Istanbul
x = independently organized TED event

Theme: Re-Invent // Yeniden Kesfet

This event occurred on
May 19, 2015
8:30am - 6:30pm EEST
(UTC +3hrs)
İstanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Volskwagen Arena
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad., No: 4/A Sarıyer, Ayazağa, İstanbul
İstanbul, İstanbul, 34396
Turkey
See more ­T­E­Dx­Istanbul events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Doğa İçin Çal

DOĞA İÇİN ÇAL Doğa İçin Çal, 2009 yılında Fırat Çavaş ve Vildan Özfenerci tarafından başlatılmış bir farkındalık projesidir. Sadece yer küresiyle değil atmosferiyle de yıllardır tehlike sinyalleri veren dünyamızda, doğayı yok sayarak yapılan her şey, geleceğimizi biraz daha belirsizleştiriyor. Doğa sorunlarının evrenselliği, doğanın insanlara mekan ve kaynak oluşuyla, müziğin evrenselliği ve insanların ortak dili oluşu arasındaki bağ, projenin çıkış noktası oldu. Doğa İçin Çal, hepimizin bildiği türküleri, Türkiye'nin ve Dünya'nın dört bir yanında gönüllü katılımcılarla seslendirerek, doğa için farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Başvuru sayısının 30.000 kişi olduğu projede doğdukları iller farklı, yaşadıkları mekanlar farklı, zevkleri, yaşama bakış açıları farklı onlarca müzisyen doğa için çalmaktadır. Şimdiye kadar 30 milyonun üzerinde bir izlenme sayısına ulaşmıştır. Birçok TV, radyo, dergi ve gazeteye konu olmuş ve röportajlarda yer almışlardır.

Amy Robinson

Amy Robinson, Crowdsourcer Amy Robinson is an expert in crowd sourcing. She is the Executive Director of EyeWire, a game to map the brain. Amy is a long time TEDster and founded the TEDx Music Project, a collection of the best live music from TEDx events around the world. She was named to the Forbes 30 Under 30 in 2015.

Başar Ünder

İstanbul Üniversitesi’ndeki sosyoloji öğreniminin ardından, 2006 yılında dünyanın prestijli elektronik müzik merkezlerinden biri olan IMEB (Institut International de Musique Electroacoustique de Bourges) Elektronik Müzik Ensititüsü’nde UNESCO Aschberg Bursaries for Artists fonu desteğiyle misafir besteci olarak bulundu. Besteleri, Türkiye'de ve uluslararası birçok festival ve konserde dinleyicilerle buluştu. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) master çalışmasını bitirdi. Doktora çalışmasını Huddersfield Üniversitesi CeReNeM, Yeni Müzik Araştırmaları Merkezi’nde sürdürmektedir.

Durukan Dudu

Durukan Dudu, Çoban Anadolu Meraları kurucularından. Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünün ardından İsveç’te bulunan Ziraat ve Kırsal Bilimleri Üniversitesi’nde (SLU) “Kırsal Kalkınma” ve “Çevre İletişimi ve Yönetimi” bölümlerinde yüksek lisans yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra TEMA Vakfı’nda önce Çevre Politikaları Koordinatörü olarak çalıştı, kırsala döndükten sonra da yarı-zamanlı olarak Kırsal Kalkınma Uzmanı olarak görev yaptı. Çiftçilik, çobanlık, bütüncül arazi yönetimi ve finansal planlama, editörlük, proje yönetimi ve eğitmenlik de profesyonel olarak yaptığı işler arasında. Bütüncül Yönetim Eğitimi’ni ABD Colorado’da, Haziran 2013’te Savory Enstitüsü tarafından düzenlenen “HUB Leaders Boot Camp”’te, Allan Savory’den aldı. Bütüncül Yönetim ve onarıcı tarım hakkında yurtiçi ve yurtdışında eğitimler veriyor, Anadolu Meraları uygulama arazisinde 100 başlık koyun sürüsüne çobanlık yapıyor.

