Trnava
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 22, 2014
6:00pm - 8:00pm CET
(UTC +1hr)
Trnava, Trnavský kraj
Slovakia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Synagóga
Halenárska 2
Trnava, Trnavský kraj, 917 01
Slovakia
See more ­T­E­Dx­Trnava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexander Kutka

Študoval na Karlovej Univerzite v Prahe na matematicko-fyzikálnej fakulte. Pracoval v českej Akadémii vied, ale aj na Úrade vlády SR a na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. Kutka je zakladajúcim členom Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, ktorá popularizuje výskum vesmíru na Slovensku, zasadzuje sa o vstup SR do Európskej vesmírnej agentúry ESA a vyvíja rôzne technologické zariadenia.

Andrea Tittelová

Andrea Tittelová, po štúdiách v odbore európske štúdia na UK v Bratislave, štúdiach v Bruseli, Washingtone DC a v Trnave a skúsenostiach v Európskom parlamente ale aj v politických inštitúciách vo Washingtone DC, založila a vedie organizáciu Youth Politics Education. Za pomoci programu The Fund for American Studies sa na univerzite G. Mason University vo Washingtone DC zúčastnila špeciálneho štúdia, na ktoré vyberajú len dvadsať študentov z celého sveta. Počas neho sledovala spôsob, akým je v americkej politike nastavené fungovanie etického lobbingu a aj implementáciu a progres obchodných rozhovorov medzi EÚ a USA. Popri tom stihla aj profesionálnu stáž na politickom oddelení spoločnosti US Steel.

Ján Dolinský

V roku 2004 skončil Ján Dolinský inžinierske štúdium na Technickej univerzite v Košiciach. Rok na to získal čestné štipendium od japonského Ministerstva školstva, kultúry, športu, vedy a technológií (MEXT) a na Kyushu University vo Fukuoke do roku 2009 pracoval na svojom doktoráte. V roku 2010 nastúpil na postgraduálne štúdium do Japonskej spoločnosti pre podporu vedy (JSPS). V rokoch 2004 a 2005 pôsobil ako systémový inžinier v spoločnosti Oracle Corporation so sídlom v Prahe. V rokoch 2011 až 2013 pracoval ako dátový analytik v softvérovej firme ESET. V roku 2013 ako spoluzakladateľ rozbehol spoločnosť 2Bridgz, ktorá sa zaoberá prediktívnymi analýzami.

Lucia Krajčovičová

Azda každý v Trnave už riešil dilemu, kam vziať na jedlo návštevu, či obchodného partnera. S týmto problém sa často borili aj manželia Lucia a Juraj Krajčovičovci. Rozhodli svoju svoju vášeň ku kvalitnému a chutnému jedlu posunúť do inej roviny a ponúknuť alternatívu aj nám ostatným. Otvorili si tak Bytovú reštauráciu sv. Krištova, ktorú dnes považujú gurmáni za jednu z najlepších v Bratislave, aj keď je vlastne v Trnave. Navyše ani jeden z nich nie je profesionálnym kuchárom. Lucia je učiteľka a Juraj finančný manažér v trnavskej sladovníckej spoločnosti. Jednoducho ich to baví.

Maroš Schmidt

Absolvent priemyselného dizajnu na VŠVU, spoluzakladateľ a kurátor Slovenského múzea dizajnu, ktoré si kladie za cieľ zbierať a prezentovať akékoľvek formy dizajnu a vybrané oblasti úžitkového umenia a príbuzných oblastí. Jeho vášeň pre retro dizajn ho sprevádzala celý život. Najprv obdivoval staré zariadenie v starorodičovskom dome, neskôr si frajersky zadovážil nápadného štvorkolesového veterána z roku 1964. Pred deviatimi rokmi otvoril v Bratislave Barus Rattus, tzv. retropriestor zariadený výhradne starými a peknými vecami, kde organizovali rôzne odborné prednášky a diskusie. Záľuba sa postupne premenila v cieľavedomú činnosť, vďaka ktorej vznikal nielen bohatý inventár predmetov, ale postupne aj veľká vedomostná báza.

Marta Bačíková

V roku 1984 dokončila vysokoškolské štúdium na prírodovedeckej fakulte Univerzite J. A. Komenského, odbor učiteľstvo so zameraním na matematiku a chémiu. Jej pracovný život bol viac – menej priamočiary. Po vysokej nakrátko nastúpila na gymnázium v Modre, no už v roku 1986 začala vyučovať na Obchodnej akadémii v Trnave, kde ju nájdete i dnes. Na poste riaditeľky školy pôsobí už úctyhodný pätnásty rok a škola sa pod jej vedením kontinuálne zlepšuje. V najnovšom hodnotení mimovládnej neziskovej organizácie INEKO získala obchodná akadémia najvyššie hodnotenie spomedzi stredných odborných škôl a vyniká aj v kontexte ostatných škôl v trnavskom samosprávnom kraji. Hodnotenie je dokonca porovnateľné i s najlepšími gymnáziami na Slovensku.

Peter Netri

Peter Netri je cyklo-aktivista z občianskeho združenia Cyklokoalícia. Tú tvoria aktívni cyklisti, architekti a ľudia zaoberajúci sa verejnými priestormi a podporujúci lepšie podmienky pre mestských cyklistov a chodcov v Bratislave. Monitorujú a pripomienkujú stav verejných priestorov, aby boli bezbariérové a vyhovujúce pre peších. Snažia sa priamo vstupovať do výstavby cyklotrás a infraštruktúry skvalitňujúcej hromadnú dopravu. Zúčastňujú sa Komisie mesta pre cyklodopravu a navrhujú priority, ktoré umožnia bezpečnejšie spojenie sídlisk s centrom. Organizujú Európsky týždeň mobility v Bratislave. Bojujú a presadzujú práva, na ktoré sa tu dlhé roky zabúdalo.

Radoslav Mizera

Už počas štúdia na vysokej škole vo Viedni ho zlákala oblasť čistých, enviromentálne nezávadných, technológii. Po pôsobení vo viacerých medzinárodných študentských organizáciach, ktoré sa venovali tejto téme, sa v Rakúsku zamestnal v organizácii FinPro, ktorá sa špecializuje na podporu vstupu fínskych firiem na medzinárodné trhy a propagáciu Fínska ako investičnej a dovolenkovej destinácie. Pracoval v tíme Cleantech Finland, ktorý mal na starosti vývoz fínskych čistých technológií.

Stanislav Boledovič

Pred tým, ako založil program Teach for Slovakia, ktorý založil a ktorému sa momentálne venuje naplno, toho Stanislav Boledovič stihol úctyhodne veľa. Pôsobil v poradenskej firme McKinsey&Company, neskôr bol poradcom generálneho riaditeľa v Reiffeisen Bank a v Poštovej banke. Bol spoluzakladateľom poradenskej spoločnosti Aspiro a občianskeho združenia Nexteria. Založil taktiež neziskovú organizáciu Učiteľ 2020, ktorej cieľom je zvýšiť atraktivitu profesie učiteľa na Slovensku. Pôsobí ako člen vzdelávacieho združenia Manageria a taktiež zasadá v radách niekoľkých neziskoviek.

Organizing team

Michal
Klembara

Organizer
  • Eva Kukurová
    public relations
  • Lukáš Ihnát
    technical support
  • Tomáš Dano
    technical support
  • Monika Hossová
    event producer
  • Petra Adamková
    design & photography
  • Alexander Prostiňák
    catering
  • Ľubica Pechanová
    catering
  • Ľubo Holkovič
    speakers
  • Veronika Štrbíková
    speakers
  • Martin Očkovský
    volunteers