Kežmarok
x = independently organized TED event

Theme: Hlavomorňa na Kežmarskom hrade

This event occurred on
September 13, 2014
1:00pm - 8:00pm CEST
(UTC +2hrs)
Kezmarok, Prešovský kraj
Slovakia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Hradne namestie
Kezmarok, Prešovský kraj, 06001
Slovakia
See more ­T­E­Dx­Kežmarok events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Mihalak, Keselickova

Doktor Cikaj - vlastným menom Pavel Mihaľák a sestrička Skúmavka - vlastným menom Lívia Keseličková sú herci, ktorí pôsobili v bábkovom divadle Babadlo a dnes sú zdravotní klauni. Klauni z občianského združenia Červený nos Clowndoctors prinášajú do nemocníc trochu radosti a úsmevu. Humorom bojujú proti strachu hospitalizovaných malých pacientov, znižujú napätie a úzkosť spojenú s liečbou, či pobytom v neznámom prostredí.

Dana Iliasova Mazalova

Dada is a graduate of the Academy of Fine Arts in Bratislava. She exhibited in Slovakia, in several European countries and Canada as well. In addition to the fine arts she is dedicated to music. Her most famous musical project was called "mindMap", then "New Maps". She worked together with Slovak film and alternative music composers (Joseph Wolf, Mark Piaček,Kamil Grebeň, HMH Maroš Hečko, 6Divas, The Global Optimistic). E.g. she sang the title song of Miloslav Luther´s movie "Mosquitoes 'Tango'. Dada is an author of the "private concert" project within which she visited households and performed directly in the living rooms. For our event, she will speak about her latest project titled "Act Of Friendship".

Michal Kravčík

Dipl. Ing. Michal Kravčík, CSc. absolvoval štúdium vodného staviteľstva a vodného hospodárstva na Slovenskej technickej univerzite a pracoval v Ústave hydrológie a hydrauliky a v Ústave ekológie Slovenskej akadémie vied. Je zakladateľom mimovládnej organizácie Ľudia a voda, ktorá bola ocenená za rozvoj demokracie a občianskej spoločnosti. Michal Kravčík sa stal držiteľom ceny Goldman Environmental Prize. Je členom ASHOKA: Innovators for the Public - medzinárodnej siete inovátorov, ktorí pracujú pre verejné blaho. Presadzuje a podporuje agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva.

Michal Smetanka

Michal Smetanka je absolventom UPJŠ Košice, Pedagogickej fakulty v Prešove, neskôr FPaHV Prešovskej Univerzity. Pracoval ako pedagóg v oblasti reedukácie, hudobný pedagóg a muzikoterapeut. Od r. 1997 aktívny v oblasti neziskového sektoru v organizáciách venujúcich sa ľudovej kultúre, etnografii a rómskej problematike. Od roku 2000 už pôsobí v treťom sektore profesionálne. Je bývalým riaditeľom MVO Člověk v tísni, o.p.s. pobočka Slovensko. Je členom Ashoka International, Regionálneho rozvojového partnerstva a OZ Spiš – združenia pre obnovu a rozvoj regiónu. Venuje sa etnomuzikológii, kompozícii, výrobe hudobných nástrojov a hudobnej interpretácii. Prevádzkuje súkromné múzeum hudobných nástrojov.

Miro Relovsky

Miro si splnil svoj životný sen. Motoristický nadšenec z Kežmarku dnes pracuje v motoristickom kolotoči rally podujatí a svetových rally sérií. Predaj elektroniky v Kežmarku ho neuživil a tak sa vydal, ako mnohí Kežmarčania, do sveta. Mal však väčšie ambície ako ostatní Slováci vo Veľkej Británii a neuspokojil sa s prácou vo fabrike.

Pavel Petrovič

Mgr. Pavel Petrovič, PhD. je odborným asistentom na katedre apikovanej informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave. Magisterské štúdium ukončil na Univerzite Komenského a doktorát získal na Nórskej univerzite vied a technológií v Trondheime. Zaoberá sa umelou inteligenciou, evolučnými algoritmami a robotikou. Presadzuje zavedenie robotiky do škôl a aktívne pôsobí v projekte First Lego League.

Pavlina Morhacova

Pavlina studied graphic design at VŠVU in Bratislava. She put her mind to the project, Alternative map of Bratislava – M_P_BA, in 2010. This project originally began as diploma thesis and with few modifications it still is active in its 5th year. The project collects and accumulates recommendations of excursions and restaurants in Bratislava from residents of the city. This provides visitors with authentic knowledge of interesting places in the city, many of which are little known. M_P_BA is side project of Pavlina’s, who works as a graphic designer in the Slovak national gallery and also as a freelancer. She focuses on cultural projects, books, catalogues, magazines and festivals. Pavlina likes exploring and is very energetic.

Renata Kaščáková

Viac ako desať rokov pracuje v samospráve mesta Trenčín na viacerých pozíciách. Vyše roka pôsobila vo funkcii viceprimátorky mesta a v súčasnosti pracuje ako špecialistka pre strategický rozvoj útvaru hlavného architekta mesta Trenčín. V roku 2004 organizovala sériu mestských podujatí na tému otvorené mesto, ktorých súčasťou bolo aj zriadenie Klientskeho centra mestského úradu v Trenčíne. V roku 2007 viedla projekt kandidatúry mesta Trenčín na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 (titul získalo mesto Košice). Spolupracovala na presadzovaní procesných zmien v práci mesta prostredníctvom projektov ISO certifikácie, benchmarkingu samospráv a projektu hodnotenia kvality CAF (EFQM), za ktorý mesto Trenčín získalo v roku 2008 Národnú cenu za kvalitu. V súčasnosti koordinuje projekt participatívneho urbanistického plánovania Trenčín si Ty, ktorého súčasťou bola medzinárodná urbanistická súťaž Trenčín – mesto na rieke ukončená v máji 2014.

Tomas Rafa

Tomáš comes from Žilina. He studied at Academy of Arts in Banská Bystrica at Digital Media Studio and at the Academy Sztuk Pięknych, in Warsaw. At 2011 he won the Oskár Čepan award and Resident staying in International Studio & Curatorial Program in New York. In 2012 he took part in Berlin Biennale 7 as a co-author of the project, „Breaking the News „and as curator of the project, „Art Covers Politics“. His first independent exhibition called „Respect Existence or Respect Resistance„ took place at 2012 in SNG Bratislava. In 2013 he performed the project named „Sport walls / New Nationalism in the Heart of Europe „ at Prague Biennale 6. In his production he specializes in sharpened socio-political topics, mainly in racism and nationalism.

Organizing team

  • Boris Svirloch
    press, PR
  • Michaela Bednarova
    speakers
  • Pavol Kulanga
    event manager
  • Jan Cekovsky
    video, stream
  • Jaroslav Maitner
    foundraising
  • Miroslav Orincak
    stage manager