma Stopparda. Za stejnojmenný zfilmovaný dokument získal cenu Trilobit. Jeho další kniha Hledá se prezident byla nominovaná na cenu Magnesia Litera. Je autorem námětu k dokumentu Tady je Šloufovo či k dokumentárnímu seriálu o mladých lidech Generace nula. Obdržel ocenění Novinářská křepelka pro žurnalisty do 33 let, Cenu Ferdinanda Peroutky a Novinářskou cenu.

Filip Urban

Narodil se v Kroměříži, živí se jako grafický designer. V době, kdy studoval vysokou školu, založil módní streetwearovou značku youngprimitive, která měla kamennou prodejnu přímo v Kroměříži. Oblečení youngprimitive je šité přímo v České republice. Filosofií značky je “Být svůj, respektovat ostatní, nebýt pasivní, vymýšlet a tvořit.” Kromě toho je Filip organizátorem open-air festivalu Žhnetofest, který se koná v nedalekém Hulíně.

Jaroslav Martinek

Celý svůj profesní život se věnuje cyklistice. Podílí se na implementaci české strategie rozvoje cyklistické dopravy, která chce zlepšit podmínky fanouškům cyklistiky ve městech i mimo ně. Nejen na národních cyklokonferencích hledá řešení k problémům, které trápí českou cyklodopravu. Nebojí se inspirovat ze zemí, kde cyklodoprava již delší dobu dobře funguje

Karel Kolomazník

Působí na Fakultě aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Se svými objevy hledá, jak využít odpady z kožedělného, potravinářského a zemědělského průmyslu. Získal významná ocenění jako Česká hlava v kategorii inovace pro přírodní vědy, cenu Rolex Awards for Enterprise nebo vyznamenání kožedělné asociace USA za přeměnu tukového odpadu na užitečné produkty. Spolupracuje s vědeckými institucemi a známými firmami po celém světě, nyní navíc vede mezinárodní tým pro recyklaci chromu a proteinu.

Kateřina Sehnalová

Dětství prožila v umělecky inspirativním prostředí. Po maturitě na kroměřížském gymnáziu získala státnice z němčiny, ruštiny, francouzštiny a španělštiny na jazykové škole. Poté studovala španělštinu na Filozofické fakultě MU v Brně. Měsíc po zahájení studia se vdala a druhý rok studovala individuál i se synem Františkem. S dětmi Marií a Dominikem musela studium na tři roky přerušit, s dcerou Annou už pak ukončit úplně. Příležitostně vyučovala jazyky. Mezitím se jí a manželu Marianovi rodina obohatila o děti Kateřinu, Kláru, Štěpána, Jana, Josefa, Markétu a Mariana.

Marek Matvija

Filmový tvůrce, jehož tvorba se soustředí především na dokumentární a nezávislý film. Zároveň hudebník věnující se japonské flétně shakuhachi, kterou používá v japonské tradiční, soudobé a improvizované hudbě. Je programovým ředitelem festivalu japonské hudby Prague Shakuhachi Festival, který se stal prvním festivalem svého druhu v Čechách i Evropě. V příštím roce navíc v Praze spolupořádá prestižní World Shakuhachi Festival 2016 – nejvýznamnější akci japonské hudby konané jednou za čtyři roky.

Markéta Ubíková

Mladí manžele Ubíkovi se i po narození syna Františka rozhodli, že se obejdou bez auta. Chodí pěšky, jezdí na kole, autobusem nebo vlakem, o čemž píší i svůj blog. K důležitým principům rodiny patří minimalismus, pomalost, pokora nebo tak zvané kvalitariánství. Ekologie pro ně také hraje důležitou roli: Markéta Ubíková je ředitelkou organizace Čisté nebe, která mimo jiné zprostředkovává informace o stavu znečištění, sleduje chování politiků, úřadů a firem ve vztahu k životnímu prostředí.

Martin Oberreiter

Podplukovník Armády ČR a od roku 2011 náčelník 6. polní nemocnice. Účastník tří misí v Afghánistánu, nejprve na pozici chirurga náčelníka urgentního příjmu a poté na pozici velitele a vedoucího lékaře trauma týmu. Nositel nejvyššího resortního vyznamenání Záslužného kříže 3., 2. a 1. stupně za záchranu života a za velení. Praxi získal ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, ale také v USA, Irsku, Velké Británii, Francii a Rakousku. Je instruktorem prestižních kurzů Advanced Trauma Life Support© pro lékaře. V současné době pracuje ve Vojenské nemocnici v Brně.

Michael Londesborough

Michael je britský vědec a popularizátor vědy, který od roku 2002 žije v České republice. Kromě odborných konferencí vystupoval například v pořadu PORT vysílaného na ČT, kde svými experimenty přibližoval složitá vědecká téma laickému publiku. V současnosti pracuje na Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Umí se poprat nejen s chemickými vzorci, ale i se záludnostmi českého jazyka, takže mu budeme rozumět i bez překladatele.

Šárka Dohnalová

Dlouhodobě se věnuje dramatické výchově pro výuku anglického jazyka, je metodičkou Drama in Education a Very Young Learners. Zároveň působí jako odborná asistentka na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2010 se věnuje i výuce anglického jazyka u dětí se specifickými poruchami učení, zvláště pak multisensoriálnímu přístupu a multisensoriálnímu dramatu. Je externí lektorkou vydavatelství Oxford University Press. Každoročně vede metodické kurzy na univerzitě v Kentu, jichž se účastní učitelé z celého světa.

Vojta Hanák

Vystudovaní učitelé fyziky a astrofyziky v Brně se rozhodli, že se budou živit profesionálním předváděním fyziky pro veřejnost. A že to jde ukazuje i jejich Divadlo fyziky ÚDiF, se kterým po pěti letech jezdí po celé republice. Jejich cílem není fyziku učit, ale budovat si k ní kladný vztah. Ve své prezentaci kladou důraz na pochopení všech pokusů diváky, kteří díky tomu zažijí i divácky nejkrásnější pocit – pocit pochopení. Jejich motto zní: "Svět je krásnější, když víte, jak funguje. A když víte, jak funguje, můžete si v něm leccos dovolit."

Organizing team

Monika
Stachoňová

Kromeriz, Czech Republic
Organizer

Petr
Gremlica

Kromeriz, Czech Republic
Co-organizer