Prague
x = independently organized TED event

Theme: Mám sen / I have a dream

This event occurred on
October 28, 2015
8:30am - 6:00pm CET
(UTC +1hr)
Praha, Praha 1
Czech Republic

Milí TEDxoví nadšenci. Ani letos nevynecháme příležitost poslat dál pár inspirativních myšlenek! Že i u nás v Čechách se najdou tací, kteří se nebojí dream big, vám dokáže v pořadí již šestý TEDxPrague, tentokrát s podtitulem MÁM SEN. Uskuteční se ve středu 28. října, tedy v den výročí splnění právě jednoho takového snu!

Už teď vám prozradíme, že se o svůj příběh podělí horolezkyně a cestovatelka Renata Chlumská, která kromě toho, že vylezla na všechny osmitisícovky, momentálně trénuje na svůj let do kosmu. Spolu s ní na pódium s červeným kobercem vystoupá také vítěz České inovace 2015 Michal Carvan, který dokáže proměnit všemožné tekutiny v pitnou vodu.

Divadlo Nová scéna
Národní 2
Praha, Praha 1, 11000
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Prague events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Lakuna

Kapelu Lakuna lze jen těžko zařadit. V tvorbě se snoubí žánry šansonu, jazzu, swingu, folku a blues. Tento žánrový mišmaš propojují vtipnými texty a nezaměnitelným podáním charismatické zpěvačky. Vedle vlastních textů kapela zhudebňuje i poezii.

Maok

Maok žije na okraji slovenské dědiny v domku spolu se svou ženou a svými dětmi. Jeho hudba uzdravuje a inspiruje. Hraje na koncertech, dělá muzikoterapie, skládá hudbu k divadelním představením, tanečním inscenacím, ilustracím a filmům.

Adam Podhola

Projektový manažer Zachraň jídlo
Adama Podholu odmala bavily nedostatky společnosti, snaha jim porozumět a hledat pro ně inovativní řešení. Vystudoval mezinárodní studia. Momentálně se jeho kanceláří stalo pole, kde se nejraději hrabe v hlíně a zachraňuje jídlo.

Barbara Sher

Kmotra životního koučování
Barbaře přezdívají „kmotra životního koučování“. Je autorkou šesti bestsellerů, vede semináře po celém světě, školí v největších firmách a přednáší na univerzitách. Ve svých knihách a lekcích propojuje velké množství praktických zkušeností s osobitým humorem. Pokud jste někdy bojovali s neschopností vybrat si jen jeden cíl a na něj se zaměřit nebo máte pocit, že pro uskutečnění svých snů nemáte dost pevnou vůli, pak Vás Barbara snadno utěší. Stejně jako ty, kteří se bojí, že některé věci už v životě prošvihli. Barbara má veliký rozhled po světě (žila mimo jiné v Turecku, Francii i Německu) a asi nejhezčí na jejích lekcích je, že se co chvíli neubráníte smíchu nad tím, jak jsou některé věci prosté.

Blanka Dobešová

Spoluzakladatelka organizace “Ke kořenům”
Blanka Dobešová je jednou ze tří postav ekofunebráckého tria Ke kořenům. Půvab přírodního pohřebnictví objevila během studia na brněnské Katedře environmentálních studií. Napsala o něm diplomovou práci s výmluvným názvem: „Až umřu, zasaďte na mně jabloň“. V roce 2015 se jim společně se Správou pražských hřbitovů podařilo založit Les Vzpomínek – první český přírodní hřbitov, kde organizují jedinečné vzpomínkové obřady. Jejím snem je, aby každý mohl najít vlastní, autentickou cestu rozloučení.

Ema Klučovská

Talentovaná výtvarnice a animátorka
Ema se věnuje kreslení již od malička, vždy ji však lákala poněkud odlišná témata, než ostatní vrstevníky. Kreslí dravé ptáky, monstra a příšery z filmů. V pouhých 15 letech svými pracemi ohromila prestižní hollywoodské studio Stan Winston. Dostala tak pozvání k návštěvě studia tvořícího efekty pro slavné filmové trháky, jakými jsou například první tři díly Jurského parku, série Terminátorů či okouzlující Střihoruký Edward. A Emin sen pokračuje. Současný majitel Stan Winston Studia Matt Winston prohlásil, že věří, že jednoho dne budou společně s Emou pracovat na nových filmech.