Emin Çapa

Emin Çapa, Gazeteci ve Ekonomi Müdürü, CNN TÜRK Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Ardından Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında bulundu. İşçi - işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştıktan sonra, Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. 1999 Kasım ayından bu yana CNN TÜRK’te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Halen CNN TÜRK Ekonomi Müdürü olan Çapa, evli ve Strasbourg Üniversitesi’nde hukuk ve AB eğitimi alan bir oğlu var. Amatör olarak bahçıvanlık ve arkadaşlarıyla olmak ve para almamak kaydıyla sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.

Fatih İşbecer

Fatih İşbecer, Monitise MEA CEO Fatih İşbecer İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Fizik Mühendisliği okurken girişimciliğe adım atmış ve 1997 yılında 5 arkadaşıyla beraber ilk girişimi Pentagraph’ı kurarak şirketlere IT çözümleri sunmaya başlamıştır. 24 yaşında Pozitron’u kuran Fatih İşbecer, faaliyetlerini 2005 yılından itibaren mobil yazılıma kaydırarak Türkiye ve dünyada bir çok ilke imza atmıştır. 2010 yılında ABD başkanı Barack Obama tarafından düzenlenen Girişimcilik etkinliğine Türkiye'den davet edilen 5 girişimciden biri olmuştur.  2011, 2012 ve 2013 yıllarında Deloitte tarafından Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında gösterilen Pozitron, 2014 yılında Monitise tarafından satın alınmıştır. Fatih İşbecer halen Monitise MEA’nın CEO’su olarak görev yapmaktadır. MIT ve Stanford gibi dünyanın en seçkin üniversitelerinde girişimcilik ve mobil teknolojiler alanında konuşmalar yapan İşbecer, aynı zamanda Galata Business Angels üyesidir. 

Hasan Çolakoğlu

Hasan Çolakoğlu, Riot Games Ülke Müdürü Hasan Çolakoğlu, otuz yıla aşkın bir süredir oyunlara gönül vermiş bir isim. On dokuz yıldır bilişim sektöründe yöneticilik yapan Çolakoğlu, son 11 yıldır aldığı görevlerle Türkiye’de video oyun sektörünün gelişimi için çalışıyor. 1995-1997 yılları arasında Türkiye'nin internet altyapısının kurulmasında görev alan Çolakoğlu, 1999-2003 yılları arasında Porttakal.com, Sehriye.com gibi internet startup’larını, 2003-2005 yılları arasında Türkiye'nin ilk online oyun  servis şirketi olan Avaturk'ü ve son olarak da 2005-2012 yılları arasından Nintendo'nun Türkiye ofisini kurdu ve yönetti. Ayrıca, hobi olarak kurduğu Arkabahçe Yayıncılık'ta 1997-2002 yılları arasında Örümcek Adam ve Superman başta olmak üzere Marvel ve DC Comics'in çizgi romanlarıyla, Zindanlar ve Ejderhalar oyununun Türkçesini yayınladı. 2012 yılından bu yana League of Legends oyununun üreticisi Riot Games'in Türkiye ofisinde Ülke Müdürlüğü görevini yürütüyor.

Maksut Aşkar

Maksut Aşkar, turizm ve otelcilik okuduğu 9 sene içinde mutfak eğitimi de aldı. Okul hayatı boyunca Q jazz club, Emporio Armani Cafe gibi işletmelerde çalıştı. Mezun olduğunda ise Nupera adlımyiyecek içecek işletmesinde yöneticilik yaptı. Maksut Aşkar, çalıştığı bu süre içinde lezzet tasarlama tutkusunu farklı projeler ile ifade etmeye çalıştı. Tasarladığı lezzetleri sergilerle örtüştürdü ve sergiler açtı. Lezzetin tüm duyulara ifade ettiğini savundu. Bu ifade biçimi, yaptığı işlere yansıdı. Birçok önemli marka için lezzet danışmanlığı ve tasarım etkinlikler yaptı. 2012-2014 yılları arasında, “neo local mutfak” fikrini ön plana çıkardığı “sekizistanbul”un chef ve yöneticisi oldu. 2014 yılının Kasım ayında ise, şef&ortağı olduğu “neolokal” restoranı Salt Galata içinde açtı. Bir yandan da 24Kitchen'da yayınlanmaya devam eden ve Türk mutfağını modern haliyle dünyaya tanıtan “Lezzet Sanatı” ve “maksut’un neolokal mutfağı” adında 2 programıyla TV izleyicisiyle buluşuyor.

