PragueSalon
x = independently organized TED event

Theme: Poslouchám – slyším (aneb o muzice)

This event occurred on
October 10, 2014
9:00pm - 12:00am CEST
(UTC +2hrs)
Prague, Praha 1
Czech Republic

Za muzikou!
Jsou dva nejvzácnější druhy zvuků, bez kterých by člověk nebyl člověkem: lidský hlas a hudba. Oba jsou vědomě i nevědomě spjaty s našimi bytostmi: můžeme jimi vyjádřit sami sebe, jsme ale skrze ně také propojeni s ostatními. O tom všem si chceme povídat na druhém letošním TEDxSalonu, chceme se těchto témat také přímo dotknout, fyzicky je prožít.

Hudba se týká mě osobně. Vyjadřuji s její pomocí sebe sama. Ona mne může naopak silně ovlivnit.

Hudba je kulturní hodnota. Spojuje generace, prozrazuje mnoho o své době a okolnostech svého vzniku. Není národa bez hudby.

Hudba má své žánry, svá pravidla, své jednoduché i složité principy a je možné učit se jim rozumět.

Hudba je pokladnicí lidské zručnosti a dovednosti, je za ní skryta věda i mnohé vzácné řemeslo.

České muzeum hudby
Národní muzeum - České muzeum hudby, Karmelitská, Praha-Praha 1
Prague, Praha 1, 118 00
Czech Republic
See more ­T­E­Dx­Prague­Salon events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Jarmila Procházková

Jarmila Procházková se narodila v Třebíči v roce 1961. Od dětství se věnovala se hře na klavír a hru na tento nástroj vystudovala na konzervatoři v Brně. Poté absolvovala obor hudební věda na Filosofické fakultě brněnské univerzity, kde také získala vědecký titul Ph.D. (2002). Nejprve pracovala v Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea, od roku 1999 začala spolupracovat s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu AV ČR, posléze se stala vědeckou pracovnicí v pražském Oddělení/Kabinetu hudební historie téhož ústavu. Zúčastnila se několika krátkodobých stáží v Paříži, ve Frankfurtu a. M. a ve Vídni, pravidelně navštěvuje domácí i zahraniční odborné konference. Je členkou Ediční rady pro Souborné kritické vydání díla Leoše Janáčka a podílí se na přípravě konkrétních svazků.

Mário Bihári

Mário Bihári je od osmi let nevidomý. Poté, co přišel o zrak, pověsil na hřebík atletiku, ve které ho čekala skvělá budoucnost, a začal se věnovat hudbě. Absolvoval pražskou konzervatoř Jana Deyla. Dodnes je jednou z nejslavnějších osobností této školy. Jako fenomenálního akordeonisty a pianisty si ho jako první všimla Zuzana Navarová a objevila v něm také výjimečný skladatelský talent. Po smrti Zuzany se začal věnovat sólové dráze a založil romskou kapelu Bachtale Apsa, se kterou vydal dvě desky a odehrál přes 200 koncertů doma i ve světě. Je také nejmladším členem legendární folkové kapely Plavci, hraje divadlo také divadlo. Jeho hudební projev je nezaměnitelný, originální a zasahuje široké spektrum posluchačů.

Roman Zajíček

Roman Zajíček provozuje v Kolíně malou dílnu, ve které kromě něj a dvou kolegů pracuje i jeho syn. Ruční výrobou luxusních strunných nástrojů světového věhlasu jsou jedněmi z mnoha pokračovatelů výjimečné středoevropské tradice. Napadlo vás někdy, že byste mohli zatoužit po hudebním nástroji v ceně automobilu? Roman Zajicek is well known for his carefully hand crafted master guitars and string instruments, that he makes by hand with his son and two colleagues. Have you ever thought that you might fall in love with a musical instrument worth an automobile?

Štěpánka Čížková

Štěpánka Čížková vystudovala religionistku, věnuje se zejména prožitkové hudební pedagogice a muzikoterapii. Její Vášní je rozeznívání hlasu. Profesně na volné noze, jako zpěvačka, lektorka a muzikoterapeutka. Provází těhotné, rodiny s dětmi od početí zejména do 7 let, s dospívající i dospělé. Jako muzikoterapeutka působila v Dětském centru v Krči (bývalý Kojenecký ústav), nyní například s klienty s poruchami autistického spektra (spolupracuje s Aplou – asociace pomáhající lidem s autismem). Jako lektorka spolupracuje s pražským A centrem (Průvodce v těhotenství a rodičovství) a dalšími kluby, školkami a centry zabývajícími se rozvojem lidského potenciálu. Zpívá a hraje v improvizačním uskupení LAŠ.

Organizing team

Juraj
Jonek

Zilina, Slovakia
Organizer

Samuel
Titera

Kolin, Czech Republic
Co-organizer
  • Tomáš Randus
    coordination, program concept
  • David Nevečeřal
    production
  • Robert Maňas
    technical support
  • Linda Nezhybová
    design