Jaroslav Beck

Hudební skladatel / zvukový designer
Už od dětství ho nebavilo hrát z not skladby, které již někdo vytvořil. V 15 letech propadl elektronické muzice a místo studia strojařiny na vysoké škole v Plzni po večerech šroubovákem přejížděl struny rozladěné elektrické kytary a zjišťoval, jaké originální zvuky může tvořit. Tato fascinace zvukem vygradovala ukončením studia strojařiny pár zkoušek před koncem bakalářského titulu. Koupil si last minute letenku a odletěl do Oxfordu, kde nesměle zaklepal na dveře vysněného SAE Institutu a naprosto netušil, jak moc velké dveře si tímto krokem otevírá.

Jiří Bílek

Prezident české Komory tradiční čínské medicíny (TČM)
Jiří Bílek je původní profesí porodník gynekolog. V současné době je prezidentem české Komory tradiční čínské medicíny (TČM) a člen představenstva Evropské asociace TČM (ETCMA). S tímto starým, ale dodnes velmi živým medicínským systémem, se poprvé setkal v Pekingu. Na konci 90.let, ještě během studia na lékařské fakultě, tam odjel studovat v rámci experimentu sinologů z filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Studium obou medicín úspěšně dokončil a bylo potřeba se rozhodnout. Zda obléct bílý lékařsky plášť nebo se stát propagátorem alternativních léčebných postupů. Tenkrát ještě zvítězila láska k porodnictví a chirurgickému řemeslu. Na Čínu však nezanevřel. Opakovaně se tam vracel v rámci dalšího studia či jako průvodce cestovatelských skupin. Deset let od svého prvního návratu z Pekingu se akupunktura ozvala podruhé. Tehdy ji již Jiří po krátkém váhaní vyslyšel. Skalpel vyměnil za akupunkturní jehlu, a toto rozhodnutí považuje za jedno z nejlepších ve svém životě.

Lyonel Badette

Student 1. Lékařské fakulty
V lednu 2010 zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení a Lyonel začal pracovat v nemocnici Lékařů bez hranic jako překladatel pro zahraniční experty, kteří přijeli do postižené země pomoci. Jeho sen o tom, že by jednou mohl být také lékařem, začal být reálný jeho nástupem na 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze na podzim roku 2012. Dnes je ve 3. ročníku. Ale cesta za snem může být parádně trnitá. A ne úplně vždy ve shodě s představami těch, kteří vám pomáhají sny realizovat. Je pak váš sen ještě skutečně vaším snem? Anebo se stanete součástí snu někoho jiného? Aby původně krásný sen neskončil pouze v říši snů, budete potřebovat obrovské odhodlání, trpělivost ale také pochopení od těch, kteří vás na cestě za snem doprovází.

Martin Mojžíš

Ve svých přednáškách na bratislavském matfyzu se Martin Mojžíš zaměřuje na témata související s fyzikou elementárních částic. Fyziku však nepovažuje ve srovnání s jinými obory za nějak zvlášť zajímavou. Zajímavé je všechno – když se to dobře vysvětlí. Už více než deset let pracuje také jako redaktor slovenského týdeníku .týždeň, kde pravidelně přispívá do rubriky věda, přičemž v jeho textech jde vysoká odbornost ruku v ruce se skvělým humorem a poutavým příběhem.

Michael Carvan

Michael Carvan je vynálezcem, experimentátorem a vítězem České inovace 2014. Oceněný projekt proměny prasečí kejdy na pitnou vodu a peletky vznikl na základě využití známých fyzikálních faktů, nikoli chemie. „Nic jsem nevymyslel, jen jsem se pozorně díval kolem sebe,“ říká skromně Michael. Svůj výjimečný pozorovací talent zasnoubil s vodou a pro mezinárodní klientelu nabízí vícero řešení, jak dostat tu nejlepší vodu z kohoutku ve kterékoliv domácnosti, podniku nebo humanitárním stanu.