Mehmet Akbay

Mehmet Akbay, Kral Grubu Genel Koordinatörü Mehmet Akbay, 29 Mayıs 1969 tarihinde Gaziantep'te doğdu. 1993 yılında yine marangozluk işinde çalışmak üzere Ortaca’ya gitti. İlk radyo yayınını Ortaca FM'de yaptı. Aynı yıl Dalaman Sahil FM'de yayına başladı. 1994 yılında Kral FM’de çalışmaya başladı ve 2011 yılına kadar Mehmet’in Gezegeni programını yaptı. 2003 yılından 2005 yılına kadar aralarında Kral FM, Süper FM, Metro FM, Joy FM, Joy Türk, Rock FM, Alaturka FM radyolarının olduğu Star Medya Grup Radyoları Genel Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 2005 yılında Star Medya Grup Başkan Danışmanı oldu. Aynı sene Türkiye Halk Oyunları Federasyonu As Başkanlığına ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Halen Kral Grubu Genel Koordinatörlüğü görevini yerine getiren Gezegen Mehmet’in Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, Magazin Gazetecileri Derneği, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi gibi birçok üniversiteden çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

Nedim Ruacan

Nedim Ruacan, Müzisyen Nedim Ruacan, New York doğumlu, müzisyen bir aileden geliyor. İ.Ü. Konservatuarı klasik müzik eğitiminin ardından Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü ve Berklee College of Music okullarında yetenek bursları ile eğitim gördü. 2005-2015 yılları arasında Avustralya, Avrupa ve tüm Türkiye'de bağımsız sahne ve stüdyo müzisyeni, besteci, aranjör ve grup müzik eğitmeni olarak çok geniş bir kitleye ulaştı. 2015'te Joint Idea adresinde, dönemi şekillendiren serbest projelere ağırlık verme kararı aldı.

Ongun Tan

Kariyerine yazılım geliştirme yaparak başladıktan sonra, Türkiye ve dünyada birçok şirkete teknoloji ve strateji danışmanlığı verdi. 2012'de Londra'dan döndüğünden beri, Turkcell’de stratejik pazarlama bölümünde çalışıyor. Türkiye’nin ilk ve en büyük maker portalı Makersturkiye.com‘un kurucusu, topluluk lideri. Türkiye’de maker hareketini yaygınlaştırmak gibi bir amacı var. Bunun için devamlı olarak yazıyor, konuşmalar yapıyor ve eğitimler veriyor. Yeni nesil için, yeni eğitim mottosu ile Maker Çocuk adında yeni bir girişimi lanse etti. Global vizyonla yola çıkmış beta aşamasında Flyler adında bir tatil ilham motoru girişiminin de kurucularından. Yemek yapmayı ve yemeyi seviyor. Gitar çalıp, söylediği bir rock grubu var.

Saffet Emre Tonguç

Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı. İstanbul the Ultimate Guide adlı kitabı New York Times ve International Herald Tribune gazetelerine haber oldu. NTV’de yayınlanan “Paha Biçilemez İstanbul” programı kanalın en yüksek izlenme oranlarına ulaştı. Yılın Gezi Yazarı ve Türkiye’nin En İyi Profesyonel Rehberi kategorileri başta olmak üzere 13 ödül aldı, 10 kitabı yayınlandı. Avrupa’da Görülecek 101Yer, İstanbul Hakkında Her Şey ve Boğaz Hakkında Her Şey kitapları “En İyi Turizm Yayını” ödülüne layık bulundu.

Şengül Hablemitoğlu

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Akademisyen Şengül HABLEMİTOĞLU, 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu. 1989 yılında yüksek lisansını, 1996 yılında doktorasını tamamladı. 1998 yılında Üniversite Doçenti ünvanını aldı ve 2005 yılında Profesör oldu, çeşitli idari görevlerde bulundu. 2007 yılında, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nün kuruluşunda görev aldı ve Bölüm Başkanlığı yaptı. Kasım 2008-Şubat 2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yapılanması ve programlarının oluşturulmasında görev alarak, Dekanlık yaptı. HABLEMİTOĞLU, son yıllarda aile danışmanlığı yapmaya başladı. 2015 yılının başında, bağımsız bir kuruluş olan Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nü(HE-a) kurdu. HABLEMİTOĞLU’nun temel bilim alanına ilişkin çalışmalarının yanı sıra yayınlanmış 8 kitabı, toplumsal cinsiyet/kadın çalışmaları, gençlik/ergenlik sosyal-psikolojisi alanlarında bilimsel dergilerde yayınlanmış makale, bildiri ve araştırmaları bulunmakta.

Sevil Atasoy

Sevil Atasoy, Kriminalist Prof. Dr. Sevil Atasoy, Alman Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu, biyokimya alanında uzmanlık ve tıp bilimleri doktorası yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra, 1980-1993 arasında Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi başkanlığını, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nün 1987-2005 yılları arasında müdürlüğünü yürüttü ve 2009’a kadar öğretim üyeliğini sürdürdü. 2005-2009 arası, Hürriyet gazetesinde haftalık adli bilim yazıları kaleme aldı. 2005-2010 arasında Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu'nun başkanlığını üstlendi. Ayrıca, Mağduriyet Projesi’nin yürütücüsü, Kanıt adlı televizyon programının konsept sahibi ve hikâye danışmanı, Teşvikiye Laboratuvarı, IFSS ve S. Atasoy-Ekinci danışmanlık şirketlerinin sahibidir. Halen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Suç Önleme Merkezi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Talat Kırış

1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, Konya Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladı, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda Nöroşirürji Uzmanı oldu, 1999 yılında doçent oldu, 2006 yılında Profesör ünvanı aldı. İstanbul Tıp Fakültesi dışında Sheffield Royal Hallamshire Hospital, Edinburgh Western General Hospital, Kartal Acil Trafik ve İlkyardım Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Alman Hastanesi gibi hastanelerde de hizmet verdi. 2012 -2015 yılları arasında Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Başkanlığı yaptı, şu an Liv Hospital Ulus'ta çalışmaktadır. Yerli ve yabancı kaynaklarda 100’e yakın bilimsel makalesi yayınlanan Kırış, ayrıca ingilizce olarak basılmış iki uluslararası kitabın editörüdür. Tıbbi yayınları dışında yayınlanmış öykü ve denemeleri vardır, amatör yelkencidir ve Yacht Türkiye Dergisi yazarıdır.

Tim Leberecht

Tim Leberecht is the chief marketing officer of NBBJ, a global design and architecture firm that helps organizations such as Amazon, the Bill & Melinda Gates Foundation, Boeing, Samsung and Starbucks, create meaningful experiences. Previously, he was the chief marketing officer of product design and strategy firm Frog Design, acclaimed for its work with Apple and many other Fortune 500 brands. Fast Company, Forbes, Fortune, and Wired. He has spoken at venues including TED, The Economist Big Rethink, DLD, the Silicon Valley CEO Summit, and the World Economic Forum. His TED Talk “3 Ways to (Usefully) Lose Control of Your Brand” has been viewed by almost a million people to date. Leberecht is the co-founder of the 15 Toasts dinner series and an advisor to The Human Agency, a collective of social change-makers. He serves on the World Economic Forum’s Global Agenda Council on Values and on the board of Jump Associates, a strategy and innovation consultancy. He lives in San Francisco.

Organizing team

Ozge
Yilmaz

Istanbul, Turkey
Organizer

Erman
Turkmen

Co-organizer