Miloš Miko

Misionář 21. století
Miloš Miko je knězem a misionářem, který se cítí doma stejně v Praze, jako v Latinské Americe. Krásných 18 let pečoval o děti z dětských domovů v Bolívii a Ekvádoru a stál u zrodu Katolické univerzity v Santo Domingo, kde následně působil jako finanční ředitel. Zde vyučoval ekonomii i laskavosti. Kromě toho založil botanickou zahradu v Ekvádoru, podpořil zrození nových charitativně-edukativních projektů pro všechny studenty na univerzitě a u toho všeho měl stále vždy otevřené uši i srdce pro potřeby místních lidí. Odchodem z druhé polokoule nepřestal být misionářem a to, co spolu se svými spolubratry a sestrami z Institutu Id Krista Vykupitele, Misionářů a Misionářek Identes zažil v Americe, má sen přenést a již přenáší do prostředí zdejších univerzit a potřeb, které tady nalézá. Jaký je asi misionář 21. století? Jaké mise může mít v srdci Evropy? O jakých misích sní? Je možné, aby byl misionářem opravdu každý člověk v 21. století v České republice?

Renata Chlumská

Horolezkyně a cestovatelka
Představte si ženu bojující s ledovou stěnou o dosažení nejvyššího vrcholu světa. Ženu zápasící s divokými vlnami Tichého oceánu při plavbě na kajaku kolem Severní Ameriky. Ženu, která se tvrdě připravuje na další dobrodružství – cestu do vesmíru. Renata Chlumská je zkrátka extrémní sportovkyně, která neříká ne novým výzvám! Jako první Švédka, i první Češka, zdolala v roce 1999 nejvyšší horu světa Mount Everest. O 15 let později dobyla nejvyšší bod všech sedmi kontinentů, přesto její sen šplhá ještě blíže ke hvězdám. Kde se nachází vrchol jejích snů?

Ridina Ahmedová

Zpěvačka, hlasová lektorka
Ridina Ahmedová se narodila v Česku otci Súdánci. Vyrostla v Alžírsku, což lze pocítit i ve způsobu vyjádření její tvorby. Svou hudební cestu odstartovala jazzem. Postupně začala objevovat sílu čistého hlasu. Začala pracovat s možnostmi jeho autentičtějšího vyjádření a vydala se do méně probádaných zvukových krajin. Jako host si v roce 2008 zazpívala společnou improvizaci s Bobby McFerrinem. Vedle zpívání vede hlasové dílny, na kterých se pokouší zprostředkovávat účastníkům očistnou zkušenost zpěvu. Rozjela projekt Zpěvomat vnášející radost ze společného zpěvu do veřejného prostoru. Svými aktivitami se snaží narušit převládající názor, že buď zpívat tzv. umíš (pak tedy smíš), nebo neumíš, a pak drž raději zobák. To je něco, čím se poškozujeme a připravujeme o zkušenost, která je tak výjimečná – kde jinde vzniká s cizími lidmi po pár hodinách či minutách podobně silné propojení?

Roman Týc

spoluzakladatel umělecké skupiny Ztohoven
Roman Týc je umělec, známý především svým diverzním přístupem, se kterým prezentuje svoji tvorbu ve veřejném prostoru. Je spoluzakladatelem umělecké skupiny Ztohoven. Do povědomí výrazně vstoupil, když pozměnil v padesáti semaforech pro chodce „poslušné“ siluety panáčků za siluety připodobňující lidi v nečekaných situacích. Chodci mohli vidět panáčka čůrajícího, kakajícího, pijícího z láhve, ležícího, opřeného, sedícího, se psem, s pistolí u hlavy, oběšeného, o berlích bez nohy i maminku s dítětem. Stojí za vznikem projektu Paralelní Polis a provozem Institutu kryptoanarchie v pražských Holešovicích. V budově je i jediná a první striktně bitcoinová kavárna na světě, čehož si všiml Washington Post, ale žádná média u nás.

Organizing team

Juraj
Jonek

Zilina, Slovakia
Organizer

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Co-organizer
  • Matěj Novák
    Leader of TEDxPrague team 2015
  • David Nevečeřal
    Partnerships, Governance
  • Elena Shubik
    Partnerships
  • Petra Krákorová
    Venue
  • Denisa Dufková
    Program, Speakers